Matuszakowie z Kuchar i ich warzywa [ZDJĘCIA]

Państwo Agnieszka i Artur Matuszakowie z Kuchar (powiat pleszewski) zaopatrują rynek warzyw świeżych we wczesne oraz jesienne kapusty, kalafiory, brokuły i seler. Na powierzchni 40 ha uprawiają wymienione warzywa, ziemniaki jadalne oraz zboża, a w poplonie kalafiory i brokuły. Państwo Matuszakowie sami produkują rozsadę. Gospodarstwo wyposażone jest w specjalistyczne całodobowe piece nadmuchowe z pełną elektroniką.
Czytaj także: Jaskułowie zajęli się pakowaniem ziemniaków
- Nasiona wysiewane są do multiplatów wypełnionych gotowym podłożem, po czym są podlewane biostymulatorem, stymulującym kiełkowanie nasion oraz wzrost korzeni. Rozsady wczesnych kapust i kalafiorów przed wysadzeniem w pole zabezpieczane są antytranspirantem, który chroni rośliny przed nadmierną transpiracją oraz ogranicza oddziaływanie niskiej temperatury, przyspieszając wzrost - informuje właściciel gospodarstwa.
Produkcja rozsady do najwcześniejszych nasadzeń zajmuje około 6 tygodni, natomiast na kolejne terminy uprawy - 4 tygodnie.
Gleby w gospodarstwie są w różnych klasach bonitacyjnych. Gleby IV i V klasy są przepuszczalne, natomiast II i III są zwięźlejsze i lepiej trzymają wodę, ale ich wiosenna uprawa po bezśnieżnych zimach bywa kłopotliwa, ponieważ po przesuszeniu mają skłonność do zbrylania się.
- Nasadzenia wczesnej kapusty i kalafiora rozpoczynamy, gdy tylko można wejść w pole – zazwyczaj około 15–20 marca. Rozsadę wysadzamy specjalistyczną sadzarką chwytakową. W celu zabezpieczenia przed niesprzyjającymi warunkami pogodowymi rośliny przykrywamy agrowłókniną - mówi pan Artur.