Minister rolnictwa o smakach z dzieciństwa
Przedstawiciele polskich organizacji reprezentujących sektor produkcji mięsa i jego przetworów zachęcali konsumentów do świadomego kupowania produktów przeznaczonych na rodzinne grillowanie i wybierania w sklepach polskiego mięsa z certyfikatami jakości lub oznaczeniami żywności uznanymi przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
W konferencji poświęconej temu zagadnieniu wzięli udział m.in. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jan Krzysztof Ardanowski oraz Zastępca Dyrektora Generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Marcin Wroński. Celem spotkania była promocja polskiego mięsa: wołowego, wieprzowego i drobiu oraz podkreślenie wagi certyfikatów jakości (QAFP, QMP, PQS, rolnictwo ekologiczne, Jakość Tradycja) i rozwiązań w zakresie znakowania żywności (np. produkty bez GMO), tradycyjnych, rodzimych ras zwierząt oraz oznaczenia PRODUKT POLSKI.
Uczestnicy wydarzenia przypomnieli także, że we wrześniu wchodzą w życie zasady zawarte w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 22 czerwca dotyczące obowiązku prezentacji wizerunku flagi państwa pochodzenia w przypadku świeżego, schłodzonego i zamrożonego mięsa ze świń, owiec, kóz i drobiu oferowanego w sprzedaży detalicznej w opakowaniach i bez opakowań. Od 30 września informacja o kraju/miejscu pochodzenia mięsa, umieszczona na wywieszce towarzyszącej bezpośrednio prezentacji mięsa, będzie musiała być uzupełniona o grafikę przedstawiającą flagę państwa pochodzenia. W przypadku wołowiny kwestia identyfikacji pochodzenia w oznakowaniu została uregulowana w przepisach zharmonizowanych na poziomie Unii Europejskiej.
- Przywracanie tradycji, powrót do korzeni dotyczy także naszego dziedzictwa kulinarnego. (...) Nasza wyobraźnia kulinarna, modne łączenie tradycji z nowoczesnością sprzyjają biesiadowaniu, z którego niegdyś słynęliśmy. Grillowanie to wyśmienita okazja do wspólnego z rodziną i gronem przyjaciół odtwarzania tych zwyczajów. Wspólne spożywanie posiłków, a wcześniej ich przygotowywanie, buduje wzajemne relacje. Korzystajmy z bogactwa różnego rodzaju mięs i ich przetworów wytworzonych przez polskich rolników. To doskonałe, wysokiej jakości produkty, a ich oznakowanie krajem pochodzenia ułatwia nam obecnie wybranie tych, które najbardziej lubimy. Tych, które przypominają nam o smakach z dzieciństwa, z naszych rodzinnych domów. Warto to pielęgnować i jednocześnie wspierać rodzimą produkcję
- podkreślił minister Jan Krzysztof Ardanowski.