Mrożone bezy z malinami - zaskakujący deser

Deser bezowy z malinami to idealny deser na każdą okazję. Jest prosty i szybki w przygotowaniu, pyszny i pięknie się prezentuje.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
składniki na deser z malinami:
- 50 dag malin
- 500 ml kremówki 36%
- 10 dag małych bezików
- 2-3 łyżki cukru
- prażone płatki migdałów do dekoracji
wykonanie deseru z malinami:
Schłodzoną kremówkę ubijam na sztywno, dodając cukier pod koniec ubijania. Małe bezy (jak większe to je kruszę) dorzucam do kremówki i mieszam. W pucharku, salaterce lub szklance układam warstwami: bitą śmietanę z bezami oraz maliny. Przez 3 godziny schładzam w zamrażalniku. Posypuję uprażonymi płatkami migdałów.
Za co lubimy maliny?
Maliny to pyszne owoce - soczyste i aromatyczne. Cenione są przez dietetyków i zielarzy, bowiem maliny (zarówno ich owoce, jak i liście) zawierają sporo witamin i minerałów - z magnezem, wapniem i żelazem na czele, a także wiele innych wartościowych dla zdrowia substancji.
Obecnie na świecie istnieje ponad 200 znanych gatunków malin, w kolorze od czerwonego przez czarny, aż po rzadsze odmiany pomarańczowe, fioletowe i żółte.
Maliny w profilaktyce nowotworowej
W wyniku badań przeprowadzonych na zwierzętach, naukowcy stwierdzili, że maliny mają potencjalne działanie przeciwnowotworowe.
Ze względu na zawartość kwasu ferulowego i beta-sitosterolu w malinach, zauważono hamowanie rozwoju nowotworu - zarówno łagodnego, jak i złośliwego.
Z kolei substancje zawarte w czarnych malinach mają znacząco łagodzić raka przełyku oraz formowanie się guzów jamy ustnej. Wyciąg z malin zmniejsza również namnażanie się komórek rakowych w wątrobie.