Ceny wieprzowiny – stabilizacja w Niemczech i Belgii, zamieszanie w Holandii

Kontrowersyjna korekta notowań
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W środę przetwórnia mięsna Vion początkowo obniżyła swoją stawkę skupu tuczników o 4 centy do poziomu 1,76 euro za kilogram wagi bitej ciepłej. Była to jedyna tego typu decyzja wśród holenderskich zakładów. Jednak po fali krytyki ze strony dostawców i handlarzy firma skorygowała notowanie do 1,80 euro. Vion tłumaczył obniżkę nadpodażą wieprzowiny na europejskim rynku, mimo zmniejszającej się liczby ubojów. Wpływ na ograniczenie eksportu mają również niekorzystne kursy walut, konkurencja spoza UE i amerykańskie cła na produkty unijne.
Stabilne ceny u konkurencji
Podczas gdy Vion zdecydował się na korektę, inne ubojnie nie zmieniły stawek: Westfort utrzymał cenę 1,86 euro/kg, Compaxo – 1,73 euro/kg, a Van Rooi Meat – 1,74 euro/kg. Stabilne ceny odnotowano także poza Holandią: niemiecka notowanie VEZG pozostało na poziomie 1,95 euro/kg, a belgijskie Danis oraz duńskie zakłady również nie zmieniały stawek. Tylko Hiszpania i Francja zanotowały niewielkie spadki o odpowiednio 2 i 3 centy.
Niemcy patrzą inaczej na rynek wieprzowiny
Chociaż niemieckie dane rynkowe (AMI) wskazują na słaby popyt, analitycy oceniają sytuację jako zrównoważoną. W Niemczech od pięciu tygodni ceny są stabilne, a liczba ubojów – również mniejsza niż w ubiegłych latach.
Coraz więcej tuczników może trafiać do Niemiec
W Holandii tygodniowo ubija się obecnie 70–80 tys. tuczników mniej niż dawniej. W związku z różnicami cenowymi coraz więcej holenderskich producentów spogląda na niemiecki rynek jako potencjalny kierunek sprzedaży.
Koniec wakacji może przynieść odbicie
Zgodnie z analizami AMI, w krótkiej perspektywie nie należy oczekiwać istotnych zmian na rynku. Co więcej, zakończenie sezonu urlopowego w niemieckich landach, takich jak Dolna Saksonia czy Nadrenia Północna-Westfalia, może spowodować lekkie ożywienie w handlu wieprzowiną.