Ubój na własny użytek uproszczony?
Będą ułatwienia w zdobywaniu kwalifikacji przez osoby dokonujące uboju zwierząt w gospodarstwach, na własny użytek?
Uboju cieląt w wieku do szóstego miesiąca życia, świń, owiec i kóz na własny użytek będzie mogła dokonać osoba pełnoletnia, która posiada odpowiedni poziom kwalifikacji, aby wykonywać te czynności, nie powodując u zwierząt jakiegokolwiek niepotrzebnego bólu, niepokoju lub cierpienia.
Odpowiedni poziom kwalifikacji potwierdzi zaświadczenie o odbyciu bezpłatnego szkolenia w tym zakresie zorganizowanego przez powiatowego lekarza weterynarii albo – na jego zlecenie – przez inny podmiot - czytamy na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
ZOBACZ TAKŻE: "Chora ubojnia". Zabijali bydło w agonii i sprzedawali mięso [ZDJĘCIA]
MRiRW podaje, że Kwalifikacje osób dokonujących uboju na użytek własny powinny sprowadzać się do posiadania ogólnej wiedzy dotyczącej podstawowych wzorów zachowań i potrzeb poszczególnych gatunków zwierząt oraz oznak przytomności i reakcji na bodźce bólowe, a także zasad określonych w art. 10 rozporządzenia Rady (WE) nr 1099/2009 z dnia 24 września 2009 r. w sprawie ochrony zwierząt podczas ich uśmiercania.
Produkty, które zostaną uzyskane w związku z ubojem na użytek własny nie będą mogły być umieszczane na rynku.
ZOBACZ TAKŻE: ASF. NIK negatywnie o działaniach MRiRW oraz weterynarii