Bronisze: Warzywa drożeją, nadal są jednak tanie
Chłodniejsza jesień spowodowała stopniowy wzrost cen warzyw spod osłon. Mimo to ich ceny hurtowe są i tak znacznie niższe niż rok temu. Fasolka szparagowa, brokuły, cukinie i bakłażany są o ¼ tańsze w porównaniu do ceny w 2015 r. Podobnie papryka i kalafiory.
Marchew, pietruszka, cebula, ziemniaki sprzedawane są o połowę taniej niż rok temu. Korzenie pietruszki w ofercie hurtowej Rynku w Broniszach kosztują tylko od 1,30 zł do 2 zł/kg (opakowania po 10-15 kg). Marchew jest natomiast sprzedawana za 0,40-0,60 zł/kg (opakowania po 15 kg), podczas gdy w 2015 r było to od 1 zł do 1,30 zł za kilogram. Cebula już od 0,30 zł (drobniejsza) do 0,45 zł/kg. Rok temu cena hurtowa tego warzywa wynosiła hurtowa natomiast od 0,90 do 1,30 zł/kg.
- Ze względu na zmniejszające się dostawy większości warzyw szklarniowych, takich ja bakłażany, cukinie i brokuły, na krajowy rynek wchodzi import. Ceny importowanych warzyw albo są nieznacznie wyższe w porównaniu do cen krajowych, albo na tym samym poziomie - informuje Małgorzta Skoczewska, rzecznik prasowy Rynku Hurtowego w Broniszach.
Bakłażany krajowe kosztują do 4,50 zł za kilogram, importowane - do 6,30 zł; brokuły: krajowe - do 2,50 zł/kg, import - do 2,30 zł za/kg, cukinie: krajowe - do 6 zł/kg, importowane - do 5,30 zł/kg. - Najbardziej zauważalne różnice są w cenach ogórków: krajowe do 7 zł za kg, importowane są o 1,5 zł tańsze - podaje Małgorzata Skoczewska.
Nadal bardzo tanie są ziemniaki. Cena hurtowa w I klasie jakości nie przekracza 0,40 zł/kg, czyli o połowę mniej niż rok temu. Worek ziemniaków sprzedawany jest już za 4 00 złote.