Najlepsza alternatywa dla ziemniaka? To warzywo jest zdrowe i łatwe w uprawie

Pasternak jest nieco zapomnianym warzywem, mimo że w dawnych czasach był jadany właśnie zamiast ziemniaków. Został jednak przez nie wyparty. To warzywo korzeniowe należy do grupy selerowatych i przypomina wyglądem pietruszkę, jednak ma gładszą skórę i inny zapach. Nie występuje zbyt często na półkach sklepowych, jednak jeśli na niego trafimy, zdecydowanie warto przetestować go w kuchni podczas gotowania.
Czytaj też: To zapomniane warzywo wraca do łask. Jest bardziej wszechstronne od ziemniaków
Jakie właściwości ma pasternak?
Pasternak jest pod wieloma względami podobny do ziemniaków, chociażby jeśli chodzi o kaloryczność. 100 g zawiera około 70 kcal, w przypadku ziemniaków jest to 80 kcal. Pasternak jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, fosforu, wapnia i błonnika. Wykazuje lekkie działanie antybakteryjne i moczopędne. Minusem tego warzywa jest wysoki indeks glikemiczny, dlatego też należy spożywać go w ograniczonych ilościach. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby chorujące na cukrzycę oraz wszyscy, którzy chcą zrzucić nadprogramowe kilogramy.
Czy pasternak jest zbliżony smakowo do ziemniaka? Nie do końca. Jego smak jest lekko słodki i orzechowy. Wyczuwalne są też delikatne nuty anyżu. Mimo to pasternak można z powodzeniem wykorzystać w tych samych daniach. Do czego konkretnie? Przede wszystkim do zup na bazie warzyw, sałatek, surówek oraz jako purée. Pasternak może zastąpić nie tylko ziemniaka, ale również marchewkę i seler. Okazuje się, że to warzywo doskonale smakuje na słodko. Jeśli mamy zamiar ugotować pasternak, należy opłukać go zimną wodą, oskrobać i pokroić na niewielkie kawałki. Warzywo należy gotować około 20–25 minut. Alternatywnie można je również ugotować na parze.
Jak uprawiać pasternak?
Pasternak zwyczajny jest warzywem stosunkowo łatwym w uprawie, jednak część osób może być zniechęcona długim czasem wzrostu. Jest to bowiem roślina dwuletnia – w pierwszym roku uprawy wytwarza liście osiągające wysokość około 40 cm, zaś w drugim łodygi kwiatostanowe, które dorastają nawet do 100 cm. Okres kwitnienia trwa od lipca do września. Jak należy uprawiać pasternak?
-
Nasiona należy wysadzać bezpośrednio do gruntu na głębokość około 1–3 cm. Najlepszym momentem na to będzie marzec lub kwiecień. Ważne, aby ziemia nie była już przemarznięta.
-
Nasiona siejemy w rzędach, w około 40-centymetrowych odstępach. Zwykle nie wszystkie z nich wschodzą.
-
Pasternak preferuje żyzną i próchniczą glebę o pH zbliżonym do obojętnego. Ziemia powinna zostać głęboko przekopana.
-
Stanowisko powinno być słoneczne, a gleba stale wilgotna. Nawadnianie jest kluczowe zwłaszcza latem, w okresach suszy, gdyż w tej porze roku następuje intensywny wzrost korzeni. Warzywa można uprawiać w 2 lub 3 roku po oborniku.
Czytaj też: Jak sadzić seler korzeniowy, by uniknąć "pośpiechów"?
Po wysianiu nasion należy przysypać je wodą i obficie podlać. Po około 2 tygodniach do miesiąca powinny pojawić się pierwsze liście. Gdy na pojedynczych siewkach będą już widoczne 3–4 liście, należy usunąć najsłabsze z nich, pozostawiając około 8–10 cm odstępu między kolejnymi roślinami. Z uwagi na dość powolne kiełkowanie, można wzdłuż rzędów dodatkowo wysiać rzodkiewkę. Wschodzi ona znacznie szybciej, dzięki czemu pokaże przebieg rzędów i ułatwi usuwanie chwastów między nimi. Rzodkiewka nie będzie kolidować z rozrastającymi się korzeniami pasternaku, ponieważ zbierzemy ją znacznie szybciej.
Regularne podlewanie i usuwanie chwastów to dwa podstawowe zabiegi dotyczące uprawy. Pasternak nie powinien być sadzony bezpośrednio po innych warzywach korzeniowych, z uwagi na ryzyko porażenia tymi samymi patogenami. Można uprawiać go razem z cebulą, której zapach skutecznie odstrasza połyśnicę marchwiankę, czyli szkodnika, który w największym stopniu zagraża pasternakowi. Oprócz cebuli dobrym sąsiedztwem dla tego warzywa będzie też seler, por, szpinak i brokuł. Pasternak zbieramy od października do listopada. Zbiory można kontynuować do pierwszych przymrozków, ale jeśli okryjemy grządki, będą możliwe także zimą. Korzenie można z powodzeniem przechowywać w skrzynkach w piwnicy.
Czytaj też: Co podlewać nawozem z drożdży? Świetnie sprawdzi się do pomidorów, róż i truskawek