Wiosenny sos z rzeżuchą nie tylko do jajek

składniki na sos:
- 300 ml jogurtu greckiego
- 400 ml maślanki
- 50 g majonezu
- 2 ząbki czosnku
- 1 szalotka
- pęczek szczypiorku
- pęczek koperku
- 50 g rzeżuchy
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki cukru
- sok z 1/2 cytryny
- opcjonalnie: 3-4 krople sosu tabasco
Rzeżucha to "kopalnia" składników odżywczych. Wraz z nią dostarczamy do organizmu: jod, chrom, potas, wapń, magnez, siarkę, witaminy z grupy B. Powinna być składnikiem diety diabetyków, osób z niedoborem wapnia i problemami skórnymi. Wspiera także pracę układu trawiennego, więc warto ją jadać nie tylko w święta.
wykonanie:
W naczyniu mieszam jogurt, maślankę i majonez. Czosnek i szalotkę obieram i siekam razem ze szczypiorkiem, koperkiem i rzeżuchą. Dodaję resztę składników. Wszystko dokładnie mieszam. Doprawiam sos do smaku solą i pieprzem. Sos świetnie pasuje jako dodatek do jajek, mięs, sałatek oraz słonych przekąsek.
Uprawa rzeżuchy jest niezwykle prosta. Wystarczą nasiona, ręcznik papierowy bądź wata i codzienne podlewanie, aby w kilka dni na parapecie pojawiły się malutkie listki rzeżuchy.