Wystawa Zwierząt Hodowlanych w Szepietowie bez bydła i świń

Tegoroczna Wystawa Zwierząt Hodowlanych i Dni z Doradztwem Rolniczym w Szepietowie odbędą się w zaplanowanym terminie, czyli w ostatni weekend czerwca.
- W związku z sytuacją epizootyczną panującą w krajach sąsiednich, spowodowaną wirusem pryszczycy, tegoroczna Wystawa odbędzie się jednak bez udziału zwierząt parzystokopytnych, czyli bydła, świń, kóz i owiec - informuje organizator wydarzenia - PODR w Szepietowie.
Na tę chwilę planowany jest udział w wystawie koni i królików, jednak ostateczna decyzja uzależniona jest od rozwoju sytuacji epizootycznej zarówno w Polsce, jak i w krajach sąsiadujących.
- Decyzję w tej kwestii Komitet Wystawy podejmie na kolejnym posiedzeniu - przekazuje PODR w Szepietowie.
Organizatorzy zapewniają, że pomimo ewentualnego braku zwierząt zapewnią bogaty i różnorodny program, który zaspokoi oczekiwania uczestników imprezy.
Czytaj też: W tych miejscach będą zakopywać padłe zwierzęta jeśli do Polski trafi pryszczyca
Czym jest pryszczyca?
Pryszczyca (Foot and mouth disease - FMD), jak wyjaśnia Główny Inspektorat Weterynarii, jest zakaźną i zaraźliwą chorobą zwierząt parzystokopytnych domowych oraz dzikich. Na zakażenie najbardziej wrażliwe jest bydło, następnie świnie,kozy i owce. Chorobę powoduje wirus z rodzaju Aphtovirus należący do rodziny Picornaviridae.
Drogi zakażenia
Wirus, jak tłumaczy GIW, wydalany jest przez zakażone zwierzę na ok. 4 dni przed wystąpieniem u niego objawów chorobowych. - Zakażone i chore na pryszczycę zwierzęta wydalają wirus z wydychanym powietrzem, wydzielinami oraz wydalinami. Największa koncentracja wirusa znajduje się w płynie surowiczym i nabłonku pojawiających się pęcherzy - tłumaczy Inspektorat. Zaznacza jednocześnie, że przeżuwacze mogą być nosicielami wirusa nawet do trzech lat.
Źródła zakażenia:
-
zwierzęta chore,
-
ślina, mleko i jego przetwory, kał, mocz,
-
nasienie i zarodki,
-
pasza, woda, żłoby, podłogi, pastwiska, skóra, wełna, ręce i odzież obsługi, środki transportu,
-
mięso i jego przetwory,
-
odpadki kuchenne.