Wrong placement 67b8233d-51c6-43db-baef-f4f9660eb420
Wieści Rolnicze
Wrong placement 8f0693d2-dc21-439f-ba0e-e66bc97e79dc
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Ceny nawozów będą rosły? Ekspert: Nie można wykluczyć takiego scenariusza
      Po ile młode ziemniaki? Wiemy, gdzie najdrożej, a gdzie najtaniej
      Potężny wzrost cen tego warzywa. Pierwsze krajowe zbiory będą za ok. dwa tygodnie
      Rynek bydła. Od jutra zmiany
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Masz te zwierzęta w gospodarstwie? Są nowe przepisy z nakazami i zakazami
      Gospodarstwo na wyspie. Pan Alfred krowy wozi barkami [VIDEO]
      Ważna data dla polskich hodowców bydła mlecznego
      To może zagrozić tucznikom - będą wolniej przyrastać i generować straty
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Te rośliny dostały szczególnie do wiwatu po ostatnich nawałnicach
      Ta roślina może w tym roku dobrze plonować. Mówił o tym ekspert na dniu pola
      Ostatnia prosta. Co stosować na grzyby w zbożach? [EKSPERCI RADZĄ]
      Plantatorzy rzepaku mają spore wątpliwości. Ekspert pomaga je rozwiać
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Półtora metra szerokości i 48 zębów. Tak prezentuje się nowy chwastownik [VIDEO]
      Ta prasa podąża za pokosem i śledzi na bieżąco rozmiary oraz miejsca zrzutu beli
      Nowy zestaw na rynku od polskiego producenta maszyn rolniczych [VIDEO]
      John Deere zaprezentował swoje nowe, potężne maszyny. Pod maską ponad 1000 KM
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Czy jakość polskiej pszenicy idzie w parze z ceną?
      Rekordowy eksport żywności do Wielkiej Brytanii mimo barier po Brexicie
      Tysiące Ukraińców pobiera emeryturę rolniczą? KRUS dementuje [STATYSTYKI]
      Dziś ostatni dzień, by złożyć ten wniosek do ARiMR. Nie każdy jeszcze to zrobił
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Przypomina lwie paszcze, ale jest mniej znana. Doskonale znosi upały
      Pryskaj pomidory raz w tygodniu. Ta choroba szybko atakuje całą uprawę
      Masz już dość pelargonii? Oto alternatywa, która szybko rośnie
      Podlewaj tym tuje raz w tygodniu. Nabiorą koloru i przestaną gubić igły
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
Wrong placement 52d7021b-a520-44ac-ab28-07d96b9bf6ed
  • Wieści Rolnicze
  • Kulinaria
  • Dodaj to do wody, a problem z jajkami zniknie. Skorupka nie pęknie i ładnie zejdzie

Dodaj to do wody, a problem z jajkami zniknie. Skorupka nie pęknie i ładnie zejdzie

Dla domu 22 marca 2025 06:46 Justyna Szymczyk-Mielniczyn
Domowe sposoby mogą usprawnić obieranie jajek
Domowe sposoby mogą usprawnić obieranie jajek
Źródło: Paweł Kacperek / Adobe Stock
Gotowanie jajek bywa problematyczne nie tylko ze względu na czas, jaki trzeba temu poświęcić, by konsystencja żółtka była odpowiednia, lecz także pękanie skorupek i późniejsze ich obieranie. Jak ułatwić ten proces?
Spis treści:

    Zbliża się Wielkanoc, a w tym czasie gotuje się zdecydowanie więcej jajek niż na co dzień. Często też ważną kwestią jest to, by skorupki nie były popękane i idealnie odchodziły od białka. Niestety, nie zawsze jest to tak proste, jak się wydaje. Nawet podczas ostrożnego obierania białko może tak mocno przylegać do skorupki, że nie da się nie oderwać jego kawałków. Powodów może być kilka, a na większość z nich rozwiązaniem będą domowe, sprawdzone sposoby. 

    Czytaj też: Pogoda na Wielkanoc 2025 szykuje niespodziankę? Są pierwsze prognozy IMGW

    Wrong placement dcf3433e-dd39-4838-8303-4adc0b3d6dcb

    Jak łatwo obrać jajko? Skuteczne metody

    Na to, czy skorupki będą sprawnie odchodzić od jajka, wpływa kilka czynników. Przede wszystkim warto podkreślić, że najgorzej obierają się świeże jajka. Jeśli na przykład kupuje się je prosto z gospodarstwa i wie, że kura niemalże dopiero je zniosła, to najpewniej oderwanie skorupki od białka będzie trudne. W tej sytuacji niestety niewiele pomoże – jajko musi po prostu swoje „odstać”. Gdy potrzebne są idealne obrane jajka, najlepiej użyć takich, które mają już kilka dni. 

    Czytaj też:
    Od czego zależy kolor skorupki jajka i które jest zdrowsze? Rozwiewamy popularny mit

    Innym sposobem na to, by skorupka dobrze się obierała, jest zakwaszenie wody, w której gotują się jajka. W tym celu do gotującej się wody może dodać plasterki cytryny, soku z cytryny lub octu. Co więcej, gotowane w takiej kwaśnej wodzie jajka nie powinny też pękać. To rozwiązanie dwa w jednym. 

    W lepszym usunięciu skorupki, bez uszkodzenia przy okazji białka jajka, pomoże też dodanie do gotującej się wody soli. Niektóre źródła wskazują, że odpowiednia będzie już jedna łyżeczka, inne mówią o tym, by sypnąć jej nieco więcej. W tym przypadku dodanie soli wpływać ma również na pękające podczas gotowania skorupki. 

    Inną metodą na idealnie obrane jajka, jest zalanie ich po gotowaniu zimną wodą. Niektórzy dodają też do niej kostki lodu. Jajka pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie lekko rozbijamy skorupki. Woda między skorupką a białkiem ułatwi jej ściągnięcie. Jajka można także obierać pod wodą.

    Czytaj też: Tajemnicze kody na jajkach. Co oznaczają? 

    Ponadto obieranie warto zacząć od komory powietrznej, która znajduje się na szerszym czubku jajka. Tym sposobem można też sprawdzić, jak świeże jest jajko, ponieważ komora zwiększa się z czasem – na początku ma około 3 milimetrów i rośnie. Im więc jest większa, tym jajko jest mniej świeże.

    Pękające skorupki podczas gotowania. Jak tego uniknąć? 

    Aby skorupka nie pękała podczas gotowania, może spróbować użyć metody z igłą, czyli nakłuć skorupkę – powinno się to zrobić w szerszym czubku jajka. Taka dziurka sprawi, że ciśnienie, które rośnie podczas gotowania, ujdzie, a jajko nie popęka. 

    Czytaj też: Afera z ogórkami z Rosji. "Dlaczego polskie firmy podały, że to warzywa z Ukrainy?"

    Jajko może pęknąć także z powodu drobnych uszkodzeń, które znajdowały się na skorupce jeszcze przed gotowaniem. Warto więc dokładnie obejrzeć jajka, które wkładamy do wody. 

    Różnice temperatur to jeden z głównych powodów, dlaczego jajka mogą popękać. Zazwyczaj zimne jajka wprost z lodówki wrzuca się do gotującej się wody, co nie sprzyja temu, by skorupka pozostała w całości. Dlatego też przed gotowaniem jajka należy wyciągnąć na około pół godziny z lodówki, a następnie umieścić je nie w gotującej się, ale w zimnej wodzie, i dopiero wówczas rozpocząć gotowanie. 

    • Tagi:
    • obieranie jajek
    • jajka
    • skorupki jajek
    • pękanie jajek
    Justyna Szymczyk-Mielniczyn
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Kulinaria

    Ile jajek w tygodniu można zjeść? Oto co mówią badania naukowe

    16 kwietnia 2025
    Kulinaria

    Co oznaczają kody na jajkach? Lepiej znać ich znaczenie

    16 kwietnia 2025
    Kulinaria

    Uważaj na takie jajka przed Wielkanocą. Jak uniknąć zakupu nieświeżych?

    14 kwietnia 2025
    Newsy

    W Polsce brakuje takich jaj. Część sklepów sprowadza je z zagranicy

    14 marca 2025
    Drób

    Od czego zależy kolor skorupki jajka i które jest zdrowsze? Rozwiewamy popularny mit

    12 marca 2025
    Drób

    Rekordowo wysokie ceny jaj nie tylko w Polsce. Czy zabraknie ich na półkach?

    1 marca 2025
    Drób

    Drastyczne podwyżki cen jajek. Dlaczego płacimy coraz więcej?

    2 stycznia 2025
    Drób

    Brązowe jajka znikną ze sklepów w ciągu kilku lat?

    29 kwietnia 2024
    Wrong placement f0dffd0e-f450-4a3f-8d5c-6a70b5866b98
    Warto wiedzieć
    Trzoda chlewna
    Masz te zwierzęta w gospodarstwie? Są nowe przepisy z nakazami i zakazami
    16 czerwca 2025
    Analizy rynkowe
    Czy jakość polskiej pszenicy idzie w parze z ceną?
    16 czerwca 2025
    Pomoc unijna
    Co w praktyce oznaczają zapowiadane uproszczenia dla rolników? [LISTA ZMIAN]
    16 czerwca 2025
    Wrong placement d86b9de0-1b4c-4bf3-b53b-a48df263c39c
    Najnowsze
    Dla domu
    Przypomina lwie paszcze, ale jest mniej znana. Doskonale znosi upały
    16 czerwca 2025
    Dla domu
    Pryskaj pomidory raz w tygodniu. Ta choroba szybko atakuje całą uprawę
    16 czerwca 2025
    Dla domu
    Masz już dość pelargonii? Oto alternatywa, która szybko rośnie
    16 czerwca 2025
    Dla domu
    Podlewaj tym tuje raz w tygodniu. Nabiorą koloru i przestaną gubić igły
    15 czerwca 2025
    Dla domu
    Tworzy klimat dzikiej łąki. Urośnie na każdym podłożu przy minimalnej uwadze
    15 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy