Matuszakowie z Kuchar i ich warzywa [ZDJĘCIA]

Sezon w gospodarstwie rozpoczyna się od uprawy wczesnych kapust i kalafiorów pod agrowłókniną, w dalszej kolejności sadzone są kalafiory na zbiór letni oraz kapusta głowiasta, brokuły i kalafiory na zbiory jesienne. O wyborze odmian warzyw kapustnych do wczesnowiosennych nasadzeń decyduje okres wegetacji, wierność plonowania i jakość główek oraz róż.
Czytaj także: Małgorzata Matecka produkuje truskawki
Producenci decydują się corocznie na wybór kilku odmian, aby rozłożyć zbiory w czasie oraz zminimalizować ryzyko. Każda odmiana inaczej reaguje na przebieg pogody w poszczególnych latach. W przypadku doboru odmian kalafiora do nasadzeń zwraca się dużą uwagę na dobre okrycie róż liśćmi, dzięki czemu rośliny po osiągnięciu dojrzałości zbiorczej można przetrzymać przez jakiś czas w polu, bez utraty jakości.
- Wszystkie warzywa kapustne wysadza się w obsadzie 40 000 sztuk/ha. Wysadzone „rzadziej” rośliny zbyt wyrosną. Zwracamy na to uwagę, ponieważ, gdy będą zbyt duże, nie ułożymy ich w skrzynce ani w kartonie. A wszystko jest pakowane po 6 sztuk i układane na palety – mówi pan Artur.
Odmiany do nasadzeń wybiera się tak aby, jak najdłużej utrzymać je i zbierać na świeży rynek.
- Gdyby w danym okresie zbioru markety zmniejszyły swoje zapotrzebowanie, to zawsze możemy nadwyżkę zagospodarować, ponieważ w gospodarstwie jest maszyna do różyczkowania kalafiora i brokuła - dodaje pan Artur.
Na zbiory jesienne uprawiane są kalafiory, brokuły oraz kapusta głowiasta biała i czerwona, która przechowywana jest do marca w drewnianych skrzyniopaletach. Wszystkie warzywa są nawadniane. Źródłem wody są dwie studnie głębinowe wyposażone w pompy na prąd stały. Nawadnianie prowadzone jest deszczownią firmy RM.
Czytaj także: Czy opłaca się uprawa pieczarki?
- Warzywa kapustne nawadniane są w miarę potrzeb. Zapytani o problemy, które zaobserwowali na roślinach w minionym sezonie, państwo Agnieszka i Artur stwierdzają - zaobserwowaliśmy wzmożone występowanie tantnisia krzyżowiaczka, który w widoczny sposób uszkadzał rośliny. To już drugi rok z rzędu były problemy z tym szkodnikiem. Również upalna pogoda nie była korzystna dla prawidłowego wzrostu i rozwoju warzyw. Z tego powodu róże kalafiora i brokuła nie wytworzyły w 100 % handlowych róż, a deszczownia pracowała niemal cały czas, bo od momentu wysadzenia rozsady do prawie samych zbiorów.
Gospodarstwo państwa Matuszaków z Kuchar jest przykładem rodzinnego biznesu. Założyli je rodzice pana Artura, którzy cały czas wspierają i pomagają młodym następcom w dobrym jego prowadzeniu. Gospodarstwo posiada nowoczesny park maszynowy oraz odpowiednią bazę do przechowywania wyprodukowanych warzyw. Znajduje się tutaj nowoczesna dwukomorowa chłodnia oraz przechowalnia ziemniaków. Dzięki posiadanym obiektom producent może oferować swój towar przez długi okres. To gospodarstwo wizytowało już wiele zorganizowanych grup z kraju i zagranicy. Dużym wyróżnieniem dla państwa Agnieszki i Artura było znalezienie się w 2018 roku w ścisłym gronie finalistów XII edycji krajowego Konkursu „Wzorowy Ogrodnik” w kategorii warzywnictwo gruntowe. Celem tego konkursu jest wytypowanie i promocja ogrodników i ich gospodarstw, których osiągnięcia, poziom produkcji oraz postawa osobista zasługują na wyróżnienie. I oni idealnie wpisują się w założenia konkursu.