Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt
      Kukurydza mokra - ile kosztuje? Jakie odliczenia w skupach za wilgotność?
      Ile kosztują orzechy? Różnice cen w stosunku do ubiegłorocznych, zaskakują
      Spadki cen pszenicy na Matif, a co w krajowych skupach?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt
      Jak rolnicy oceniają spotkanie z ministrem rolnictwa? 5 godzin rozmów i co dalej?
      Ceny mleka. Spadki cen produktów mlecznych wpłyną na stawki za surowiec w skupie?
      Groźny wirus znów uderza. Gdzie tym razem?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      80 mln zł na pierwszą w Polsce suszarnię parową wysłodków
      Za tę pszenicę firmy płacą więcej
      Ziemniaczny kłopot i jego skutki. Grozi nam kolejny kryzys?
      Dlaczego liście rzepaku żółkną?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Wnioski od dziś! Ten nabór właśnie się rozpoczął. ARiMR przypomina
      Prześwietlono sprawę rzekomej zmowy cenowej. UOKiK nie ma wątpliwości
      Za chwilę kolejna zmiana czasu 2025. Czy to już w ten weekend?
      1,5 mld zł już na kontach rolników. Kolejni otrzymają zaliczki wkrótce
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Czym zastąpić chryzantemy? Coraz częściej wybieramy na cmentarz te kwiaty
      Zapomnij o tulipanach. To ona może być królową wiosennego ogrodu
      Cień w ogrodzie to nie problem! Zasadź je już teraz, a wiosną cię zachwycą
      Nagły zwrot w pogodzie: Wiadomo, kiedy będzie 20 stopni. Nowa prognoza
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Kulinaria
  • Leśne ciasto idealne na wiosenny stół

Leśne ciasto idealne na wiosenny stół

Dla domu - Hotblog 29 maja 2025 12:01 Aktualizacja: 15 lipca 2025 20:16
Leśne ciasto idealne na wiosenny stół
Źródło: Adobe Stock
Zielone ciasto szpinakowe przekładane lekkim kremem i udekorowane granatem.
Spis treści:

    Obecność zielonych liści w kuchni oznacza tylko jedno... Wiosna w pełni! Dziś proponuję ciasto z wykorzystaniem... szpinaku, które może zagościć również na wielkanocnym stole.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    W 100 gramach szpinaku znajdują się 23 kalorie. 

    składniki na zielone ciasto:

    • 450 g opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) lub 450 g świeżego
    • 2/3 szklanki oleju
    • 1 szklanka cukru (drobnego lub cukru pudru)
    • 3 jajka
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    składniki na lekki krem:

    • 250 g serka mascarpone
    • 200 ml śmietanki 36% lub 30%
    • 4 łyżki cukru pudru
    • 1 łyżeczka wanilii

    składniki do dekoracji zielone ciasta:

    • pestki granatu, maliny lub czerwone porzeczki (świeże lub mrożone), borówki lub jagody

    Szpinak odkryty został już w średniowieczu przez Arabów, którzy przywieźli go z wyprawy do Persji. Jednak zanim poznali go Europejczycy, minęło wiele lat. Do rozpowszechnienia szpinaku przyczyniły się pielęgniarki, które podawały napar z liści szpinaku osobom słabym, a te w niewyjaśniony sposób powracały do sił.

    wykonanie:

    Szpinak mrożony rozmrażam na sitku, następnie odciskam z nadmiaru wody i miksuję blenderem na jednolity mus. Świeży szpinak po umyciu zaparzam w garnku przez 2-3 minuty aż zwiędnie i również blenduję. Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Dolewam powoli olej, a następnie delikatnie mieszam dodając szpinak oraz przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylewam masę na tortownicę wysmarowaną tłuszczem (dno wyłożone papierem do pieczenia). Piekę w 180 stopniach przez ok. 40-45 minut - do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu ciasto studzę. Wystudzone ciasto kroję na dwie części. Mocno schłodzony serek mascarpone ubijam razem ze śmietaną, cukrem pudrem i wanilią. Masę śmietanową wykładam na dolną część ciasta. Górną część kruszę i posypuję nią masę kremową. Dekoruję owocami.

    • Tagi:
    • granat
    • jagody
    • szpinak
    • porzeczka
    • krem
    • Hotka
    • ciasto
    Honorata Dmyterko
    Z zawodu pielęgniarka, z pasji kucharka, podróżniczka, fotografka, ogrodniczka. Kolekcjonerka literatury kulinarnej (zwłaszcza tej najstarszej). Przez prawie 20 lat spełniała się jako dziennikarka. Za swoją pracę była wielokrotnie wyróżniana i nagradzana
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Sok malinowy z nutką mięty. Idealny na lato i zimę

    12 października 2025
    Hotblog

    Malinowe kostki lodu - idealne na upalne dni i do drinków

    9 października 2025
    Hotblog

    Jogurtowy deser z malinami

    4 października 2025
    Newsy

    Tony zanieczyszczonych owoców z Ukrainy nie wjechały do Polski

    3 października 2025
    Hotblog

    Wąchały, dotykały i degustowały, czyli ziołowe warsztaty w Chojnie

    2 października 2025
    Dla domu

    Dalie królowały podczas akcji "Zerwij swój bukiet"

    29 września 2025
    Hotblog

    Konfitura malinowa - zdrowie zamknięte w słoiku

    26 września 2025
    Hotblog

    Mrożone bezy z malinami - zaskakujący deser

    25 września 2025
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Ceny tuczników leżą na łopatkach! Ile płacono w skupach?
    21 października 2025
    Ciągniki
    Nowe ciągniki prosto z Turcji. Czy podbiją polski rynek? [VIDEO]
    21 października 2025
    Przepisy
    Ci rolnicy nie muszą martwić się o składki KRUS. Jest jednak kilka warunków
    21 października 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    „Płonąca trawa” ozdobi jesienny ogród. Posadź ją zamiast wrzosów
    21 października 2025
    Dla domu
    To czas na usunięcie mchu z drzew owocowych. Tymi metodami nie zniszczysz kory
    21 października 2025
    Dla domu
    Czym zastąpić chryzantemy? Coraz częściej wybieramy na cmentarz te kwiaty
    20 października 2025
    Dla domu
    Zapomnij o tulipanach. To ona może być królową wiosennego ogrodu
    20 października 2025
    Dla domu
    Cień w ogrodzie to nie problem! Zasadź je już teraz, a wiosną cię zachwycą
    19 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności