Dodaj to do wody, a problem z jajkami zniknie. Skorupka nie pęknie i ładnie zejdzie

Zbliża się Wielkanoc, a w tym czasie gotuje się zdecydowanie więcej jajek niż na co dzień. Często też ważną kwestią jest to, by skorupki nie były popękane i idealnie odchodziły od białka. Niestety, nie zawsze jest to tak proste, jak się wydaje. Nawet podczas ostrożnego obierania białko może tak mocno przylegać do skorupki, że nie da się nie oderwać jego kawałków. Powodów może być kilka, a na większość z nich rozwiązaniem będą domowe, sprawdzone sposoby.
Czytaj też: Pogoda na Wielkanoc 2025 szykuje niespodziankę? Są pierwsze prognozy IMGW
Jak łatwo obrać jajko? Skuteczne metody
Na to, czy skorupki będą sprawnie odchodzić od jajka, wpływa kilka czynników. Przede wszystkim warto podkreślić, że najgorzej obierają się świeże jajka. Jeśli na przykład kupuje się je prosto z gospodarstwa i wie, że kura niemalże dopiero je zniosła, to najpewniej oderwanie skorupki od białka będzie trudne. W tej sytuacji niestety niewiele pomoże – jajko musi po prostu swoje „odstać”. Gdy potrzebne są idealne obrane jajka, najlepiej użyć takich, które mają już kilka dni.
Innym sposobem na to, by skorupka dobrze się obierała, jest zakwaszenie wody, w której gotują się jajka. W tym celu do gotującej się wody może dodać plasterki cytryny, soku z cytryny lub octu. Co więcej, gotowane w takiej kwaśnej wodzie jajka nie powinny też pękać. To rozwiązanie dwa w jednym.
W lepszym usunięciu skorupki, bez uszkodzenia przy okazji białka jajka, pomoże też dodanie do gotującej się wody soli. Niektóre źródła wskazują, że odpowiednia będzie już jedna łyżeczka, inne mówią o tym, by sypnąć jej nieco więcej. W tym przypadku dodanie soli wpływać ma również na pękające podczas gotowania skorupki.
Inną metodą na idealnie obrane jajka, jest zalanie ich po gotowaniu zimną wodą. Niektórzy dodają też do niej kostki lodu. Jajka pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie lekko rozbijamy skorupki. Woda między skorupką a białkiem ułatwi jej ściągnięcie. Jajka można także obierać pod wodą.
Czytaj też: Tajemnicze kody na jajkach. Co oznaczają?
Ponadto obieranie warto zacząć od komory powietrznej, która znajduje się na szerszym czubku jajka. Tym sposobem można też sprawdzić, jak świeże jest jajko, ponieważ komora zwiększa się z czasem – na początku ma około 3 milimetrów i rośnie. Im więc jest większa, tym jajko jest mniej świeże.
Pękające skorupki podczas gotowania. Jak tego uniknąć?
Aby skorupka nie pękała podczas gotowania, może spróbować użyć metody z igłą, czyli nakłuć skorupkę – powinno się to zrobić w szerszym czubku jajka. Taka dziurka sprawi, że ciśnienie, które rośnie podczas gotowania, ujdzie, a jajko nie popęka.
Czytaj też: Afera z ogórkami z Rosji. "Dlaczego polskie firmy podały, że to warzywa z Ukrainy?"
Jajko może pęknąć także z powodu drobnych uszkodzeń, które znajdowały się na skorupce jeszcze przed gotowaniem. Warto więc dokładnie obejrzeć jajka, które wkładamy do wody.
Różnice temperatur to jeden z głównych powodów, dlaczego jajka mogą popękać. Zazwyczaj zimne jajka wprost z lodówki wrzuca się do gotującej się wody, co nie sprzyja temu, by skorupka pozostała w całości. Dlatego też przed gotowaniem jajka należy wyciągnąć na około pół godziny z lodówki, a następnie umieścić je nie w gotującej się, ale w zimnej wodzie, i dopiero wówczas rozpocząć gotowanie.