Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Rośnie popyt na cytrusy. Co z ich cenami?
      Dobrze wykorzystać moment na sprzedaż, bo ceny rosną
      Ile kosztują kapusta kiszona i ogórki? Dlaczego warto po nie sięgać?
      Ceny kukurydzy z korektą. Ile płacą pośrednicy?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      ASF potwierdzony w Hiszpanii. Możliwe są poważne zawirowania na rynku trzody chlewnej
      Czy szczepić kury będą musieli wszyscy? Wirus atakuje stada. "Trzeba to uporządkować”
      Mandat za nieodpowiedni transport krowy. Ukarano także przewoźnika
      Ukraina depcze polskim producentom świń po piętach? Czy to już koniec chlewni?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Dobre plony, gorsze perspektywy. Co czeka plantatorów buraka cukrowego?
      Ten "świstek" jest niezbędny przy worku z nasionami. Upewnij się, czy go masz
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
      Wykopali buraki z powodzeniem, ale czy je jeszcze zasieją?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Małe gospodarstwa w 2026 roku. Co z "aktywnym rolnikiem" i przyznawaniem dopłat?
      O te pieniądze już nie można się ubiegać. ARiMR zakończyła nabór
      Ten nabór właśnie wystartował. ARiMR rusza dziś z pomocą
      ARiMR: kolejna pula pieniędzy też dla rolników. Liczy się kolejność zgłoszeń
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Podlewaj raz na dwa tygodnie. Pieniążek zyska nowe liście
      Zwiastuny wiosny w twoim ogrodzie. Którą odmianę wybrać?
      „Cudowny” krzew do ogrodu. Kwitnie dwa razy w roku i jest łatwy w uprawie
      Zimujesz rośliny w domu? Uważaj na groźne szkodniki
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Kulinaria
  • Dodaj to do wody, a problem z jajkami zniknie. Skorupka nie pęknie i ładnie zejdzie

Dodaj to do wody, a problem z jajkami zniknie. Skorupka nie pęknie i ładnie zejdzie

Dla domu 22 marca 2025 06:46 Justyna Szymczyk-Mielniczyn
Domowe sposoby mogą usprawnić obieranie jajek
Domowe sposoby mogą usprawnić obieranie jajek
Źródło: Paweł Kacperek / Adobe Stock
Gotowanie jajek bywa problematyczne nie tylko ze względu na czas, jaki trzeba temu poświęcić, by konsystencja żółtka była odpowiednia, lecz także pękanie skorupek i późniejsze ich obieranie. Jak ułatwić ten proces?
Spis treści:

    Zbliża się Wielkanoc, a w tym czasie gotuje się zdecydowanie więcej jajek niż na co dzień. Często też ważną kwestią jest to, by skorupki nie były popękane i idealnie odchodziły od białka. Niestety, nie zawsze jest to tak proste, jak się wydaje. Nawet podczas ostrożnego obierania białko może tak mocno przylegać do skorupki, że nie da się nie oderwać jego kawałków. Powodów może być kilka, a na większość z nich rozwiązaniem będą domowe, sprawdzone sposoby. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Czytaj też: Pogoda na Wielkanoc 2025 szykuje niespodziankę? Są pierwsze prognozy IMGW

    Jak łatwo obrać jajko? Skuteczne metody

    Na to, czy skorupki będą sprawnie odchodzić od jajka, wpływa kilka czynników. Przede wszystkim warto podkreślić, że najgorzej obierają się świeże jajka. Jeśli na przykład kupuje się je prosto z gospodarstwa i wie, że kura niemalże dopiero je zniosła, to najpewniej oderwanie skorupki od białka będzie trudne. W tej sytuacji niestety niewiele pomoże – jajko musi po prostu swoje „odstać”. Gdy potrzebne są idealne obrane jajka, najlepiej użyć takich, które mają już kilka dni. 

    Czytaj też:
    Od czego zależy kolor skorupki jajka i które jest zdrowsze? Rozwiewamy popularny mit

    Innym sposobem na to, by skorupka dobrze się obierała, jest zakwaszenie wody, w której gotują się jajka. W tym celu do gotującej się wody może dodać plasterki cytryny, soku z cytryny lub octu. Co więcej, gotowane w takiej kwaśnej wodzie jajka nie powinny też pękać. To rozwiązanie dwa w jednym. 

    W lepszym usunięciu skorupki, bez uszkodzenia przy okazji białka jajka, pomoże też dodanie do gotującej się wody soli. Niektóre źródła wskazują, że odpowiednia będzie już jedna łyżeczka, inne mówią o tym, by sypnąć jej nieco więcej. W tym przypadku dodanie soli wpływać ma również na pękające podczas gotowania skorupki. 

    Inną metodą na idealnie obrane jajka, jest zalanie ich po gotowaniu zimną wodą. Niektórzy dodają też do niej kostki lodu. Jajka pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie lekko rozbijamy skorupki. Woda między skorupką a białkiem ułatwi jej ściągnięcie. Jajka można także obierać pod wodą.

    Czytaj też: Tajemnicze kody na jajkach. Co oznaczają? 

    Ponadto obieranie warto zacząć od komory powietrznej, która znajduje się na szerszym czubku jajka. Tym sposobem można też sprawdzić, jak świeże jest jajko, ponieważ komora zwiększa się z czasem – na początku ma około 3 milimetrów i rośnie. Im więc jest większa, tym jajko jest mniej świeże.

    Pękające skorupki podczas gotowania. Jak tego uniknąć? 

    Aby skorupka nie pękała podczas gotowania, może spróbować użyć metody z igłą, czyli nakłuć skorupkę – powinno się to zrobić w szerszym czubku jajka. Taka dziurka sprawi, że ciśnienie, które rośnie podczas gotowania, ujdzie, a jajko nie popęka. 

    Czytaj też: Afera z ogórkami z Rosji. "Dlaczego polskie firmy podały, że to warzywa z Ukrainy?"

    Jajko może pęknąć także z powodu drobnych uszkodzeń, które znajdowały się na skorupce jeszcze przed gotowaniem. Warto więc dokładnie obejrzeć jajka, które wkładamy do wody. 

    Różnice temperatur to jeden z głównych powodów, dlaczego jajka mogą popękać. Zazwyczaj zimne jajka wprost z lodówki wrzuca się do gotującej się wody, co nie sprzyja temu, by skorupka pozostała w całości. Dlatego też przed gotowaniem jajka należy wyciągnąć na około pół godziny z lodówki, a następnie umieścić je nie w gotującej się, ale w zimnej wodzie, i dopiero wówczas rozpocząć gotowanie. 

    • Tagi:
    • obieranie jajek
    • jajka
    • skorupki jajek
    • pękanie jajek
    Justyna Szymczyk-Mielniczyn
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Drób

    Jajek będzie mniej i będą droższe? Nie przez ptasią grypę a działania urzędników

    10 sierpnia 2025
    Drób

    Chcesz sprzedawać jajka od swoich kur? Pamiętaj o tym obowiązku oraz o limitach

    7 lipca 2025
    Drób

    Bezpośrednia sprzedaż jajek. Chcą zmienić przepisy dla rolników

    4 lipca 2025
    Kulinaria

    Ile jajek w tygodniu można zjeść? Oto co mówią badania naukowe

    16 kwietnia 2025
    Kulinaria

    Co oznaczają kody na jajkach? Lepiej znać ich znaczenie

    16 kwietnia 2025
    Kulinaria

    Uważaj na takie jajka przed Wielkanocą. Jak uniknąć zakupu nieświeżych?

    14 kwietnia 2025
    Newsy

    W Polsce brakuje takich jaj. Część sklepów sprowadza je z zagranicy

    14 marca 2025
    Drób

    Od czego zależy kolor skorupki jajka i które jest zdrowsze? Rozwiewamy popularny mit

    12 marca 2025
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    Małe gospodarstwa w 2026 roku. Co z "aktywnym rolnikiem" i przyznawaniem dopłat?
    1 grudnia 2025
    Newsy
    Ptaki zniszczyły twoje uprawy. Jest szansa na odszkodowanie?
    1 grudnia 2025
    Newsy
    “Nie ma zgody na powtórkę z 2020 roku”. Strajk rolników w Siedlcach
    1 grudnia 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Podlewaj raz na dwa tygodnie. Pieniążek zyska nowe liście
    1 grudnia 2025
    Dla domu
    Zwiastuny wiosny w twoim ogrodzie. Którą odmianę wybrać?
    1 grudnia 2025
    Dla domu
    „Cudowny” krzew do ogrodu. Kwitnie dwa razy w roku i jest łatwy w uprawie
    30 listopada 2025
    Dla domu
    Zimujesz rośliny w domu? Uważaj na groźne szkodniki
    30 listopada 2025
    Dla domu
    Grudzień w pogodzie może zaskoczyć. Czy jest szansa na białe Boże Narodzenie?
    30 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności