Tutaj najważniejsze jest tarcie - czasami nawet do krwi
Biała kiełbasa z chrzanem to charakterystyczny element wielkanocnego stołu. Tradycja wykorzystania chrzanu, będącego dodatkiem i składnikiem wielu potraw, przekazywana jest od pokoleń. Celem konkursu jest zachęcenie mieszkańców Wielkopolski do uprawy i wykorzystywania tej rośliny oraz promocja walorów zdrowotnych i smakowych chrzanu. Wydarzenie sprzyja popularyzacji kuchni regionalnej stanowiącej dziedzictwo kulinarne Wielkopolski.
Koła Gospodyń Wiejskich, czerpiąc z lokalnych receptur i tradycji, mogą zaprezentować przed szeroką publicznością swoje unikatowe i nigdzie niespotykane potrawy z chrzanem. Motyw przewodni konkursu jest także związany z okresem Świąt Wielkanocnych, który sprzyja kultywowaniu świątecznych tradycji kulinarnych i wykorzystaniu w nich chrzanu.
Druga edycja konkursu „Tarcia chrzanu w Chrzanie - Wielkopolskie Tradycje Wielkanocne” organizowana przez samorząd województwa wielkopolskiego i gminę Żerków to okazja do poznania nowych smaków, promocji lokalnych tradycji i przysmaków. Organizacja konkursu ma na celu popularyzowanie rośliny, ale także licznych tradycji świątecznych i kulinarnych związanych z Wielkanocą. Konkurs to także inspiracja dla młodych pokoleń do czerpania z dziedzictwa przodków i aktywnego udziału w życiu lokalnych organizacji i społeczności. Ogromnych emocji dostarczy konkurencja tarcia chrzanu na czas, która pokazuje że uczestnicy rywalizacji oprócz talentu kulinarnego muszą posiadać dużą siłę i sprawność fizyczną - mówi wicemarszałek województwa wielkopolskiego Krzysztof Grabowski
Konkurs skierowany jest do Kół Gospodyń Wiejskich funkcjonujących na terenie województwa wielkopolskiego. Każdy uczestnik może zgłosić się na jedną lub na obydwie kategorie konkursowe: konkurs tarcia chrzanu oraz konkurs na potrawę z chrzanu lub z chrzanem. W konkursie tarcia chrzanu mogą wziąć udział jedna lub dwie osoby z KGW, które będą pojedynczo lub na zmianę tarły chrzan przez maksymalnie 3 minuty. W ramach drugiej kategorii na najlepszą potrawę z chrzanu uczestnicy zobowiązani są dostarczyć potrawę zgłoszoną w ramach trwającego naboru zgłoszeń.
Nagrody finansowe dla zwycięzców i wyróżnienia
Przedmiotem oceny konkursu tarcia chrzanu będzie waga utartego chrzanu. Natomiast w przygotowanych potrawach z chrzanem lub z chrzanu ocenie poddane zostaną: sposób prezentacji potrawy - wygląd, estetyka, oryginalność i sposób podania oraz walory smakowe i zapachowe. Laureaci konkursu, którzy uzyskają największą liczbę punktów w każdej z dwóch kategorii, otrzymają nagrody finansowe za zajęcie I, II i III miejsca. Przewidziano także wyróżnienia w każdej z dwóch kategorii.
Dwa tygodnie na zgłoszenie
Nabór zgłoszeń trwa do 4 marca, natomiast finał odbędzie się 24 marca 2024 r. w sali sportowej w Chrzanie. Szczegółowe informacje dotyczące konkursu zawarte są w regulaminie zamieszczonym na stronie Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu https://www.umww.pl/chrzan