Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Podwyżki cen jaj prognozowano od dawna. Ile aktualnie kosztują?
      Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
      Susz na wigilię. Ile kosztuje?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Jak działają podskórne czipy i co mogą mierzyć u zwierząt? Czy zastąpią kolczykowanie?
      Producenci świń otrzymają pomoc w 2026 roku? Ważna informacja ministra rolnictwa
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Straty na polach i zniszczone pryzmy z paszą. Rolnicy wzięli sprawy w swoje ręce
      Ten sezon tym plantatorom naprawdę dał mocno w kość. Przyszły będzie lepszy?
      Pierwsze 5 lat bez plonu, ale potem przychodzą zyski. 2025 rok szczególnie korzystny
      Gorący okres w magazynach spółki Elewarr. Co w tej chwili się tam dzieje? [VIDEO]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Bizon nie dawał już rady, więc kupił nowy sprzęt. Rolnik z Pomorza ma 110 ha, 101 owiec i bydło
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Nowe okoliczności w sprawie umowy z Mercosur. Jest kolejna blokada
      Jutro ostatni dzień na złożenie wniosku. Ważny komunikat ARiMR
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Nawet 40 tys. zł rocznie na paszę czy materiał siewny. Kto sięga po te pieniądze?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Koszmar podczas sprzątania kuchni? Zastosuj metodę 2:1, a tłuszcz sam puści
      Zupa grzybowa lepsza niż kiedykolwiek. Jeden nietypowy dodatek przesądzi o smaku
      Większość popełnia ten błąd. Dlatego choinka w doniczce usycha zaraz po świętach
      Najlepsza alternatywa dla żywopłotu z tui? Te iglaki nie brązowieją i szybko rosną
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Kulinaria
  • Najlepsza alternatywa dla ziemniaka? To warzywo jest zdrowe i łatwe w uprawie

Najlepsza alternatywa dla ziemniaka? To warzywo jest zdrowe i łatwe w uprawie

Dla domu 29 kwietnia 2025 06:42 Małgorzata Krzystała-Łątka
Pasternak stanowi ciekawą alternatywę dla ziemniaków
Pasternak stanowi ciekawą alternatywę dla ziemniaków
Źródło: Adobe Stock
Jednym z najczęściej spożywanych warzyw w Polsce są ziemniaki. Często stanowią one podstawę diety i główny element obiadów. Osoby, którym znudził się ich smak lub po prostu szukają zamiennika, mogą sięgnąć po pasternak. Jak go uprawiać i jakie ma właściwości?
Spis treści:

    Pasternak jest nieco zapomnianym warzywem, mimo że w dawnych czasach był jadany właśnie zamiast ziemniaków. Został jednak przez nie wyparty. To warzywo korzeniowe należy do grupy selerowatych i przypomina wyglądem pietruszkę, jednak ma gładszą skórę i inny zapach. Nie występuje zbyt często na półkach sklepowych, jednak jeśli na niego trafimy, zdecydowanie warto przetestować go w kuchni podczas gotowania.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Czytaj też: To zapomniane warzywo wraca do łask. Jest bardziej wszechstronne od ziemniaków

    Jakie właściwości ma pasternak?

    Pasternak jest pod wieloma względami podobny do ziemniaków, chociażby jeśli chodzi o kaloryczność. 100 g zawiera około 70 kcal, w przypadku ziemniaków jest to 80 kcal. Pasternak jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, fosforu, wapnia i błonnika. Wykazuje lekkie działanie antybakteryjne i moczopędne. Minusem tego warzywa jest wysoki indeks glikemiczny, dlatego też należy spożywać go w ograniczonych ilościach. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby chorujące na cukrzycę oraz wszyscy, którzy chcą zrzucić nadprogramowe kilogramy.

    Czy pasternak jest zbliżony smakowo do ziemniaka? Nie do końca. Jego smak jest lekko słodki i orzechowy. Wyczuwalne są też delikatne nuty anyżu. Mimo to pasternak można z powodzeniem wykorzystać w tych samych daniach. Do czego konkretnie? Przede wszystkim do zup na bazie warzyw, sałatek, surówek oraz jako purée. Pasternak może zastąpić nie tylko ziemniaka, ale również marchewkę i seler. Okazuje się, że to warzywo doskonale smakuje na słodko. Jeśli mamy zamiar ugotować pasternak, należy opłukać go zimną wodą, oskrobać i pokroić na niewielkie kawałki. Warzywo należy gotować około 20–25 minut. Alternatywnie można je również ugotować na parze.

    Czytaj też:
    Jak ochronić czereśnie przed robakami? Sprawdzone sposoby na szkodniki

    Jak uprawiać pasternak?

    Pasternak zwyczajny jest warzywem stosunkowo łatwym w uprawie, jednak część osób może być zniechęcona długim czasem wzrostu. Jest to bowiem roślina dwuletnia – w pierwszym roku uprawy wytwarza liście osiągające wysokość około 40 cm, zaś w drugim łodygi kwiatostanowe, które dorastają nawet do 100 cm. Okres kwitnienia trwa od lipca do września. Jak należy uprawiać pasternak?

    • Nasiona należy wysadzać bezpośrednio do gruntu na głębokość około 1–3 cm. Najlepszym momentem na to będzie marzec lub kwiecień. Ważne, aby ziemia nie była już przemarznięta.

    • Nasiona siejemy w rzędach, w około 40-centymetrowych odstępach. Zwykle nie wszystkie z nich wschodzą.

    • Pasternak preferuje żyzną i próchniczą glebę o pH zbliżonym do obojętnego. Ziemia powinna zostać głęboko przekopana.

    • Stanowisko powinno być słoneczne, a gleba stale wilgotna. Nawadnianie jest kluczowe zwłaszcza latem, w okresach suszy, gdyż w tej porze roku następuje intensywny wzrost korzeni. Warzywa można uprawiać w 2 lub 3 roku po oborniku.

    Czytaj też: Jak sadzić seler korzeniowy, by uniknąć "pośpiechów"?

    Po wysianiu nasion należy przysypać je wodą i obficie podlać. Po około 2 tygodniach do miesiąca powinny pojawić się pierwsze liście. Gdy na pojedynczych siewkach będą już widoczne 3–4 liście, należy usunąć najsłabsze z nich, pozostawiając około 8–10 cm odstępu między kolejnymi roślinami. Z uwagi na dość powolne kiełkowanie, można wzdłuż rzędów dodatkowo wysiać rzodkiewkę. Wschodzi ona znacznie szybciej, dzięki czemu pokaże przebieg rzędów i ułatwi usuwanie chwastów między nimi. Rzodkiewka nie będzie kolidować z rozrastającymi się korzeniami pasternaku, ponieważ zbierzemy ją znacznie szybciej.

    Regularne podlewanie i usuwanie chwastów to dwa podstawowe zabiegi dotyczące uprawy. Pasternak nie powinien być sadzony bezpośrednio po innych warzywach korzeniowych, z uwagi na ryzyko porażenia tymi samymi patogenami. Można uprawiać go razem z cebulą, której zapach skutecznie odstrasza połyśnicę marchwiankę, czyli szkodnika, który w największym stopniu zagraża pasternakowi. Oprócz cebuli dobrym sąsiedztwem dla tego warzywa będzie też seler, por, szpinak i brokuł. Pasternak zbieramy od października do listopada. Zbiory można kontynuować do pierwszych przymrozków, ale jeśli okryjemy grządki, będą możliwe także zimą. Korzenie można z powodzeniem przechowywać w skrzynkach w piwnicy.

    Czytaj też: Co podlewać nawozem z drożdży? Świetnie sprawdzi się do pomidorów, róż i truskawek 

    • Tagi:
    • kulinaria
    • warzywa
    • uprawy
    Małgorzata Krzystała
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Ceny rolnicze

    W Broniszach pojawiła się konkurencja dla polskich ziemniaków

    9 grudnia 2025
    Owoce i warzywa

    Ostatnia chwila na przedzimowy siew marchwi i kopru. Świeże warzywa będą już wiosną

    8 grudnia 2025
    Newsy

    Ptaki zniszczyły twoje uprawy. Jest szansa na odszkodowanie?

    1 grudnia 2025
    Ceny rolnicze

    Na rynku w Broniszach wiele się dzieje

    17 listopada 2025
    Zboża

    Uprawa rzepaku może być opłacalna? Specjaliści odpowiadają

    16 listopada 2025
    Hotblog

    Zupa szpinakowa z makaronem

    13 listopada 2025
    Analizy rynkowe

    Sieci wymuszają niskie ceny warzyw

    12 listopada 2025
    Uprawy

    Największa zmora rolników? Naukowcy opracowali tańszą metodę walki z chwastami

    9 listopada 2025
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Nowe okoliczności w sprawie umowy z Mercosur. Jest kolejna blokada
    22 grudnia 2025
    Ekonomika
    219 ha, budynki inwentarskie i biogazownia - dla kogo? Rolnicy czekają na przetarg
    22 grudnia 2025
    Pomoc unijna
    ARiMR przelało setki milionów złotych, które zasiliły konta rolników
    22 grudnia 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Koszmar podczas sprzątania kuchni? Zastosuj metodę 2:1, a tłuszcz sam puści
    22 grudnia 2025
    Dla domu
    Zupa grzybowa lepsza niż kiedykolwiek. Jeden nietypowy dodatek przesądzi o smaku
    22 grudnia 2025
    Dla domu
    Większość popełnia ten błąd. Dlatego choinka w doniczce usycha zaraz po świętach
    21 grudnia 2025
    Dla domu
    Najlepsza alternatywa dla żywopłotu z tui? Te iglaki nie brązowieją i szybko rosną
    20 grudnia 2025
    Dla domu
    Ten tani składnik sprawi, że stare firanki odzyskają śnieżną biel. Będą jak nowe
    19 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności