Sezonowa zupa owocowa jak u babci

składniki na zupę owocową:
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
- 0,5 kg kwaśnych owoców np. wiśni (najlepiej wydrylowanych)
- 0,5 kg słodkich owoców np. truskawek (najlepiej mrożonych)
- 5 łyżek cukru
- litr wody
- 1 kisiel na 3/4 litra żurawinowy lub truskawkowy
Regularne uwzględnianie owoców w diecie ma uzasadnienie zdrowotne, wynikające z najnowszych wytycznych specjalistów do spraw żywienia. Bogate w składniki odżywcze, witaminy i minerały, pozwalają dostarczać organizmowi wszystkich składników niezbędnych dla jego prawidłowego funkcjonowania.
wykonanie zupy owocowej:
Kwaśne, świeże owoce razem z cukrem i wodą gotuję około 7 minut. Jeśli używam kompotu, dodaję tylko 0,5 litra wody i 3 łyżki cukru. Kisiel rozpuszczam w 0,5 szklanki wody i wlewam do gotującej się zupy. Nie gotuję.
Świeże owoce można jeść samodzielnie, jednak czasami warto nieco poeksperymentować i przygotować z nich pyszny koktajl. Do jego przyrządzenia mogą się nam przydać m.in. banany, pomarańcze, borówki, jabłka czy maliny. Świetnym pomysłem może być też zrobienie smacznej sałatki owocowej.
Jeśli zupa jest zbyt kwaśna dodaję do smaku cukru. Dodaję mrożone, słodkie owoce i mieszam. Odstawiam do ostygnięcia. Do tej zupy można wykorzystać również jabłka i gruszki oraz maliny i jagody. Do niej zawsze podaję, tak robiła to moja babcia i mama, ziemniaki puree ze smażoną cebulką i, również usmażoną, kiełbasą, pokrojoną w kostkę.
Owoce są bardzo ważnym składnikiem naszej codziennej diety – nie bez powodu znajdują się razem z warzywami w podstawie Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia powinniśmy jeść minimum 400 g owoców i warzyw dziennie w co najmniej 5 porcjach.