Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Co się dzieje? Niepokojąca sytuacja na rynku jałówek
      „Oni wykończą tego rolnika. Dno na rynku trzody chlewnej”
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Czasu coraz mniej. Wsparcie dla hodowców bydła. Jak je otrzymać?
      Nie będzie już roślinnych kiełbasek i wegańskich szynek. Co powinna zawierać definicja "mięso"?
      Jak przygotować dobry TMR? W ten sposób wpłyniesz na zdrowotność i wydajność krów
      Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Podwoił plon i zyski na słabych glebach dzięki tej nietypowej uprawie! [VIDEO]
      Rzepak “pokasowany”. Co zagraża plonom?
      RAGT przejmuje część działalności nasiennej Syngenty
      To zboże żółknie w oczach. Co jest grane na polach?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Ponad 5 tys. rolników i 1 tys. traktorów. Rolnicy szykują się do protestu
      Ten dodatek można pobierać do emerytury z KRUS. Niewiele osób o nim wie
      Co nas czeka po wejściu w życie umowy UE-Mercosur? Trwa ważna debata
      Setki hektarów po dużej spółce do wydzierżawienia. KOWR ogłosił przetarg
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Koniec listopada to ostatni dzwonek. Inaczej iglaki wpadną w zimową pułapkę
      Kwitnie, zanim inne kwiaty obudzą się do życia. Idealny na Boże Narodzenie
      Palniki gazowe będą lśnić jak nowe. Wystarczą dwa bazowe składniki
      Cena drewna opałowego zaskoczyła. Tyle zapłacisz w nadleśnictwach
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Oto sekret idealnego ciasta na faworki. Sprawdź przed tłustym czwartkiem

Oto sekret idealnego ciasta na faworki. Sprawdź przed tłustym czwartkiem

Dla domu - Kulinaria 22 lutego 2025 06:09 Małgorzata Krzystała-Łątka
Faworki to jeden z przysmaków kojarzących się z czasem karnawału
Faworki to jeden z przysmaków kojarzących się z czasem karnawału
Źródło: Adobe Stock
Faworki to tradycyjny polski przysmak, którego nie może zabraknąć na tłusty czwartek. Są niezwykle delikatne, a przy tym kruche. Choć wydają się być łatwe w przygotowaniu, aby uzyskać odpowiedni smak i konsystencję, trzeba pamiętać o kilku kwestiach.
Spis treści:

    Faworki określa się również jako chrust lub chruściki. Nieodłącznie kojarzą się z okresem karnawału i oczywiście tłustym czwartkiem. Oryginalna receptura pochodzi z Litwy oraz Niemiec, a początki tego przysmaku sięgają jeszcze czasów średniowiecza. Polska nazwa pochodzi od francuskiego słowa faveur, które oznacza wstążeczkę. Początkowo prawdopodobnie robiono je z podobnego ciasta jak pączki, później z ciasta biszkoptowego, a  od pewnego czasu według obecnie obowiązującej receptury.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Czytaj też: Kiedy wypada tłusty czwartek 2025? W tym roku znacznie później niż ostatnio

    Jakie powinny być idealne faworki?

    Jeśli chcemy, aby faworki były kruche i delikatne w smaku, trzeba zadbać o odpowiednie przygotowanie ciasta. Sekret tkwi w naprawdę solidnym wygnieceniu, które zapewnia napowietrzenie. Na tym etapie przyda się nam wałek. Co zrobić, aby faworki nie były zbyt tłuste? Do mieszanki należy dodać odrobinę alkoholu. To właśnie on zapobiega wchłanianiu tłuszczu. Duże znaczenie ma też sama mąka. Najlepiej sprawdzi się tortowa typu 450 ze względu na swoją lekkość. Po zagnieceniu ciasta trzeba uderzać w nie mocno wałkiem i to kilka razy. Następnie pozostawiamy je na godzinę, aby odpoczęło. Dzięki temu nie będzie się kurczyć. Na kruchość wpływa także sposób, w jaki rozwałkujemy całość. Ciasto musi być bardzo cienkie, najlepiej, aby miało 1 milimetr grubości.

    Na czym smażyć faworki? Tutaj zdania są podzielone, choć według smakoszy najlepszy będzie smalec. Można również wykorzystać olej rzepakowy. Kluczowe znaczenie ma odpowiednia temperatura tłuszczu. To właśnie ona decyduje o tym, czy faworki będą kruche. Zaleca się smażenie w 170-180 stopniach Celsjusza. Przy niższej temperaturze ciasto będzie tłuste i gumowate. Z kolei przy wyższej faworki mogą spalić się z zewnątrz, a w środku będą surowe. Smażyć powinno się krótko. Dzięki temu powstaną charakterystyczne pęcherzyki powietrza, które odpowiadają za wyjątkowy smak i wygląd chrustu, a przy tym ciasto nie będzie zbyt tłuste.

    Czytaj też:
    Jak usmażyć delikatne i kruche faworki? Unikaj tych czterech błędów

    Przepis na faworki. Jak przygotować ciasto?

    Do przygotowania około 30 faworków będziemy potrzebować następujących składników:

    • 160 g mąki pszennej,

    • 2 żółtek w temperaturze pokojowej,

    • pół łyżki cukru pudru,

    • 2,5 łyżki śmietany 12 lub 18 proc.,

    • łyżeczkę spirytusu,

    • odrobinę soli,

    • 1 l oleju do smażenia lub około 700 g smalcu.

    Czytaj też: Najgorsze tłuszcze do smażenia. Tych olejów lepiej unikać

    Zaczynamy od przesiania mąki, z której następnie formujemy kopczyk. Do środka wbijamy żółtka, dodajemy cukier puder, śmietanę, spirytus i sól. Całość dokładnie mieszamy, formujemy kulę i wyrabiamy przez kilka minut, do momentu aż mieszanka stanie się zwarta. Następnie owijamy ją w folię spożywczą i zostawiamy na około 1 godzinę. Gdy ciasto odpocznie, należy ponownie je zagnieść, uderzając w nie wałkiem kilka razy. W kolejnym etapie wałkujemy  i składamy je na pół. Te czynności powtarzamy przez 10-15 minut.

    Gdy ciasto będzie już odpowiednio napowietrzone, rozwałkowujemy je na grubość 1 mm. Następnie wykrajamy z niego paski o szerokości około 3 cm. Paski kroimy na kawałki o długości około 10 cm, pamiętając o tym, aby na końcach były ścięte na ukos. W środku paska trzeba wykonać niewielkie nacięcie, przez które przekłada się jeden koniec ciasta. Gotowe faworki odkładamy na bok i przykrywamy ściereczką, aby nie wysychały.

    Do smażenia przyda się nam szeroki garnek. Rozgrzewamy w nim olej, do którego wkładamy po kilka sztuk chrustu jednocześnie. Faworki należy smażyć z dwóch stron po 30-60 sekund, do momentu aż będą mieć złoty kolor. Chrust najlepiej wyciągać łyżką cedzakową i układać na ręcznikach papierowych do odsączenia tłuszczu. Na końcu posypujemy przysmaki cukrem pudrem i zajadamy.

    Czytaj też: Jakie chleby są najzdrowsze? Ważny jest nie tylko rodzaj zboża 

    • Tagi:
    • przepisy
    • faworki
    • gotowanie
    Małgorzata Krzystała
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Przepisy

    Kontrowersyjny obowiązek dla rolników przesunięty, ale tylko na rok. A co dalej?

    23 listopada 2025
    Bydło i mleko

    Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"

    15 listopada 2025
    Koła gospodyń wiejskich

    Od 8 tys. do 10 tys. zł wsparcia. Wnioski będzie przyjmowała ARiMR

    14 listopada 2025
    Przepisy

    Nowy system od 2026 roku. Którzy rolnicy unikną nowego obowiązku?

    7 listopada 2025
    Przepisy

    Rolnik ma 6 miesięcy, by zgłosić to do KRUS. Inaczej pieniądze przepadną

    30 października 2025
    Przepisy

    Rewolucja w budownictwie. Nowe przepisy od 2026 roku

    28 października 2025
    Przepisy

    Te ziemniaki nie nadawały się do "legalnej" sprzedaży. Teraz rząd zmieni prawo

    16 października 2025
    Prawo i finanse

    Ten błąd może rolnika kosztować utratę prawa do emerytury. Lepiej uważać

    13 października 2025
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    Podwoił plon i zyski na słabych glebach dzięki tej nietypowej uprawie! [VIDEO]
    23 listopada 2025
    Przepisy
    Kontrowersyjny obowiązek dla rolników przesunięty, ale tylko na rok. A co dalej?
    23 listopada 2025
    Inne uprawy
    Druga dawka azotu precyzyjnie pod wschodzące ziemniaki
    23 listopada 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Koniec listopada to ostatni dzwonek. Inaczej iglaki wpadną w zimową pułapkę
    23 listopada 2025
    Dla domu
    Kwitnie, zanim inne kwiaty obudzą się do życia. Idealny na Boże Narodzenie
    23 listopada 2025
    Dla domu
    Palniki gazowe będą lśnić jak nowe. Wystarczą dwa bazowe składniki
    22 listopada 2025
    Dla domu
    Cena drewna opałowego zaskoczyła. Tyle zapłacisz w nadleśnictwach
    22 listopada 2025
    Dla domu
    Zimowy sen anturium to mit? Pamiętaj o tym na przełomie listopada i grudnia
    22 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności