Matuszakowie z Kuchar i ich warzywa [ZDJĘCIA]
- 1/4
- następne zdjęcie
Na powierzchni 40 ha uprawiają kapusty, kalafiory, brokuły, seler, ziemniaki i zboża. Sami produkują rozsadę.
Każdego roku producenci warzyw zastanawiają się, czy produkować rozsadę samemu, czy lepiej zamówić ją w wyspecjalizowanych gospodarstwach. Kalkulują, analizują i porównują ponoszone każdego roku koszty. Są one coraz wyższe, zważywszy na rosnące nakłady, brak odpowiednich środków do zaprawiania rozsady oraz kłopoty z brakiem pracowników. Jedno jest pewne - każdy musi wybrać sam, jaki rodzaj produkcji rozsady jest mu bliższy i na jaki może sobie pozwolić. Na pewno rolnicy posiadający odpowiednie zaplecze zastaną przy produkcji własnej, a inni po prostu ją zamówią.
- 1/4
- następne zdjęcie