Źródło:
Fotolia.com
Inspektorzy Inspekcji Handlowej sprawdzili jakość i oznakowanie surowego mięsa i jego wyrobów (np. biała kiełbasa, tatar, metka). Zakwestionowano produkty sprzedawane w 70 sklepach na 168 sprawdzonych.
Inspekcja Handlowa (IH) przeprowadziła kontrolę na zlecenie UOKiK. Inspektorzy sprawdzili 168 sklepów i hurtowni w całej Polsce, kwestionując produkty sprzedawane w 70 (41,7 proc.). Placówki zostały wylosowane lub wytypowane na podstawie negatywnych wyników z poprzednich kontroli. Zastrzeżenia wzbudziło 218 partii mięsa (22,7 proc.) na 962 skontrolowane przez IH. Najczęściej mięso było błędnie oznakowane.
Wśród nieprawidłowości najczęściej wymieniano obecność składników, których nie powinny zawierać dane produkty np. mięso wieprzowe garmażeryjne zawierało 60 proc. indyka, a tatar lub hamburger wołowy - wieprzowinę.
ZOBACZ TAKŻE: Największe gospodarstwo świata sprzedane za 270 mln euro?!
Inspektorzy Inspekcji Handlowej wydali 38 decyzji: o zafałszowaniu lub niewłaściwej jakości (33 decyzje) i o wycofaniu przeterminowanego mięsa (5). Łączne kary wyniosły prawie 30 tys. zł.
Jakie prawidłowo oznaczone i wyprodukowane wyroby powinniśmy znaleźć w sklepach:
- „świeże mięso” - czyli mięso, które nie zostało poddane żadnemu procesowi poza chłodzeniem, mrożeniem, w tym mięso pakowane próżniowo. Nie może zawierać przypraw i substancji dodatkowych.
- „surowe wyroby mięsne” - oznaczają mięso, do którego producent dodał środki spożywcze, przyprawy lub substancje dodatkowe, lub które poddano procesowi niewystarczającemu do modyfikacji struktury mięsa (np. nie poddano parzeniu, gotowaniu).
Czytaj dalej: Jakie informacje powinniśmy znaleźć na mięsie pakowanym i sprzedawanym luzem, na wagę?
Jakie informacje powinniśmy znaleźć na mięsie pakowanym i sprzedawanym luzem, na wagę?
Surowe mięso paczkowane – obowiązkowe informacje:
- nazwa,
- miejsce chowu, miejsce uboju i kod partii identyfikujący mięso,
- w przypadku mięsa mielonego: nazwa „mięso ...” i nazwa/y gatunku zwierzęcia z których pochodzi, „zawartość procentowa tłuszczu poniżej...” oraz „stosunek kolagenu do białka poniżej ...”,
- termin przydatności do spożycia,
- ilość netto,
- warunki przechowywania,
- nazwa i adres podmiotu odpowiedzialnego na produkt,
- data zamrożenia.
Paczkowane surowe wyroby mięsne – obowiązkowe informacje:
- nazwa,
- wykaz składników,
- informacja o dodanej wodzie, jeżeli jest jej więcej niż 5 proc. masy produktu,
- ilość netto,
- termin przydatności do spożycia,
- warunki przechowywania,
- nazwa i adres podmiotu odpowiedzialnego na produkt,
- data zamrożenia.