Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      „Oni wykończą tego rolnika. Dno na rynku trzody chlewnej”
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
      Ceny nawozów. Kup już teraz, bo zapowiadają się solidne podwyżki?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Nie będzie już roślinnych kiełbasek i wegańskich szynek. Co powinna zawierać definicja "mięso"?
      Jak przygotować dobry TMR? W ten sposób wpłyniesz na zdrowotność i wydajność krów
      Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
      Już w grudniu Kongres Hodowców Bydła Mięsnego. Dlaczego warto wziąć z nim udział?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      To zboże żółknie w oczach. Co jest grane na polach?
      To nowy trend w rolnictwie. Niemieccy rolnicy jednak narzekają
      Artykuł sponsorowany Rozkwit polskiego winiarstwa – od tradycji do nowoczesności
      Sprawdź koniecznie tę liczbę, zanim zdecydujesz się na zakup nasion kukurydzy
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Setki hektarów po dużej spółce do wydzierżawienia. KOWR ogłosił przetarg
      Zarzecki: Przestańmy się oszukiwać, że powstrzymamy Mercosur
      Łatwiejsze wywłaszczenia i odszkodowania. Nowe przepisy weszły w życie
      Dom jak lodówka? Po zmianie przepisów budynki dostaną etykiety od A+ do G
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      7 roślin, które zmienią twój ogród w zimową oazę. 3 i 4 to świąteczne hity
      Niestraszna im zima. Znoszą temperatury nawet do -23 stopni Celsjusza
      Kup w aptece i wrzuć do odpływu. Zator zniknie w 15 minut
      Azjatycka metoda ściółkowania podbija polskie ogrody. Po co ogrodnicy to robią?
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Holendrzy chcą współpracować z wielkopolskimi rolnikami

Holendrzy chcą współpracować z wielkopolskimi rolnikami

Hodowla - Bydło i mleko 2 maja 2011 12:24 Dorota Jańczak Aktualizacja: 12 października 2015 10:30
 Holendrzy chcą współpracować z wielkopolskimi rolnikami
Źródło: fot. D. Jańczak
Do rolników z Pępowa, Pogorzeli i Pakosławia wystąpili Holendrzy z propozycją skupowania bydła. Jak poinformowali na spotkaniu, które odbyło się w Pępowie tuż przed świętami Wielkanocnymi, zainteresowani byliby odmianą holsztyńsko – fryzyjską, która hodowana jest głównie na mleko.
Spis treści:

    Do rolników z Pępowa, Pogorzeli i Pakosławia wystąpili Holendrzy z propozycją skupowania bydła. Jak poinformowali na spotkaniu, które odbyło się w Pępowie tuż przed świętami Wielkanocnymi, zainteresowani byliby odmianą holsztyńsko – fryzyjską, która hodowana jest głównie na mleko.

    Sąsiedzi z zachodniej granicy postanowili zwrócić się do polskich rolników w związku z rosnącym zapotrzebowaniem na ich rynku dobrej jakości mięso wołowe. Poza tym, jak tłumaczyli, w ich rejonach, przy wypasie bydła, coraz rzadziej stosuje się paszę objętościową. To powoduje, że mięso traci na walorach smakowych. Dlatego poszukują bydła, które żywione byłoby w bardziej naturalny sposób. Przeszkody nie stanowiłoby to, że na terenach Wielkopolski w większości hodowana jest typowo mleczna rasa HF. Właśnie ta odmiana najbardziej interesuje Holendrów. – W smaku, mięso bydła tej odmiany jest lepsze – tłumaczył…Holender. Wstępnie zaproponowali, że skupowaliby byki o wadze poubojowej od 165 do 195 kg (około 300 kg żywca), ale nie starsze niż 9 miesięcy. – Chętnie byśmy postawili własne gospodarstwo w waszej okolicy, na którym byśmy wam pokazali, w jak sposób najefektywniej hodować bydło. Podzielilibyśmy się naszymi informacjami, jak produkować pokarm dla nich – dodał ….Holender. W takim wypadku rolnicy mogliby dalej zajmować się, jak do tej pory, produkcją mleka, a byki sprzedawać na rzeź. Z tym, że musieliby bardziej zintensyfikować swą produkcję, a więc zwiększać masę cielaków. Rolnik zajmujący się hodowlą bydła mlecznego, mniejszą uwagę skupia na tuszy, bardziej natomiast dba o wydajność mleczną. Ale przy zastosowaniu odpowiednich metod można by pogodzić jedno z drugim. – Sądzę, że jeśli podawana będzie lepszej jakości pasza, ten tucz będzie krótszy. Dzięki temu możliwe jest wyhodowanie w czasie do 9 miesięcy byka o tej wadze – stwierdził Maciej Maciejewski z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, biuro w Pępowie. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo


    Goście z Holandii zapowiedzieli, że zainteresowani byliby skupem 500 sztuk bydła tygodniowo. Nie ma szans, aby tak dużą ilość żywca wyprodukowali hodowcy z jednej gminy, a nawet powiatu. Sprzedaż musiałaby być rozpowszechniona w rejonie, a może nawet w całym województwie. – Musielibyśmy zorganizować punkty zbiorcze. Jest to naprawdę duża skala zapotrzebowania – powiedział Maciej Maciejewski. 

    - Obiecaliśmy sobie, że jeszcze się spotkamy. Holendrzy mają wystąpić do nas z konkretną ofertą. Ale czy ona zostanie zrealizowana? Tego nie jestem pewny. Na dzisiaj nie wiem, czy to przyniesie korzyści. Wydaje mi się, że obecnie nie mamy problemu ze zbytem produktów. Dzisiaj jest większa podaż niż popyt na rynku wołowiny. Poza tym, myślę, że interesować ich będą większe gospodarstwa, a w naszym rejonie jest to troszeczkę rozdrobnione. Myślę, że więcej będziemy mogli powiedzieć po następnym spotkaniu. Ale teraz raczej dmuchałbym na zimne - tłumaczy Stanisław Dudka prezes Gminnego Koła Hodowców Bydła w Pępowie.


     We wstępnej rozmowie poruszono także kwestię ceny za bydło. Holendrzy poinformowali, że skupowaliby żywiec po cenie rynkowej. Jednak zdaniem Stanisława Dudki, prezesa Gminnego Koła Hodowców Bydła w Pępowie, obecnie nie ma problemu ze zbytem mięsa wołowego. Dlatego klienci musieliby zaproponować korzystniejszą dla rolników kwotę za mięso, jeśli chcą rzeczywiście je skupować w tak dużych ilościach. Maciej Maciejewski uspokoił jednak, że ogólna cena rynkowa, dzięki pojawieniu się nowego nabywcy, może poszybować w górę.  - Jeśli znajdzie się na rynku klient, który chciałby z tego terenu wywieźć 500 cieląt tygodniowo, to ta cena nie będzie wynosić 800 zł tylko 1200 zł. Myślę, że ta kwestia jest jeszcze do uzgodnienia  w późniejszym czasie – stwierdził. 

    Hodowcy bydła raczej ostrożnie podchodzą do pomysłu przyjaciół zza granicy. Zwracają uwagę przede wszystkim na kilka istotnych rzeczy. Po pierwsze nie zauważają, aby obecnie był problem ze zbytem wołowiny. A po drugie nie są do końca pewni, w jaki sposób wyhodować byka rasy holsztyńsko – fryzyjskiej, w określonym czasie, o wadze poubojowej 190 kg, a przy tym zachować naturalny system skarmiania? – To jest kwestia norm żywieniowych, jakie nam narzucą. Bydło ma być karmione paszami naturalnymi, a nie „wspomagaczami”. Z drugiej jednak strony powinno jak najszybciej urosnąć i osiągnąć dobrą wagę – powiedział Wojciech Wawrzyniak, rolnik z Pakosławia. 


    Grupa z Holandii ma pojawić się w Polsce za trzy miesiące, z gotowymi, ściśle wytyczonymi warunkami współpracy. 

    • Tagi:
    • skup. Holendrzy
    • rolnicy
    • bydła
    • odmiana holsztyńsko – fryzyjską
    Dorota Jańczak
    Podobne artykuły
    Newsy

    14 listopada rolnicy wyjdą na drogi. Mapa protestów w całej Polsce

    13 listopada 2025
    KRUS

    Brakuje tych dokumentów? Bez nich nie dostaniesz emerytury z KRUS

    12 listopada 2025
    Newsy

    Choroba guzowatej skóry bydła - dlaczego powinniśmy się jej bać?

    10 listopada 2025
    Uprawy

    Ostatni dzwonek na zbiory, opryski i sadzenie. Kalendarz rolnika na listopad

    5 listopada 2025
    Przepisy

    Kontrowersje wokół emerytur z KRUS. Rolnicy są gorzej traktowani?

    2 listopada 2025
    Prawo i finanse

    Rolnicy pozywają dwie duże niemieckie firmy. Żądają odszkodowań

    30 października 2025
    Newsy

    "Szczególny niepokój". Rolnicy alarmują o "nietypowej sytuacji"

    29 października 2025
    Pomoc unijna

    Kontrole ARiMR na Lubelszczyźnie. Wiadomo, gdzie będą. Lista gmin

    27 października 2025
    Warto wiedzieć
    Maszyny
    Ten pług wzbudzał duże emocje. Oto zawodnik wagi superciężkiej od Lemken
    21 listopada 2025
    Analizy rynkowe
    Chcesz wyżyć z produkcji mleka? Tyle musisz go sprzedać. Zobacz wyliczenia
    21 listopada 2025
    Ceny rolnicze
    Co się dzieje? Niepokojąca sytuacja na rynku jałówek
    21 listopada 2025
    Najnowsze
    Hodowla
    Czasu coraz mniej. Wsparcie dla hodowców bydła. Jak je otrzymać?
    21 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Nie będzie już roślinnych kiełbasek i wegańskich szynek. Co powinna zawierać definicja "mięso"?
    20 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Zarzecki: Przestańmy się oszukiwać, że powstrzymamy Mercosur
    20 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Jak przygotować dobry TMR? W ten sposób wpłyniesz na zdrowotność i wydajność krów
    20 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Obora-gigant stanęła w Wielkopolsce. Docelowo będzie tutaj aż 400 krów [VIDEO]
    19 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności