Porozumienie UE z Ukrainą: Co dalej z eksportem ukraińskiej żywności do Europy?

Jak podaje Komisja Europejska, nowe ustalenia mają pogodzić interesy obu stron i ustabilizować sytuację na unijnym rynku rolnym.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Koniec pełnego otwarcia na eksport
Po rosyjskiej inwazji w 2022 roku UE tymczasowo zniosła cła i kwoty na ukraińskie produkty rolne, aby pomóc Ukrainie w eksporcie. Jednak masowy napływ tańszego zboża, drobiu i cukru spowodował protesty w Polsce i innych krajach regionu, prowadząc do wstrzymania tych środków.
W wyniku nowej rewizji UE powraca do przedwojennego modelu handlu, wprowadzając ponownie cła i limity ilościowe.
Co będzie można eksportować bez ograniczeń?
Nowa umowa całkowicie otwiera rynek UE na produkty mniej wrażliwe, takie jak:
- mleko fermentowane,
- sok winogronowy.
Zwiększone zostaną również limity eksportowe dla:
- masła,
- odtłuszczonego mleka w proszku,
- glutenu pszennego,
- owsa,
- kaszy jęczmiennej.
Ograniczenia dla produktów wrażliwych
W przypadku cukru, drobiu, jaj, pszenicy, kukurydzy i miodu, wzrost kwot będzie ograniczony, a dodatkowe ilości mięsa nie będą dopuszczone.
Ukraina też otworzy rynek
Nowe porozumienie zakłada także, że Ukraina otworzy swój rynek na unijną wieprzowinę, drób i cukier. Dodatkowo zobowiąże się do wdrożenia unijnych norm rolnych do 2028 roku, m.in. w zakresie dobrostanu zwierząt i stosowania pestycydów.
Klauzula ochronna UE-Ukraina
Każda ze stron będzie mogła skorzystać z tzw. klauzuli ochronnej, jeżeli stwierdzi negatywny wpływ na swój rynek rolny. Porozumienie ma być również okresowo weryfikowane i aktualizowane.
Ostateczny kształt umowy musi jeszcze zatwierdzić Rada UE, czyli państwa członkowskie. Według Komisji Europejskiej, UE jest największym partnerem handlowym Ukrainy, a Ukraina zajmuje trzecie miejsce wśród dostawców żywności do UE.