Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      5 groszy w skupie, 2 zł w sklepie? Ceny tych produktów szorują od dawna po dnie
      To nie koniec spadku cen tucznika. Eksperci prognozują
      Najświeższe ceny ziemniaków
      Gorzka przyszłość cukru. Najgorsza sytuacja od lat. Burak przetrwa?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Chcesz uniknąć strat w hodowli? Koniecznie pamiętaj o tym schemacie
      Nowe informacje w sprawie afery z podrzuconym dzikiem. Są kolejne padłe sztuki
      Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
      Rynek trzody już zareagował na ASF w Hiszpanii. Sprzedaż świń po niższych cenach
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Nie bagatelizuj tego, zwłaszcza teraz. Prosta sprawa, a może znacząco wpłynąć na plon kukurydzy
      Ta uprawa jest bardzo popularna w tym regionie. Ale to nie były łatwe żniwa [VIDEO]
      Plantatorzy buraków nie mają naprawdę lekko. Kolejne zagrożenia na horyzoncie
      To od niej zależy zdrowie roślin i przyszłość rolnictwa. 5 grudnia, Światowy Dzień Gleby
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Czy gospodarstwa rolne w 2026 roku czeka zaciskanie pasa? Ekonomista podał dane
      Ewidencja zabiegów ŚOR przesunięta. Kto na tym skorzysta? Ekspertka komentuje
      Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
      Ruszył ważny nabór. Nawet 2400 zł do hektara. Do ARiMR spływają wnioski
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Uważaj na te domowe rośliny. To właśnie w nich najczęściej chowają się pluskwy
      Nie zrób tego błędu przy różaneczniku zimą, bo nie zakwitnie
      Dwa razy w roku zmienia kolor na czerwony. To hit ogrodników
      Krzew, który "płonie" czerwienią. Zimą wygląda wyjątkowo ciekawie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Kulinaria
  • Co zrobić, by pączki nie chłonęły tłuszczu? Oto sprawdzone sposoby

Co zrobić, by pączki nie chłonęły tłuszczu? Oto sprawdzone sposoby

Dla domu 26 lutego 2025 06:48 Justyna Szymczyk-Mielniczyn Aktualizacja: 26 lutego 2025 08:54
Nieodpowiednio smażone pączki mogą wchłonąć dużo tłuszczu
Nieodpowiednio smażone pączki mogą wchłonąć dużo tłuszczu
Źródło: gpmax / Adobe Stock
Przed nami tłusty czwartek, podczas którego zajadamy się pączkami. Jedni wybierają stanie w kolejkach do cukierni, inni preferują pączki domowe. Te smażone w głębokim tłuszczu mogą być naprawdę tłuste, ale można temu zaradzić.
Spis treści:

    Choć istnieje wiele wariacji pączków i wiele przepisów, które nieco „odchudzają” ten przysmak, to jednak nic nie zastąpi smaku tych smażonych na tłuszczu – smalcu, oleju rzepakowym czy nawet oleju kokosowym. Jedzenie może nie być jednak tak przyjemne, jeśli ciasto wchłonie go za dużo. Co dodać do pączków, by tego uniknąć? 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Ocet i cytryna do pączków 

    Okazuje się, że są sposoby na to, by wchłanianie tłuszczu było mniejsze. Jednym z nich jest dodanie do ciasta octu – tutaj jednak trzeba wykazać się ostrożnością, ocet bowiem zostawić może kwaśny posmak. Dlatego łyżeczka może być wystarczająca, by spełnił swoje zadanie, a pączki wciąż dobrze smakowały. Co ciekawe, dodatek octu sprawia również, że pączki się nie przypalą. 

    Czytaj też:
    Oto sekret idealnego ciasta na faworki. Sprawdź przed tłustym czwartkiem

    Zamiast octu wybrać można też sok z cytryny – około dwóch łyżeczek. Po dodaniu ich do ciasta może stać się ono nie tylko odporniejsze na wchłanianie, lecz także bardziej aromatyczne. 

    Niektórzy zarówno w przypadku octu, jak i cytryny decydują się na dodanie ich do oleju (jeszcze przed rozgrzaniem), a nie do ciasta. Także w tej formie mogą spełnić swoją funkcję. 

    Odpowiednia temperatura smażenia wpływa na wchłanianie tłuszczu

    Aby pączki nie były zbyt tłuste, konieczne jest smażenie ich w odpowiedniej temperaturze. Jeśli nie rozgrzeje się odpowiednio oleju, chłodny tłuszcz od razu zostanie wchłonięty przez ciasto. Optymalną temperaturą jest 175 stopni Celsjusza. W przypadku, gdy tłuszcz będzie za gorący, ciasto spali się na wierzchu, a pozostanie surowe w środku. Warto użyć termometru cukierniczego. Można również spróbować wrzucić do oleju małą kulkę ciasta - jeśli szybko wypłynie na powierzchnię i zarumieni się w ciągu około minuty, można uznać, że tłuszcz ma dobrą temperaturę. 

    Czytaj też: Tłusty czwartek: Kiedy wypada w 2025 roku?

    Przydatny będzie też szeroki i głęboki garnek oraz odpowiednia ilość tłuszczu – tak dużo, by pączek mógł się w nim zanurzyć. Za mało smalcu lub oleju także może sprawić, że pączki będą tłuste i nierównomiernie wypieczone. 

    Po usmażeniu najlepiej wyłożyć pączki na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu z usmażonego ciasta. 

    Sposób na mniej tłuste pączki – ugotuj je przed smażeniem 

    Jednym ze sposobów na mniejsze wchłanianie tłuszczu przez pączki, jest uprzednie obgotowanie ich we wrzątku. Uformowane ciasto najpierw umieszcza się we wrzątku i gotuje przez około 2 minuty, do momentu aż ciasto wypłynie. Następnie tak obgotowane pączki przekłada się do oleju i smaży.

    Czytaj też: Najgorsze tłuszcze do smażenia. Tych olejów lepiej unikać 

    • Tagi:
    • pączki
    • sposoby na smażenie pączków
    • smażenie pączków
    Justyna Szymczyk-Mielniczyn
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Szybkie pączki serowe

    5 lutego 2024
    Hotblog

    Jak upiec pyszne pączki krok po kroku?

    16 lutego 2023
    Warto wiedzieć
    Trzoda chlewna
    Trwa czerwony alarm w sprawie dzika z ASF. Unia wprowadzi strefy? Ok. 400 tys. świń zagrożone
    8 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    W grudniu mija ważny termin dla rolników. Spis tych zwierząt jest obowiązkowy
    8 grudnia 2025
    Uprawy
    Nie bagatelizuj tego, zwłaszcza teraz. Prosta sprawa, a może znacząco wpłynąć na plon kukurydzy
    8 grudnia 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Uważaj na te domowe rośliny. To właśnie w nich najczęściej chowają się pluskwy
    6 grudnia 2025
    Dla domu
    Nie zrób tego błędu przy różaneczniku zimą, bo nie zakwitnie
    6 grudnia 2025
    Dla domu
    Dwa razy w roku zmienia kolor na czerwony. To hit ogrodników
    5 grudnia 2025
    Dla domu
    Krzew, który "płonie" czerwienią. Zimą wygląda wyjątkowo ciekawie
    4 grudnia 2025
    Dla domu
    Zamykać po praniu drzwi pralki? Wiele osób popełnia ten błąd
    3 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności