Kolejny rok wyprodukowaliśmy znacznie mniej warzyw niż 10 lat temu
Warunki wegetacji dla roślin warzywnych w naszym kraju w 2023 roku były na ogół mniej korzystne w porównaniu z rokiem poprzednim, nie dziwi więc, że łączna produkcja warzyw gruntowych (wczesnych i późnych) w ubiegłym roku była o około 3% mniejsza niż rok wcześniej. Ostatecznie wyniosła 3,8 mln ton.
Aktualna produkcja warzyw nie odbiega zbytnio od tej w ostatnich kilku latach. Jest natomiast znacząco niższa od produkcji w latach 2013-2017. Wówczas - z wyjątkiem roku 2016, kiedy panowała susza - zbiory warzyw w Polsce wynosiły średnio 4,5 mln ton. Od 2019 r. produkcja warzyw w naszym kraju nie przekracza 4 mln ton, a w ostatnich trzech latach waha się w granicach 3,8-3,9 mln ton.
Tych warzyw jest mniej niż w 2022 r.
Względem 2022 r. najbardziej zmniejszyły się zbiory pietruszki korzeniowej. W 2023 r. wyniosły one 148 tys. ton i są aż o 10% niższe rok do roku.
Z kolei zbiory marchwi (578 tys. ton) w 2023 r. zmniejszyły się o 7%, a selerów korzeniowych wyniosły 106 tys. ton i były mniejsze 0 4%.
Wyraźnie, bo aż o 9% w porównaniu z 2022 r., zmalała także produkcja ogórków gruntowych, która wyniosła 132 tys. ton. Siedmioprocentowy spadek względem 2022 r. zaliczyła ponadto łączna produkcja dyni, kabaczków i cukinii, która wyniosła 405 tys. ton.
Produkcję kalafiorów oszacowano na 128 tys. ton, czyli o 3% mniej do tego jakość zebranych róż była przeważnie niezadowalająca.
Ubiegłoroczne zbiory kapusty wyniosły 632 tys. ton i były o 2% niższe rok do roku.
Nieznacznie (o 2%) niższa niż w poprzednim roku była także produkcja cebuli, która w 2023 r. wyniosła 636 tys. ton.
Z kolei zbiory pomidorów polowych oszacowano na 171 tys. ton, czyli na poziomie zbliżonym do tego z 2022 r.
Których warzyw zebraliśmy więcej?
Mimo że łączne zbiory warzyw polowych 2023 są niższe niż przed rokiem, są gatunki, w przypadku których produkcja się zwiększyła.
Pierwszym z nich są buraki ćwikłowe. W przypadku tego warzywa zbiory w 2023 r. wynoszą niemal 259 tys. ton i są o około 7% wyższe niż w 2022 r. (233 tys. ton).
Wyraźnie, bo aż o około 16%, zwiększyła się produkcja kukurydzy cukrowej w Polsce. W minionym roku zebraliśmy 154 tys. ton tego warzywa. W ostatnich latach obserwuje się systematyczny wzrost produkcji kukurydzy cukrowej.