Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Będzie wsparcie do bioasekuracji przed pryszczycą? Minister: być może się uda
      Rosja zwiększa produkcję mięsa
      ARiMR zapowiada: ten nabór wystartuje szybciej! Można starać się o 150 tys. zł
      Co czeka mleczarstwo?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rzepaki tego rolnika po przymrozkach są w lepszej kondycji niż u innych
      Nie warto zwlekać. Decyzję dobrze podjąć już teraz - wybór odmian rzepaku
      Dramat rolników. 3 tys. ha buraków zniszczone przez szarka komośnika
      Idą duże zmiany. Rolnicy dostaną dopłaty do gruntów, na których nie mogą orać?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      To jeden z najczęściej rejestrowanych ciągników w Polsce [VIDEO]
      Największy dron rolniczy dopuszczony w Unii Europejskiej [VIDEO]
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Dopłaty. Ile pieniędzy na kontach rolników? Mamy najnowsze dane z ARiMR
      Kiepskie nastroje wśród hodowców trzody chlewnej. Czy ceny jeszcze spadną?
      Przekroczona kwota renty wdowiej? KRUS: Te świadczenia ulegną obniżeniu
      Jest 3 mld euro dla młodych rolników. Pierwsze 200 mln dostali Francuzi
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Dyptam zachwyca wyglądem, ale może być toksyczny. Masz go w ogrodzie?
      “Królowa przetrwania” na skalniaki. Niestraszna jej susza, upały i mróz
      Pozostałości pestycydów w żywności. Co wykazują badania?
      Stosować, czy nie stosować? Te rośliny warto nawozić kurzym nawozem
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Polska cydrem płynąca...

Polska cydrem płynąca...

Newsy 17 października 2017 14:35 redakcja Aktualizacja: 19 października 2017 00:17
Polska cydrem płynąca...
Źródło: fotolia/alter_photo
Cydry to jeden z najszybciej rozwijających się rynków branży napojowej na świecie. Polska jest trzecim, po Chinach i USA, producentem jabłek. Czy mamy zatem szanse opanować światowy rynek cydru?
Spis treści:

    Cydry to jeden z najszybciej rozwijających się rynków branży napojowej na świecie. Polska zaś jest trzecim, po  Chinach i USA, producentem jabłek. Czy mamy zatem szanse opanować światowy rynek cydru?

    W 2013 roku, kiedy zaczęto produkować cydr w Polsce, analitycy wskazywali, że w perspektywie kilku lat produkcja osiągnie nawet  60 mln l rocznie.

    Po kilku latach dynamicznego rozwoju krajowego rynku cydru, w 2016 r. nastąpiła zaskakująca stabilizacja. Prognozy światowych trendów wyraźnie zaś wskazują na spodziewanyw najbliższych latach wzrost tej kategorii w skali globalnej. Zjawisko to stwarza polskim producentom potencjał eksportowy i jest nadzieją na dalszy rozwój. Głównym motorem w sprzedaży mają być zaś modyfikacje smakowe.

    Zdaniem Polskiej Rady Winiarstwa, w Polsce, elementem hamującym jest duża konkurencja ze strony piw smakowych i producentów cydru  z  innych krajów europejskich. Rodzimi producenci znajdują się w tym momencie w niezwykle trudnej sytuacji. Ze względu na liczne ograniczenia, jakie stawia ustawa winiarska, nie są w stanie odpowiedzieć na potrzeby konsumentów. Przede wszystkim nie mogą dziś produkować cydrów smakowych – a to one, zgodnie z najnowszymi analizami, zaprezentowanymi na niedawnym Global Cider Forum, mają być głównym motorem rozwoju tej kategorii na świecie.

    „Jak pokazują najnowsze badania, przedstawione na wrześniowym Global Cider Forum we Frankfurcie, cydr staje się światowym produktem a jego pozycja bardzo silnie rośnie na nowych rynkach. Europa Wschodnia wraz z państwami Europy Południowej mają obecnie największy wpływ na wzrost rynku tego napoju. Dominuje klasyczny cydr jabłkowy, perry notuje a warianty smakowe rozwijają się najbardziej dynamicznie – w latach 2011-2016 był to przyrost na poziomie blisko 25%. Stoi za tym chęć konsumentów do poznawania nowości, a to z kolei pozycjonuje smakowe cydry jako segment kluczowy. Cydry zaspokajają oczekiwania grupy docelowej, która jest nastawiona na eksperymentowanie i wybiera produkty o niższej zawartości alkoholu”- mówi
    Magdalena Zielińska, Prezes Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa.

    PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Sławomir Surdy i pasja do pszczół KLIK

     

    Jakub Nowak, prezes firmy Jantoń, należącej do ZP PRW, zauważa: „Rynek cydrów jest w tej chwili w punkcie zwrotnym. Po kilku latach dynamicznych wzrostów mamy stałą grupę klientów. Teraz musimy znaleźć nową drogę. Jednym z kierunków rozwoju są produkty rzemieślnicze. Nasza firma w tym roku wypuściła produkty jednoodmianowe, czyli z konkretnego gatunku jabłek. Druga droga jest bardziej nowoczesna - cydry smakowe, kolorowe, słodkie, czyli takie, które lubią młodzi ludzie”.

    Przepisy uniemożliwiające produkcję cydrów o smakach innych niż jabłkowy spowodowały, że pokaźna przestrzeń rynku została przejęta przez producentów piw smakowych. Dodatkową konkurencję stanowią aromatyzowane cydry importowane z innych krajów Europy, produkowane w zgodzie z lokalnymi przepisami, obowiązującymi w krajach ich pochodzenia i wprowadzane na rynek Polski na zasadzie swobody przepływu towarów.

    Jeśli zaproponowane przez ZPPRW zmiany w nazewnictwie różnych odmian cydrów spotkają się ze zrozumieniem ze strony Ministerstwa Rolnictwa oraz jeśli równolegle wejdą w życie zmiany zaproponowane przez premiera Mateusza Morawieckiego, rozwój kategorii stanie się realny, wykorzystane będą polskie surowce przemysłu sadowniczego, a otrzymane wyroby okażą się w końcu konkurencyjne. Nie sposób nie zauważyć, że jest to również ogromna szansa dla eksportu cydru. Póki co jednak, branża boryka się z problemami dnia codziennego mającymi podstawy głównie w kwestiach legislacyjnych. Zmiana treści wspomnianej ustawy to ogromna szansa na faktyczny rozwój kolejnego polskiego dobra narodowego – wysokojakościowego cydru. Kto wie, może za jakiś czas Polska stanie się jego europejską stolicą?

    SPRAWDŹ AKTUALNE CENY OWOCÓW I WARZYW KLIK

    Źródło: ZP PRW
    • Tagi:
    • cydr
    • winiarstwo
    • alkohol
    • jabłka
    redakcja
    Podobne artykuły
    Inne uprawy

    Europejskie wina są coraz bardziej zanieczyszczone TFA? Alarmujące wyniki

    26 kwietnia 2025
    Inne uprawy

    Ich cieszą silne mrozy. Wyprodukują wyjątkowy gatunek wina

    20 lutego 2025
    Owoce i warzywa

    Polskie owoce wśród najlepszych na świecie. Jeden przysmak nawet na podium

    20 lutego 2025
    Hotblog

    Gęsia pierś ze śliwką

    13 listopada 2024
    Hotblog

    Gęś pieczona na św. Marcina

    9 listopada 2024
    Hotblog

    Jabłka - jesienne owoce na polskim stole

    4 września 2024
    Owoce i warzywa

    W tym roku będzie mniej jabłek? Co z cenami?

    2 sierpnia 2024
    Owoce i warzywa

    Nikt w Europie nie produkuje tyle jabłek co Polska

    26 maja 2024
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Długoterminowa prognoza pogody IMGW na lato 2025. Jeden czynnik "powyżej normy"
    18 maja 2025
    Newsy
    Wielkopolskie Dni Pola w Silniku tuż-tuż. Co w programie imprezy?
    18 maja 2025
    Uprawa gleby
    Jak naprawić glebę? Eksperci radzą
    18 maja 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Długoterminowa prognoza pogody IMGW na lato 2025. Jeden czynnik "powyżej normy"
    18 maja 2025
    Newsy
    Wielkopolskie Dni Pola w Silniku tuż-tuż. Co w programie imprezy?
    18 maja 2025
    Newsy
    Tragedia podczas prac polowych. Nie żyje 53-latek
    17 maja 2025
    Newsy
    Zielone Pola 2025 - rusza cykl spotkań. Co, gdzie i kiedy?
    17 maja 2025
    Newsy
    Rektor zaprasza na Dni SGGW
    16 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy