Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ceny kurczaków przekroczyły psychologiczną barierę w skupach [AKTUALNE STAWKI]
      Dziś rusza nabór wniosków w ważnym programie dla rolników. O tym warto pamiętać
      Zagrożenie pryszczycą a wypas zwierząt. Czy wprowadzenie zakazu jest możliwe?
      Choroba wdziera się do stad drobiu ogólnoużytkowego. Kury przydomowe zagrożone?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Artykuł partnera VI Krajowe Dni Pola Bratoszewice 2025. To największe wydarzenie rolnicze
      100 lat Poznańskiej Hodowli Roślin – Dzień Pola PHR 2025 z dronami i innowacjami
      Alarm suszowy w Europie: maj 2025 przynosi rekordowe niedobory wody w rolnictwie
      Straty już są, a może być jeszcze gorzej. Te uprawy są szczególnie zagrożone
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wyłonią najlepszych mechaników maszyn rolniczych w Polsce
      John Deere ogłosił ważną decyzję. Chodzi o technologię związaną z dronami
      Wielozadaniowa maszyna do ciągników. Może m.in. kruszyć kamienie na polu [VIDEO]
      Ta maszyna opryskuje tylko chwasty. Innowacyjne rozwiązanie John Deere [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Nie tylko ARiMR, PIP i PIORiN. Oni także kontrolują rolników [VIDEO]
      Chcą zezwolenia na szybszą sprzedaż ziemi, jeśli rolnik już w nią zainwestował
      Jak od 5 czerwca będzie wyglądać import towarów z Ukrainy?
      Krajowe truskawki, maliny, a nawet jeżyny i czereśnie można już kupić na giełdach
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Zgrillowany pstrąg z pietruszką i cytryną
      Szybko pozbędziesz się pędraków. Wybierz się na łąkę i zbierz tę popularną roślinę
      Wykonaj te zabiegi w maju. Brzoskwinie będą zdrowo i obficie owocować
      Leśne ciasto idealne na wiosenny stół
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Jak usmażyć delikatne i kruche faworki? Unikaj tych czterech błędów

Jak usmażyć delikatne i kruche faworki? Unikaj tych czterech błędów

Dla domu - Kulinaria 6 lutego 2025 07:15 Joanna Kamińska Aktualizacja: 6 lutego 2025 09:41
Jakich błędów unikać przy smażeniu faworków?
Jakich błędów unikać przy smażeniu faworków?
Źródło: Adobe Stock
Faworki to nieodłączny element karnawału i tłustego czwartku. Wiele osób sięga po nie chętniej niż po pączki. Właściwie usmażone są delikatne i niesamowicie kruche. Podpowiadamy, jakich błędów unikać przy smażeniu faworków.
Spis treści:

    Faworki to ciastka przypominające swoim kształtem kokardkę. Przygotowuje się je ze zbijanego ciasta i smaży w głębokim tłuszczu. Jest to dosyć pracochłonne. W związku z tym warto wiedzieć, jakich błędów unikać przy smażeniu faworków, aby cały włożony trud nie poszedł na marne.

    Najczęstszy błąd przy smażeniu faworków: Nieprawidłowa temperatura tłuszczu

    Najczęstszy błąd przy smażeniu faworków dotyczy nieprawidłowej temperatury tłuszczu. Zarówno za niska, jak i za wysoka negatywnie wpłynie na ciastka. Zbyt zimny tłuszcz sprawi, że faworki będą nadmiernie go wchłaniać, a w efekcie staną się ciężkie i tłuste. Z drugiej strony za sprawą zbyt gorącego tłuszczu ciastka przypalą się z zewnątrz, natomiast w środku pozostaną surowe. Optymalna temperatura tłuszczu do smażenia wynosi ok. 170-180 stopni Celsjusza.

    W jaki sposób uniknąć tego częstego błędu przy smażeniu faworków? Przed rozpoczęciem całego procesu, należy sprawdzić temperaturę tłuszczu. Można użyć do tego specjalnego termometru do mierzenia temperatury głębokiego tłuszczu. Sprzęt ten nie jest jednak konieczny. Aby sprawdzić temperaturę tłuszczu, wystarczy wrzucić do niego kawałek surowego ciasta. Jeżeli ten od razu wypłynie na powierzchnię, oznacza to, że tłuszcz jest odpowiednio rozgrzany.

    Czytaj także: Z przykrywką czy bez? Jak gotować rosół? Zasada jest jedna

    Niewłaściwy rodzaj tłuszczu: Kolejny błąd przy smażeniu faworków

    Niewłaściwy rodzaj tłuszczu to kolejny częsty błąd przy smażeniu faworków. Niewskazane do smażenia są takie tłuszcze jak margaryna czy masło, a także olej o niskiej temperaturze dymienia, taki jak np. olej słonecznikowy. Będą one wydzielać nieprzyjemny zapach, a same faworki łatwo mogą się przypalić. Ciastka będą też zdecydowanie bardziej tłuste.

    Przy smażeniu faworków jako tłuszcz najlepiej sprawdzi się natomiast smalec, który ma wysoką temperaturę dymienia. Dzięki temu ciastka pięknie się zarumienią i staną się odpowiednio chrupkie, a jednocześnie nie wchłoną zbyt dużo tłuszczu. W przypadku chęci uzyskania bardziej lekkostrawnych faworków warto do smalcu dodać olej roślinny, np. rzepakowy, który również ma wysoką temperaturę dymienia. Faworki można smażyć nawet jedynie na nim, bez dodatku smalcu.

    Czytaj też: Najlepsza zupa pomidorowa. Co dodać, by polepszyć jej smak? 

    Jakich błędów unikać przy smażeniu faworków? Te też zdarzają się dosyć często

    Przy smażeniu faworków można popełnić jeszcze inne, z pozoru nieistotne, błędy. W efekcie jednak ciastka mogą być zbyt tłuste lub przypalone.

    Błędem okazuje się smażenie zbyt wielu faworków jednocześnie. Może to doprowadzić do obniżenia temperatury tłuszczu. W związku z tym podczas przygotowywania tych słodkości warto uzbroić się w cierpliwość i jednocześnie smażyć niewielkie partie.

    Niewskazane jest też używanie garnka o zbyt cienkim dnie, co utrudnia równomierne rozprowadzenie ciepła i utrzymanie stałej temperatury tłuszczu. W konsekwencji faworki nierówno się smażą i łatwiej przypalają.

    Czytaj także: Jak wyczyścić pralkę? Oto trzy niezawodne, domowe sposoby

    O czym jeszcze pamiętać przygotowując faworki?

    Właściwe smażenie faworków jest kluczowe, aby były smaczne, delikatne i kruche. Okaże się jednak niewystarczające, jeżeli ciasto na faworki zostanie niewłaściwie przygotowane.

    Podczas przygotowywania ciasta warto pamiętać, żeby:

    • składniki takie jak jajka czy śmietana były zimne, a więc wyjęte z lodówki dopiero przed samym rozpoczęciem pracy;
    • dodać do niego łyżkę spirytusu lub octu, dzięki czemu faworki wchłoną mniej tłuszczu i będą bardziej chrupiące;
    • odpowiednio je napowietrzyć, np. wielokrotnie uderzając w nie wałkiem;
    • wyrabiać je do momentu, aż stanie się jednolite;
    • po przygotowaniu dać mu „odpocząć” w lodówce przynajmniej przez godzinę.

    Ostatnia rada dotyczy faworków już po usmażeniu. Najlepiej wyjąć je z garnka prosto na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, co pozwoli na skuteczne odsączenie nadmiaru tłuszczu.

    Czytaj też: Wybudzanie pelargonii po zimie. Kiedy zacząć, by bujnie zakwitły?

    • Tagi:
    • kuchnia
    • faworki
    • tłusty czwartek
    • porady
    Joanna Kamińska
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Zgrillowany pstrąg z pietruszką i cytryną

    30 maja 2025
    Hotblog

    Grillowane warzywa - zajadają się nimi nie tylko jarosze

    4 maja 2025
    Hotblog

    Deser z grilla? Jasne! Stawiamy na... ananasa

    4 maja 2025
    Hotblog

    Grillowana pierś z kurczaka zawinięta w boczku na gałązce z rozmarynu

    3 maja 2025
    Hotblog

    Miodowo-imbirowe skrzydełka z rusztu

    2 maja 2025
    Hotblog

    Pieczone kartofelki - doskonałe do dań z grilla

    1 maja 2025
    Hotblog

    Majówka 2025. Planujesz grilla? Dzięki tym zasadom twoi goście będą zachwyceni!

    30 kwietnia 2025
    Kulinaria

    To zapomniane warzywo wraca do łask. Jest bardziej wszechstronne od ziemniaków

    25 kwietnia 2025
    Warto wiedzieć
    Bydło i mleko
    Dziś rusza nabór wniosków w ważnym programie dla rolników. O tym warto pamiętać
    30 maja 2025
    Ekonomika
    Chcą zezwolenia na szybszą sprzedaż ziemi, jeśli rolnik już w nią zainwestował
    30 maja 2025
    Drób
    Ceny kurczaków przekroczyły psychologiczną barierę w skupach [AKTUALNE STAWKI]
    30 maja 2025
    Najnowsze
    Hotblog
    Zgrillowany pstrąg z pietruszką i cytryną
    30 maja 2025
    Dla domu
    Szybko pozbędziesz się pędraków. Wybierz się na łąkę i zbierz tę popularną roślinę
    30 maja 2025
    Dla domu
    Wykonaj te zabiegi w maju. Brzoskwinie będą zdrowo i obficie owocować
    29 maja 2025
    Hotblog
    Leśne ciasto idealne na wiosenny stół
    29 maja 2025
    Dla domu
    Spryskaj tym chwasty, a szybko się ich pozbędziesz. Stosuj miejscowo
    29 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy