Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
      Susz na wigilię. Ile kosztuje?
      Zobacz ceny rzepaku na przestrzeni ostatnich lat. A ile aktualnie płacą w skupach?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Jak działają podskórne czipy i co mogą mierzyć u zwierząt? Czy zastąpią kolczykowanie?
      Producenci świń otrzymają pomoc w 2026 roku? Ważna informacja ministra rolnictwa
      Zapowiedziano likwidację setek tysięcy zwierząt. Choroba nie chce wyhamować
      Historyczny rekord w produkcji zwierzęcej. Jest produkcja, jest zbyt
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ten sezon tym plantatorom naprawdę dał mocno w kość. Przyszły będzie lepszy?
      Pierwsze 5 lat bez plonu, ale potem przychodzą zyski. 2025 rok szczególnie korzystny
      Gorący okres w magazynach spółki Elewarr. Co w tej chwili się tam dzieje? [VIDEO]
      Samoodnawialne warzywo z potencjałem. To nie jest zwykła bulwa
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnicy narażeni na skrajne ubóstwo. Najnowsze dane GUS
      236 mld euro dla gospodarstw rolnych. Unia Europejska stawia na młodych rolników
      Nawet 2380 zł do hektara. Na horyzoncie nowa dopłata dla rolników
      Umowa z Mercosur będzie podpisana 12 stycznia? KE nie odpuszcza
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Najlepsza alternatywa dla żywopłotu z tui? Te iglaki nie brązowieją i szybko rosną
      Ten tani składnik sprawi, że stare firanki odzyskają śnieżną biel. Będą jak nowe
      Twój ogród wcale nie musi spać zimą. Te rośliny kwitną od grudnia do marca
      Ta roślina to zimowy fenomen w ogrodzie. Przetrwa nawet -30 stopni
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Kulinaria
  • Jak usmażyć idealnego karpia? Będzie chrupiący, soczysty i bez przykrego zapachu

Jak usmażyć idealnego karpia? Będzie chrupiący, soczysty i bez przykrego zapachu

Newsy 21 grudnia 2025 08:35 Małgorzata Krzystała-Łątka
Smażony karp to jedna z tradycyjnych wigilijnych potraw
Smażony karp to jedna z tradycyjnych wigilijnych potraw
Źródło: wiescirolnicze.pl
Mimo że na polskich stołach w czasie Wigilii coraz częściej goszczą takie ryby jak łosoś, dorsz lub pstrąg, wiele osób nie wyobraża sobie tego dnia bez tradycyjnego karpia. Jak go przygotować, aby był chrupiący i nie miał charakterystycznego posmaku mułu?
Spis treści:

    Na odpowiednie przygotowanie karpia trzeba wygospodarować nieco więcej czasu. Warto jednak pamiętać, że to, czy uda się nam przyrządzić smaczną rybę, w dużym stopniu zależy od tego, gdzie ją kupiliśmy. Jeśli tylko mamy taką możliwość, najlepiej kupić karpia od lokalnego hodowcy. Nie warto wybierać największych osobników, bo to właśnie ich mięso ma najbardziej intensywny posmak mułu. Lepiej zdecydować się na średniej wielkości karpie. Jeśli kupujemy rybę, która została już wcześniej ubita, należy dobrze się jej przyjrzeć. Świeży karp powinien mieć sprężyste mięso, czerwone skrzela i lśniące oczy.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Jak przygotować karpia do smażenia?

    Jeśli kupiliśmy rybę w całości, trzeba będzie ją oprawić – odciąć głowę i płetwy oraz usunąć łuski i wnętrzności. Jeżeli karp jest już wstępnie obrobiony, wystarczy opłukać mięso oraz pozbyć się łusek. Tak przygotowaną rybę można zacząć kroić – najlepiej w dzwonka lub filety. W pierwszym przypadku należy przyłożyć nóż prostopadle do kręgosłupa i pokroić na około 2–3 cm kawałki. Jeśli chcemy uzyskać filety, należy przeciąć rybę wzdłuż kręgosłupa od głowy w kierunku ogona i oddzielić mięso od ości, najpierw od strony grzbietowej, a potem od brzusznej. Następnie filety można podzielić na mniejsze kawałki.

    Na tym etapie warto również pozbyć się największych ości. Najłatwiej wyciągnąć je za pomocą pęsety. Sprytnym sposobem na mniejsze ości jest nacinanie filetów aż do skóry, mniej więcej co 1 cm. Dzięki temu uda się nam je rozdrobnić, przez co staną się mniej wyczuwalne. Tej metody nie należy stosować, jeśli kroimy rybę w dzwonka, ponieważ kawałki mogą się rozpaść podczas smażenia.

    Czytaj też:
    Jak zamrozić karpia, by doczekał do Wigilii? Jest jedna ważna zasada

    Jak pozbyć się zapachu karpia?

    Gdy ryba jest już pokrojona, można ją zamarynować. Choć wiele osób doprawia karpia wyłącznie pieprzem i solą, warto wykorzystać dodatkowe przyprawy oraz przygotować marynatę, ponieważ w ten sposób można złagodzić intensywny smak i zapach ryby, który dla wielu osób jest nieprzyjemny. Jakie metody sprawdzają się najlepiej?

    • Jedną z opcji jest umieszczenie kawałków ryby w pojemniku wypełnionym mlekiem lub maślanką z dodatkiem cebuli i świeżego kopru. Alternatywnie sprawdzi się też samo mleko z solą. Całość trzymamy w lodówce przez kilka godzin.

    • Świetnym sposobem jest marynowanie karpia w soku z cytryny oraz obłożenie go plastrami cebuli, przy czym najpierw należy skropić mięso. Następnie owijamy rybę folią i wkładamy do lodówki na noc, a minimum na 3 godziny.

    • Mięso można też doprawić gotową przyprawą do ryb i zostawić w lodówce na kilka godzin. Jeśli chcemy, aby karp miał bardziej ziołowy posmak, sprawdzi się np. rozmaryn, majeranek i tymianek.

    Czytaj też:
    Najlepsza alternatywa dla żywopłotu z tui? Te iglaki nie brązowieją i szybko rosną

    Najważniejsze zasady dotyczące smażenia

    Po wyjęciu karpia z lodówki należy oczyścić go z cebuli i delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie doprawiamy mięso pieprzem i solą oraz obtaczamy w mące pszennej, potem w rozkłóconym jajku i na końcu w bułce tartej. Jeśli nie zależy nam na grubszej warstwie panierki, wystarczy obtoczyć rybę w samej mące.

    Jaki tłuszcz najlepiej wykorzystać do smażenia? Idealnie sprawdzi się olej o wysokiej temperaturze dymienia, ponieważ karp powinien być smażony w głębokim tłuszczu, w temperaturze około 180 stopni Celsjusza. Dzięki temu nie będzie go chłonął, ale stanie się odpowiedniego chrupiący. Do smażenia polecany jest olej rzepakowy, a jeśli zależy nam na tym, aby ryba miała jeszcze lepszy smak – masło klarowane. Patelnia powinna być wypełniona tłuszczem na około 1 cm. Odradza się stosowanie smalcu, margaryny oraz olejów roślinnych tłoczonych na zimno.

    Zanim położymy mięso na patelni, trzeba ją dobrze rozgrzać. Rybę smażymy z dwóch stron, do momentu aż panierka będzie mieć złotawy kolor (około 5 minut z każdej strony). Ciekawym trikiem, który można wypróbować, jest położenie kilku plasterków surowego ziemniaka na patelnię. Uważa się, że warzywo jest w stanie częściowo pochłonąć zapach ryby. Po usmażeniu przekładamy kawałki karpia na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. W ten sposób pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu, a ryba zachowa chrupkość.

    • Tagi:
    • przepisy
    • Wigilia
    • gotowanie
    Małgorzata Krzystała
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Przepisy

    Co może obejmować monitoring sąsiada? Ważna decyzja prezesa UODO

    14 grudnia 2025
    Inne hodowle

    Rolniczka może stracić całe stado. Wszystko z powodu decyzji urzędników

    11 grudnia 2025
    Przepisy

    Ważna informacja dla właścicieli studni. Skorzysta nawet 40 tys. gospodarstw

    10 grudnia 2025
    Prawo i finanse

    Ewidencja zabiegów ŚOR przesunięta. Kto na tym skorzysta? Ekspertka komentuje

    7 grudnia 2025
    Przepisy

    W góry czy nad morze? Rolnicy mogą korzystać z darmowych wyjazdów

    2 grudnia 2025
    Przepisy

    Koniec blokad dla biogazowni? Rząd dał zielone światło dla nowego projektu zmian w OZE

    28 listopada 2025
    Prawo i finanse

    Można stracić prawo do emerytury. Rolnicy muszą o tym bezwzględnie pamiętać

    25 listopada 2025
    Przepisy

    Ważny obowiązek dla właścicieli budynków. Od 2026 r. wchodzą nowe przepisy

    24 listopada 2025
    Warto wiedzieć
    Zboża
    Straty na polach i zniszczone pryzmy z paszą. Rolnicy wzięli sprawy w swoje ręce
    21 grudnia 2025
    Przepisy
    8400 hektarów dla rolników i państwowych spółek. Procedury w KOWR już trwają
    21 grudnia 2025
    Przepisy
    Już jutro kolejny pojedynek w sprawie Mercosur. Rolnicy walczą nie tylko na drogach
    21 grudnia 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Tyle dzików odstrzelono w ostatnim czasie. Te dane mogą zaskoczyć
    21 grudnia 2025
    Przepisy
    8400 hektarów dla rolników i państwowych spółek. Procedury w KOWR już trwają
    21 grudnia 2025
    Przepisy
    Już jutro kolejny pojedynek w sprawie Mercosur. Rolnicy walczą nie tylko na drogach
    21 grudnia 2025
    Zboża
    Straty na polach i zniszczone pryzmy z paszą. Rolnicy wzięli sprawy w swoje ręce
    21 grudnia 2025
    Ekonomika
    Rolnicy narażeni na skrajne ubóstwo. Najnowsze dane GUS
    20 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności