Bezglutenowe ciasto z buraka i jabłka
Buraki, marchew, jabłka, gruszki, rośliny strączkowe – to tylko niektóre z
nich. Przygotowane z nimi dania wspomagają układ pokarmowy i wspierają odporność,
której tak potrzebujemy o tej porze roku. Maria i Jakub Paskowie, autorzy bloga
Oczekując.pl i Ambasadorzy kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się
skrywa!” udowadniają, że zimowe dania mogą być naprawdę smaczne, a – co ważniejsze –
także kolorowe!
Bezglutenowe ciasto z buraka i jabłka
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej
- ok. 100 g cukru
- 1 jajko i 1 żółtko
- 2 łyżki oleju
- 50 ml mleka
- 50 g białej czekolady
- 2×1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- burak duży ugotowany ok. 200 g
- jabłko duże – 200 g
- 4 łyżki rodzynek
- 3 łyżki mąki
- 2 szczypty soli
Wykonanie:
Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dzielimy ją na dwie równe części i
przekładamy do dwóch misek.
Pierwsza miska – kaszę miksujemy blenderem z 50 g cukru, szczyptą soli i 25 ml mleka. Jeśli jest
mało słodkie, dodajemy trochę cukru. Dodajemy żółtko, 1 łyżkę oleju, mąkę i 1/2 łyżeczki proszku
do pieczenia. Miksujemy ponownie na gładką masę. Dodajemy posiekaną białą czekoladę i
mieszamy łyżką.
Druga miska: kaszę miksujemy blenderem z pozostałą ilością cukru, solą i 25 ml mleka. Buraka i
jabłko ścieramy na tarce, wrzucamy do miski. Dodajemy jajko, 1 łyżkę oleju i 1/2 łyżeczki proszku
do pieczenia. Miksujemy ponownie na gładką masę. Dodajemy rodzynki i mieszamy łyżką.
Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem. Na spód wylewamy
najpierw masę czekoladową - jasną, a na nią masę jabłkowo-buraczaną. Pieczemy w
temperaturze 170 st. C przez ok. 50 min. Pozwalamy ciastu ostygnąć w piekarniku.