Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny kukurydzy mokrej i suchej. Ile płacą skupy?
      Ceny zbóż najniższe od 5 lat. Czy mogą być jeszcze niższe?
      Rynek trzody chlewnej pod presją. Co z cenami w obliczu kryzysu?
      Bronisze. Rynek jest zapchany, dlatego ceny spadają. Czy faktycznie?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Minister Krajewski zawarł ważne porozumienie. Ten sektor na tym zyska
      Najdroższe krowy świata. Nie uwierzysz, ile kosztują
      Najlepsze polskie spółdzielnie nagrodzone. Kto zyskał uznanie kapituły?
      Choroba niebieskiego języka: Nowe ognisko wykryte w Polsce
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Tego jeszcze chyba nie było. Nowy problem na polach. Ziemniaki szkodzą kukurydzy
      Czy już warto siać jęczmień ozimy? [OPTYMALNE TERMINY]
      Rośnie zasięg stonki kukurydzianej. Szkodnik w 16 województwach
      Jesień to najlepszy czas na takie sadzonki. Jak je pielęgnować?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Maszyny rolnicze coraz droższe? Ceny sprzętu rolniczego biją rekordy
      Prezes PIGMiUR o zbliżającym się Agro Show: liczymy na 100 tys. zwiedzających
      Nawet pół mln zł kosztuje naprawa maszyny rolniczej w serwisie. Kto za to płaci?
      Za te pieniądze będzie można kupić np. robota do obory. Nabór jeszcze w tym roku
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Masowe kontrole trwają. Kary nawet 5 tys. złotych
      Afera związana z unijnymi dotacjami na rolnictwo i wieś. Stawiali wille dla urzędników?
      Rolnicy mają na to czas tylko do jutra. Ważny termin w ARiMR
      Dopłata: 2200 zł do hektara? Jest propozycja wsparcia dla producentów zbóż
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Jeżówki kończą kwitnienie? Właśnie teraz możesz wykonać ten kluczowy zabieg
      Jesienią pamiętaj o tych zabiegach. Wiosną astry odwdzięczą się obfitym kwitnieniem
      Czas na przygotowania. Sposób na świeżą bazylię, miętę i kolendrę przez całą zimę
      Ostatnie koszenie trawnika przed zimą. Kiedy to zrobić i o czym pamiętać?
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Kulinaria
  • Co zrobić, by pączki nie chłonęły tłuszczu? Oto sprawdzone sposoby

Co zrobić, by pączki nie chłonęły tłuszczu? Oto sprawdzone sposoby

Dla domu 26 lutego 2025 06:48 Justyna Szymczyk-Mielniczyn Aktualizacja: 26 lutego 2025 08:54
Nieodpowiednio smażone pączki mogą wchłonąć dużo tłuszczu
Nieodpowiednio smażone pączki mogą wchłonąć dużo tłuszczu
Źródło: gpmax / Adobe Stock
Przed nami tłusty czwartek, podczas którego zajadamy się pączkami. Jedni wybierają stanie w kolejkach do cukierni, inni preferują pączki domowe. Te smażone w głębokim tłuszczu mogą być naprawdę tłuste, ale można temu zaradzić.
Spis treści:

    Choć istnieje wiele wariacji pączków i wiele przepisów, które nieco „odchudzają” ten przysmak, to jednak nic nie zastąpi smaku tych smażonych na tłuszczu – smalcu, oleju rzepakowym czy nawet oleju kokosowym. Jedzenie może nie być jednak tak przyjemne, jeśli ciasto wchłonie go za dużo. Co dodać do pączków, by tego uniknąć? 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Ocet i cytryna do pączków 

    Okazuje się, że są sposoby na to, by wchłanianie tłuszczu było mniejsze. Jednym z nich jest dodanie do ciasta octu – tutaj jednak trzeba wykazać się ostrożnością, ocet bowiem zostawić może kwaśny posmak. Dlatego łyżeczka może być wystarczająca, by spełnił swoje zadanie, a pączki wciąż dobrze smakowały. Co ciekawe, dodatek octu sprawia również, że pączki się nie przypalą. 

    Czytaj też:
    Oto sekret idealnego ciasta na faworki. Sprawdź przed tłustym czwartkiem

    Zamiast octu wybrać można też sok z cytryny – około dwóch łyżeczek. Po dodaniu ich do ciasta może stać się ono nie tylko odporniejsze na wchłanianie, lecz także bardziej aromatyczne. 

    Niektórzy zarówno w przypadku octu, jak i cytryny decydują się na dodanie ich do oleju (jeszcze przed rozgrzaniem), a nie do ciasta. Także w tej formie mogą spełnić swoją funkcję. 

    Odpowiednia temperatura smażenia wpływa na wchłanianie tłuszczu

    Aby pączki nie były zbyt tłuste, konieczne jest smażenie ich w odpowiedniej temperaturze. Jeśli nie rozgrzeje się odpowiednio oleju, chłodny tłuszcz od razu zostanie wchłonięty przez ciasto. Optymalną temperaturą jest 175 stopni Celsjusza. W przypadku, gdy tłuszcz będzie za gorący, ciasto spali się na wierzchu, a pozostanie surowe w środku. Warto użyć termometru cukierniczego. Można również spróbować wrzucić do oleju małą kulkę ciasta - jeśli szybko wypłynie na powierzchnię i zarumieni się w ciągu około minuty, można uznać, że tłuszcz ma dobrą temperaturę. 

    Czytaj też: Tłusty czwartek: Kiedy wypada w 2025 roku?

    Przydatny będzie też szeroki i głęboki garnek oraz odpowiednia ilość tłuszczu – tak dużo, by pączek mógł się w nim zanurzyć. Za mało smalcu lub oleju także może sprawić, że pączki będą tłuste i nierównomiernie wypieczone. 

    Po usmażeniu najlepiej wyłożyć pączki na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu z usmażonego ciasta. 

    Sposób na mniej tłuste pączki – ugotuj je przed smażeniem 

    Jednym ze sposobów na mniejsze wchłanianie tłuszczu przez pączki, jest uprzednie obgotowanie ich we wrzątku. Uformowane ciasto najpierw umieszcza się we wrzątku i gotuje przez około 2 minuty, do momentu aż ciasto wypłynie. Następnie tak obgotowane pączki przekłada się do oleju i smaży.

    Czytaj też: Najgorsze tłuszcze do smażenia. Tych olejów lepiej unikać 

    • Tagi:
    • pączki
    • sposoby na smażenie pączków
    • smażenie pączków
    Justyna Szymczyk-Mielniczyn
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Szybkie pączki serowe

    5 lutego 2024
    Hotblog

    Jak upiec pyszne pączki krok po kroku?

    16 lutego 2023
    Warto wiedzieć
    Drób
    Minister Krajewski zawarł ważne porozumienie. Ten sektor na tym zyska
    16 września 2025
    Newsy
    Zmiany w funkcjonowaniu ARiMR. Weszły w życie dziś
    16 września 2025
    Uprawy
    Tego jeszcze chyba nie było. Nowy problem na polach. Ziemniaki szkodzą kukurydzy
    16 września 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Jeżówki kończą kwitnienie? Właśnie teraz możesz wykonać ten kluczowy zabieg
    16 września 2025
    Dla domu
    Jesienią pamiętaj o tych zabiegach. Wiosną astry odwdzięczą się obfitym kwitnieniem
    16 września 2025
    Dla domu
    Czas na przygotowania. Sposób na świeżą bazylię, miętę i kolendrę przez całą zimę
    15 września 2025
    Dla domu
    Ostatnie koszenie trawnika przed zimą. Kiedy to zrobić i o czym pamiętać?
    14 września 2025
    Dla domu
    Trik na idealny czosnek. Wystarczy, że posadzisz go w tych dniach
    14 września 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności