Utrzymanie czystości w chlewni

Kompleksowe mycie budynku
Zanieczyszczona i zaniedbana chlewnia stwarza idealne warunki do rozwoju grzybów, bakterii i wirusów, co znacząco obniża odporność stada i może przyczynić się do ogromnych strat. Dokładne wyczyszczenie chlewni nie jest w zasadzie możliwe bez wyprowadzenia z niej zwierząt, od czego zawsze powinniśmy zaczynać proces mycia. Z pustego pomieszczenia należy w pierwszej kolejności usunąć wszystkie zanieczyszczenia organiczne – w tym pozostałości ściółki i obornika. W ich obecności nie będzie bowiem możliwa dokładna dezynfekcja pomieszczenia.
Przy tego typu pracach doskonale sprawdzają się urządzenia wysokociśnieniowe. Niestety świadomość związana z prawidłowym myciem wśród wielu rolników wciąż jest niska. Co prawda według badania Rynek Profesjonalnych Urządzeń Czyszczących przeprowadzonego przez Ipsos dla firmy Kärcher w kwietniu 2018 aż 60% gospodarstw rolnych posiada tego typu sprzęt. Z drugiej strony tylko 19% korzysta z niego do czyszczenia pomieszczeń gospodarczych. Częściej jest on używany do czyszczenia maszyn, sprzętu i terenu.
Prawidłowe czyszczenie wysokociśnieniowe powinno być prowadzone od góry do dołu. Pracę rozpoczynamy więc od sufitu, a gdy będzie on już czysty, przechodzimy do ścian, zaczynając oczywiście od górnej powierzchni. Mycie kończymy na podłodze. Dobre urządzenie powinno zapewniać odpowiedni poziom ciśnienia wody oraz jej wydatek. wystarczający do usunięcia zanieczyszczeń. Gdyby jednak się to nie udało, ich pozostałości należy po prostu zeskrobać z powierzchni i umyć ją jeszcze raz.
Jak wybrać urządzenie do czyszczenia wnętrza chlewni?
Poza wystarczającą mocą i ciśnieniem, urządzenia przeznaczone dla branży rolniczej powinny cechować się dużą mobilnością. W końcu czyszczenie będzie się odbywać także w trudno dostępnych przestrzeniach. Warto zwrócić uwagę również na filtry chroniące pompę, co zapewni sprzętowi przedłużoną żywotność. Do rozważenia jest zakup urządzenia z silnikiem spalinowym, takiego jak HD 7/20 G Classic marki Kärcher, zapewniającego wydajność 700 l/h. Ciekawą alternatywę stanowi model HDS 5/15U, który pracuje w pozycji pionowej, co zapewnia wygodę i mobilność. Sprzęt podgrzewa wodę do temperatury 80 stopni Celsjusza, co może znacznie przyspieszyć usuwanie uporczywych zabrudzeń. Z kolei urządzenie HDS 7/16 C klasy kompakt pozwala zaoszczędzić nawet 20% energii dzięki specjalnemu trybowi pracy eco!efficiency. W tym samym trybie może pracować także urządzenie HDS 10/20 – 4M zaliczane do klasy średniej i przeznaczone do większych powierzchni. Czyszczenie chlewni może ułatwić przy okazji odkurzacz NT 25/1 Ap, który teraz jest oferowany w zestawie z HDS 10/20 – 4M. Zbiera on dokładnie suche i mokre zanieczyszczenia.
Warto nadmienić, że wspomniane urządzenia przydadzą się rolnikom także do czyszczenia maszyn. Decydując się na ich zakup, można skorzystać jeszcze z dedykowanych branży rolniczej pian i preparatów z linii AGRI (RM 91, 92, 93).
Posadzki i ścieżki komunikacyjne
Osobną kwestię stanowi czyszczenie posadzek i ścieżek komunikacyjnych, po których poruszają się zwierzęta i ludzie. To również siedlisko drobnoustrojów zagrażających stadu. Dokładne czyszczenie tego typu powierzchni zapewniają profesjonalne zamiatarki. Firma Kärcher do małych i średnich powierzchni proponuje między innymi model KM 75/40 W G z silnikiem spalinowym, wyposażony w szczotkę walcową i dodatkową szczotkę boczną. Do jego zalet zaliczają się również trakcja jezdna i system zasysania pyłu. Kompaktową alternatywę może stanowić urządzenie KM 70/20 C 2 SB wygodnie prowadzone ręcznie i łatwe w manewrowaniu z niewiele mniejszą wydajnością powierzchniową. W precyzyjnym czyszczeniu mniejszych powierzchni płaskich bez rozprysków wody przydatne może okazać się akcesorium do stosowania z urządzeniami wysokociśnieniowymi, FR 30 z zestawem dysz.
Zanim przejdziemy do dezynfekcji chlewni, wszystkie powierzchnie muszą dokładnie wyschnąć, by proces okazał się skuteczny!
Czyszczenie i dezynfekcja poideł oraz systemu pojenia
Choroby mogą przenosić się z jednego stada na kolejne między innymi drogą żywieniową. W tym kontekście bardzo ważnym elementem sprzątania chlewni jest czyszczenie poideł. Jeżeli jest to możliwe, warto je zdemontować i zanurzyć w roztworze przeznaczonych do tego detergentów,. System rurociągowy powinien natomiast zostać nimi przepłukany po odłączeniu od dopływu wody. Płynu należy pozbyć się także z głównego zbiornika i umieścić w nim stosowny roztwór. Po jego wypompowaniu zbiornik napełniamy czystą wodą.
Dezynfekcja budynku lub odkażanie ciągłe
Ostatnim etapem prawidłowego porządkowania chlewni jest dezynfekcja pomieszczenia. Po jego umyciu na powierzchniach wciąż bowiem mogą znajdować się szkodliwe wirusy, grzyby, bakterie lub pasożyty, a przynajmniej środowisko pozostanie im sprzyjające. Proces dezynfekcji dotyczy wszystkich powierzchni i urządzeń, które należy dokładnie zwilżyć profesjonalnym preparatem. Szczególną uwagę zwracamy na trudno dostępne zakamarki.
Alternatywę dla tego procesu może stanowić dezynfekcja ciągła. Wówczas zwierzęta nie są wyprowadzane z chlewni, a wewnątrz staramy się zachować wręcz sterylne warunki zapobiegające rozwojowi czynników chorobotwórczych. Sposób opiera się na dwóch elementach. Pierwszy z nich to ciągłe odkażanie powietrza poprzez rozpylanie bezpiecznej dla zwierząt substancji. Drugi to ścisła kontrola dostępu do chlewni. Pracownicy wchodzą do niej wyłącznie w odpowiednich kombinezonach i obuwiu, a przed wejściem ustawiamy wanienkę dezynfekcyjną. Odkażaniu muszą także podlegać wszystkie wjeżdżające na teren pojazdy, a do wnętrz nie mogą dostać się osoby niepowołane.
- Tagi:
- Karcher