Automatyczny dój z wykorzystaniem AI i dostosowaniem do prędkości przepływu

Sztuczna inteligencja w doju
Model robota udojowego VMS V300 2025 zachowuje wszystkie technologie serii V300, w tym system wizyjny DeLaval InSight i system udojowy DeLaval PureFlow. DeLaval InSight jest napędzana przez sztuczną inteligencję, co pomaga zapewnić odpowiednią szybkość i dokładność ruchom ramienia VMS V300. Insight ma zapewniać precyzyjną lokalizację strzyków, co przekłada się na wydajny, dokładny dój i jest korzystne dla krów, które dopiero zaczynają korzystać z doju automatycznego lub tych, które wymagają uwagi. Ponadto system stale się uczy i ulepsza z każdym dojem, co wpływa na wzrost wydajności systemu.
Wraz z wprowadzeniem modelu VMS V300 2025, DeLaval robi kolejny znaczący krok naprzód w technologii udojowej. Ten nowy model odpowiada na współczesne potrzeby hodowców bydła mlecznego, zwiększając wydajność, dobrostan zwierząt i wspierając zrównoważone praktyki hodowlane. Producenci mleka mogą wykorzystać dodatkową wydajność robota zwiększając liczbę udojów na krowę lub zwiększając obsadę na stację. Większa wydajność to również bezstresowa praca, gdyż zwiększa się bufor bezpieczeństwa w postaci czasu bezczynności robota. Ogólnie rzecz biorąc, pozwala to klientom doić lepiej niż kiedykolwiek – i to właśnie nazywamy dojeniem bez kompromisów – mówi Thibault Burg, EMEA Solution Manager VMS w DeLaval.
Dój dostosowanego do przepływu
Funkcja doju dostosowanego do przepływu (Flow-Responsive Milking) będzie standardowo dostępna w nowych jednostkach VMS V300 od czerwca 2025 roku. Od IV kwartału 2025 będzie ją można dodać do już istniejących robotów udojowych VMS V300. Technologia ta zapewnia stałe, wstępnie ustawione podciśnienie na końcu strzyka przez cały proces doju, niezależnie od intensywności wypływu mleka z poszczególnych strzyków. Utrzymywanie stabilnego podciśnienia na końcu strzyka pozwala na płynny i wydajny przepływ mleka, bez zakłóceń wynikających ze zmian podciśnienia, które mogą spowalniać wypływ i wydłużać czas doju.
Hodowcy, tacy jak Jeppe Ulvsbjerg z gospodarstwa Ulvsbjergård w Danii, zauważają skrócenie czasu doju nawet do 40 sekund na krowę, a testy przeprowadzone przez DeLaval wykazały średnią oszczędność czasu wynoszącą 27 sekund na krowę. Technologia ta zwiększa również komfort krowy podczas doju. Mniejsza liczba zmian podciśnienia na końcówce strzyka oznacza mniej podrażnień, co przekłada się na mniejszą liczbę „skopnięć”. Dodatkowo, dzięki większej efektywności, czas pracy kubków udojowych na strzyku jest krótszy.
To, na czym codziennie skupiamy się najbardziej, to uzyskanie jak największej ilości mleka od krów. Gdy zaczęliśmy korzystać z nowych robotów udojowych, zauważyliśmy poprawę efektywności dzięki kamerze i ramieniu robota, które działały znacznie płynniej. Udało nam się wydoić około pięciu krów więcej na jednego robota. Teraz, po dodaniu funkcji Flow-Responsive Milking, zauważyliśmy kolejną poprawę efektywności. Oszczędzamy od 30 do 40 sekund na doju, co daje około godzinę dodatkowego czasu dziennie na jednego robota. Zwiększamy poziom podciśnienia w systemie i w miarę jego wzrostu uzyskujemy bardziej stabilne podciśnienie na końcówce strzyka podczas doju. Podciśnienie na końcówce jest więc stabilne – mówi Jeppe Ulvsbjerg z gospodarstwa Ulvsbjergård w Danii.