Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt
      Kukurydza mokra - ile kosztuje? Jakie odliczenia w skupach za wilgotność?
      Ile kosztują orzechy? Różnice cen w stosunku do ubiegłorocznych, zaskakują
      Spadki cen pszenicy na Matif, a co w krajowych skupach?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt
      Jak rolnicy oceniają spotkanie z ministrem rolnictwa? 5 godzin rozmów i co dalej?
      Ceny mleka. Spadki cen produktów mlecznych wpłyną na stawki za surowiec w skupie?
      Groźny wirus znów uderza. Gdzie tym razem?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      80 mln zł na pierwszą w Polsce suszarnię parową wysłodków
      Za tę pszenicę firmy płacą więcej
      Ziemniaczny kłopot i jego skutki. Grozi nam kolejny kryzys?
      Dlaczego liście rzepaku żółkną?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Wnioski od dziś! Ten nabór właśnie się rozpoczął. ARiMR przypomina
      Prześwietlono sprawę rzekomej zmowy cenowej. UOKiK nie ma wątpliwości
      Za chwilę kolejna zmiana czasu 2025. Czy to już w ten weekend?
      1,5 mld zł już na kontach rolników. Kolejni otrzymają zaliczki wkrótce
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Czym zastąpić chryzantemy? Coraz częściej wybieramy na cmentarz te kwiaty
      Zapomnij o tulipanach. To ona może być królową wiosennego ogrodu
      Cień w ogrodzie to nie problem! Zasadź je już teraz, a wiosną cię zachwycą
      Nagły zwrot w pogodzie: Wiadomo, kiedy będzie 20 stopni. Nowa prognoza
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Kulinaria
  • Rozkoszne dla podniebienia czekoladowe fondue

Rozkoszne dla podniebienia czekoladowe fondue

Dla domu - Hotblog 10 marca 2025 19:18 Aktualizacja: 31 marca 2025 12:44
Rozkoszne dla podniebienia czekoladowe fondue
Źródło: Hotblog
Czekolada - uwielbiana na całym świecie od ponad 200 lat. Jemy ją pod różnymi postaciami. Tym razem proponuję przepis na klasyczne fondue.
Spis treści:

    Czekoladę najczęściej spożywamy w postaci tabliczek. Jednak warto przyrządzić z niej fondue z dodatkiem świeżych lub suszonych owoców, orzechów oraz biszkoptów i wafli. Aby czekoladowe fondue było pyszne, nie jest konieczna najdroższa, belgijska czekolada. Do przygotowania tego dania wykorzystuję ulubione i sprawdzone czekolady - zarówno tę gorzką, jak i mleczną, a nawet białą (można też do fondue wykorzystać zalegające w szafie czekoladowe figurki i cukierki). Najlepsza proporcja to: 2 tabliczki gorzkiej, 1 tabliczka mlecznej oraz 200 ml śmietany - może być kremówka. Jestem posiadaczką specjalnego naczynia do fondue, ale jeśli takiego nie macie możecie to zrobić w dowolnym naczyniu w kąpieli wodnej. Wlewam do naczynia śmietankę, mocno podgrzewam, po czym dorzucam kawałki czekolady. Odstawiam na chwilę, żeby czekolada pod wpływem temperatury zmiękła. Wówczas łatwiej ją wymieszać ze śmietanką. A mieszam do momentu całkowitego połączenia składników. Jeśli konsystencja masy jest zbyt gęsta dolewam trochę śmietanki, jeśli zbyt rzadka – dorzucam czekoladę.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Przygotowanie fondue czekoladowego to nie tylko smakowita zabawa, ale także doskonała okazja do dzielenia się pysznym deserem z bliskimi. 

    Lubię eksperymentować ze smakiem dodając do czekoladowego fondue na przykład ekstrakt waniliowy lub amaretto. Jeśli uzyskam już pożądaną konsystencję, stawiam naczynie (na podgrzewaczu) na środku stołu, a obok talerz z dodatkami, m.in. biszkoptami, suszonymi lub świeżymi owocami, andrutami, orzechami.. Do ich nabijania i maczania w płynnej czekoladzie wykorzystuję specjalne widelczyki lub patyczki do szaszłyków.

    Zanim rozpoczniemy przygotowania, upewnijmy się, że mamy wszystkie niezbędne składniki. Oto lista tego, co będziemy potrzebować...

    Czekolada: Podstawowym składnikiem fondue czekoladowego jest oczywiście czekolada. Wybierzcie tylko te wysokiej jakości: gorzką, mleczną lub białą - w zależności od swoich preferencji smakowych.

    Śmietanka: Aby fondue miało idealną i gładką konsystencję, dodajmy do niego śmietankę o wyższej zawartości tłuszczu, co pozwoli nam uzyskać kremowy sos.

    Składniki dodatkowe: Jeśli chcemy dodać dodatkowego smaku i aromatu swojemu fondue, możemy użyć różnych składników dodatkowych, takich jak likiery, przyprawy lub owoce.

    Owoce: Idealnym dodatkiem do fondue czekoladowego są świeże owoce, takie jak truskawki, banany, ananasy, gruszki, śliwki czy winogrona. Możemy też wypróbować suszone owoce lub bakalie.

    Ciastka i herbatniki: Aby stworzyć interesujący kontrast w smaku, podawajmy fondue z różnymi rodzajami ciastek, herbatników, a nawet wafli.

    Nie zapomnijmy także o odpowiednich naczyniach do serwowania fondue, takich jak miseczki, patyczki do fondue czy talerzyki na dodatki. Pamiętajmy, że eleganckie podanie deseru ma wpływ nie tylko na jego prezentację, ale także na doznania smakowe.

     

     

    • Tagi:
    • fondue
    • czekolada
    • deser
    • owoce
    • hotka; hotblog; przepis
    Honorata Dmyterko
    Z zawodu pielęgniarka, z pasji kucharka, podróżniczka, fotografka, ogrodniczka. Kolekcjonerka literatury kulinarnej (zwłaszcza tej najstarszej). Przez prawie 20 lat spełniała się jako dziennikarka. Za swoją pracę była wielokrotnie wyróżniana i nagradzana
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Prawo i finanse

    Szykują się zmiany w przepisach. Mają usprawnić eksport naszych warzyw i owoców

    10 października 2025
    Hotblog

    Jogurtowy deser z malinami

    4 października 2025
    Hotblog

    Mrożone bezy z malinami - zaskakujący deser

    25 września 2025
    Hotblog

    Maliny w kremie waniliowym z biszkoptami

    23 września 2025
    Dla domu

    Najważniejszy zabieg przy uprawie jeżyn. Właśnie nadchodzi jego czas

    22 września 2025
    Inne uprawy

    Sezon na te zdrowe owoce właśnie się rozpoczął. Są banalne w uprawie i szybko rosną

    20 września 2025
    Dla domu

    Zmieszaj te dwa składniki i zostaw w kuchni. Plaga muszek zniknie w mgnieniu oka

    5 września 2025
    Hotblog

    Sezonowa zupa owocowa jak u babci

    25 sierpnia 2025
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Ceny tuczników leżą na łopatkach! Ile płacono w skupach?
    21 października 2025
    Ciągniki
    Nowe ciągniki prosto z Turcji. Czy podbiją polski rynek? [VIDEO]
    21 października 2025
    Przepisy
    Ci rolnicy nie muszą martwić się o składki KRUS. Jest jednak kilka warunków
    21 października 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    „Płonąca trawa” ozdobi jesienny ogród. Posadź ją zamiast wrzosów
    21 października 2025
    Dla domu
    To czas na usunięcie mchu z drzew owocowych. Tymi metodami nie zniszczysz kory
    21 października 2025
    Dla domu
    Czym zastąpić chryzantemy? Coraz częściej wybieramy na cmentarz te kwiaty
    20 października 2025
    Dla domu
    Zapomnij o tulipanach. To ona może być królową wiosennego ogrodu
    20 października 2025
    Dla domu
    Cień w ogrodzie to nie problem! Zasadź je już teraz, a wiosną cię zachwycą
    19 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności