Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny kukurydzy mokrej i suchej. Ile płacą skupy?
      Ceny zbóż najniższe od 5 lat. Czy mogą być jeszcze niższe?
      Rynek trzody chlewnej pod presją. Co z cenami w obliczu kryzysu?
      Bronisze. Rynek jest zapchany, dlatego ceny spadają. Czy faktycznie?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Najdroższe krowy świata. Nie uwierzysz, ile kosztują
      Najlepsze polskie spółdzielnie nagrodzone. Kto zyskał uznanie kapituły?
      Choroba niebieskiego języka: Nowe ognisko wykryte w Polsce
      Mleko ma przyszłość. Ale bez transformacji branży się nie obędzie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Dopłata: 2200 zł do hektara? Jest propozycja wsparcia dla producentów zbóż
      Gdy inni odchodzą od pługa, on do niego wrócił - kupił nowy [VIDEO]
      Ta roślina podbija pola, nawet te, którym nie dawano szans. Rzepak zagrożony?
      Przybywa problemów na plantacjach buraka. Mamy nowe chwasty. Dlaczego?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Maszyny rolnicze coraz droższe? Ceny sprzętu rolniczego biją rekordy
      Prezes PIGMiUR o zbliżającym się Agro Show: liczymy na 100 tys. zwiedzających
      Nawet pół mln zł kosztuje naprawa maszyny rolniczej w serwisie. Kto za to płaci?
      Za te pieniądze będzie można kupić np. robota do obory. Nabór jeszcze w tym roku
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Masowe kontrole trwają. Kary nawet 5 tys. złotych
      Afera związana z unijnymi dotacjami na rolnictwo i wieś. Stawiali wille dla urzędników?
      Rolnicy mają na to czas tylko do jutra. Ważny termin w ARiMR
      Dopłata: 2200 zł do hektara? Jest propozycja wsparcia dla producentów zbóż
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Czas na przygotowania. Sposób na świeżą bazylię, miętę i kolendrę przez całą zimę
      Ostatnie koszenie trawnika przed zimą. Kiedy to zrobić i o czym pamiętać?
      Trik na idealny czosnek. Wystarczy, że posadzisz go w tych dniach
      Piękniejsze, odporniejsze, łatwiejsze w uprawie. Zasadź, a nowy żywopłot zachwyci
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Jak usmażyć delikatne i kruche faworki? Unikaj tych czterech błędów

Jak usmażyć delikatne i kruche faworki? Unikaj tych czterech błędów

Dla domu - Kulinaria 6 lutego 2025 07:15 Joanna Kamińska Aktualizacja: 6 lutego 2025 09:41
Jakich błędów unikać przy smażeniu faworków?
Jakich błędów unikać przy smażeniu faworków?
Źródło: Adobe Stock
Faworki to nieodłączny element karnawału i tłustego czwartku. Wiele osób sięga po nie chętniej niż po pączki. Właściwie usmażone są delikatne i niesamowicie kruche. Podpowiadamy, jakich błędów unikać przy smażeniu faworków.
Spis treści:

    Faworki to ciastka przypominające swoim kształtem kokardkę. Przygotowuje się je ze zbijanego ciasta i smaży w głębokim tłuszczu. Jest to dosyć pracochłonne. W związku z tym warto wiedzieć, jakich błędów unikać przy smażeniu faworków, aby cały włożony trud nie poszedł na marne.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Najczęstszy błąd przy smażeniu faworków: Nieprawidłowa temperatura tłuszczu

    Najczęstszy błąd przy smażeniu faworków dotyczy nieprawidłowej temperatury tłuszczu. Zarówno za niska, jak i za wysoka negatywnie wpłynie na ciastka. Zbyt zimny tłuszcz sprawi, że faworki będą nadmiernie go wchłaniać, a w efekcie staną się ciężkie i tłuste. Z drugiej strony za sprawą zbyt gorącego tłuszczu ciastka przypalą się z zewnątrz, natomiast w środku pozostaną surowe. Optymalna temperatura tłuszczu do smażenia wynosi ok. 170-180 stopni Celsjusza.

    W jaki sposób uniknąć tego częstego błędu przy smażeniu faworków? Przed rozpoczęciem całego procesu, należy sprawdzić temperaturę tłuszczu. Można użyć do tego specjalnego termometru do mierzenia temperatury głębokiego tłuszczu. Sprzęt ten nie jest jednak konieczny. Aby sprawdzić temperaturę tłuszczu, wystarczy wrzucić do niego kawałek surowego ciasta. Jeżeli ten od razu wypłynie na powierzchnię, oznacza to, że tłuszcz jest odpowiednio rozgrzany.

    Czytaj także: Z przykrywką czy bez? Jak gotować rosół? Zasada jest jedna

    Niewłaściwy rodzaj tłuszczu: Kolejny błąd przy smażeniu faworków

    Niewłaściwy rodzaj tłuszczu to kolejny częsty błąd przy smażeniu faworków. Niewskazane do smażenia są takie tłuszcze jak margaryna czy masło, a także olej o niskiej temperaturze dymienia, taki jak np. olej słonecznikowy. Będą one wydzielać nieprzyjemny zapach, a same faworki łatwo mogą się przypalić. Ciastka będą też zdecydowanie bardziej tłuste.

    Przy smażeniu faworków jako tłuszcz najlepiej sprawdzi się natomiast smalec, który ma wysoką temperaturę dymienia. Dzięki temu ciastka pięknie się zarumienią i staną się odpowiednio chrupkie, a jednocześnie nie wchłoną zbyt dużo tłuszczu. W przypadku chęci uzyskania bardziej lekkostrawnych faworków warto do smalcu dodać olej roślinny, np. rzepakowy, który również ma wysoką temperaturę dymienia. Faworki można smażyć nawet jedynie na nim, bez dodatku smalcu.

    Czytaj też: Najlepsza zupa pomidorowa. Co dodać, by polepszyć jej smak? 

    Jakich błędów unikać przy smażeniu faworków? Te też zdarzają się dosyć często

    Przy smażeniu faworków można popełnić jeszcze inne, z pozoru nieistotne, błędy. W efekcie jednak ciastka mogą być zbyt tłuste lub przypalone.

    Błędem okazuje się smażenie zbyt wielu faworków jednocześnie. Może to doprowadzić do obniżenia temperatury tłuszczu. W związku z tym podczas przygotowywania tych słodkości warto uzbroić się w cierpliwość i jednocześnie smażyć niewielkie partie.

    Niewskazane jest też używanie garnka o zbyt cienkim dnie, co utrudnia równomierne rozprowadzenie ciepła i utrzymanie stałej temperatury tłuszczu. W konsekwencji faworki nierówno się smażą i łatwiej przypalają.

    Czytaj także: Jak wyczyścić pralkę? Oto trzy niezawodne, domowe sposoby

    O czym jeszcze pamiętać przygotowując faworki?

    Właściwe smażenie faworków jest kluczowe, aby były smaczne, delikatne i kruche. Okaże się jednak niewystarczające, jeżeli ciasto na faworki zostanie niewłaściwie przygotowane.

    Podczas przygotowywania ciasta warto pamiętać, żeby:

    • składniki takie jak jajka czy śmietana były zimne, a więc wyjęte z lodówki dopiero przed samym rozpoczęciem pracy;
    • dodać do niego łyżkę spirytusu lub octu, dzięki czemu faworki wchłoną mniej tłuszczu i będą bardziej chrupiące;
    • odpowiednio je napowietrzyć, np. wielokrotnie uderzając w nie wałkiem;
    • wyrabiać je do momentu, aż stanie się jednolite;
    • po przygotowaniu dać mu „odpocząć” w lodówce przynajmniej przez godzinę.

    Ostatnia rada dotyczy faworków już po usmażeniu. Najlepiej wyjąć je z garnka prosto na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, co pozwoli na skuteczne odsączenie nadmiaru tłuszczu.

    Czytaj też: Wybudzanie pelargonii po zimie. Kiedy zacząć, by bujnie zakwitły?

    • Tagi:
    • kuchnia
    • faworki
    • tłusty czwartek
    • porady
    Joanna Kamińska
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Zgrillowany pstrąg z pietruszką i cytryną

    30 maja 2025
    Hotblog

    Grillowane warzywa - zajadają się nimi nie tylko jarosze

    4 maja 2025
    Hotblog

    Deser z grilla? Jasne! Stawiamy na... ananasa

    4 maja 2025
    Hotblog

    Grillowana pierś z kurczaka zawinięta w boczku na gałązce z rozmarynu

    3 maja 2025
    Hotblog

    Miodowo-imbirowe skrzydełka z rusztu

    2 maja 2025
    Hotblog

    Pieczone kartofelki - doskonałe do dań z grilla

    1 maja 2025
    Hotblog

    Majówka 2025. Planujesz grilla? Dzięki tym zasadom twoi goście będą zachwyceni!

    30 kwietnia 2025
    Kulinaria

    To zapomniane warzywo wraca do łask. Jest bardziej wszechstronne od ziemniaków

    25 kwietnia 2025
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    Tego jeszcze chyba nie było. Nowy problem na polach. Ziemniaki szkodzą kukurydzy
    16 września 2025
    Zboża
    Czy już warto siać jęczmień ozimy? [OPTYMALNE TERMINY]
    16 września 2025
    Choroby i szkodniki
    Rośnie zasięg stonki kukurydzianej. Szkodnik w 16 województwach
    16 września 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Jeżówki kończą kwitnienie? Właśnie teraz możesz wykonać ten kluczowy zabieg
    16 września 2025
    Dla domu
    Jesienią pamiętaj o tych zabiegach. Wiosną astry odwdzięczą się obfitym kwitnieniem
    16 września 2025
    Dla domu
    Czas na przygotowania. Sposób na świeżą bazylię, miętę i kolendrę przez całą zimę
    15 września 2025
    Dla domu
    Ostatnie koszenie trawnika przed zimą. Kiedy to zrobić i o czym pamiętać?
    14 września 2025
    Dla domu
    Trik na idealny czosnek. Wystarczy, że posadzisz go w tych dniach
    14 września 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności