Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Koniec sprzedaży poniżej kosztów produkcji dla rolników? Nowe prawo UE ma ukrócić dyktat cen
      Rynek zbóż: poszukiwanie towaru na realizację kontraktów
      Konkurencja warzyw z importu na rynkach rośnie. Wywiera ona presję na ceny
      Rosną ceny bydła. Czy to początek podwyżek?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
      Ponad pół miliona sztuk do utylizacji! Choroba nie daje za wygraną
      Rewolucja w rolnictwie. Zmienisz granice pastwiska jednym kliknięciem
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Od 1 do 3 tys. zł do hektara. Walczą o zmianę, dzięki której zyska sporo rolników
      Największa zmora rolników? Naukowcy opracowali tańszą metodę walki z chwastami
      To może być kolejny cios dla polskich plantatorów. Nowy podatek w drodze
      Sprawdź, co naprawdę wpływa na plon kukurydzy - wnioski po trudnej wiośnie 2025
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnicy zyskali więcej czasu. Na wymianę dachów zawierających azbest
      Rolnikom pozostały już tylko protesty? Jak powinni budować swoją pozycję? [VIDEO]
      20 tys. ton sadzeniaków poszło do likwidacji. Czy plantatorzy ziemniaków dostaną odszkodowania?
      Czas ucieka! Możesz liczyć na 65% dopłaty z budżetu państwa!
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wciąż można siać marchewkę, pietruszkę i cebulę. Wiosną zobaczysz efekty
      Dziwny sposób na ściółkowanie podbija polskie ogrody. Po co ogrodnicy to robią?
      Owiń drzewa tą opaską. Albo w przyszłym roku zapomnij o owocach
      Nigdy nie kupisz już płynu do naczyń? Domowy hit rewolucjonizuje sprzątanie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Newsy
  • VI Festiwalu Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej

Newsy

Powiat turecki: Festiwal palce lizać! [ZDJĘCIA]

  • 1/10
  • następne zdjęcie
Źródło: M. Jachimowska

Wielkopolska rolada wołowa z szagówkami, kiszona kapustą i sosem, sernik wielkopolski na kruchym spodzie to najlepsze potrawy według komisji konkursowej VI Festiwalu Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej. Najsmaczniejsza impreza w powiecie tureckim zorganizowana na kawęczyńskiej ziemi odbyła się w minioną niedzielę, 14 sierpnia przyciągając tłumy smakoszy.

W konkursie uczestniczyło przedstawicielstw z całej Wielkopolski, a były to: KGW Marcjanki (powiat kolski), KGW Adamowo i KGW Kębkowo (powiat wolsztyński), KGW w Oporzynie (powiat wągrowiecki), KGW Włościanki (powiat pilski), KGW Marianów Kolonia (powiat turecki0, KGW Barłogi (powiat kolski), Stowarzyszenie „DOM” Dobrowska Organizacja Międzypokoleniowa (powiat kolski), KGW Plewnia - Kuźnica (powiat kaliski).

- Festiwal jest szczególną okazja popularyzacji tradycyjnej kuchni wielkopolskiej i integracji środowisk wiejskich. Działalność Kół Gospodyń Wiejskich, które stanowią ogniwo łączące pokolenia rozbudza poczucie lokalnej tożsamości i zwiększa zainteresowanie tradycją. Witam serdecznie w powicie tureckim, cieszę się, że możemy w tym roku być gospodarzami wspólnie z gminą Kawęczyn popularyzować nasze kulinarne tradycje - powiedział Mariusz Seńko, starosta powiatu tureckiego otwierając wspólnie z wójtem Janem Nowakiem największą kulinarna imprezę w regionie.

O zasadach uczestnictwa w konkursie poinformowała przewodnicząca jury - Aleksandra Swulińska – Kotulska- konsultant Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. W składzie komisji znaleźli się jeszcze: Magdalena Szeliga- Szeligowska- Convivum SlowFood Wielkopolska, Henryk Kotulski- Stowarzyszenie Wielkopolski smak i Halina Łajdecka- nauczyciel ZST w Turku.

Zespoły startujące w konkursie zobowiązane były do przygotowania stoiska promocyjnego, potrawy tradycyjnej kuchni wielkopolskiej oraz potrawy na słodko (ciasta, sałatki owocowej, lodów, legumin). Jury kierowało się m.in. wykorzystaniem produktów lokalnych, smakiem dania, sposobem jego prezentacji i przybrania stoiska oraz estetyką stoiska. Z kolei w konkursie na wielkopolska słodkość oceniane były: wykorzystanie produktów lokalnych, smak, zapach, wygląd, pomysł na prezentację, kreatywność, nazwa potrawy oraz estetyka stoiska.

Po degustacji wszystkich potraw jury przyznało następujące nagrody:
I miejsce i czek w wysokości 1.500 zł przyznano dla KGW Włościanki za roladę wołową z szagówkami, kiszoną kapustą i sosem oraz sernik wielkopolski na kruchym spodzie.
II miejsce i czek w wysokości 1.000 zł powędrował dla Stowarzyszenia „DOM” Dobrowska Organizacja Międzypokoleniowa, które przygotowało gicz wołową w sosie chrzanowym podaną z kluseczkami grzybowymi i buraczkami w plastrach z zalewy oraz szarlotkę babci Jagusi.
  • 1/10
  • następne zdjęcie
Wieści Rolnicze
Warto wiedzieć
Przepisy
Nie zapominaj o tym zgłoszeniu. Rolnicy muszą to zrobić jeszcze w listopadzie
10 listopada 2025
Pomoc unijna
Ostatni dzwonek. O te dopłaty rolnicy mogą starać się tylko do końca miesiąca
10 listopada 2025
Ciągniki
Te 6 ciągników właśnie zgarnęło "rolnicze Oscary". Zwycięzcy Tractor Of The Year 2026
10 listopada 2025
Najnowsze
Newsy
Ta mleczarnia zainwestuje ponad 260 milionów zł
9 listopada 2025
Newsy
Kompletny brak odpowiedzialności. Policja wkroczyła do akcji
9 listopada 2025
Newsy
Takiej debaty o umowie Marcosur jeszcze nie było! Darmowa rejestracja
9 listopada 2025
Newsy
W tej wsi wrony już nie zawracają. W obejściu – skrzaty, a w stodole - SPA
9 listopada 2025
Wieści Rolnicze
Wieści Rolnicze
Dane kontaktowe
Wieści Rolnicze
RP Digital Sp. z o.o.
NIP: 5273128894
REGON: 529596954
tel. +48 627 47 15 31
ul. Prosta 51
00-838 Warszawa
[email protected]
Numer dyżurny -- 501 267 226
Kategorie
  • Ceny Rolnicze
  • Newsy
  • Hodowla
  • Uprawy
  • Owoce i warzywa
  • Technika
  • Prawo i finanse
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla Domu
© 2025 WieściRolnicze
  • Redakcja
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Prenumerata
  • Konkursy
  • Deklaracja dostępności