Jak usmażyć delikatne i kruche faworki? Unikaj tych czterech błędów
Faworki to ciastka przypominające swoim kształtem kokardkę. Przygotowuje się je ze zbijanego ciasta i smaży w głębokim tłuszczu. Jest to dosyć pracochłonne. W związku z tym warto wiedzieć, jakich błędów unikać przy smażeniu faworków, aby cały włożony trud nie poszedł na marne.
Najczęstszy błąd przy smażeniu faworków: Nieprawidłowa temperatura tłuszczu
Najczęstszy błąd przy smażeniu faworków dotyczy nieprawidłowej temperatury tłuszczu. Zarówno za niska, jak i za wysoka negatywnie wpłynie na ciastka. Zbyt zimny tłuszcz sprawi, że faworki będą nadmiernie go wchłaniać, a w efekcie staną się ciężkie i tłuste. Z drugiej strony za sprawą zbyt gorącego tłuszczu ciastka przypalą się z zewnątrz, natomiast w środku pozostaną surowe. Optymalna temperatura tłuszczu do smażenia wynosi ok. 170-180 stopni Celsjusza.
W jaki sposób uniknąć tego częstego błędu przy smażeniu faworków? Przed rozpoczęciem całego procesu, należy sprawdzić temperaturę tłuszczu. Można użyć do tego specjalnego termometru do mierzenia temperatury głębokiego tłuszczu. Sprzęt ten nie jest jednak konieczny. Aby sprawdzić temperaturę tłuszczu, wystarczy wrzucić do niego kawałek surowego ciasta. Jeżeli ten od razu wypłynie na powierzchnię, oznacza to, że tłuszcz jest odpowiednio rozgrzany.
Czytaj także: Z przykrywką czy bez? Jak gotować rosół? Zasada jest jedna
Niewłaściwy rodzaj tłuszczu: Kolejny błąd przy smażeniu faworków
Niewłaściwy rodzaj tłuszczu to kolejny częsty błąd przy smażeniu faworków. Niewskazane do smażenia są takie tłuszcze jak margaryna czy masło, a także olej o niskiej temperaturze dymienia, taki jak np. olej słonecznikowy. Będą one wydzielać nieprzyjemny zapach, a same faworki łatwo mogą się przypalić. Ciastka będą też zdecydowanie bardziej tłuste.
Przy smażeniu faworków jako tłuszcz najlepiej sprawdzi się natomiast smalec, który ma wysoką temperaturę dymienia. Dzięki temu ciastka pięknie się zarumienią i staną się odpowiednio chrupkie, a jednocześnie nie wchłoną zbyt dużo tłuszczu. W przypadku chęci uzyskania bardziej lekkostrawnych faworków warto do smalcu dodać olej roślinny, np. rzepakowy, który również ma wysoką temperaturę dymienia. Faworki można smażyć nawet jedynie na nim, bez dodatku smalcu.
Czytaj też: Najlepsza zupa pomidorowa. Co dodać, by polepszyć jej smak?
Jakich błędów unikać przy smażeniu faworków? Te też zdarzają się dosyć często
Przy smażeniu faworków można popełnić jeszcze inne, z pozoru nieistotne, błędy. W efekcie jednak ciastka mogą być zbyt tłuste lub przypalone.
Błędem okazuje się smażenie zbyt wielu faworków jednocześnie. Może to doprowadzić do obniżenia temperatury tłuszczu. W związku z tym podczas przygotowywania tych słodkości warto uzbroić się w cierpliwość i jednocześnie smażyć niewielkie partie.
Niewskazane jest też używanie garnka o zbyt cienkim dnie, co utrudnia równomierne rozprowadzenie ciepła i utrzymanie stałej temperatury tłuszczu. W konsekwencji faworki nierówno się smażą i łatwiej przypalają.
Czytaj także: Jak wyczyścić pralkę? Oto trzy niezawodne, domowe sposoby
O czym jeszcze pamiętać przygotowując faworki?
Właściwe smażenie faworków jest kluczowe, aby były smaczne, delikatne i kruche. Okaże się jednak niewystarczające, jeżeli ciasto na faworki zostanie niewłaściwie przygotowane.
Podczas przygotowywania ciasta warto pamiętać, żeby:
- składniki takie jak jajka czy śmietana były zimne, a więc wyjęte z lodówki dopiero przed samym rozpoczęciem pracy;
- dodać do niego łyżkę spirytusu lub octu, dzięki czemu faworki wchłoną mniej tłuszczu i będą bardziej chrupiące;
- odpowiednio je napowietrzyć, np. wielokrotnie uderzając w nie wałkiem;
- wyrabiać je do momentu, aż stanie się jednolite;
- po przygotowaniu dać mu „odpocząć” w lodówce przynajmniej przez godzinę.
Ostatnia rada dotyczy faworków już po usmażeniu. Najlepiej wyjąć je z garnka prosto na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, co pozwoli na skuteczne odsączenie nadmiaru tłuszczu.
Czytaj też: Wybudzanie pelargonii po zimie. Kiedy zacząć, by bujnie zakwitły?
- Tagi:
- kuchnia
- faworki
- tłusty czwartek
- porady