Przygotuj w proporcji 1:10 i podlej czosnek. Zbierzesz obfite plony

Czosnek najkorzystniej jest sadzić jesienią, jednak istnieją odmiany, które można sadzić także wiosną – końcem marca lub na początku kwietnia, najlepiej w pierwszej dekadzie miesiąca. Dzięki zachowaniu tego terminu można liczyć na okazałe główki tej rośliny.
Czytaj też: Jakie odmiany borówki amerykańskiej sadzić, by zebrać obfite plony? 10 propozycji
Warunki uprawy czosnku
Aby czosnek dobrze rósł, potrzebna jest żyzna, przepuszczalna ziemia próchnicza. Sprawia ona, że ząbki są większe, a roślina zdrowsza. Wybierając stanowisko, warto postawić na miejsce słoneczne, choć półcień też nie powinien stanowić większego problemu. W prawidłowym wzroście może przeszkodzić suche podłoże – czosnek źle znosi brak wody, a pomóc może na przykład ściółkowanie, między innymi korą, słomą lub też kompostem.
Należy również zwrócić uwagę na miejsce zasadzenia – nie powinno sadzić się czosnku tam, gdzie wcześniej rosły warzywa cebulowe.
Odżywianie ziemi do uprawy czosnku
W przypadku średnio żyznej gleby warto przed zasadzeniem czosnku odpowiednio o nią zadbać. Przede wszystkim pomocne może być przekopanie i zasilenie podłoża kompostem – najlepiej w dużej dawce, zalecanych jest nawet 10 litrów na metr kwadratowy. Ziemię można nawieźć też obornikiem, a w przypadku czosnku poleca się głównie kurzy obornik. Co jednak istotne, po zmieszaniu z nim gleby należy odczekać rok i dopiero wówczas możliwa jest uprawa.
Czytaj też: Podsyp tym hibiskusa. Wielkie i kolorowe kwiaty będą cieszyć aż do jesieni
Czym nawozić czosnek?
Czosnek do prawidłowego rozwoju potrzebuje głównie trzech składników:
- azotu – dzięki niemu prawidłowo rozwijają się liście i łodygi. Odpowiada za wzrost części nadziemnej rośliny. Dlatego też, choć jest bardzo istotny, nie należy dostarczać go w nadmiarze, bo może to sprawić, że choć część zielona będzie okazała, to już sama główka – niekoniecznie;
- potas – dzięki niemu plony są lepszej jakości, czosnek ma większą odporność na niesprzyjające warunki, takie jak na przykład niskie temperatury czy susza, a cała roślina lepiej sobie radzi;
- fosfor – wpływa na system korzeniowy i zwiększa odporność na choroby. Jeśli dostarcza się go w odpowiedniej ilości, można liczyć na duże i przede wszystkim zdrowe główki czosnku.
Czytaj też: Wczesną wiosną zmieszaj ten nawóz z glebą. Warzywa i owoce będą zdrowsze
Dlatego też, aby roślina rosła prawidłowo, zbiory były duże, a plon zdrowy, konieczne jest nawożenie rośliny. W przypadku czosnku sadzonego wiosną warto nawieźć doglebowo fosfor, potas oraz połowę zalecanej dawki azotu, zanim zasadzi się roślinę do gruntu – najlepiej miesiąc przed. Pozostały azot dostarcza się już po tym, jak czosnek zacznie wschodzić. Należy również pamiętać o nawożeniu dolistnym, które także dobrze działa na tę roślinę. Wówczas skorzystać można z gotowych nawozów dla warzyw cebulowych.
Naturalne nawozy do uprawy czosnku
Nawozy naturalne do zasilania czosnku można przygotować samodzielnie. Co ciekawe, jednym z nich jest nawóz z samego czosnku. Gnojówka stworzona z tej rośliny działa między innymi na tworzenie próchnicy, czyli stwarza dobre warunki do rozwoju dla czosnku.
Czytaj też: Nadciąga załamanie pogody. Jak długo potrwa atak zimy? Gdzie będzie najgorzej?
Aby przygotować nawóz z czosnku, należy zebrać zarówno łuski z ząbków czosnku, jak i wszelkie pozostałości po roślinie – łodygi, kwiatostany, uszkodzone ząbki itd. Roślinę wkłada się do wiadra, zapełniając mniej więcej jego jedną czwartą. Następnie całość zalewa się wodą. Sprawdzi się tutaj deszczówka czy woda z kranu. Tak przygotowaną podstawę pod gnojówkę należy postawić w ogrodzie w cieniu lub półcieniu. Po około tygodniu roślina powinna zacząć fermentować. Wówczas warto ją wymieszać. Nawóz będzie gotowy, gdy woda przestanie tworzyć bąbelki na powierzchni.
Co istotne, gnojówkę z czosnku należy rozcieńczyć z wodą w proporcji 1:10 – czyli na przykład na 1 litr gnojówki 10 litrów wody. Nawóz stosuje się doglebowo i nie należy spryskiwać nim liści.
Ze wspomnianego już wcześniej kurzego obornika można także przygotować gnojówkę. Kilogram odchodów kurzych zalewa się pięcioma litrami deszczówki (lub wody z kranu) i podobnie jak w przypadku czosnku, stawia się w zacienionym miejscu w ogrodzie. Również ta gnojówka musi przestać się pienić, by była gotowa, a przed jej użyciem należy rozcieńczyć ją w wodzie w proporcji 1:10. Taki nawóz powinno się stosować maksymalnie raz w miesiącu.