Korzyści dla rolników: realne pieniądze i stabilna przyszłość

Centralnym punktem działań promocyjnych stanie się krajowy system jakości Quality Meat Program (QMP), spełniający wymogi w zakresie:
- dobrostanu zwierząt,
- ograniczenia emisji gazów cieplarnianych (GHG),
- identyfikowalności na każdym etapie łańcucha dostaw.
ESG zmienia reguły gry
Od stycznia 2025 roku w życie weszły przepisy dotyczące obowiązkowego raportowania ESG (środowisko, społeczeństwo, ład korporacyjny) dla dużych firm z sektora rolno-spożywczego, zgodnie z unijną dyrektywą CSRD. To oznacza, że przetwórcy i sieci handlowe muszą udowadniać, że współpracują z gospodarstwami ograniczającymi wpływ na środowisko. System QMP, jako krajowy system jakości, ułatwia im raportowanie tzw. emisji zakresu 3 (Scope 3) obejmujących cały łańcuch dostaw. Przedstawiciele przemysłu mięsnego podkreslają, że współpraca z rolnikami certyfikowanymi w QMP pozwoli ograniczyć ryzyka regulacyjne i reputacyjne, ułatwi dostęp do finansowania, kontraktów i eksportu.
Dla hodowców bydła konkretne wsparcie
Dopłaty w ekoschemacie „Dobrostan zwierząt” (ARiMR):
- do 120,50 zł za opasa (<18 miesięcy),
- do 232 zł za krowę mamek (>24 miesiące)
Wniosek należy złożyć do 16 czerwca 2025 r., zaznaczając praktykę: „Utrzymanie bydła w systemie QMP”