Pesto z... pokrzywy? Po prostu trzeba je spróbować

składniki:
- 2 szklanki młodych listków pokrzywy (najlepiej czubków roślin)
- 3 łyżki startego parmezanu
- 5 wyłuskanych orzechów włoskich
- 1 łyżka solonych orzeszków ziemnych
- 8 łyżek oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
Pokrzywa najczęściej kojarzy nam się z chwastem, który parzy i zostawia na skórze piekące bąble. Jednak pokrzywa ma też pewną zaletę. Jest... przepyszna!!!! Z młodych liści możemy zrobić zdrowe i pyszne pesto.
wykonanie:
Umyte listki pokrzywy, sok z cytryny i oliwę lekko blenduję. Dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, orzechy, parmezan, sól i pieprz, po czym miksuję do uzyskania jednolitego kremu. Podaję na pieczywie lub z makaronem.
Gotowe pesto z pokrzywy możesz podawać do jako sos do ugotowanego spaghetti, używać do nadziewania ciasta francuskiego, dekorować nim domową pizzę lub urozmaicać nim smak sałatek. Co więcej, pesto pokrzywowe można podawać do pokrojonych w słupki warzyw tak jak domowy hummus.
PORADA:
Liście pokrzywy możemy zbierać zarówno wiosną, jak i latem czy jesienią. Należy pamiętać, aby były to młode listki. Aby je pozyskać należy ściąć krzew pokrzywy (rosnący z dala od ruchliwej ulicy), a za kilka dni pojawią się młode listki.