Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
      Susz na wigilię. Ile kosztuje?
      Zobacz ceny rzepaku na przestrzeni ostatnich lat. A ile aktualnie płacą w skupach?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Jak działają podskórne czipy i co mogą mierzyć u zwierząt? Czy zastąpią kolczykowanie?
      Producenci świń otrzymają pomoc w 2026 roku? Ważna informacja ministra rolnictwa
      Zapowiedziano likwidację setek tysięcy zwierząt. Choroba nie chce wyhamować
      Historyczny rekord w produkcji zwierzęcej. Jest produkcja, jest zbyt
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ten sezon tym plantatorom naprawdę dał mocno w kość. Przyszły będzie lepszy?
      Pierwsze 5 lat bez plonu, ale potem przychodzą zyski. 2025 rok szczególnie korzystny
      Gorący okres w magazynach spółki Elewarr. Co w tej chwili się tam dzieje? [VIDEO]
      Samoodnawialne warzywo z potencjałem. To nie jest zwykła bulwa
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnicy narażeni na skrajne ubóstwo. Najnowsze dane GUS
      236 mld euro dla gospodarstw rolnych. Unia Europejska stawia na młodych rolników
      Nawet 2380 zł do hektara. Na horyzoncie nowa dopłata dla rolników
      Umowa z Mercosur będzie podpisana 12 stycznia? KE nie odpuszcza
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Najlepsza alternatywa dla żywopłotu z tui? Te iglaki nie brązowieją i szybko rosną
      Ten tani składnik sprawi, że stare firanki odzyskają śnieżną biel. Będą jak nowe
      Twój ogród wcale nie musi spać zimą. Te rośliny kwitną od grudnia do marca
      Ta roślina to zimowy fenomen w ogrodzie. Przetrwa nawet -30 stopni
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Holendrzy chcą współpracować z wielkopolskimi rolnikami

Holendrzy chcą współpracować z wielkopolskimi rolnikami

Hodowla - Bydło i mleko 2 maja 2011 12:24 Dorota Jańczak Aktualizacja: 12 października 2015 10:30
 Holendrzy chcą współpracować z wielkopolskimi rolnikami
Źródło: fot. D. Jańczak
Do rolników z Pępowa, Pogorzeli i Pakosławia wystąpili Holendrzy z propozycją skupowania bydła. Jak poinformowali na spotkaniu, które odbyło się w Pępowie tuż przed świętami Wielkanocnymi, zainteresowani byliby odmianą holsztyńsko – fryzyjską, która hodowana jest głównie na mleko.
Spis treści:

    Do rolników z Pępowa, Pogorzeli i Pakosławia wystąpili Holendrzy z propozycją skupowania bydła. Jak poinformowali na spotkaniu, które odbyło się w Pępowie tuż przed świętami Wielkanocnymi, zainteresowani byliby odmianą holsztyńsko – fryzyjską, która hodowana jest głównie na mleko.

    Sąsiedzi z zachodniej granicy postanowili zwrócić się do polskich rolników w związku z rosnącym zapotrzebowaniem na ich rynku dobrej jakości mięso wołowe. Poza tym, jak tłumaczyli, w ich rejonach, przy wypasie bydła, coraz rzadziej stosuje się paszę objętościową. To powoduje, że mięso traci na walorach smakowych. Dlatego poszukują bydła, które żywione byłoby w bardziej naturalny sposób. Przeszkody nie stanowiłoby to, że na terenach Wielkopolski w większości hodowana jest typowo mleczna rasa HF. Właśnie ta odmiana najbardziej interesuje Holendrów. – W smaku, mięso bydła tej odmiany jest lepsze – tłumaczył…Holender. Wstępnie zaproponowali, że skupowaliby byki o wadze poubojowej od 165 do 195 kg (około 300 kg żywca), ale nie starsze niż 9 miesięcy. – Chętnie byśmy postawili własne gospodarstwo w waszej okolicy, na którym byśmy wam pokazali, w jak sposób najefektywniej hodować bydło. Podzielilibyśmy się naszymi informacjami, jak produkować pokarm dla nich – dodał ….Holender. W takim wypadku rolnicy mogliby dalej zajmować się, jak do tej pory, produkcją mleka, a byki sprzedawać na rzeź. Z tym, że musieliby bardziej zintensyfikować swą produkcję, a więc zwiększać masę cielaków. Rolnik zajmujący się hodowlą bydła mlecznego, mniejszą uwagę skupia na tuszy, bardziej natomiast dba o wydajność mleczną. Ale przy zastosowaniu odpowiednich metod można by pogodzić jedno z drugim. – Sądzę, że jeśli podawana będzie lepszej jakości pasza, ten tucz będzie krótszy. Dzięki temu możliwe jest wyhodowanie w czasie do 9 miesięcy byka o tej wadze – stwierdził Maciej Maciejewski z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, biuro w Pępowie. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo


    Goście z Holandii zapowiedzieli, że zainteresowani byliby skupem 500 sztuk bydła tygodniowo. Nie ma szans, aby tak dużą ilość żywca wyprodukowali hodowcy z jednej gminy, a nawet powiatu. Sprzedaż musiałaby być rozpowszechniona w rejonie, a może nawet w całym województwie. – Musielibyśmy zorganizować punkty zbiorcze. Jest to naprawdę duża skala zapotrzebowania – powiedział Maciej Maciejewski. 

    - Obiecaliśmy sobie, że jeszcze się spotkamy. Holendrzy mają wystąpić do nas z konkretną ofertą. Ale czy ona zostanie zrealizowana? Tego nie jestem pewny. Na dzisiaj nie wiem, czy to przyniesie korzyści. Wydaje mi się, że obecnie nie mamy problemu ze zbytem produktów. Dzisiaj jest większa podaż niż popyt na rynku wołowiny. Poza tym, myślę, że interesować ich będą większe gospodarstwa, a w naszym rejonie jest to troszeczkę rozdrobnione. Myślę, że więcej będziemy mogli powiedzieć po następnym spotkaniu. Ale teraz raczej dmuchałbym na zimne - tłumaczy Stanisław Dudka prezes Gminnego Koła Hodowców Bydła w Pępowie.


     We wstępnej rozmowie poruszono także kwestię ceny za bydło. Holendrzy poinformowali, że skupowaliby żywiec po cenie rynkowej. Jednak zdaniem Stanisława Dudki, prezesa Gminnego Koła Hodowców Bydła w Pępowie, obecnie nie ma problemu ze zbytem mięsa wołowego. Dlatego klienci musieliby zaproponować korzystniejszą dla rolników kwotę za mięso, jeśli chcą rzeczywiście je skupować w tak dużych ilościach. Maciej Maciejewski uspokoił jednak, że ogólna cena rynkowa, dzięki pojawieniu się nowego nabywcy, może poszybować w górę.  - Jeśli znajdzie się na rynku klient, który chciałby z tego terenu wywieźć 500 cieląt tygodniowo, to ta cena nie będzie wynosić 800 zł tylko 1200 zł. Myślę, że ta kwestia jest jeszcze do uzgodnienia  w późniejszym czasie – stwierdził. 

    Hodowcy bydła raczej ostrożnie podchodzą do pomysłu przyjaciół zza granicy. Zwracają uwagę przede wszystkim na kilka istotnych rzeczy. Po pierwsze nie zauważają, aby obecnie był problem ze zbytem wołowiny. A po drugie nie są do końca pewni, w jaki sposób wyhodować byka rasy holsztyńsko – fryzyjskiej, w określonym czasie, o wadze poubojowej 190 kg, a przy tym zachować naturalny system skarmiania? – To jest kwestia norm żywieniowych, jakie nam narzucą. Bydło ma być karmione paszami naturalnymi, a nie „wspomagaczami”. Z drugiej jednak strony powinno jak najszybciej urosnąć i osiągnąć dobrą wagę – powiedział Wojciech Wawrzyniak, rolnik z Pakosławia. 


    Grupa z Holandii ma pojawić się w Polsce za trzy miesiące, z gotowymi, ściśle wytyczonymi warunkami współpracy. 

    • Tagi:
    • skup. Holendrzy
    • rolnicy
    • bydła
    • odmiana holsztyńsko – fryzyjską
    Dorota Jańczak
    Podobne artykuły
    Newsy

    Umowa UE-Mercosur odłożona na półkę? Włochy w ostatniej chwili powiedziały "STOP"

    19 grudnia 2025
    Newsy

    Miliardy dla rolników. To odpowiedź na kryzys wywołany wojnami handlowymi

    12 grudnia 2025
    Pomoc unijna

    Rolnicy chcą zmian w jednym z ekoschematów. Na czym polega problem?

    11 grudnia 2025
    Newsy

    Najgorsze żniwa w historii? "Nie mogę ryzykować nowej uprawy pszenicy"

    6 grudnia 2025
    Prawo i finanse

    Ponad 5 tys. rolników i 1 tys. traktorów. Rolnicy szykują się do protestu

    23 listopada 2025
    Newsy

    14 listopada rolnicy wyjdą na drogi. Mapa protestów w całej Polsce

    13 listopada 2025
    KRUS

    Brakuje tych dokumentów? Bez nich nie dostaniesz emerytury z KRUS

    12 listopada 2025
    Newsy

    Choroba guzowatej skóry bydła - dlaczego powinniśmy się jej bać?

    10 listopada 2025
    Warto wiedzieć
    Zboża
    Straty na polach i zniszczone pryzmy z paszą. Rolnicy wzięli sprawy w swoje ręce
    21 grudnia 2025
    Przepisy
    8400 hektarów dla rolników i państwowych spółek. Procedury w KOWR już trwają
    21 grudnia 2025
    Przepisy
    Już jutro kolejny pojedynek w sprawie Mercosur. Rolnicy walczą nie tylko na drogach
    21 grudnia 2025
    Najnowsze
    Hodowla
    Jak działają podskórne czipy i co mogą mierzyć u zwierząt? Czy zastąpią kolczykowanie?
    20 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Producenci świń otrzymają pomoc w 2026 roku? Ważna informacja ministra rolnictwa
    20 grudnia 2025
    Drób
    Zapowiedziano likwidację setek tysięcy zwierząt. Choroba nie chce wyhamować
    18 grudnia 2025
    Bydło i mleko
    To są najlepsi hodowcy bydła mięsnego w Polsce
    16 grudnia 2025
    Drób
    Historyczny rekord w produkcji zwierzęcej. Jest produkcja, jest zbyt
    15 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności