Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Kryzys w branży buraczanej. Wiceminister rolnictwa reaguje
      W Broniszach pojawiła się konkurencja dla polskich ziemniaków
      Znowu korekty w cenach bydła [WYKRES]
      W Niemczech płacą więcej, a w kraju kolejne korekty w cenach tuczników [WYKRES]
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Kolejne martwe dziki w powiecie piotrkowskim. 6 najważniejszych informacji w sprawie
      Chcesz uniknąć strat w hodowli? Koniecznie pamiętaj o tym schemacie
      Nowe informacje w sprawie afery z podrzuconym dzikiem. Są kolejne padłe sztuki
      Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Tak przechowasz ziemniaki do wiosny - wybierz jedną z dwóch metod
      Siew w grudniu? Tak, ale przede wszystkim pod tym warunkiem
      Nie bagatelizuj tego, zwłaszcza teraz. Prosta sprawa, a może znacząco wpłynąć na plon kukurydzy
      Ta uprawa jest bardzo popularna w tym regionie. Ale to nie były łatwe żniwa [VIDEO]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Nowa linia wsparcia dla rolników. Przeznaczono na nią pół miliarda złotych
      Zakaz sprzedaży państwowych gruntów rolnych. Rząd podjął decyzję
      Do tych rolników dopłaty trafiają w pierwszej kolejności. Sprawdź, czy jesteś w tej grupie
      Zaleją nas miodem z Ukrainy? Oto fakty
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Nie wylewaj do zlewu, tylko podlej gwiazdę betlejemską. Będzie długo kwitła
      Wykonaj te zabiegi w grudniu, a trawnik odwdzięczy się bujnym wzrostem na wiosnę
      Takiej pogody w grudniu nikt się nie spodziewa. Prognoza pełna niespodzianek
      To drewno to hit wśród właścicieli kominków. Jest tanie i wolno się spala
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Kulinaria
  • Rozkoszne dla podniebienia czekoladowe fondue

Rozkoszne dla podniebienia czekoladowe fondue

Dla domu - Hotblog 10 marca 2025 19:18 Aktualizacja: 31 marca 2025 12:44
Rozkoszne dla podniebienia czekoladowe fondue
Źródło: Hotblog
Czekolada - uwielbiana na całym świecie od ponad 200 lat. Jemy ją pod różnymi postaciami. Tym razem proponuję przepis na klasyczne fondue.
Spis treści:

    Czekoladę najczęściej spożywamy w postaci tabliczek. Jednak warto przyrządzić z niej fondue z dodatkiem świeżych lub suszonych owoców, orzechów oraz biszkoptów i wafli. Aby czekoladowe fondue było pyszne, nie jest konieczna najdroższa, belgijska czekolada. Do przygotowania tego dania wykorzystuję ulubione i sprawdzone czekolady - zarówno tę gorzką, jak i mleczną, a nawet białą (można też do fondue wykorzystać zalegające w szafie czekoladowe figurki i cukierki). Najlepsza proporcja to: 2 tabliczki gorzkiej, 1 tabliczka mlecznej oraz 200 ml śmietany - może być kremówka. Jestem posiadaczką specjalnego naczynia do fondue, ale jeśli takiego nie macie możecie to zrobić w dowolnym naczyniu w kąpieli wodnej. Wlewam do naczynia śmietankę, mocno podgrzewam, po czym dorzucam kawałki czekolady. Odstawiam na chwilę, żeby czekolada pod wpływem temperatury zmiękła. Wówczas łatwiej ją wymieszać ze śmietanką. A mieszam do momentu całkowitego połączenia składników. Jeśli konsystencja masy jest zbyt gęsta dolewam trochę śmietanki, jeśli zbyt rzadka – dorzucam czekoladę.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Przygotowanie fondue czekoladowego to nie tylko smakowita zabawa, ale także doskonała okazja do dzielenia się pysznym deserem z bliskimi. 

    Lubię eksperymentować ze smakiem dodając do czekoladowego fondue na przykład ekstrakt waniliowy lub amaretto. Jeśli uzyskam już pożądaną konsystencję, stawiam naczynie (na podgrzewaczu) na środku stołu, a obok talerz z dodatkami, m.in. biszkoptami, suszonymi lub świeżymi owocami, andrutami, orzechami.. Do ich nabijania i maczania w płynnej czekoladzie wykorzystuję specjalne widelczyki lub patyczki do szaszłyków.

    Zanim rozpoczniemy przygotowania, upewnijmy się, że mamy wszystkie niezbędne składniki. Oto lista tego, co będziemy potrzebować...

    Czekolada: Podstawowym składnikiem fondue czekoladowego jest oczywiście czekolada. Wybierzcie tylko te wysokiej jakości: gorzką, mleczną lub białą - w zależności od swoich preferencji smakowych.

    Śmietanka: Aby fondue miało idealną i gładką konsystencję, dodajmy do niego śmietankę o wyższej zawartości tłuszczu, co pozwoli nam uzyskać kremowy sos.

    Składniki dodatkowe: Jeśli chcemy dodać dodatkowego smaku i aromatu swojemu fondue, możemy użyć różnych składników dodatkowych, takich jak likiery, przyprawy lub owoce.

    Owoce: Idealnym dodatkiem do fondue czekoladowego są świeże owoce, takie jak truskawki, banany, ananasy, gruszki, śliwki czy winogrona. Możemy też wypróbować suszone owoce lub bakalie.

    Ciastka i herbatniki: Aby stworzyć interesujący kontrast w smaku, podawajmy fondue z różnymi rodzajami ciastek, herbatników, a nawet wafli.

    Nie zapomnijmy także o odpowiednich naczyniach do serwowania fondue, takich jak miseczki, patyczki do fondue czy talerzyki na dodatki. Pamiętajmy, że eleganckie podanie deseru ma wpływ nie tylko na jego prezentację, ale także na doznania smakowe.

     

     

    • Tagi:
    • fondue
    • czekolada
    • deser
    • owoce
    • hotka; hotblog; przepis
    Honorata Dmyterko
    Z zawodu pielęgniarka, z pasji kucharka, podróżniczka, fotografka, ogrodniczka. Kolekcjonerka literatury kulinarnej (zwłaszcza tej najstarszej). Przez prawie 20 lat spełniała się jako dziennikarka. Za swoją pracę była wielokrotnie wyróżniana i nagradzana
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Analizy rynkowe

    Supermarkety dołują ceny dla rolników. Kto da mniej, ten sprzeda?

    3 grudnia 2025
    Ceny rolnicze

    Rośnie popyt na cytrusy. Co z ich cenami?

    30 listopada 2025
    Newsy

    Wiescirolnicze.pl zapraszają na Targi FRUIT POLAND 2025!

    20 listopada 2025
    Owoce i warzywa

    Zrywać, czy nie zrywać? Eksperci mówią, co zrobić ze zgniłymi owocami na drzewach

    11 listopada 2025
    Prawo i finanse

    Szykują się zmiany w przepisach. Mają usprawnić eksport naszych warzyw i owoców

    10 października 2025
    Hotblog

    Jogurtowy deser z malinami

    4 października 2025
    Hotblog

    Mrożone bezy z malinami - zaskakujący deser

    25 września 2025
    Hotblog

    Maliny w kremie waniliowym z biszkoptami

    23 września 2025
    Warto wiedzieć
    Bydło i mleko
    Pilne! Od tego będzie zależeć przyszłość producentów zwierząt. Czas tylko do jutra
    11 grudnia 2025
    Pomoc unijna
    Rolnicy chcą zmian w jednym z ekoschematów. Na czym polega problem?
    11 grudnia 2025
    Prawo i finanse
    Nowa linia wsparcia dla rolników. Przeznaczono na nią pół miliarda złotych
    10 grudnia 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Nie wylewaj do zlewu, tylko podlej gwiazdę betlejemską. Będzie długo kwitła
    10 grudnia 2025
    Dla domu
    Wykonaj te zabiegi w grudniu, a trawnik odwdzięczy się bujnym wzrostem na wiosnę
    9 grudnia 2025
    Dla domu
    Takiej pogody w grudniu nikt się nie spodziewa. Prognoza pełna niespodzianek
    9 grudnia 2025
    Dla domu
    To drewno to hit wśród właścicieli kominków. Jest tanie i wolno się spala
    9 grudnia 2025
    Hotblog
    Pieczarki faszerowane rybą
    7 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności