Perła wśród wędlin. Nagroda Polagra Food
Kiełbasa „Biskupiańska” Mariana Kaczmarka z Pępowa (powiat gostyński) otrzymała tytuł najlepszego produktu, wśród najlepszych. Na Międzynarodowych Targach Poznańskich Polagra Food, które odbyły się na początku października, przyznano jej miano „Perły 2012”.
Pępowskie wyroby wędliniarskie zostały po raz kolejny wyróżnione w konkursie na etapie wojewódzkim "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”. Jeden z produktów państwa Kaczmarków przeszedł dalej i zawalczył o najwyższą nagrodę - „Perła 2012”. Smak kiełbasy „Biskupiańskiej” okazał się bezkonkurencyjny. Państwo Kaczmarek z Targów Poznańskich wrócili z kolejnym trofeum. Jest to statuetka z prawdziwą perłą, która ma symbolizować pierwszą jakość wyrobu.
Organizatorem konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw RP. W akcję angażują się także samorządy wojewódzkie i ośrodki doradztwa rolniczego.