UOKiK ujawnia nieprawidłowości w ponad połowie placówek sprzedających mięso
Sprzedaż mięsa i produktów mięsnych na celowniku Inspekcji Handlowej. W ponad 50% skontrolowanych placówkach - sklepach i hurtowaniach - stwierdzono nieprawidłowości.
Przeprowadzona w I kwartale 2016 roku kontrola Inspekcji Handlowej dotyczyła mięs oraz ich przetworów sprzedawanych luzem albo w opakowaniach. Pod lupę wzięto m.in. mięso mielone, surową białą kiełbasę, wędliny, konserwy i pasztet. Inspektorzy badali ich jakość. Sprawdzili także, czy hurtownicy oraz właściciele sklepów przestrzegają zasad oznakowania tych produktów.
Wyniki kontroli
Inspekcja Handlowa skontrolowała 165 sklepów i hurtowni działających na terenie naszego kraju. Łącznie sprawdzono 1279 partii produktów. Inspektorzy stwierdzili nieprawidłowości w 83 placówkach (ponad 50%), kwestionując 516 (ponad 40%) partii produktów.
Inspekcja Handlowa skontrolowała produkty wybrane na podstawie skarg otrzymanych przez Inspektoraty Wojewódzkie, a także ze względu na zbyt niską cenę w stosunku do jakości sugerowanej nazwą (np. kiełbasa jałowcowa z dodatkiem dziczyzny w wyjątkowo niskiej dla tego rodzaju wyrobów cenie).
Ponad 37% (474) skontrolowanych partii było niewłaściwie oznakowanych (brak lub udzielenie błędnych informacji na temat produktu), najwięcej uchybień w tym zakresie miały wyroby mięsne sprzedawane na wagę (58%). Zastrzeżenia Inspekcji Handlowej, pod względem jakości, wzbudziło również około 13% partii mięs i przetworów mięsnych poddanych badaniom w laboratoriach UOKiK.
Nieprawidłowości
W trakcie kontroli zakwestionowano m.in. zaniżoną lub zawyżoną ilość tłuszczu. np. producent na opakowaniu deklarował na opakowaniu 10%. a w rzeczywistości było go 6,6%.
- Wątpliwości wzbudziła także obecność w produktach mięsa innego niż zadeklarowane – np. mięso wieprzowe w parówkach drobiowych z cielęciną. Poza tym producenci nie informowali o zawartości związków fosforu, które dodano do produktów. W wielu przypadkach (zwłaszcza przy produktach sprzedawanych „luzem”) brakowało informacji - np. o substancjach powodujących alergię,dodatku wody, warunkach przechowywania po otwarciu oraz oznaczenia producenta - informuje Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
Podawano również nieprawidłowe nazwy wyrobów - np. użycie określenia „wiejska” pomimo stosowania w produkcie substancji charakterystycznych dla produkcji przemysłowej.
Działania Inspekcji Handlowej
Po przeprowadzonych kontrolach Inspekcja Handlowa wydała 9 decyzji o wycofaniu z obrotu przeterminowanych produktów. Nałożono także mandaty i kary pieniężne za sprzedaż nieodpowiadających jakości handlowej oraz zafałszowanych artykułów spożywczych o łącznej wartości 82,6 tys. zł, a w ponad 60 przypadkach przekazano informacje do organów nadzoru sanitarnego, weterynaryjnego, a także do wojewódzkich IJHARS.
Kolejne kontrole w rzeźniach. Wykryto nielegalne działalności! KLIK