Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Aktualne ceny zbóż, rzepaku. Co dzieje się na rynku?
      Ceny tuczników najniższe od 4 lat. Ile płacą w skupach? [WYKRES]
      Czy za spadkami cen masła pójdą obniżki za mleko w skupie? Niepewne nastroje na rynku mleka
      Ceny jaj w sklepach pójdą w górę. To bardziej niż pewne. W transakcjach wzrosły już o 60%!
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
      Ponad pół miliona sztuk do utylizacji! Choroba nie daje za wygraną
      Rewolucja w rolnictwie. Zmienisz granice pastwiska jednym kliknięciem
      Czy za spadkami cen masła pójdą obniżki za mleko w skupie? Niepewne nastroje na rynku mleka
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Planujesz siew buraków w przyszłym roku? Weź ten zabieg poważnie pod uwagę
      Potrafi się uczepić prawie wszystkiego. Jest uciążliwa. To dobry moment, by się jej pozbyć
      Najgorszy wyniki od lat, a jeszcze w czerwcu wszystko wskazywało, że będzie bardzo dobrze
      Nawet do 2 ton z hektara więcej przy tej strategii uprawy
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Nowa umowa UE z Ukrainą. Polska nie wycofała zakazu importu
      Rolnicy pozywają dwie duże niemieckie firmy. Żądają odszkodowań
      Jutro mija ostatni dzień! Jeszcze można złożyć wniosek do ARiMR
      Jak zwiększyć emeryturę z KRUS? Nie wszyscy rolnicy wiedzą o tych sposobach
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Stop! Tego błędu nie popełniaj jesienią. Twoja sansewieria bardzo to odczuje
      To musisz zrobić jeszcze przed zimą. Kalendarz ogrodnika na najbliższe tygodnie
      Egzotyczny zamiennik chryzantem? Przetrwa długo, nie zniszczą jej przymrozki
      Jak ożywić zimowy ogród? Wybierz jedną z tych 7 zimozielonych roślin
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Oto sekret idealnego ciasta na faworki. Sprawdź przed tłustym czwartkiem

Oto sekret idealnego ciasta na faworki. Sprawdź przed tłustym czwartkiem

Dla domu - Kulinaria 22 lutego 2025 06:09 Małgorzata Krzystała-Łątka
Faworki to jeden z przysmaków kojarzących się z czasem karnawału
Faworki to jeden z przysmaków kojarzących się z czasem karnawału
Źródło: Adobe Stock
Faworki to tradycyjny polski przysmak, którego nie może zabraknąć na tłusty czwartek. Są niezwykle delikatne, a przy tym kruche. Choć wydają się być łatwe w przygotowaniu, aby uzyskać odpowiedni smak i konsystencję, trzeba pamiętać o kilku kwestiach.
Spis treści:

    Faworki określa się również jako chrust lub chruściki. Nieodłącznie kojarzą się z okresem karnawału i oczywiście tłustym czwartkiem. Oryginalna receptura pochodzi z Litwy oraz Niemiec, a początki tego przysmaku sięgają jeszcze czasów średniowiecza. Polska nazwa pochodzi od francuskiego słowa faveur, które oznacza wstążeczkę. Początkowo prawdopodobnie robiono je z podobnego ciasta jak pączki, później z ciasta biszkoptowego, a  od pewnego czasu według obecnie obowiązującej receptury.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Czytaj też: Kiedy wypada tłusty czwartek 2025? W tym roku znacznie później niż ostatnio

    Jakie powinny być idealne faworki?

    Jeśli chcemy, aby faworki były kruche i delikatne w smaku, trzeba zadbać o odpowiednie przygotowanie ciasta. Sekret tkwi w naprawdę solidnym wygnieceniu, które zapewnia napowietrzenie. Na tym etapie przyda się nam wałek. Co zrobić, aby faworki nie były zbyt tłuste? Do mieszanki należy dodać odrobinę alkoholu. To właśnie on zapobiega wchłanianiu tłuszczu. Duże znaczenie ma też sama mąka. Najlepiej sprawdzi się tortowa typu 450 ze względu na swoją lekkość. Po zagnieceniu ciasta trzeba uderzać w nie mocno wałkiem i to kilka razy. Następnie pozostawiamy je na godzinę, aby odpoczęło. Dzięki temu nie będzie się kurczyć. Na kruchość wpływa także sposób, w jaki rozwałkujemy całość. Ciasto musi być bardzo cienkie, najlepiej, aby miało 1 milimetr grubości.

    Na czym smażyć faworki? Tutaj zdania są podzielone, choć według smakoszy najlepszy będzie smalec. Można również wykorzystać olej rzepakowy. Kluczowe znaczenie ma odpowiednia temperatura tłuszczu. To właśnie ona decyduje o tym, czy faworki będą kruche. Zaleca się smażenie w 170-180 stopniach Celsjusza. Przy niższej temperaturze ciasto będzie tłuste i gumowate. Z kolei przy wyższej faworki mogą spalić się z zewnątrz, a w środku będą surowe. Smażyć powinno się krótko. Dzięki temu powstaną charakterystyczne pęcherzyki powietrza, które odpowiadają za wyjątkowy smak i wygląd chrustu, a przy tym ciasto nie będzie zbyt tłuste.

    Czytaj też:
    Jak usmażyć delikatne i kruche faworki? Unikaj tych czterech błędów

    Przepis na faworki. Jak przygotować ciasto?

    Do przygotowania około 30 faworków będziemy potrzebować następujących składników:

    • 160 g mąki pszennej,

    • 2 żółtek w temperaturze pokojowej,

    • pół łyżki cukru pudru,

    • 2,5 łyżki śmietany 12 lub 18 proc.,

    • łyżeczkę spirytusu,

    • odrobinę soli,

    • 1 l oleju do smażenia lub około 700 g smalcu.

    Czytaj też: Najgorsze tłuszcze do smażenia. Tych olejów lepiej unikać

    Zaczynamy od przesiania mąki, z której następnie formujemy kopczyk. Do środka wbijamy żółtka, dodajemy cukier puder, śmietanę, spirytus i sól. Całość dokładnie mieszamy, formujemy kulę i wyrabiamy przez kilka minut, do momentu aż mieszanka stanie się zwarta. Następnie owijamy ją w folię spożywczą i zostawiamy na około 1 godzinę. Gdy ciasto odpocznie, należy ponownie je zagnieść, uderzając w nie wałkiem kilka razy. W kolejnym etapie wałkujemy  i składamy je na pół. Te czynności powtarzamy przez 10-15 minut.

    Gdy ciasto będzie już odpowiednio napowietrzone, rozwałkowujemy je na grubość 1 mm. Następnie wykrajamy z niego paski o szerokości około 3 cm. Paski kroimy na kawałki o długości około 10 cm, pamiętając o tym, aby na końcach były ścięte na ukos. W środku paska trzeba wykonać niewielkie nacięcie, przez które przekłada się jeden koniec ciasta. Gotowe faworki odkładamy na bok i przykrywamy ściereczką, aby nie wysychały.

    Do smażenia przyda się nam szeroki garnek. Rozgrzewamy w nim olej, do którego wkładamy po kilka sztuk chrustu jednocześnie. Faworki należy smażyć z dwóch stron po 30-60 sekund, do momentu aż będą mieć złoty kolor. Chrust najlepiej wyciągać łyżką cedzakową i układać na ręcznikach papierowych do odsączenia tłuszczu. Na końcu posypujemy przysmaki cukrem pudrem i zajadamy.

    Czytaj też: Jakie chleby są najzdrowsze? Ważny jest nie tylko rodzaj zboża 

    • Tagi:
    • przepisy
    • faworki
    • gotowanie
    Małgorzata Krzystała
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Przepisy

    Rolnik ma 6 miesięcy, by zgłosić to do KRUS. Inaczej pieniądze przepadną

    30 października 2025
    Przepisy

    Rewolucja w budownictwie. Nowe przepisy od 2026 roku

    28 października 2025
    Przepisy

    Nowe zasady fakturowania coraz bliżej. Oto przepisy i terminy ważne dla rolników

    20 października 2025
    Przepisy

    Te ziemniaki nie nadawały się do "legalnej" sprzedaży. Teraz rząd zmieni prawo

    16 października 2025
    Prawo i finanse

    Ten błąd może rolnika kosztować utratę prawa do emerytury. Lepiej uważać

    13 października 2025
    Przepisy

    Tego już na działce nie postawisz. Nowy zakaz wejdzie w życie w 2026 roku

    13 października 2025
    Prawo i finanse

    Zmiany mają wzmocnić pozycję rolników. Europarlament przyjął specjalny dokument

    10 października 2025
    Przepisy

    Darmowe wyjazdy dla rolników. Można pojechać nad morze lub w góry

    10 października 2025
    Warto wiedzieć
    Sylwetki
    Do czterdziestoletniego liaza zamontował 320-konny silnik
    2 listopada 2025
    Prawo i finanse
    ARiMR wypłaca pieniądze. Mamy najnowsze OFICJALNE dane
    2 listopada 2025
    Uprawy
    Ta pszenica dała im w tym roku ponad 12 ton z hektara. Co wpłynęło na taki plon?
    2 listopada 2025
    Najnowsze
    Kulinaria
    Pieczesz w folii aluminiowej lub rękawie? Czy to dobre dla zdrowia?
    1 listopada 2025
    Dla domu
    Stop! Tego błędu nie popełniaj jesienią. Twoja sansewieria bardzo to odczuje
    28 października 2025
    Dla domu
    To musisz zrobić jeszcze przed zimą. Kalendarz ogrodnika na najbliższe tygodnie
    27 października 2025
    Dla domu
    Egzotyczny zamiennik chryzantem? Przetrwa długo, nie zniszczą jej przymrozki
    26 października 2025
    Dla domu
    Jak ożywić zimowy ogród? Wybierz jedną z tych 7 zimozielonych roślin
    26 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności