Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
      Ceny nawozów. Kup już teraz, bo zapowiadają się solidne podwyżki?
      Korekty w cenach kukurydzy. Czy udało się w tym roku na niej zarobić ?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
      Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Żeby nie skończyło się jak przedostatnio. Nie odkładaj tego absolutnie na później
      Potężna katastrofa na rynku ziemniaka. Co naprawdę do niej doprowadziło?
      Rolnictwo wpływa na mentalność studentów? Zaskakujące wyniki badań
      Co działa, a z czym lepiej dać sobie spokój? Praktyczne wskazówki dla uprawiających buraki
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Łatwiejsze wywłaszczenia i odszkodowania. Nowe przepisy weszły w życie
      Dom jak lodówka? Po zmianie przepisów budynki dostaną etykiety od A+ do G
      Przeciętna emerytura rolnicza to połowa świadczenia w ZUS. W KRUS szykuje się reforma
      Nowy „aktywny rolnik” coraz bliżej. Co z małymi gospodarstwami od 2026 roku?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Hit na zimę. Ta roślina przetrwa nawet największe mrozy
      Posadzisz raz i zapomnisz. Regeneruje się błyskawicznie
      Idealny na żywopłot. Nie traci liści i zmienia kolor. To hit ogrodników
      Połowa listopada to ostatni dzwonek. Posadź teraz, zakwitnie w Boże Narodzenie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Skąd sianko pod obrus?

Skąd sianko pod obrus?

Newsy 2 grudnia 2017 07:00 Łukasz Tyrakowski Aktualizacja: 2 grudnia 2017 09:25
Skąd sianko pod obrus?
Źródło: Samasz
Sianko pod obrusem to element tradycji wigilijnej. W związku z dużym przedświątecznym zapotrzebowaniem na nie, znalazły się firmy, które zajęły się jego dystrybucją. Jak uzyskują swój produkt?
Spis treści:

    Sianko pod obrusem to element tradycji wigilijnej. W związku z dużym przedświątecznym zapotrzebowaniem na nie, znalazły się firmy, które zajęły się jego dystrybucją. Jak uzyskują swój produkt?

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    - Sianko, które sprzedajemy, pochodzi od rolników. To produkt naturalny - nie jest sztuczny ani spreparowany - mówi nam Marek Gzel, właściciel firmy Merito - trudniącej się sprzedażą artykułów religijnych, liturgicznych i dewocjonaliów. To głównie ta branża zajmuje się rozpowszechnianiem sianka.

    - Umowy z gospodarzami, którzy zbierają dla nas siano, zawieramy dużo wcześniej. Dzięki temu towar jest najwyższej jakości - od początku zbierany z zamiarem, umieszczenia go na wigilijnym stole - kontynuuje Pan Marek.

    ZOBACZ TAKŻE:Jak zebrać pełnowartościowe siano?

    Pieczołowitość i najlepsze jakościowo trawy

    Sianko przygotowywane jest z dużą pieczołowitością. Rolnik - dostawca, wybiera najlepsze jakościowo trawy, które gwarantują odpowiedni zapach, dzięki temu podkreślając wyjątkowy świąteczny klimat. Gdzie tkwi klucz do właściwego aromatu? - Każde siano ma tak naprawdę swoją unikalną woń. Całą jej specyfikę stanowią jednak nie same trawy, a wszystkie ich domieszki, takie jak zioła i turzyce - mówi Jarosław Lisiecki z powiatu radomszczeńskiego, w województwie łódzkim - jeden z rolników dostarczających siano do sprzedaży.

    ZOBACZ TAKŻE: Moda na zioło trwa

    Skąd unikalna woń?

    Wśród gatunków, które mają największy wpływ na zapach wiązek siana, pan Jarosław wymienia: glistnik jaskółcze ziele, babkę lancetowatą, pokrzywę, mniszek pospolity, jaskry, kocimiętki, komonice błotne i rożkowe oraz krwawniki - Nie wszystkie te gatunki znajdują się jednak w poszczególnych wiązkach. Może się zdarzyć, że w niektórych nie będzie żadnego z wymienionych wyżej gatunków, a aromat i tak będzie doskonały. Wiele zależy tutaj także od tego, czy skoszona trawa przed zbiorem nie przemoknie. To wielkie ryzyko utracenia odpowiedniego zapachu - zastrzega.

    - Siana najlepszej jakości, jeśli chodzi o samą woń, zbiera się w lata suche, gdy plon jest mniejszy. Gdy lata są bardziej mokre, materiału jest więcej, ma on więcej wartości dla zwierząt, ale nie jest już tak aromatyczny - wyjaśnia nasz ekspert. Sianko pod obrus najczęściej przygotowywane jest z drugiego, a czasami nawet trzeciego pokosu - Pierwszy pokos odpada - trawy są długie i twarde, a ponieważ do wiązek wykorzystujemy właśnie pędy wegetatywne, a nie generatywne, w przypadku drugiego i trzeciego pokosu materiał ma dużo lepszą jakość - jest bardziej miękki - kontynuuje rolnik.

    Prace związane z dzieleniem sianka i pakowaniem wykonywane są ręcznie - Odpowiednio do zawieranej umowy wszystkie te zadania wykonuje sam rolnik, od którego nabywamy sianko, bądź już moi pracownicy - mówi Marek Gzel - Całą zaletą jest naturalna różnorodność. Wyrzucamy to, co twarde i grube, a zostawiamy miękkie części roślin - uzupełnia Jarosław Lisiecki.

    ZOBACZ TAKŻE: Świąteczny problem z karpiem

    Do kogo skierowany jest produkt?

    Wyrób skierowany jest do ludzi niemających możliwości pozyskania sianka, a więc są to przede wszystkim mieszkańcy miast - Produkt znalazł się w naszej ofercie głównie przez zainteresowanie ze strony klientów. Ludzie dzwonili i pytali, czy nie mamy sianka w sprzedaży. Tak też zdecydowaliśmy się na poszerzenie swojego asortymentu o ten produkt - mówi właściciel firmy Merito.

    Trend na obchodzenie świąt w jak najbardziej tradycyjny sposób zaczął powracać w ostatnich latach - dlatego też sianko jest w naszej gamie już od 2006 roku - informuje nasz kolejny rozmówca, Monika Wawer, referent ds. marketingu firmy Arpex. Zwiększenie zapotrzebowania na sianko, które w coraz większym stopniu stanowi niezbędny element na świątecznym stole, utrzymuje się od kilku lat na podobnym poziomie - Średnio co roku odnotowujemy wzrost sprzedaży o około 10% - precyzuje przedstawicielka Arpex-u.

    Większość zainteresowanych stanowią klienci indywidualni, zdarzają się jednak również przypadki, w których sianko zamawiane jest hurtowo - głównie są to firmy, które wykorzystują je do celów reklamowych. Zainteresowani są także producenci różnego rodzaju dewocjonaliów, którzy dokładają sianko do innych produktów związanych nierozerwalnie z tradycją wigilijną. Jest to bardzo powszechnie stosowane rozwiązanie.

    ZOBACZ TAKŻE: Żywienie bydła opasowego

    • Tagi:
    • sprzedaż
    • święta
    • tradycja
    • produkt
    • sianko
    Łukasz Tyrakowski
    Podobne artykuły
    Dla domu

    Połowa listopada to ostatni dzwonek. Posadź teraz, zakwitnie w Boże Narodzenie

    15 listopada 2025
    Hodowla

    Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę

    7 listopada 2025
    Ciągniki

    Giganci umacniają się, ale te marki ciągników po prostu nokautują. Wzrost sprzedaży o 285 proc.

    7 listopada 2025
    Przepisy

    Szykują się ważne zmiany przy sprzedaży tuczników

    26 lipca 2025
    Prawo i finanse

    Ile ziemi rolnej może kupić osoba, która nie jest rolnikiem? Przepisy są jasne

    9 maja 2025
    Dla domu

    Kiedy można jeść święconkę? Już w sobotę, czy dopiero w niedzielę?

    19 kwietnia 2025
    Kulinaria

    Koszyczek wielkanocny: Co do niego włożyć? Oto "kanoniczna siódemka"

    18 kwietnia 2025
    Kulinaria

    Tłusty czwartek: Kiedy wypada w 2025 roku?

    17 lutego 2025
    Warto wiedzieć
    Inne
    “Żółta kartka” dla dyrektora KOWR od ministra Krajewskiego. Jakie są powody?
    19 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
    19 listopada 2025
    Uprawy
    Żniwa kukurydziane do Gwiazdki czy jeszcze dłużej?
    19 listopada 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Zmiana tych przepisów może uderzyć w tysiące polskich gospodarstw
    19 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Już w grudniu Kongres Hodowców Bydła Mięsnego. Dlaczego warto wziąć z nim udział?
    19 listopada 2025
    Newsy
    Mała sensacja w Żorach. Rolnicy zauważyli gatunek krytycznie zagrożony
    18 listopada 2025
    Newsy
    Szokujące dane o rosyjskich nawozach. Zdumiewający udział Polski
    18 listopada 2025
    Newsy
    Załamanie pogody w Polsce. Śnieg i mróz dadzą o sobie znać. Nowa prognoza
    17 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności