Wrong placement 67b8233d-51c6-43db-baef-f4f9660eb420
Wieści Rolnicze
Wrong placement 8f0693d2-dc21-439f-ba0e-e66bc97e79dc
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Kolejne krajowe warzywa i owoce w ofertach giełd
      Rynek zbóż na przednówku. Co się dzieje?
      Co hamuje rozwój rynku i ceny zbóż w Polsce? Ekspert wskazuje na jeden czynnik
      Rynek trzody chlewnej: Idą duże zmiany
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rozwija produkcję mleka z myślą o komforcie krów [VIDEO]
      Ta nowoczesna chlewnia będzie produkować 210 tys. warchlaków rocznie
      Wsparcie do produkcji prosiąt. Znamy termin naboru wniosków
      7 czynników decydujących o wartości pokosu. Od nich zależy jakość paszy dla krów
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Tego wielu rolników nie wie, a powinno. Chodzi o nawożenie gleb
      Z tym wielu producentów rzepaku ma problem. Ekspert mówi, co może go rozwiązać
      Co warto siać? Czym chronić uprawy? 600 osób na Dniach Pola w Strzelcach [VIDEO]
      Te rośliny dostały szczególnie do wiwatu po ostatnich nawałnicach
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Półtora metra szerokości i 48 zębów. Tak prezentuje się nowy chwastownik [VIDEO]
      Ta prasa podąża za pokosem i śledzi na bieżąco rozmiary oraz miejsca zrzutu beli
      Nowy zestaw na rynku od polskiego producenta maszyn rolniczych [VIDEO]
      John Deere zaprezentował swoje nowe, potężne maszyny. Pod maską ponad 1000 KM
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Dopłaty do zbóż przynoszą tylko chwilową ulgę
      Ceny mleka wciąż w trendzie wzrostowym. Gdzie rolnicy dostają najwięcej?
      Za te pieniądze możesz kupić ciągnik. Czas na podjęcie decyzji ucieka
      Artykuł informacyjny KOWR Sekrety promocji polskiej żywności
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Pamiętaj o tym zabiegu, a goździki będą wypuszczać nowe pąki aż do września
      Zamiast wyrzucać, podlej hibiskusa. Kwiaty będą bujne i dobrze wybarwione
      Octy pachnące ziołami
      Kwitnie całe lato i jest łatwa w uprawie. Ozdobi ogród intensywnym kolorem
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
Wrong placement 52d7021b-a520-44ac-ab28-07d96b9bf6ed
  • Wieści Rolnicze
  • Jak usmażyć delikatne i kruche faworki? Unikaj tych czterech błędów

Jak usmażyć delikatne i kruche faworki? Unikaj tych czterech błędów

Dla domu - Kulinaria 6 lutego 2025 07:15 Joanna Kamińska Aktualizacja: 6 lutego 2025 09:41
Jakich błędów unikać przy smażeniu faworków?
Jakich błędów unikać przy smażeniu faworków?
Źródło: Adobe Stock
Faworki to nieodłączny element karnawału i tłustego czwartku. Wiele osób sięga po nie chętniej niż po pączki. Właściwie usmażone są delikatne i niesamowicie kruche. Podpowiadamy, jakich błędów unikać przy smażeniu faworków.
Spis treści:

    Faworki to ciastka przypominające swoim kształtem kokardkę. Przygotowuje się je ze zbijanego ciasta i smaży w głębokim tłuszczu. Jest to dosyć pracochłonne. W związku z tym warto wiedzieć, jakich błędów unikać przy smażeniu faworków, aby cały włożony trud nie poszedł na marne.

    Najczęstszy błąd przy smażeniu faworków: Nieprawidłowa temperatura tłuszczu

    Najczęstszy błąd przy smażeniu faworków dotyczy nieprawidłowej temperatury tłuszczu. Zarówno za niska, jak i za wysoka negatywnie wpłynie na ciastka. Zbyt zimny tłuszcz sprawi, że faworki będą nadmiernie go wchłaniać, a w efekcie staną się ciężkie i tłuste. Z drugiej strony za sprawą zbyt gorącego tłuszczu ciastka przypalą się z zewnątrz, natomiast w środku pozostaną surowe. Optymalna temperatura tłuszczu do smażenia wynosi ok. 170-180 stopni Celsjusza.

    Wrong placement dcf3433e-dd39-4838-8303-4adc0b3d6dcb

    W jaki sposób uniknąć tego częstego błędu przy smażeniu faworków? Przed rozpoczęciem całego procesu, należy sprawdzić temperaturę tłuszczu. Można użyć do tego specjalnego termometru do mierzenia temperatury głębokiego tłuszczu. Sprzęt ten nie jest jednak konieczny. Aby sprawdzić temperaturę tłuszczu, wystarczy wrzucić do niego kawałek surowego ciasta. Jeżeli ten od razu wypłynie na powierzchnię, oznacza to, że tłuszcz jest odpowiednio rozgrzany.

    Czytaj także: Z przykrywką czy bez? Jak gotować rosół? Zasada jest jedna

    Niewłaściwy rodzaj tłuszczu: Kolejny błąd przy smażeniu faworków

    Niewłaściwy rodzaj tłuszczu to kolejny częsty błąd przy smażeniu faworków. Niewskazane do smażenia są takie tłuszcze jak margaryna czy masło, a także olej o niskiej temperaturze dymienia, taki jak np. olej słonecznikowy. Będą one wydzielać nieprzyjemny zapach, a same faworki łatwo mogą się przypalić. Ciastka będą też zdecydowanie bardziej tłuste.

    Przy smażeniu faworków jako tłuszcz najlepiej sprawdzi się natomiast smalec, który ma wysoką temperaturę dymienia. Dzięki temu ciastka pięknie się zarumienią i staną się odpowiednio chrupkie, a jednocześnie nie wchłoną zbyt dużo tłuszczu. W przypadku chęci uzyskania bardziej lekkostrawnych faworków warto do smalcu dodać olej roślinny, np. rzepakowy, który również ma wysoką temperaturę dymienia. Faworki można smażyć nawet jedynie na nim, bez dodatku smalcu.

    Czytaj też: Najlepsza zupa pomidorowa. Co dodać, by polepszyć jej smak? 

    Jakich błędów unikać przy smażeniu faworków? Te też zdarzają się dosyć często

    Przy smażeniu faworków można popełnić jeszcze inne, z pozoru nieistotne, błędy. W efekcie jednak ciastka mogą być zbyt tłuste lub przypalone.

    Błędem okazuje się smażenie zbyt wielu faworków jednocześnie. Może to doprowadzić do obniżenia temperatury tłuszczu. W związku z tym podczas przygotowywania tych słodkości warto uzbroić się w cierpliwość i jednocześnie smażyć niewielkie partie.

    Niewskazane jest też używanie garnka o zbyt cienkim dnie, co utrudnia równomierne rozprowadzenie ciepła i utrzymanie stałej temperatury tłuszczu. W konsekwencji faworki nierówno się smażą i łatwiej przypalają.

    Czytaj także: Jak wyczyścić pralkę? Oto trzy niezawodne, domowe sposoby

    O czym jeszcze pamiętać przygotowując faworki?

    Właściwe smażenie faworków jest kluczowe, aby były smaczne, delikatne i kruche. Okaże się jednak niewystarczające, jeżeli ciasto na faworki zostanie niewłaściwie przygotowane.

    Podczas przygotowywania ciasta warto pamiętać, żeby:

    • składniki takie jak jajka czy śmietana były zimne, a więc wyjęte z lodówki dopiero przed samym rozpoczęciem pracy;
    • dodać do niego łyżkę spirytusu lub octu, dzięki czemu faworki wchłoną mniej tłuszczu i będą bardziej chrupiące;
    • odpowiednio je napowietrzyć, np. wielokrotnie uderzając w nie wałkiem;
    • wyrabiać je do momentu, aż stanie się jednolite;
    • po przygotowaniu dać mu „odpocząć” w lodówce przynajmniej przez godzinę.

    Ostatnia rada dotyczy faworków już po usmażeniu. Najlepiej wyjąć je z garnka prosto na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, co pozwoli na skuteczne odsączenie nadmiaru tłuszczu.

    Czytaj też: Wybudzanie pelargonii po zimie. Kiedy zacząć, by bujnie zakwitły?

    • Tagi:
    • kuchnia
    • faworki
    • tłusty czwartek
    • porady
    Joanna Kamińska
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Zgrillowany pstrąg z pietruszką i cytryną

    30 maja 2025
    Hotblog

    Grillowane warzywa - zajadają się nimi nie tylko jarosze

    4 maja 2025
    Hotblog

    Deser z grilla? Jasne! Stawiamy na... ananasa

    4 maja 2025
    Hotblog

    Grillowana pierś z kurczaka zawinięta w boczku na gałązce z rozmarynu

    3 maja 2025
    Hotblog

    Miodowo-imbirowe skrzydełka z rusztu

    2 maja 2025
    Hotblog

    Pieczone kartofelki - doskonałe do dań z grilla

    1 maja 2025
    Hotblog

    Majówka 2025. Planujesz grilla? Dzięki tym zasadom twoi goście będą zachwyceni!

    30 kwietnia 2025
    Kulinaria

    To zapomniane warzywo wraca do łask. Jest bardziej wszechstronne od ziemniaków

    25 kwietnia 2025
    Wrong placement f0dffd0e-f450-4a3f-8d5c-6a70b5866b98
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Trzeba mieć 70 tysięcy złotych na hektar, żeby zacząć je uprawiać
    20 czerwca 2025
    Przepisy
    Nowy obowiązek dla rolników. Będą składać oświadczenia. Odbyło się spotkanie
    20 czerwca 2025
    Pomoc unijna
    Młodzi rolnicy i duże dopłaty w tle. Kilkaset tysięcy osób przejmie gospodarstwa?
    20 czerwca 2025
    Wrong placement d86b9de0-1b4c-4bf3-b53b-a48df263c39c
    Najnowsze
    Dla domu
    Plamy na pomidorach? Działaj szybko, bo choroba zniszczy uprawy w kilka dni
    20 czerwca 2025
    Dla domu
    Egzotyczny i długo kwitnący krzew. Warto posadzić zamiast hortensji czy róży
    20 czerwca 2025
    Dla domu
    Żeby pięknie rosła, trzeba pamiętać o przycinaniu. Nawet dwa razy w roku
    20 czerwca 2025
    Dla domu
    Pamiętaj o tym zabiegu, a goździki będą wypuszczać nowe pąki aż do września
    19 czerwca 2025
    Dla domu
    Zamiast wyrzucać, podlej hibiskusa. Kwiaty będą bujne i dobrze wybarwione
    19 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy