Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Ile kosztują ogórki? Dlaczego jest tak drogo?
      Analiza rynku świń w lipcu. Na horyzoncie podwyżki cen. "Ruszy krajowy handel"
      Żniwa 2025. Jakie będą ceny rzepaku?
      Ta kwota ma wpływ na stawki dzierżaw ziemi. Ile wynosi cena skupu pszenicy?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ta choroba ponownie wywołuje u rolników coraz większy niepokój
      Szykuje się rewolucja w hodowli kur. Za jajka trzeba będzie płacić fortunę?
      Europejscy rolnicy rezygnują z produkcji mleka. Coraz mniej stad i mleka w skupie
      Wirus groźnej choroby ponownie w tym regionie. Będą restrykcje dla rolników
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Kradzione żniwa. Co się zacznie, to trzeba przerwać
      Dramat na polach. Pszenice z dnia na dzień czernieją
      Co za żniwa. Płakać się chce. Wielu jeszcze nie zaczęło nawet zbiorów
      Nie tylko chwościk stanowi teraz zagrożenie dla buraków cukrowych
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
      To będzie nowy, budżetowy kombajn dla polskich rolników? Przyjechał prosto z Chin
      Te maszyny przypominają rolnikom, jak było kiedyś na wsi. Pot, łzy i orka[VIDEO]
      15 nowych ciągników i 10 kombajnów do 2027 roku. Rolniczy gigant ogłosił plany
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Co z wynagrodzeniami dla członków komisji klęskowych?
      Ukłon w stronę małych gospodarstw. Ważne zmiany wejdą w życie już niebawem
      Ważny termin: do 31 lipca złóż dokumenty do ARiMR w ramach WPR 2023–2027
      Ten nabór dotyczy wszystkich hodowców. Wkrótce ARiMR zacznie przyjmować wnioski
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Chcesz zmienić kolor kwiatów hortensji? Zaopatrz się w te produkty
      Na liściach róż pojawiły się ciemne plamy? Do walki z nimi użyj tych domowych środków
      Przyciąga motyle do ogrodu. Latem jej pielęgnacja nie jest skomplikowana
      Deszczowo i bez upałów. Przełom miesięcy nie przyniesie zmian
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
  • Wieści Rolnicze
  • Kulinaria
  • Dodaj to do wody, a problem z jajkami zniknie. Skorupka nie pęknie i ładnie zejdzie

Dodaj to do wody, a problem z jajkami zniknie. Skorupka nie pęknie i ładnie zejdzie

Dla domu 22 marca 2025 06:46 Justyna Szymczyk-Mielniczyn
Domowe sposoby mogą usprawnić obieranie jajek
Domowe sposoby mogą usprawnić obieranie jajek
Źródło: Paweł Kacperek / Adobe Stock
Gotowanie jajek bywa problematyczne nie tylko ze względu na czas, jaki trzeba temu poświęcić, by konsystencja żółtka była odpowiednia, lecz także pękanie skorupek i późniejsze ich obieranie. Jak ułatwić ten proces?
Spis treści:

    Zbliża się Wielkanoc, a w tym czasie gotuje się zdecydowanie więcej jajek niż na co dzień. Często też ważną kwestią jest to, by skorupki nie były popękane i idealnie odchodziły od białka. Niestety, nie zawsze jest to tak proste, jak się wydaje. Nawet podczas ostrożnego obierania białko może tak mocno przylegać do skorupki, że nie da się nie oderwać jego kawałków. Powodów może być kilka, a na większość z nich rozwiązaniem będą domowe, sprawdzone sposoby. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Czytaj też: Pogoda na Wielkanoc 2025 szykuje niespodziankę? Są pierwsze prognozy IMGW

    Jak łatwo obrać jajko? Skuteczne metody

    Na to, czy skorupki będą sprawnie odchodzić od jajka, wpływa kilka czynników. Przede wszystkim warto podkreślić, że najgorzej obierają się świeże jajka. Jeśli na przykład kupuje się je prosto z gospodarstwa i wie, że kura niemalże dopiero je zniosła, to najpewniej oderwanie skorupki od białka będzie trudne. W tej sytuacji niestety niewiele pomoże – jajko musi po prostu swoje „odstać”. Gdy potrzebne są idealne obrane jajka, najlepiej użyć takich, które mają już kilka dni. 

    Czytaj też:
    Od czego zależy kolor skorupki jajka i które jest zdrowsze? Rozwiewamy popularny mit

    Innym sposobem na to, by skorupka dobrze się obierała, jest zakwaszenie wody, w której gotują się jajka. W tym celu do gotującej się wody może dodać plasterki cytryny, soku z cytryny lub octu. Co więcej, gotowane w takiej kwaśnej wodzie jajka nie powinny też pękać. To rozwiązanie dwa w jednym. 

    W lepszym usunięciu skorupki, bez uszkodzenia przy okazji białka jajka, pomoże też dodanie do gotującej się wody soli. Niektóre źródła wskazują, że odpowiednia będzie już jedna łyżeczka, inne mówią o tym, by sypnąć jej nieco więcej. W tym przypadku dodanie soli wpływać ma również na pękające podczas gotowania skorupki. 

    Inną metodą na idealnie obrane jajka, jest zalanie ich po gotowaniu zimną wodą. Niektórzy dodają też do niej kostki lodu. Jajka pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie lekko rozbijamy skorupki. Woda między skorupką a białkiem ułatwi jej ściągnięcie. Jajka można także obierać pod wodą.

    Czytaj też: Tajemnicze kody na jajkach. Co oznaczają? 

    Ponadto obieranie warto zacząć od komory powietrznej, która znajduje się na szerszym czubku jajka. Tym sposobem można też sprawdzić, jak świeże jest jajko, ponieważ komora zwiększa się z czasem – na początku ma około 3 milimetrów i rośnie. Im więc jest większa, tym jajko jest mniej świeże.

    Pękające skorupki podczas gotowania. Jak tego uniknąć? 

    Aby skorupka nie pękała podczas gotowania, może spróbować użyć metody z igłą, czyli nakłuć skorupkę – powinno się to zrobić w szerszym czubku jajka. Taka dziurka sprawi, że ciśnienie, które rośnie podczas gotowania, ujdzie, a jajko nie popęka. 

    Czytaj też: Afera z ogórkami z Rosji. "Dlaczego polskie firmy podały, że to warzywa z Ukrainy?"

    Jajko może pęknąć także z powodu drobnych uszkodzeń, które znajdowały się na skorupce jeszcze przed gotowaniem. Warto więc dokładnie obejrzeć jajka, które wkładamy do wody. 

    Różnice temperatur to jeden z głównych powodów, dlaczego jajka mogą popękać. Zazwyczaj zimne jajka wprost z lodówki wrzuca się do gotującej się wody, co nie sprzyja temu, by skorupka pozostała w całości. Dlatego też przed gotowaniem jajka należy wyciągnąć na około pół godziny z lodówki, a następnie umieścić je nie w gotującej się, ale w zimnej wodzie, i dopiero wówczas rozpocząć gotowanie. 

    • Tagi:
    • obieranie jajek
    • jajka
    • skorupki jajek
    • pękanie jajek
    Justyna Szymczyk-Mielniczyn
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Drób

    Chcesz sprzedawać jajka od swoich kur? Pamiętaj o tym obowiązku oraz o limitach

    7 lipca 2025
    Materiał Promocyjny Inne

    Citi Handlowy: Karta kredytowa z nagrodą do 1200 zł. Oferta ważna do 04.08.2025

    10 lipca 2025
    Kulinaria

    Ile jajek w tygodniu można zjeść? Oto co mówią badania naukowe

    16 kwietnia 2025
    Kulinaria

    Co oznaczają kody na jajkach? Lepiej znać ich znaczenie

    16 kwietnia 2025
    Kulinaria

    Uważaj na takie jajka przed Wielkanocą. Jak uniknąć zakupu nieświeżych?

    14 kwietnia 2025
    Newsy

    W Polsce brakuje takich jaj. Część sklepów sprowadza je z zagranicy

    14 marca 2025
    Drób

    Od czego zależy kolor skorupki jajka i które jest zdrowsze? Rozwiewamy popularny mit

    12 marca 2025
    Drób

    Rekordowo wysokie ceny jaj nie tylko w Polsce. Czy zabraknie ich na półkach?

    1 marca 2025
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Minister Krajewski o swoich priorytetach. Będzie przełom w kilku sprawach
    30 lipca 2025
    Pomoc unijna
    Za te pieniądze można kupić nowe maszyny rolnicze. Czasu na wniosek zostało mało
    30 lipca 2025
    Pomoc unijna
    Ukłon w stronę małych gospodarstw. Ważne zmiany wejdą w życie już niebawem
    30 lipca 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Chcesz zmienić kolor kwiatów hortensji? Zaopatrz się w te produkty
    30 lipca 2025
    Dla domu
    Na liściach róż pojawiły się ciemne plamy? Do walki z nimi użyj tych domowych środków
    30 lipca 2025
    Dla domu
    Przyciąga motyle do ogrodu. Latem jej pielęgnacja nie jest skomplikowana
    29 lipca 2025
    Dla domu
    Deszczowo i bez upałów. Przełom miesięcy nie przyniesie zmian
    28 lipca 2025
    Dla domu
    Nie wyrzucaj do śmieci. Świetnie sprawdzą się jako nawóz organiczny w ogrodzie
    28 lipca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności