Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Kryzys w branży buraczanej. Wiceminister rolnictwa reaguje
      W Broniszach pojawiła się konkurencja dla polskich ziemniaków
      Znowu korekty w cenach bydła [WYKRES]
      W Niemczech płacą więcej, a w kraju kolejne korekty w cenach tuczników [WYKRES]
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Minister podjął decyzję: odstrzał dzików będzie zintensyfikowany
      Kolejne ogniska ptasiej grypy i ograniczenia w eksporcie. GIW nie ma dobrych wieści
      Hiszpańscy hodowcy trzody chlewnej w tarapatach. Spadki cen i ubój 80 000 świń
      Pilne! Od tego będzie zależeć przyszłość producentów zwierząt. Czas tylko do jutra
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Polska potrzebuje rzepaku z Ukrainy. Embargo zostanie zniesione?
      Tak przechowasz ziemniaki do wiosny - wybierz jedną z dwóch metod
      Siew w grudniu? Tak, ale przede wszystkim pod tym warunkiem
      Nie bagatelizuj tego, zwłaszcza teraz. Prosta sprawa, a może znacząco wpłynąć na plon kukurydzy
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Są dodatkowe środki na kredyty obrotowe dla rolników
      Czy rolnicy, którzy zorganizowali samozbiory, będą musieli zapłacić podatek VAT?
      Ostatni nabór w tym roku na tak dużą dotację dla rolników. Na co konkretnie?
      Polska potrzebuje rzepaku z Ukrainy. Embargo zostanie zniesione?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Kwitnie aż do stycznia. Krzew, który musisz mieć w ogrodzie, zanim spadnie śnieg
      Nie wylewaj do zlewu, tylko podlej gwiazdę betlejemską. Będzie długo kwitła
      Wykonaj te zabiegi w grudniu, a trawnik odwdzięczy się bujnym wzrostem na wiosnę
      Takiej pogody w grudniu nikt się nie spodziewa. Prognoza pełna niespodzianek
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Skąd sianko pod obrus?

Skąd sianko pod obrus?

Newsy 2 grudnia 2017 07:00 Łukasz Tyrakowski Aktualizacja: 2 grudnia 2017 09:25
Skąd sianko pod obrus?
Źródło: Samasz
Sianko pod obrusem to element tradycji wigilijnej. W związku z dużym przedświątecznym zapotrzebowaniem na nie, znalazły się firmy, które zajęły się jego dystrybucją. Jak uzyskują swój produkt?
Spis treści:

    Sianko pod obrusem to element tradycji wigilijnej. W związku z dużym przedświątecznym zapotrzebowaniem na nie, znalazły się firmy, które zajęły się jego dystrybucją. Jak uzyskują swój produkt?

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    - Sianko, które sprzedajemy, pochodzi od rolników. To produkt naturalny - nie jest sztuczny ani spreparowany - mówi nam Marek Gzel, właściciel firmy Merito - trudniącej się sprzedażą artykułów religijnych, liturgicznych i dewocjonaliów. To głównie ta branża zajmuje się rozpowszechnianiem sianka.

    - Umowy z gospodarzami, którzy zbierają dla nas siano, zawieramy dużo wcześniej. Dzięki temu towar jest najwyższej jakości - od początku zbierany z zamiarem, umieszczenia go na wigilijnym stole - kontynuuje Pan Marek.

    ZOBACZ TAKŻE:Jak zebrać pełnowartościowe siano?

    Pieczołowitość i najlepsze jakościowo trawy

    Sianko przygotowywane jest z dużą pieczołowitością. Rolnik - dostawca, wybiera najlepsze jakościowo trawy, które gwarantują odpowiedni zapach, dzięki temu podkreślając wyjątkowy świąteczny klimat. Gdzie tkwi klucz do właściwego aromatu? - Każde siano ma tak naprawdę swoją unikalną woń. Całą jej specyfikę stanowią jednak nie same trawy, a wszystkie ich domieszki, takie jak zioła i turzyce - mówi Jarosław Lisiecki z powiatu radomszczeńskiego, w województwie łódzkim - jeden z rolników dostarczających siano do sprzedaży.

    ZOBACZ TAKŻE: Moda na zioło trwa

    Skąd unikalna woń?

    Wśród gatunków, które mają największy wpływ na zapach wiązek siana, pan Jarosław wymienia: glistnik jaskółcze ziele, babkę lancetowatą, pokrzywę, mniszek pospolity, jaskry, kocimiętki, komonice błotne i rożkowe oraz krwawniki - Nie wszystkie te gatunki znajdują się jednak w poszczególnych wiązkach. Może się zdarzyć, że w niektórych nie będzie żadnego z wymienionych wyżej gatunków, a aromat i tak będzie doskonały. Wiele zależy tutaj także od tego, czy skoszona trawa przed zbiorem nie przemoknie. To wielkie ryzyko utracenia odpowiedniego zapachu - zastrzega.

    - Siana najlepszej jakości, jeśli chodzi o samą woń, zbiera się w lata suche, gdy plon jest mniejszy. Gdy lata są bardziej mokre, materiału jest więcej, ma on więcej wartości dla zwierząt, ale nie jest już tak aromatyczny - wyjaśnia nasz ekspert. Sianko pod obrus najczęściej przygotowywane jest z drugiego, a czasami nawet trzeciego pokosu - Pierwszy pokos odpada - trawy są długie i twarde, a ponieważ do wiązek wykorzystujemy właśnie pędy wegetatywne, a nie generatywne, w przypadku drugiego i trzeciego pokosu materiał ma dużo lepszą jakość - jest bardziej miękki - kontynuuje rolnik.

    Prace związane z dzieleniem sianka i pakowaniem wykonywane są ręcznie - Odpowiednio do zawieranej umowy wszystkie te zadania wykonuje sam rolnik, od którego nabywamy sianko, bądź już moi pracownicy - mówi Marek Gzel - Całą zaletą jest naturalna różnorodność. Wyrzucamy to, co twarde i grube, a zostawiamy miękkie części roślin - uzupełnia Jarosław Lisiecki.

    ZOBACZ TAKŻE: Świąteczny problem z karpiem

    Do kogo skierowany jest produkt?

    Wyrób skierowany jest do ludzi niemających możliwości pozyskania sianka, a więc są to przede wszystkim mieszkańcy miast - Produkt znalazł się w naszej ofercie głównie przez zainteresowanie ze strony klientów. Ludzie dzwonili i pytali, czy nie mamy sianka w sprzedaży. Tak też zdecydowaliśmy się na poszerzenie swojego asortymentu o ten produkt - mówi właściciel firmy Merito.

    Trend na obchodzenie świąt w jak najbardziej tradycyjny sposób zaczął powracać w ostatnich latach - dlatego też sianko jest w naszej gamie już od 2006 roku - informuje nasz kolejny rozmówca, Monika Wawer, referent ds. marketingu firmy Arpex. Zwiększenie zapotrzebowania na sianko, które w coraz większym stopniu stanowi niezbędny element na świątecznym stole, utrzymuje się od kilku lat na podobnym poziomie - Średnio co roku odnotowujemy wzrost sprzedaży o około 10% - precyzuje przedstawicielka Arpex-u.

    Większość zainteresowanych stanowią klienci indywidualni, zdarzają się jednak również przypadki, w których sianko zamawiane jest hurtowo - głównie są to firmy, które wykorzystują je do celów reklamowych. Zainteresowani są także producenci różnego rodzaju dewocjonaliów, którzy dokładają sianko do innych produktów związanych nierozerwalnie z tradycją wigilijną. Jest to bardzo powszechnie stosowane rozwiązanie.

    ZOBACZ TAKŻE: Żywienie bydła opasowego

    • Tagi:
    • sprzedaż
    • święta
    • tradycja
    • produkt
    • sianko
    Łukasz Tyrakowski
    Podobne artykuły
    Kulinaria

    Ekspresowy piernik - obłędnie wilgotny i banalnie prosty

    10 grudnia 2025
    Hotblog

    Pieczarki faszerowane rybą

    7 grudnia 2025
    Hotblog

    Pomarańczowy sernik w świątecznym wydaniu

    4 grudnia 2025
    Dla domu

    Kwitnie, zanim inne kwiaty obudzą się do życia. Idealny na Boże Narodzenie

    23 listopada 2025
    Dla domu

    Połowa listopada to ostatni dzwonek. Posadź teraz, zakwitnie w Boże Narodzenie

    15 listopada 2025
    Hodowla

    Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę

    7 listopada 2025
    Ciągniki

    Giganci umacniają się, ale te marki ciągników po prostu nokautują. Wzrost sprzedaży o 285 proc.

    7 listopada 2025
    Przepisy

    Szykują się ważne zmiany przy sprzedaży tuczników

    26 lipca 2025
    Warto wiedzieć
    Trzoda chlewna
    Minister podjął decyzję: odstrzał dzików będzie zintensyfikowany
    11 grudnia 2025
    Drób
    Kolejne ogniska ptasiej grypy i ograniczenia w eksporcie. GIW nie ma dobrych wieści
    11 grudnia 2025
    Prawo i finanse
    Są dodatkowe środki na kredyty obrotowe dla rolników
    11 grudnia 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Finał afery z działką pod CPK i KOWR. Jutro nastąpi kluczowy moment
    11 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Hiszpańscy hodowcy trzody chlewnej w tarapatach. Spadki cen i ubój 80 000 świń
    11 grudnia 2025
    Newsy
    Sceny jak z filmu akcji. Przed policją uciekał skradzioną ciężarówką z burakami
    10 grudnia 2025
    Newsy
    Afera. Szynka z Hiszpanii sprzedawana jako polska. Reaguje ministerstwo
    10 grudnia 2025
    Newsy
    Muzeum Narodowe w Szreniawie zaprasza na jarmark
    9 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności