Laureaci konkursu Wielkopolski Rolnik Roku [CHARAKTERYSTYKI I ZDJĘCIA]
Poznajcie gospodarstwa rolne nagrodzone w konkursie Wielkopolski Rolnik Roku.
Zajmują się produkcją zbóż, bydła, świń i ogrodnictwem. Wśród nagrodzonych znaleźli się rolnicy posiadający zarówno małe, jak i duże gospodarstwa rolne. Oto laureaci prestiżowego konkursu Wielkopolski Rolnik Roku 2021.
Elżbieta i Tomasz Jazdon – gmina Siedlec (powiat wolsztyński)
Powierzchnia gospodarstwa 671,71 ha
Kierunek produkcji – roślinny.
Gospodarstwo jest wyposażone w rozbudowany park maszynowy, w tym ciągniki rolnicze, specjalistyczne przyczepy rolnicze, pługi, agregaty i inne urządzenia uprawowe, siewniki do zboża i warzyw, sadzarki do ziemniaków i cebuli, obsypniki, rozsiewacze nawozów, opryskiwacze, kombajny zbożowe, przystawka do zbioru kukurydzy, prasy zwijające do słomy, kombajny ziemniaczane, kopaczkę do cebuli, zbieracz cebuli, ładowarki teleskopowe, koparko-ładowarkę, deszczownie wraz z systemem studni, suszarnię z 11 silosami zbożowymi o łącznej pojemności 3300 t. W gospodarstwie znajdują się całe systemy do uprawy ziemniaków i cebuli. Ciągniki i kombajny mają zainstalowane systemy GPS. Na terenie gospodarstwa znajduje się też własna stacja meteo.
Pan Tomasz Jazdon dąży do uprawy żywności zdrowej i bezpiecznej dla konsumenta, bez pozostałości szkodliwych substancji. W gospodarstwie ogranicza się stosowanie środków ochrony roślin na korzyść rozwiązań biologicznych. Wykorzystywane są wszelkiego rodzaju naturalne probiotyki, efektowne organizmy pożyteczne EM-y, kwasy fulowe, humusowe. Stosowane są również wyciągi z alg morskich, itp. Stale poszukuje się antidotum na patogeny chorobotwórcze. Stosowane są odstraszacze na szkodniki.
Grażyna i Hieronim Gryczyńscy – gmina Pobiedziska (powiat poznański)
Powierzchnia gospodarstwa: 12,72 ha
Państwo Grażyna i Hieronim Gryczyńscy prowadzą gospodarstwo rolne o ogólnej powierzchni 12,72 ha, położone w miejscowości Latalice, gmina Pobiedziska w powiecie poznańskim od października 1996 roku. Gospodarstwo przejęli od rodziców Czesława i Krystyny Gryczyńskich. Gospodarstwo specjalizuje się w produkcji szklarniowej ogórka. Powierzchnia uprawy szklarniowej wynosi 1,90 ha.
Rolnik wybudował dla własnych potrzeb przydomową oczyszczalnię ścieków, przystosowaną do biologicznej technologii oczyszczania ścieków. Oczyszczona woda służy do nawadniania trawników, upraw ozdobnych i mycia terenów utwardzonych. Gospodarstwo jest samowystarczalne, zaopatrzone w wodę ze studni głębinowej. W gospodarstwie istnieje także stacja uzdatniania wody. Gospodarstwo jest również samowystarczalne w zaopatrzenie w energię elektryczną poprzez zainstalowanie urządzeń fotowoltaicznych o mocy 40 KW.
Gospodarstwo Państwa Grażyny i Hieronima Gryczyńskich jest pierwszym na terenie gminy Pobiedziska, w którym prowadzona jest uprawa ogórków pod szkłem. Wprowadzona technologia uprawy odpowiada całkowicie ogrodnictwu precyzyjnemu. Uprawa jest w pełni zautomatyzowana i sterowana komputerowo. Nawadnianie i zasilanie uprawy odbywa się metoda kropelkową. Gospodarstwo Grażyny i Hieronima Gryczyńskich korzysta z innowacyjnych biopreparatów chroniących w sposób naturalny i ekologiczny uprawę ogórków przed atakiem grzybów, insektów, bakterii i wirusów. Są to naturalne, ekologiczne produkty ochrony roślin. Stosowane preparaty nie uodparniają patogenów ani nie wpływają negatywnie na owady pożyteczne. Stosowane w szklarni środki są bezkarencyjne, a dzięki możliwości aplikacji nawozami, oszczędzają czas i pieniądze. Dzięki nowatorskim rozwiązaniom wdrożono działania proekologiczne, które jednocześnie posiadają skuteczność rozwiązań chemii tradycyjnej, równocześnie zapewniając efektywność i zdrowotność plonów. Obejście gospodarstwa jest na bardzo wysokim poziomie estetycznym.
Sylwia i Piotr Zawiasa – gmina Mycielin (powiat kaliski)
Powierzchnia gospodarstwa: 81 ha, kierunek produkcji – roślinny (warzywnictwo).
Działalność pozarolnicza: przetwórstwo warzyw (ogórki konserwowe, papryka konserwowa, seler konserwowa, cebula marynowana, marchew konserwowa) kwaszarnia kapusty i ogórków, przechowalnia warzyw.
Działalność na rzecz ochrony środowiska:
Instalacja fotowoltaiczna o mocy 120 kW,
Oczyszczalnia ścieków (biologiczna)
Certyfikat gospodarstwa ekologicznego (COBICO)
Uprawa poplonów (międzyplony ścierniskowe i ozime, wysiewki poplonowe).
Gospodarstwo na powierzchni 81 ha prowadzi pan Piotr Zawiasa razem z bratem Radosławem. Produkcja ukierunkowana na uprawę roślinną z wyraźnym ukierunkowaniem na produkcję warzyw (kapusta, cebula, ogórek, papryka). Uprawa prowadzona jest z zasadami Dobrych Praktyk Rolniczych, co gwarantuje plony najwyższej jakości i niepowtarzalnym smaku warzyw bogatym w naturalne witaminy. Warzywa wyprodukowane w gospodarstwie przetwarzane są we własnej przetwórni oraz kwaszarni kapusty i ogórków. Jakość warzyw
i wyrobów gotowych z przetwórni potwierdza międzynarodowy certyfikat IFS FOOD.
W szczególności kładziony jest nacisk na ochronę środowiska oraz zdrowotność warzyw. Warzywa poddawane są systematycznym badaniom na pozostałość środków ochrony roślin oraz metali ciężkich. Gospodarstwo posiada certyfikat ekologiczny, a uprawy ekologiczne zajmują około 10 %. Planuje się poszerzenie asortymentu warzyw ekologicznych. Optymalne nawożenie możliwe jest dzięki analizom glebowym, na podstawie których uzupełniane są niedobory w składniki pokarmowe roślin. Dla efektywniejszego zarządzania gospodarstwem Panowie korzystają z programu EAgronom, dzięki któremu możliwe jest planowanie
i ewidencjonowanie zabiegów, analizowanie faz fenologicznych roślin, czy też identyfikacja potencjalnych problemów „na polach uprawnych”.
Elżbieta i Józef Kurzawa, Renata i Krzysztof Kurzawa – gmina Przykona (powiat turecki)
Powierzchnia gospodarstwa: 105 ha
Produkcja roślinna i zwierzęca
Gospodarstwo stosuje się do zalecanych terminów i godzin stosowania oprysków oraz stosuje środki ochrony roślin posiadające certyfikat jakości dopuszczający do użytku. Korzysta dodatkowo z odnawianych źródeł energii (instalacje: fotowoltaiczne do wytwarzania prądu, urządzenia solarne do ciepłej wody). Oprócz tego jest zwodociągowane i podłączone do sieci kanalizacyjnej.
Gospodarstwo od wielu lat prowadzone w wysokiej kulturze rolnej, osiąga wysokie plony. Jest zadbane i estetyczne. Utrzymany jest porządek w obejściu i budynkach gospodarczych, co zostało docenione w XVII edycji ogólnopolskiego konkursu „Bezpieczne gospodarstwo rolne” w etapie regionalnym (I miejsce) oraz w finale wojewódzkim (II miejsce). Gospodarstwo
z powodzeniem korzysta z unijnych funduszy (program SAPARD, PROW 2007-2013, PROW 2014-2020).
Marlena i Mariusz Wiza – gmina Borek Wielkopolski (powiat gostyński)
Powierzchnia gospodarstwa 31,09 ha
Kierunek: produkcja roślinna (pszenica, jęczmień, pszenżyto, kukurydza, żyto, ziemniaki) oraz zwierzęca (trzoda chlewna - stado podstawowe - 23 sztuki macior, 480 sztuk tuczników rocznie).
Wszystkie zboża do produkcji trzody chlewnej pochodzą z własnego pola. Dokupione są tylko koncentraty.
W gospodarstwie spełnione są wszystkie wymogi środowiskowe nałożone przepisami prawa unijnego. Po raz trzeci w gospodarstwie kontynuowany jest rolnośrodowiskowy oparty na sianiu poplonów rolnośrodowiskowych poprawiających strukturę gleby oraz zapobiegających niekorzystnemu działaniu pogody w okresie zimowym.
Magdalena i Bartosz Przybylscy – gmina Niechanowo (powiat gnieźnieński)
Wielkość gospodarstwa 22 ha.
Kierunek: chów i hodowla drobiu
Podstawowym celem prowadzonej produkcji zwierzęcej - chów i hodowla drobiu, jest zapewnienie odpowiednich standardów jakości wyprodukowanego mięsa. A co za tym idzie zapewnienie odpowiednich standardów jakości środowiska poprzez przestrzeganie przepisów z zakresu ochrony środowiska.
Tomasz Leszczyński – gmina Kłodawa (powiat kolski)
Powierzchnia gospodarstwa 120 ha ( w tym ok. 50 ha własności, pozostałe – dzierżawa)
Produkcja roślinna: bób, rzodkiewka, koper, marchew, fasola, ogórek, cebula, pszenica.
Działania na rzecz ochrony środowiska:
- zmniejszenie ilości środków ochrony roślin dzięki nawigacji przy opryskiwaczu,
- ograniczenie ilości przejazdów na polu w uprawie dzięki wykorzystaniu nadbudowanego siewnika do polonów oraz brak nakładek dzięki stosowaniu systemu GPS,
- wykorzystanie do podlewania zebranej wody deszczowej.
Gospodarstwo wyróżnia się specyficznym kierunkiem produkcji, którym jest uprawa warzyw na nasiona, takich jak: ogórek, rzodkiewka, bób cebula, fasola czy koper ogrodowy. Znajduje się w nim wiele specjalistycznych maszyn, wykorzystywanych do produkcji nasiennej. W gospodarstwie korzysta się z dofinansowania z funduszy unijnych, dzięki którym zmodernizowano park maszynowy oraz wybudowano przechowalnie płodów rolnych oraz utwardzono plac manewrowy. W gospodarstwie jest duży nakład finansowy
z przeznaczeniem na rozwój i modernizację.
W roku 2020 gospodarstwo otrzymało tytuł „Powiatowego Rolnika Roku Powiatu Kolskiego”.
Krystyna i Piotr Mizerni – gmina Kramsk (powiat koniński)
Powierzchnia gospodarstwa: 155 ha
Kierunek produkcji – mleko
Produkcja roślinna: łąki trwałe, kukurydza, lucerna
Gospodarstwo posiada park maszynowy, a także m.in. zbiornik schładzalnik zewnętrzny na mleko 20 tys. l., agregat prądotwórczy dużej mocy.
Państwo Mizerni posiadają 200 sztuk bydła. Rocznie uzyskują 1,7 mln litrów mleka, a średnia wydajność mleczna wynosi 8600 litrów na rok. Przez wiele lat pan Piotr pełnił funkcję prezesa Społecznej Szkoły Podstawowej w Patrzykowie.
Produkcja roślinna oparta jest na nawozach naturalnych.
Beata i Mariusz Nowaccy – gmina Gostyń (powiat gostyński)
Produkcja kwiatów balkonowych i rabatowych na powierzchni 2,5 ha oraz bylin na powierzchni 1 ha.
Działalność pozarolnicza: agroturystyka (wolnostojący budynek wybudowany w 2012 roku na 5 pokoi z kuchnią
i łazienką). Każdy o powierzchni 40 m2 dla 4-5 osób, centrum ogrodnicze.
Gospodarstwo wyposażone jest w 6 ogromnych zbiorników na deszczówkę, która jest zbierana ze szklarni i wykorzystywana do podlewania wszystkich upraw.
Na budynku z przeznaczeniem na agroturystykę w 2020 roku zamontowane zostały panele słoneczne. Dodatkowo wyposażona jest w pompę ciepła, która ogrzewa pomieszczenia budynku. Prężnie rozwijającą się rodzinna firma od 25 lat zajmuje się produkcją kwiatów balkonowych i chryzantem.
W roku 2020 zakupiono nowoczesne szklarnie i tunel o powierzchni łącznej 3 ha. Dzięki ciągłemu poszukiwaniu nowości oraz atrakcyjnych rozwiązań oferowane produkty odznaczają się wysoką jakością. Prowadzone jest również świetnie działające Centrum Ogrodnicze.
Izabela i Zbigniew Stajkowscy – gmina Kłecko (powiat gnieźnieński)
Powierzchnia gospodarstwa 75,00 ha
Kierunek produkcji: uprawa kukurydzy na ziarno, pszenicy konsumpcyjnej, ziemniaka przemysłowego na skrobię oraz warzyw gruntowych (buraki ćwikłowe, dynia olbrzymia, ogórek gruntowy).
W uprawie ogórka gruntowego i dyni rolnicy stosują folię mulczującą biodegradowalną oraz "system nawadniająco-kropelkowy”.
Sprzedaż warzyw odbiorcom ma miejsce po wcześniejszym przygotowaniu i za pośrednictwem Grupy Producentów Chrobry. W ten sposób gospodarze upowszechniają ideę „Od pola do stołu”. Państwo Stajkowscy propagują wspólne działanie rolników w grupach rolników rolnych. Pan Zbigniew jest współzałożycielem grupy producentów warzyw. Obecnie pełni funkcję wiceprezesa
PPH „Chrobry” Sp. z o.o. Odznaczony został tytułem "Zasłużony dla Samorządu Rolniczego".
Zobacz także: Targi w Sielinku 2022 - tłumy odwiedzających, setki zwierząt i nowoczesny sprzęt