To oni decydują, na co wydawane są miliony zł na promocję żywności [NAZWISKA]

Spotkanie inaugurujące nowe komisje do spraw funduszy promocji takich produktów, jak mleko, wieprzowina, wołowina czy oleje rzepakowe miało miejsce w ministerstwie rolnictwa 4 czerwca.
Nowe komisje ds. promocji produktów rolnych i spożywczych
Nowi członkowie komisji otrzymali od Czesława Siekierskiego, ministra rolnictwa powołania.
- Fundusze promocji produktów rolno-spożywczych wspierają konkurencyjność krajowej gospodarki w warunkach globalnego rynku – powiedział Czesław Siekierski, szef resortu rolnictwa.
Dalej wskazał na istotną rolę działań promocyjnych, prowadzonych z wykorzystaniem tych środków, dla zwiększenia skali eksportu i spożycia produktów rolnych.
Obecnie działa w Polsce 10 funduszy promocji, których funkcjonowanie określa ustawa z 2009 roku. Wśród nich są:
- Fundusz Promocji Mleka;
- Fundusz Promocji Mięsa Wieprzowego;
- Fundusz Promocji Mięsa Wołowego;
- Fundusz Promocji Mięsa Końskiego;
- Fundusz Promocji Mięsa Owczego;
- Fundusz Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych;
- Fundusz Promocji Owoców i Warzyw;
- Fundusz Promocji Mięsa Drobiowego;
- Fundusz Promocji Ryb;
- Fundusz Promocji Roślin Oleistych (wprowadzony z dniem 1 sierpnia 2019 r.).
Fundusze promocji, jak czytamy na stronach KOWR, zostały utworzone w celu wspierania marketingu rolnego, wzrostu spożycia oraz promocji produktów rolno-spożywczych.
Wysokości kwot w poszczególnych funduszach to niebagatelne sumy.
Jak wynika ze sprawozdania z wykonania planu finansowego chociażby Funduszu Promocji Mleka tylko w samym w 2024 r. KOWR wypłacił ponad 13 mln zł.
W przypadku Funduszu Promocji Roślin Oleistych kwota jest jeszcze wyższa i w minionym roku wyniosła prawie 17 mln zł.
- W 2024 roku do Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa wpłynęły 72 wnioski o udzielenie wsparcia ze środków Funduszu Promocji Roślin Oleistych. Udzielone wsparcie ze środków FPRO wynosi 16 856 771,50 zł - czytamy w sprawozdaniu na koniec minionego roku.
Nowe komisje zarządzające funduszami promocji
Każdy fundusz jest zarządzany przez komisję zarządzającą składającą się z 9 członków (3 przetwórców produktów rolnych właściwych dla danego funduszu, 5 producentów oraz 1 przedstawiciela izb rolniczych). Kadencja członków komisji zarządzających trwa 4 lata.
Obecnie działalność rozpoczyna nowa kadencja, która będzie, w tym składzie, pracować do 2029 roku.
Kto znalazł się w niej? Oto pełna lista członków komisji zarządzających funduszy promocji produktów rolno-spożywczych na nową kadencję na lata 2025-2029:
Fundusz Promocji Mleka
Członkowie komisji reprezentujący ogólnokrajowe organizacje zrzeszające producentów mleka lub pierwsze podmioty skupujące mleko:
1. Wawrzyniec Maziejuk – Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia”
2. Jan Zawadzki – Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka
3. Dariusz Bruliński – Związek Zawodowy Centrum Narodowe Młodych Rolników
4. Marcin Kulikowski – Ogólnopolski Związek Zawodowy Rolników Indywidualnych Polski Związek Rolny
5. Michał Zarzecki – Związek Młodzieży Wiejskiej
Członkowie komisji reprezentujący ogólnokrajowe organizacje zrzeszające podmioty skupujące i zakłady prowadzące działalność w zakresie przetwórstwa mleka:
1. Agnieszka Maliszewska – Polska Izba Mleka
2. Arkadiusz Pisarek – Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny
3. Andrzej Kubiak– Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny
Członek komisji reprezentujący Krajową Radę Izb Rolniczych:
1. Jadwiga Czaplicka
Fundusz Promocji Mięsa Wieprzowego
Członkowie komisji reprezentujący ogólnokrajowe organizacje zrzeszające podmioty prowadzące chów lub hodowlę świń:
1. Paweł Krajmas – Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia”
2. Andrzej Kabat – Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „Polsus”
3. Artur Ławniczak – Związek Zawodowy Centrum Narodowe Młodych Rolników
4. Aneta Englot – Krajowy Związek Rewizyjny Spółdzielni "Samopomoc Chłopska"
5. Hubert Sieczkiewicz - Stowarzyszenie Polska Tradycja Smaku
Członkowie komisji reprezentujący ogólnokrajowe organizacje zrzeszające zakłady przetwórcze mięsa lub prowadzące działalność w zakresie uboju świń:
1. Wiesław Różański – Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI)
2. Jacek Strzelecki – Związek „Polskie Mięso”
3. Tomasz Parzybut – Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP
Członek komisji reprezentujący Krajową Radę Izb Rolniczych:
1. Wiesław Burzyński
Fundusz Promocji Mięsa Wołowego
Członkowie komisji reprezentujący ogólnokrajowe organizacje zrzeszające podmioty prowadzące chów lub hodowlę bydła rzeźnego:
1. Jacek Klimza – Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
2. Jerzy Wierzbicki – Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego
3. Jacek Zarzecki – Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia”
4. Aleksander Kiljańczyk – Związek Zawodowy Centrum Narodowe Młodych Rolników
5. Piotr Ziemann - Polski Związek Hodowców Bydła Simentalskiego
Członkowie komisji reprezentujący ogólnokrajowe organizacje zrzeszające zakłady przetwórcze mięsa lub prowadzące działalność w zakresie uboju bydła:
1. Adam Zdanowski – Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI)
2. Adam Ilnicki – Krajowy Związek Rewizyjny Rolniczych Spółdzielni Produkcyjnych
3. Henryk Amanowicz – Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP
Członek komisji reprezentujący Krajową Radę Izb Rolniczych:
1. Marek Strzelczyk
Fundusz Promocji Mięsa Końskiego
Członkowie komisji reprezentujący ogólnokrajowe organizacje zrzeszające podmioty prowadzące chów lub hodowlę koni rzeźnych:
1. Martyna Batorska – Stowarzyszenie Innowatorów Wsi
2. Jerzy Gawarecki – Polski Związek Hodowców Koni
3. Sławomir Piotrowski – Polski Związek Hodowców Koni
4. Dominik Rutkowski – Polski Związek Hodowców Koni
5. Marek Duszyński– Związek Zawodowy Rolnictwa „SAMOOBRONA”
Członkowie komisji reprezentujący ogólnokrajowe organizacje zrzeszające zakłady przetwórcze mięsa lub prowadzące działalność w zakresie uboju koni:
1. Anna Kaczorowska – Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI)
2. Janina Świerk – Związek „Polskie Mięso”
3. Krystian Dreszler – Ogólnopolski Cech Rzeźników - Wędliniarzy – Kucharzy
Członek komisji reprezentujący Krajową Radę Izb Rolniczych:
1. Gustaw Jędrejek
Fundusz Promocji Mięsa Owczego
Członkowie komisji reprezentujący ogólnokrajowe organizacje zrzeszające podmioty prowadzące chów lub hodowlę owiec:
1. Marcin Glinianowicz –Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia”
2. Sławomir Homeja – Niezależny Samorządny Związek Zawodowy Rolników Indywidualnych "Solidarność"
3. Henryk Zając – Związek Zawodowy Rolników „Ojczyzna”
4. Roman Niżnikowski - Stowarzyszenie Innowatorów Wsi
5. Paweł Olzak – Polski Związek Owczarski
Członkowie komisji reprezentujący ogólnokrajowe organizacje zrzeszające zakłady przetwórcze mięsa lub prowadzące działalność w zakresie uboju owiec:
1. Krystian Dreszler – Ogólnopolski Cech Rzeźników - Wędliniarzy – Kucharzy
2. Wiesław Wróblewski Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI)
3. Kazimierz Zdunowski – Stowarzyszenie Naukowo -Techniczne Przemysłu Spożywczego
Członek komisji reprezentujący Krajową Radę Izb Rolniczych:
1. Grzegorz Leszczyński
Fundusz Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych
Członkowie komisji reprezentujący ogólnokrajowe organizacje zrzeszające producentów zbóż:
1. Przemysław Bochat – Polski Związek Producentów Roślin Zbożowych
2. Roman Warzecha – Polski Związek Producentów Kukurydzy
3. Pan Marian Sikora – Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych
4. Katarzyna Grala – Związek Młodzieży Wiejskiej
5. Tomasz Drabik - Związek Zawodowy Centrum Narodowe Młodych Rolników
Członkowie komisji reprezentujący ogólnokrajowe organizacje zrzeszające zakłady przetwórcze zbóż lub podmioty skupujące zboża:
1. Dominik Polak – Polska Izba Makaronu
2. Michał Wójcik – Stowarzyszenie Rzemieślnik
3. Izabella Byszewska – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
Członek komisji reprezentujący Krajową Radę Izb Rolniczych:
1. Mieczysław Łuczak
Fundusz Promocji Owoców i Warzyw
Członkowie komisji reprezentujący ogólnokrajowe organizacje zrzeszające producentów owoców lub warzyw:
1. Zbigniew Hermanowicz– Stowarzyszenie "Kraina Sadów i Ogrodów"
2. Karol Remiszewski - – Związek Sadowników RP
3. Agnieszka Dywan – Związek Sadowników RP
4. Wiesław Grudzień – Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych
5. Michał Pruś – Zrzeszenie Producentów Papryki RP
Członkowie komisji reprezentujący ogólnokrajowe organizacje zrzeszające zakłady przetwórcze albo podmioty skupujące owoce lub warzywa:
1. Sławomir Kędzierski – Stowarzyszenie Polskich Dystrybutorów Owoców i Warzyw „Unia Owocowa”
2. Marek Bąk – Stowarzyszenie Polski Pomidor Gruntowy
3. Witold Boguta – Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw – Spółdzielnia Osób Prawnych
Członek komisji reprezentujący Krajową Radę Izb Rolniczych:
1. Bronisław Węglewski
Fundusz Promocji Mięsa Drobiowego
Członkowie komisji reprezentujący ogólnokrajowe organizacje zrzeszające podmioty prowadzące chów lub hodowlę drobiu rzeźnego:
1. Agnieszka Świetliczna – Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia”
2. Paweł Podstawka – Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj
3. Mateusz Niedzielak– Stowarzyszenie Polska Tradycja Smaku
4. Stefan Chrzanowski – Ogólnopolski Związek Producentów Drobiu POLDRÓB
5. Beata Włodarczyk Lewandowska– Zrzeszenie Rolników i Producentów „Indyk Lubuski”
Członkowie komisji reprezentujący ogólnokrajowe organizacje zrzeszające zakłady przetwórcze lub prowadzące działalność w zakresie uboju drobiu:
1. Dariusz Goszczyński – Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza
2. Tomasz Szulc – Związek „Polskie Mięso”
3. Krzysztof Borkowski – Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI)
Członek komisji reprezentujący Krajową Radę Izb Rolniczych:
1. Andrzej Kałek
Fundusz Promocji Ryb
Członkowie komisji reprezentujący ogólnokrajowe organizacje zrzeszające podmioty prowadzące połów, chów lub hodowlę ryb:
1. Adam Bojarski – Niezależny Samorządny Związek Zawodowy Rolników Indywidualnych „SOLIDARNOŚĆ”
2. Łukasz Biener – Ogólnopolski Związek Rolników Indywidualnych Polski Związek Rolny
3. Agnieszka Andruszewska – Polskie Towarzystwo Rybackie
4. Wojciech Andrzejewski - Polskie Towarzystwo Rybackie
5. Zbigniew Jan Szczepański – Towarzystwo Promocji Ryb
Członek komisji reprezentujący ogólnokrajowe organizacje zrzeszające zakłady przetwórcze
lub podmioty skupujące ryby:
1. Maciej Kamaszewski – Stowarzyszenie Innowatorów Wsi
2. Anna Kuśmierczak-Kuceł– Stowarzyszenie Rozwoju Rynku Rybnego
3. Bronisław Wesołowski – Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Przemysłu Spożywczego
Członek komisji reprezentujący Krajową Radę Izb Rolniczych:
1. Adam Michaś
- Tagi:
- fundusze promocji