O sytuacji na rynku wieprzowiny w ministerstwie
O niskiej cenie skupu, zmowie cenowej i wzroście kosztów produkcji trzody mówiono w siedzibie ministerstwa. Jakie wysnuto wnioski? Czy minister podejmie dalsze działania?
Z przedstawicielami organizacji rolniczych i związkowych oraz reprezentantami ubojni i przetwórstwa działającymi w sektorze wieprzowiny we wtorek, 8 grudnia spotkał się sekretarz stanu Jacek Bogucki.
Przedstawiciele rolników informowali o niskich cenach skupu, które skutkują brakiem opłacalności produkcji trzody chlewnej. Wskazywano także na nieuczciwe praktyki rynkowe, w tym możliwość istnienia zmowy cenowej. Ponadto zwracali uwagę na wzrost znaczenia tuczu nakładczego i jego niekorzystny wpływ dla prowadzonej przez producentów działalności. Uczestnicy spotkania poruszyli również problem związany z dużym importem mięsa wieprzowego do Polski, przy jednoczesnych ograniczonych możliwościach eksportowych polskiej wieprzowiny na rynki krajów trzecich, które wynikają z wystąpienia w Polsce afrykańskiego pomoru świń. Podkreślano konieczność współpracy między producentami, ubojniami i sektorem przetwórczym, a także organizowania się producentów.
Minister Jacek Bogucki poinformował, że podejmowane są działania zmierzające do poprawy zaistniałej sytuacji. Przypomniał o wystąpieniu ministra Jurgiela do prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów o zbadanie zarzutów dotyczących naruszeń warunków konkurencji i wystąpienia ewentualnej zmowie cenowej.
Wskazał również, że na szczeblu unijnym Polska prezentuje jasne stanowisko, że uruchomienie dopłat do prywatnego przechowywania mięsa wieprzowego jest ważnym krokiem, choć w opinii Polski przyjmowanie wniosków powinno rozpocząć się jak najszybciej, gdyż sytuacja dochodowa producentów i całego sektora jest coraz trudniejsza. Jednocześnie, Polska wskazuje, że w tak trudnej sytuacji uruchomienie jedynie mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania będzie działaniem niewystarczającym do skutecznej stabilizacji rynku. Konieczne jest uruchomienia refundacji wywozowych do mięsa wieprzowego jako instrumentu zarządzania kryzysowego na rynku wieprzowiny, aby trwale zagospodarować nadwyżkę na tym rynku.
Sekretarz stanu poinformował także o zintensyfikowaniu rozmów w sprawie otwierania nowych rynków zbytu dla polskiej wieprzowiny, a także minimalizowaniu skutków ASF. Zwrócił również uwagę, że trwają prace nad rozwiązaniami długofalowymi dla sektora produkcji świń.