Pomarańczowy sernik w świątecznym wydaniu
składniki na spód:
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
- 350 g herbatników korzennych
- ok. 100-120 g roztopionego masła
składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 190 ml śmietany kremówki 36%
- 7 dużych jajek
- 1 szklanka cukru
- 4-5 kropli olejku pomarańczowego
- tabliczka białej czekolady
- 1 budyń waniliowy na 0,5 litra mleka
dodatkowe składniki:
- 1 biała czekolada
- 50 ml kremówki
- świeża pomarańcza
- 1 galaretka pomarańczowa
wykonanie sernika:
Ciastka miksuję na kruszyny. Dodaję rozpuszczone masło i mieszam do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Odkładam 3/4 szklanki masy. Resztą masy wykładam dno tortownicy (wcześniej wykładam je papierem do pieczenia). Wkładam do lodówki. Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej lub mikrofali. Wszystkie składniki na masę serową (razem z przestudzoną czekoladą) mieszam mikserem lub rózgą, ale niezbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Masę wylewam na ciasteczkowy spód i piekę w kąpieli wodnej.
Formę z sernikiem układam na ruszcie w piekarniku, a pod ruszt wkładam duże naczynie z gorącą wodą - uniknie to przedostania się wody do ciasta.
Sernik pieczony jest z parą wodną, a więc w bardzo wysokiej wilgotności, w temperaturze 160ºC przez około 80 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. Odstawiam do wystudzenia (uchylam drzwi piekarnika, zostawiając w nim ciasto). Przygotowuję galaretkę - rozpuszczam ją w 1 szklance wody, dokładnie mieszam do całkowitego rozpuszczenia żelatyny i zostawiam do zastygnięcia. Stężałą galaretkę kroję w kostkę.
Przygotowanie polewy
Do małego garnuszka wlewam śmietanę, dodaję czekoladę. Mieszam do całkowitego rozpuszczenia i połączenia czekolady ze śmietaną. Polewą polewam wychłodzony sernik. Brzeg obsypuję masą ciasteczkową. Na środek sernika wysypuję pokrojoną galaretkę. Dekoruję kawałkami pomarańczy.




























