Wrong placement 67b8233d-51c6-43db-baef-f4f9660eb420
Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Kolejne krajowe warzywa i owoce w ofertach giełd
      Rynek zbóż na przednówku. Co się dzieje?
      Co hamuje rozwój rynku i ceny zbóż w Polsce? Ekspert wskazuje na jeden czynnik
      Rynek trzody chlewnej: Idą duże zmiany
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ten system hodowli może być niebawem całkowicie zakazany. Unijne prace w toku
      Długo wyczekiwana zmiana w sektorze ubojowym
      Koniec z pełnymi rusztami u świń – ogłaszają datę zakazu
      Polska wołowina podbija Japonię. Trafiamy na prestiżowy rynek
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      O te dopłaty można się jeszcze starać w ARiMR. Nawet kilkaset zł do hektara
      Od 15 do 500 ha. Dzięki kredytom rozwinął się. Posiada potężne maszyny [VIDEO]
      Zalewają gnojowicą niemieckie pola. Co to oznacza dla rolników?
      Ta odmiana rzepaku tak łatwo nie przemarza. Sprawdzi się nawet na słabych glebach
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      CASE IH świętuje. "Przełamujemy granice w projektowaniu ciągników" [VIDEO]
      Ceny szaleją. Tuż przed żniwami rolnicy zapłacą więcej za paliwo?
      Półtora metra szerokości i 48 zębów. Tak prezentuje się nowy chwastownik [VIDEO]
      Ta prasa podąża za pokosem i śledzi na bieżąco rozmiary oraz miejsca zrzutu beli
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnicy, którzy mają powyżej 2 ha, mogą od czerwca starać się o ten status
      Hodowla świń: straty są ogromne
      Na ten nabór jest ponad 20 mln zł. Można kupić m.in. nowe maszyny rolnicze
      KOWR sprzedaje te tereny średnio za 465 tys. zł za ha. Chętnych jest dużo
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Jak prawidłowo suszyć zioła?
      Zbliża się termin ważnego zabiegu dla lawendy. To sposób na bujne kwitnienie
      Czy można podlewać rośliny w pełnym słońcu, czy lepiej poczekać?
      Mączniak atakuje w czerwcu i w lipcu. Trzy najlepsze opryski przeciw chorobie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
  • Wieści Rolnicze
  • Oto sekret idealnego ciasta na faworki. Sprawdź przed tłustym czwartkiem

Oto sekret idealnego ciasta na faworki. Sprawdź przed tłustym czwartkiem

Dla domu - Kulinaria 22 lutego 2025 06:09 Małgorzata Krzystała-Łątka
Faworki to jeden z przysmaków kojarzących się z czasem karnawału
Faworki to jeden z przysmaków kojarzących się z czasem karnawału
Źródło: Adobe Stock
Faworki to tradycyjny polski przysmak, którego nie może zabraknąć na tłusty czwartek. Są niezwykle delikatne, a przy tym kruche. Choć wydają się być łatwe w przygotowaniu, aby uzyskać odpowiedni smak i konsystencję, trzeba pamiętać o kilku kwestiach.
Spis treści:

    Faworki określa się również jako chrust lub chruściki. Nieodłącznie kojarzą się z okresem karnawału i oczywiście tłustym czwartkiem. Oryginalna receptura pochodzi z Litwy oraz Niemiec, a początki tego przysmaku sięgają jeszcze czasów średniowiecza. Polska nazwa pochodzi od francuskiego słowa faveur, które oznacza wstążeczkę. Początkowo prawdopodobnie robiono je z podobnego ciasta jak pączki, później z ciasta biszkoptowego, a  od pewnego czasu według obecnie obowiązującej receptury.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Czytaj też: Kiedy wypada tłusty czwartek 2025? W tym roku znacznie później niż ostatnio

    Jakie powinny być idealne faworki?

    Jeśli chcemy, aby faworki były kruche i delikatne w smaku, trzeba zadbać o odpowiednie przygotowanie ciasta. Sekret tkwi w naprawdę solidnym wygnieceniu, które zapewnia napowietrzenie. Na tym etapie przyda się nam wałek. Co zrobić, aby faworki nie były zbyt tłuste? Do mieszanki należy dodać odrobinę alkoholu. To właśnie on zapobiega wchłanianiu tłuszczu. Duże znaczenie ma też sama mąka. Najlepiej sprawdzi się tortowa typu 450 ze względu na swoją lekkość. Po zagnieceniu ciasta trzeba uderzać w nie mocno wałkiem i to kilka razy. Następnie pozostawiamy je na godzinę, aby odpoczęło. Dzięki temu nie będzie się kurczyć. Na kruchość wpływa także sposób, w jaki rozwałkujemy całość. Ciasto musi być bardzo cienkie, najlepiej, aby miało 1 milimetr grubości.

    Na czym smażyć faworki? Tutaj zdania są podzielone, choć według smakoszy najlepszy będzie smalec. Można również wykorzystać olej rzepakowy. Kluczowe znaczenie ma odpowiednia temperatura tłuszczu. To właśnie ona decyduje o tym, czy faworki będą kruche. Zaleca się smażenie w 170-180 stopniach Celsjusza. Przy niższej temperaturze ciasto będzie tłuste i gumowate. Z kolei przy wyższej faworki mogą spalić się z zewnątrz, a w środku będą surowe. Smażyć powinno się krótko. Dzięki temu powstaną charakterystyczne pęcherzyki powietrza, które odpowiadają za wyjątkowy smak i wygląd chrustu, a przy tym ciasto nie będzie zbyt tłuste.

    Czytaj też:
    Jak usmażyć delikatne i kruche faworki? Unikaj tych czterech błędów

    Przepis na faworki. Jak przygotować ciasto?

    Do przygotowania około 30 faworków będziemy potrzebować następujących składników:

    • 160 g mąki pszennej,

    • 2 żółtek w temperaturze pokojowej,

    • pół łyżki cukru pudru,

    • 2,5 łyżki śmietany 12 lub 18 proc.,

    • łyżeczkę spirytusu,

    • odrobinę soli,

    • 1 l oleju do smażenia lub około 700 g smalcu.

    Czytaj też: Najgorsze tłuszcze do smażenia. Tych olejów lepiej unikać

    Zaczynamy od przesiania mąki, z której następnie formujemy kopczyk. Do środka wbijamy żółtka, dodajemy cukier puder, śmietanę, spirytus i sól. Całość dokładnie mieszamy, formujemy kulę i wyrabiamy przez kilka minut, do momentu aż mieszanka stanie się zwarta. Następnie owijamy ją w folię spożywczą i zostawiamy na około 1 godzinę. Gdy ciasto odpocznie, należy ponownie je zagnieść, uderzając w nie wałkiem kilka razy. W kolejnym etapie wałkujemy  i składamy je na pół. Te czynności powtarzamy przez 10-15 minut.

    Gdy ciasto będzie już odpowiednio napowietrzone, rozwałkowujemy je na grubość 1 mm. Następnie wykrajamy z niego paski o szerokości około 3 cm. Paski kroimy na kawałki o długości około 10 cm, pamiętając o tym, aby na końcach były ścięte na ukos. W środku paska trzeba wykonać niewielkie nacięcie, przez które przekłada się jeden koniec ciasta. Gotowe faworki odkładamy na bok i przykrywamy ściereczką, aby nie wysychały.

    Do smażenia przyda się nam szeroki garnek. Rozgrzewamy w nim olej, do którego wkładamy po kilka sztuk chrustu jednocześnie. Faworki należy smażyć z dwóch stron po 30-60 sekund, do momentu aż będą mieć złoty kolor. Chrust najlepiej wyciągać łyżką cedzakową i układać na ręcznikach papierowych do odsączenia tłuszczu. Na końcu posypujemy przysmaki cukrem pudrem i zajadamy.

    Czytaj też: Jakie chleby są najzdrowsze? Ważny jest nie tylko rodzaj zboża 

    • Tagi:
    • przepisy
    • faworki
    • gotowanie
    Małgorzata Krzystała
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Przepisy

    Nowy obowiązek dla rolników. Będą składać oświadczenia. Odbyło się spotkanie

    20 czerwca 2025
    Prawo i finanse

    Siedem gatunków ptaków łownych zostanie objętych ochroną? Rolnicy protestują

    13 czerwca 2025
    Dla domu

    Chcesz spędzić noc w lesie? Lasy Państwowe podpowiadają, jak to zrobić

    22 maja 2025
    Prawo i finanse

    Służebność drogi przechodzi na nowego właściciela działki? Prawo mówi jasno

    24 kwietnia 2025
    Prawo i finanse

    Działalność nierejestrowana – dla kogo i co warto o niej wiedzieć?

    20 kwietnia 2025
    Kulinaria

    Jak przyrządzać czosnek niedźwiedzi, by nie stracić jego cennych właściwości?

    14 kwietnia 2025
    Kulinaria

    Jak samemu uprawiać czosnek niedźwiedzi w ogródku? Kiedy najlepiej sadzić?

    11 kwietnia 2025
    Prawo i finanse

    Jak przepisać gospodarstwo na dziecko? Jest kilka możliwości

    9 kwietnia 2025
    Warto wiedzieć
    Trzoda chlewna
    Jest pierwsze ognisko ASF u świń w 2025 roku. W jakim konkretnie stadzie?
    24 czerwca 2025
    Bydło i mleko
    ARiMR: wydłużamy kampanię przyjmowania wniosków
    24 czerwca 2025
    Ekonomika
    Rolnik z problemami finansowymi i długami? Pomoże mu jeden wniosek
    24 czerwca 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Róże wkraczają na balkony. Jakie odmiany wybrać na taras i jak o nie dbać?
    24 czerwca 2025
    Dla domu
    Urozmaici rabaty z lawendą czy różami. Pięknie kwitnie w kilku kolorach
    24 czerwca 2025
    Dla domu
    Łączy najlepsze cechy śliwy i moreli. Polecana także do uprawy amatorskiej
    24 czerwca 2025
    Hotblog
    Jak prawidłowo suszyć zioła?
    23 czerwca 2025
    Dla domu
    Zbliża się termin ważnego zabiegu dla lawendy. To sposób na bujne kwitnienie
    23 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy