Co zrobić, by pączki nie chłonęły tłuszczu? Oto sprawdzone sposoby

Choć istnieje wiele wariacji pączków i wiele przepisów, które nieco „odchudzają” ten przysmak, to jednak nic nie zastąpi smaku tych smażonych na tłuszczu – smalcu, oleju rzepakowym czy nawet oleju kokosowym. Jedzenie może nie być jednak tak przyjemne, jeśli ciasto wchłonie go za dużo. Co dodać do pączków, by tego uniknąć?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ocet i cytryna do pączków
Okazuje się, że są sposoby na to, by wchłanianie tłuszczu było mniejsze. Jednym z nich jest dodanie do ciasta octu – tutaj jednak trzeba wykazać się ostrożnością, ocet bowiem zostawić może kwaśny posmak. Dlatego łyżeczka może być wystarczająca, by spełnił swoje zadanie, a pączki wciąż dobrze smakowały. Co ciekawe, dodatek octu sprawia również, że pączki się nie przypalą.
Zamiast octu wybrać można też sok z cytryny – około dwóch łyżeczek. Po dodaniu ich do ciasta może stać się ono nie tylko odporniejsze na wchłanianie, lecz także bardziej aromatyczne.
Niektórzy zarówno w przypadku octu, jak i cytryny decydują się na dodanie ich do oleju (jeszcze przed rozgrzaniem), a nie do ciasta. Także w tej formie mogą spełnić swoją funkcję.
Odpowiednia temperatura smażenia wpływa na wchłanianie tłuszczu
Aby pączki nie były zbyt tłuste, konieczne jest smażenie ich w odpowiedniej temperaturze. Jeśli nie rozgrzeje się odpowiednio oleju, chłodny tłuszcz od razu zostanie wchłonięty przez ciasto. Optymalną temperaturą jest 175 stopni Celsjusza. W przypadku, gdy tłuszcz będzie za gorący, ciasto spali się na wierzchu, a pozostanie surowe w środku. Warto użyć termometru cukierniczego. Można również spróbować wrzucić do oleju małą kulkę ciasta - jeśli szybko wypłynie na powierzchnię i zarumieni się w ciągu około minuty, można uznać, że tłuszcz ma dobrą temperaturę.
Czytaj też: Tłusty czwartek: Kiedy wypada w 2025 roku?
Przydatny będzie też szeroki i głęboki garnek oraz odpowiednia ilość tłuszczu – tak dużo, by pączek mógł się w nim zanurzyć. Za mało smalcu lub oleju także może sprawić, że pączki będą tłuste i nierównomiernie wypieczone.
Po usmażeniu najlepiej wyłożyć pączki na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu z usmażonego ciasta.
Sposób na mniej tłuste pączki – ugotuj je przed smażeniem
Jednym ze sposobów na mniejsze wchłanianie tłuszczu przez pączki, jest uprzednie obgotowanie ich we wrzątku. Uformowane ciasto najpierw umieszcza się we wrzątku i gotuje przez około 2 minuty, do momentu aż ciasto wypłynie. Następnie tak obgotowane pączki przekłada się do oleju i smaży.
Czytaj też: Najgorsze tłuszcze do smażenia. Tych olejów lepiej unikać