Tony kapusty z Macedonii i Turcji nie wjechały do Polski. Dlaczego?
Polska produkuje rocznie ponad 630 tys. ton kapusty. Kapusta wprowadzana do obrotu na terenie UE, musi być zgodna z wymaganiami określonymi w przepisach UE. Jak podaje Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, aby mogła być wprowadzona do obrotu, musi być: cała, zdrowa. Na rynek nie dopuszcza się produktów gnijących lub z objawami zepsucia, które czynią je niezdatnymi do spożycia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jaka powinna być kapusta, która trafia do sprzedaży?
- czysta - wolna od jakichkolwiek widocznych substancji obcych,
- wolna od szkodników,
- wolna od uszkodzeń miąższu spowodowanych przez szkodniki,
- wolna od nadmiernego zawilgocenia zewnętrznego oraz jakichkolwiek obcych zapachów lub smaków oraz musi spełniać wymagania dotyczące znakowania.
Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdza artykuły spożywcze, które docierają do Polski. W latach 2022-2025 inspekcja skontrolowała 909 partii kapusty białej o łącznej masie 14. 724,2 ton.
Ile kapusty skontrolowała IJHARS?
Importowana kapusta biała pochodziła głównie z Macedonii. Wielkość skontrolowanego importu kapusty białej w podziale na lata wyglądał następująco:
- 2022 rok: 91 partii o masie 1.440,7t,
- 2023 rok: 196 partii o masie 2.905,5t,
- 2024 rok: 443 partie o masie 7.261,1t,
- 2025 rok (do 15.10): 179 partie o masie 3.116,9 t.
Ile ton białej kapusty nie wjechało do Polski?
W latach 2022-2024 r. zakwestionowano 3 partie kapusty białej o łącznej masie 43,3 t. pochodzącej z Macedonii i Turcji. Według inspekcji kapusta nie spełniała wymagań w zakresie znakowania - brak informacji o państwie pochodzenia, brak cech identyfikacyjnych pakującego/wysyłającego oraz niezgodność danych na opakowaniu z informacjami zawartymi w dokumentach towarzyszących.
W roku 2025 r. (do 15.10) zakwestionowano jedną partię kapusty białej, pochodzącej z Macedonii, o masie 12,9 t, ze względu na podanie błędnej informacji o klasie jakości podanej w oznakowaniu.
Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) odgrywa kluczową rolę w polskim sektorze rolnym i spożywczym, dbając o jakość, bezpieczeństwo oraz rzetelność obrotu produktami rolno-spożywczymi.



























