Długo wyczekiwana zmiana w sektorze ubojowym

Po raz pierwszy wzrost ubojów świń
Rok 2024 przyniósł długo wyczekiwaną zmianę w niemieckim sektorze ubojowym – po raz pierwszy od ośmiu lat liczba ubitych świń wzrosła w porównaniu do roku poprzedniego. Według danych ISN, całkowita liczba ubojów wyniosła 44,65 mln sztuk, co oznacza wzrost o 1,8%.
Vion opuszcza rynek – skutki dla branży
Jednym z najważniejszych wydarzeń było wycofanie się firmy Vion z rynku, co wywołało znaczne przetasowania w rankingu największych zakładów ubojowych. Mimo, że na koniec roku Vion zajął jeszcze 4. miejsce z 2,4 mln świń, jego zniknięcie otwiera przestrzeń dla konkurencji, zwłaszcza dla zakładu Bösel Goldschmaus, który zbliżył się do tej pozycji.
Tönnies liderem mimo spadku
Pomimo spadku liczby ubojów o 5,6% (do 13,2 mln świń), koncern Tönnies utrzymał pozycję lidera z udziałem rynkowym na poziomie 30%. Dodatkowo trwają procedury przejęcia przez firmę byłego zakładu Vionu w Crailsheim, który może obsługiwać do miliona świń rocznie.
Westfleisch i Danish Crown zyskują
Drugą pozycję utrzymała Westfleisch z 6,9 mln ubojów, choć firma zanotowała spadek o 2,6%. Na uwagę zasługuje także duński koncern Danish Crown, który skoncentrował działalność na jednym zakładzie, ale zwiększył skalę ubojów o ponad 30%, osiągając wynik 2,75 mln świń.
Nowi gracze w czołówce – Goldschmaus i Südbeem
Bösel Goldschmaus zyskał 7,6% i może wkrótce wejść do ścisłej czołówki, wyprzedzając Müller Fleisch. Z kolei EG Südbeem dzięki przejęciu dwóch zakładów po Vionie – w Landshut i Vilshofen – powrócił do rankingu, wzmacniając swój udział w rynku południowych Niemiec.