Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Szczepionka do zwalczania choroby niebieskiego języka
      Sezonowy szczyt dostaw mleka w Niemczech
      Ceny mleka w górę. Produkujemy go coraz więcej w Polsce
      Ten rolnik ma świnie na wybiegu - w sadzie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Choroby wirusowe zbóż nadal groźne. Jak się przed nimi ustrzec?
      Jak kukurydza reaguje na przymrozki?
      Kwieciak jabłkowiec atakuje jabłonie. Po czym rozpoznać obecność tego szkodnika?
      Czym i jak odchwaszczać kukurydzę? Ekspert radzi
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Zwrot kosztów za wypełnienie wniosku o dopłaty. Minister odpowiada
      Jakie korzyści daje legitymacja emeryta z KRUS? Na te zniżki mogą liczyć rolnicy
      Nowa umowa handlowa – branża mięsna domaga się ochrony standardów
      Czy ekoschematy pozostaną? Jaka przyszłość czeka WPR? I co z umową z Mercosur?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Podsyp tym lawendę w maju. Krzaczek ładnie się zagęści i bujnie zakwitnie
      Zakaz spalania drewna dla gospodarstw domowych? Jest specjalny komunikat
      Pachnące pompony przyciągną motyle. Już wkrótce można sadzić ją do gruntu
      Kolorowe „pokrzywki” ożywią każdy ogród. Uprawiały je już nasze babcie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Kulinaria
  • Rozkoszne dla podniebienia czekoladowe fondue

Rozkoszne dla podniebienia czekoladowe fondue

Dla domu - Hotblog 10 marca 2025 19:18 Aktualizacja: 31 marca 2025 12:44
Rozkoszne dla podniebienia czekoladowe fondue
Źródło: Hotblog
Czekolada - uwielbiana na całym świecie od ponad 200 lat. Jemy ją pod różnymi postaciami. Tym razem proponuję przepis na klasyczne fondue.
Spis treści:

     

    Czekoladę najczęściej spożywamy w postaci tabliczek. Jednak warto przyrządzić z niej fondue z dodatkiem świeżych lub suszonych owoców, orzechów oraz biszkoptów i wafli. Aby czekoladowe fondue było pyszne, nie jest konieczna najdroższa, belgijska czekolada. Do przygotowania tego dania wykorzystuję ulubione i sprawdzone czekolady - zarówno tę gorzką, jak i mleczną, a nawet białą (można też do fondue wykorzystać zalegające w szafie czekoladowe figurki i cukierki). Najlepsza proporcja to: 2 tabliczki gorzkiej, 1 tabliczka mlecznej oraz 200 ml śmietany - może być kremówka. Jestem posiadaczką specjalnego naczynia do fondue, ale jeśli takiego nie macie możecie to zrobić w dowolnym naczyniu w kąpieli wodnej. Wlewam do naczynia śmietankę, mocno podgrzewam, po czym dorzucam kawałki czekolady. Odstawiam na chwilę, żeby czekolada pod wpływem temperatury zmiękła. Wówczas łatwiej ją wymieszać ze śmietanką. A mieszam do momentu całkowitego połączenia składników. Jeśli konsystencja masy jest zbyt gęsta dolewam trochę śmietanki, jeśli zbyt rzadka – dorzucam czekoladę.

    Przygotowanie fondue czekoladowego to nie tylko smakowita zabawa, ale także doskonała okazja do dzielenia się pysznym deserem z bliskimi. 

    Lubię eksperymentować ze smakiem dodając do czekoladowego fondue na przykład ekstrakt waniliowy lub amaretto. Jeśli uzyskam już pożądaną konsystencję, stawiam naczynie (na podgrzewaczu) na środku stołu, a obok talerz z dodatkami, m.in. biszkoptami, suszonymi lub świeżymi owocami, andrutami, orzechami.. Do ich nabijania i maczania w płynnej czekoladzie wykorzystuję specjalne widelczyki lub patyczki do szaszłyków.

    Zanim rozpoczniemy przygotowania, upewnijmy się, że mamy wszystkie niezbędne składniki. Oto lista tego, co będziemy potrzebować...

    Czekolada: Podstawowym składnikiem fondue czekoladowego jest oczywiście czekolada. Wybierzcie tylko te wysokiej jakości: gorzką, mleczną lub białą - w zależności od swoich preferencji smakowych.

    Śmietanka: Aby fondue miało idealną i gładką konsystencję, dodajmy do niego śmietankę o wyższej zawartości tłuszczu, co pozwoli nam uzyskać kremowy sos.

    Składniki dodatkowe: Jeśli chcemy dodać dodatkowego smaku i aromatu swojemu fondue, możemy użyć różnych składników dodatkowych, takich jak likiery, przyprawy lub owoce.

    Owoce: Idealnym dodatkiem do fondue czekoladowego są świeże owoce, takie jak truskawki, banany, ananasy, gruszki, śliwki czy winogrona. Możemy też wypróbować suszone owoce lub bakalie.

    Ciastka i herbatniki: Aby stworzyć interesujący kontrast w smaku, podawajmy fondue z różnymi rodzajami ciastek, herbatników, a nawet wafli.

    Nie zapomnijmy także o odpowiednich naczyniach do serwowania fondue, takich jak miseczki, patyczki do fondue czy talerzyki na dodatki. Pamiętajmy, że eleganckie podanie deseru ma wpływ nie tylko na jego prezentację, ale także na doznania smakowe.

     

     

    • Tagi:
    • fondue
    • czekolada
    • deser
    • owoce
    • hotka; hotblog; przepis
    Honorata Dmyterko
    Z zawodu pielęgniarka, z pasji kucharka, podróżniczka, fotografka, ogrodniczka. Kolekcjonerka literatury kulinarnej (zwłaszcza tej najstarszej). Przez prawie 20 lat spełniała się jako dziennikarka. Za swoją pracę była wielokrotnie wyróżniana i nagradzana
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Owoce i warzywa

    Ile kosztują polskie truskawki?

    10 maja 2025
    Hotblog

    Deser z grilla? Jasne! Stawiamy na... ananasa

    4 maja 2025
    Hotblog

    Majówka 2025. Planujesz grilla? Dzięki tym zasadom twoi goście będą zachwyceni!

    30 kwietnia 2025
    Owoce i warzywa

    Rozsyp wokół agrestu już w kwietniu. Latem zbierzesz dużo słodkich owoców

    3 kwietnia 2025
    Dla domu

    Cięcie to dopiero początek. W kwietniu maliny potrzebują też tego

    2 kwietnia 2025
    Hotblog

    Zaskakujący gofr z... mięsem mielonym

    31 marca 2025
    Uprawy

    Te choroby najbardziej zagrażają truskawkom. Jak im zapobiegać?

    31 marca 2025
    Hotblog

    Gofry belgijskie? A cóż to takiego?

    31 marca 2025
    Warto wiedzieć
    Zdrowie i dobrostan
    Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
    13 maja 2025
    Drób
    Ta choroba migruje coraz bardziej na zachód Polski. Wybito ponad 2 mln zwierząt
    13 maja 2025
    Ekonomika
    Kim są rolnicy w UE? Niepokojące statystyki demograficzne
    13 maja 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Wiadomo, kiedy wreszcie przyjdą deszcz i ciepło. Najnowsza prognoza pogody
    13 maja 2025
    Dla domu
    Piękniejsza od róży? Ten krzew będzie zdobić ogród przez dekady
    13 maja 2025
    Dla domu
    Nie wyrzucaj skoszonej trawy. Trzy pomysły na wykorzystanie w ogrodzie
    13 maja 2025
    Dla domu
    Chcesz pozbyć się mrówek z ogrodu? Rozsyp to wokół mrowiska
    13 maja 2025
    Dla domu
    Podsyp tym lawendę w maju. Krzaczek ładnie się zagęści i bujnie zakwitnie
    12 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy