Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
      Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
      Ta choroba migruje coraz bardziej na zachód Polski. Wybito ponad 2 mln zwierząt
      Naturalne wsparcie dla zdrowia zwierząt
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Uwaga! Oprzędziki dają o sobie znać. Potrafią uszkodzić wszystkie rośliny na polu
      Choroby wirusowe zbóż nadal groźne. Jak się przed nimi ustrzec?
      Jak kukurydza reaguje na przymrozki?
      Kwieciak jabłkowiec atakuje jabłonie. Po czym rozpoznać obecność tego szkodnika?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Jak Kompas UE pomaga rolnikom w walce ze zmianami klimatycznymi?
      Idą zmiany w polityce rolnej UE. Będzie bardziej po myśli rolników?
      Kim są rolnicy w UE? Niepokojące statystyki demograficzne
      KRUS rozpoczął rozpatrywanie tych wniosków. Pierwsze wypłaty startują od lipca
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wiadomo, kiedy wreszcie przyjdą deszcz i ciepło. Najnowsza prognoza pogody
      Piękniejsza od róży? Ten krzew będzie zdobić ogród przez dekady
      Nie wyrzucaj skoszonej trawy. Trzy pomysły na wykorzystanie w ogrodzie
      Chcesz pozbyć się mrówek z ogrodu? Rozsyp to wokół mrowiska
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Newsy
  • Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?

Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?

Hodowla - Zdrowie i dobrostan 13 maja 2025 13:41 Rafał Leroch Aktualizacja: 13 maja 2025 13:45
Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
Źródło: Canva, wiescirolnicze.pl
Duński Instytut Technologiczny udowadnia, że jakość mięsa i informacje o jego pochodzeniu znacząco wpływają na preferencje konsumentów.
Spis treści:

    Dr Marlene Schuh Gronbeck z Duńskiego Instytut Technologiczny jako kierownik ds. naukowych w laboratorium centralnym przeprowadza analizy sensoryczne żywności, czyli szczegółowo bada smak, teksturę oraz aromat produktów mięsnych. W czasie XIX Forum Zootechniczno-Weterynaryjnego, które odbyło się w Pozaniu, zaprezentowała swoje nanowsze wyniki badań.

    Cele projektu Meat Quality

    Projekt Meat Quality, w który była zaangażowana dr Marlene Schuh Gronbeck, miał na celu promowanie zrównoważonej hodowli mięsa w UE i zachęcanie konsumentów do wybierania lokalnych produktów. W badaniu wzięło udział sześć krajów: Dania, Polska, Niemcy, Holandia, Hiszpania i Włochy. Do analiz wieprzowinę uzyskano z Danii, Hiszpanii i Włoch, a brojlery z pozostałych krajów, choć z Polski nie udało się zebrać wszystkich próbek.

    Czytaj też:
    Mięso laboratoryjne zaleje Unię Europejską? Czeka nas rewolucja?

    Analiza sensoryczna: Jak badamy smak mięsa?

    Analizę sensoryczną przeprowadzono w specjalnych kabinach, gdzie kontrolowane są temperatura, oświetlenie i brak rozpraszaczy. Zatrudniono 10 wyszkolonych panelistów, wybranych i szkolonych przez rok, aby precyzyjnie opisywali smak, zapach, teksturę i posmak. Próbki mięsa oceniano bez dodatków, w standardowych warunkach zgodnych z normą ISO, zapewniając jednolitą temperaturę przygotowania.

    Brojlery: Różnice w hodowli i smaku

    Badanie brojlerów objęło 175 próbek z Holandii, w tym grupy z różną obsadą, genetyką i dobrostanem (np. kąpiele piaskowe w hodowli organicznej). Paneliści opisywali mięso jako delikatne z tłustą skórką o smaku umami lub twarde z chrupiącą skórką, w zależności od hodowli. Konsumenci (100 osób z Danii) oceniali mięso bez i z informacjami o dobrostanie. Wyniki pokazały, że informacja o lepszych warunkach hodowli zwiększała akceptację i gotowość do płacenia więcej.

    Wieprzowina: Różnorodność i percepcja

    Testowano 140 próbek wieprzowiny z Danii, Hiszpanii i Włoch, w tym mięso z konwencjonalnej hodowli i z większą przestrzenią. Hiszpańska wieprzowina wyróżniała się ciemnym kolorem, przypominającym dziczyznę. Paneliści oceniali smak (np. kwaskowaty w Danii) i teksturę tłuszczu. Konsumenci preferowali duńską wieprzowinę bez informacji, ale po podaniu danych o dobrostanie chętniej wybierali mięso z Hiszpanii i Włoch, płacąc więcej za wyższy dobrostan.

    Czytaj też:
    Dobrostan pod lupą – XIX Forum Zootechniczno-Weterynaryjne

    Wpływ informacji na wybory konsumentów

    Badania konsumenckie wykazały, że informacje o pochodzeniu i dobrostanie zwierząt zmieniają postrzeganie smaku. Bez danych konsumenci faworyzowali lokalne mięso, ale po ich podaniu cenili mięso z lepszym dobrostanem, gotowi płacić za nie więcej. Testy w supermarketach (np. w Hiszpanii) mają potwierdzić te wyniki w rzeczywistych warunkach zakupowych.

    Wyzwania i przyszłość badań

    Różnice w diecie i hodowli między krajami utrudniały standaryzację, co wpływa na smak mięsa.

    - Planujemy dalsze badania w naturalnym środowisku, by sprawdzić, jak codzienne czynniki (np. stres zakupów) wpływają na decyzje konsumentów - mówiła dr Marlene Schuh Gronbeck.

    Czytaj też:
    Ważna informacja dla hodowców - dziś ostatni dzień
    Źródło: XIX Forum Zootechniczno-Weterynaryjne
    • Tagi:
    • jakość mięsa
    • preferencje konsumentów
    • smak mięsa
    • analiza sensoryczna
    • hodowla zrównoważona
    • dobrostan zwierząt
    • brojlery
    • wieprzowina
    Rafał Leroch
    Podobne artykuły
    Hodowla

    Startują wypłaty za dobrostan zwierząt! Takie pieniądze dostaną rolnicy [LISTA]

    30 kwietnia 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Dobrostan pod lupą – XIX Forum Zootechniczno-Weterynaryjne

    29 kwietnia 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Ważna informacja dla hodowców - dziś ostatni dzień

    11 kwietnia 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Dobrostan to kluczowy element hodowli

    31 marca 2025
    Trzoda chlewna

    Tuczniki na huśtawce cen: czy produkcja świń w Chinach wyjdzie na prostą?

    31 marca 2025
    Przepisy

    Spóźniłeś się z tym terminem? ARiMR daje ostatnią szansę. Chodzi o dopłaty

    28 marca 2025
    Żywienie

    Zalety żywienia płynnego dla świń: ekonomia, zdrowie i przewaga technologii

    27 marca 2025
    Hodowla

    Odmowa przyznania dopłat? To rozwiązanie pozwala rolnikowi uniknąć konsekwencji

    25 marca 2025
    Warto wiedzieć
    Zdrowie i dobrostan
    Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
    13 maja 2025
    Drób
    Ta choroba migruje coraz bardziej na zachód Polski. Wybito ponad 2 mln zwierząt
    13 maja 2025
    Ekonomika
    Kim są rolnicy w UE? Niepokojące statystyki demograficzne
    13 maja 2025
    Najnowsze
    Zdrowie i dobrostan
    Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
    13 maja 2025
    Drób
    Ta choroba migruje coraz bardziej na zachód Polski. Wybito ponad 2 mln zwierząt
    13 maja 2025
    Żywienie
    Naturalne wsparcie dla zdrowia zwierząt
    13 maja 2025
    Bydło i mleko
    Szczepionka do zwalczania choroby niebieskiego języka
    12 maja 2025
    Bydło i mleko
    Sezonowy szczyt dostaw mleka w Niemczech
    12 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy