Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Tyle trzeba zapłacić dziś za nowy ciągnik. Sprawdziliśmy aktualne ceny [VIDEO]
      Wojna cenowa na rynku jabłek: Czy sadownicy przetrwają?
      Drastycznie niskie ceny kapusty. Z czego wynikają?
      Ile płacono za produkty rolne? Potaniały ziemniaki, pszenica oraz żyto
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Stworzyła sklepik przy gospodarstwie. Jest samowystarczalna [VIDEO]
      Koniec absurdalnych kar dla rolników? To prawo może się wkrótce zmienić
      Rolnicy mają na to czas tylko do 1 października. ARiMR przypomina
      Czy rolnicy płacą za utylizację padłych zwierząt?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Jak można wyhodować ziemniaki idealne. Oni to wiedzą!
      Ochrona rzepaku “po nowemu”. Jak w praktyce działają biopreparaty?
      U tych rolników niesamowite wyniki plonowania. Jak im się to udało?
      Kiedy rzeczywiście najlepiej zwalczać miotłę zbożową? Ekspert radzi!
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
      Kolejny nabór w ARiMR na horyzoncie. Chodzi o rolnictwo precyzyjne i maszyny
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Kontrowersyjny plan Brukseli dla rolników. Kto straci najwięcej? Walka o dopłaty
      Do tych rolników wypłata środków ruszy w październiku
      Aktywny rolnik - może pojawić się "furtka" do obejścia nowych przepisów
      W tym przypadku możesz sprzedać dom od ręki i bez podatku. Ważny wyrok sądu
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Musisz zacząć już teraz, jeśli chcesz, by grudnik pięknie zakwitł na święta
      Październik to ostatni dzwonek. Wiosna przywita cię cudnym, szafirowym dywanem
      Wapnowanie trawnika jesienią nie zawsze ma sens. Kiedy tego nie robić?
      Nie wyrzucaj tego popularnego odpadu. Porwij i zmieszaj z glebą w ogrodzie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Pyszne święta: Kiełbasy z tradycyjnej wędzarni

Pyszne święta: Kiełbasy z tradycyjnej wędzarni

Newsy 10 grudnia 2018 08:45 redakcja Aktualizacja: 21 grudnia 2018 15:26
Pyszne święta: Kiełbasy z tradycyjnej wędzarni
Źródło: ZM Kaczmarek
Znany kucharz Karol Okrasa w jednym ze swoich programów opowiedział o tym, jak jego zdaniem powinien wyglądać Raj. Według niego, oprócz ciszy i błogiego spokoju, znaleźć się tam powinny także piecyk koza i tradycyjna wędzarnia, zapewne podobna do tej, jaka jest w Zakładzie Mięsnym Kaczmarek w Pępowie.
Spis treści:

    Znany kucharz Karol Okrasa w jednym ze swoich programów opowiedział o tym, jak jego zdaniem powinien wyglądać Raj.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Według niego, oprócz ciszy i błogiego spokoju, znaleźć się tam powinny także piecyk koza i tradycyjna wędzarnia, zapewne podobna do tej, jaka jest w Zakładzie Mięsnym Kaczmarek w Pępowie.

    Produkowane tam wędliny powstają bez dodatków i ulepszaczy, tylko na bazie naturalnych przypraw czyli czosnku, majeranku, pieprzu oraz soli. Swój wyśmienity smak i zapach zawdzięczają właśnie tej „rajskiej” wędzarni opalanej drewnem olchowym lub dębowym. ZM Kaczmarek to mały rodzinny zakład, który współpracuje jedynie z polskimi producentami trzody chlewnej.

    - W związku z tym, że zależy nam na jakości mięsa, skupujemy towar tylko z terenu naszego powiatu, a głównie od współpracujących z naszym zakładem rolnikami zrzeszonymi w Grupie Producenckiej  „Biskupianie”. Są to sprawdzeni hodowcy, których znamy i wiemy, jak prowadzą chów - tłumaczy Marian Kaczmarek, właściciel firmy.

    Prywatna masarnia funkcjonująca od 2002 roku (wcześniej działała pod szyldem Gminnej Spółdzielni w Pępowie), cieszy się renomą na lokalnym rynku nie tylko dzięki wyrobom wędliniarskim najwyższej jakości, ale i zaangażowaniu w popularyzacji miejscowego folkloru. Od Biskupizny - regionu Południowej Wielkopolski o bogatym dorobku kultury ludowej swą nazwę ma jedna z najlepszych kiełbas ZM Kaczmarek. To właśnie ona została doceniona na targach POLAGRA FOOD 2012, gdy przyznano jej tytuł "Perła 2012".

    Wyróżnienie i nominację do nagrody otrzymały także inne produkty: kiełbasa pępowska krucha i szynka tradycyjna. ZM Kaczmarek idealnie wpisuje się w ideę przetwórstwa o tradycyjnych korzeniach, dlatego nie dziwi, że został zauważony chociażby w konkursie "Dziedzictwo Kulinarne Wielkopolski”.Więcej informacji: www.zmkaczmarek.pl


    Czytaj także: Perła wśród wędlin. Nagroda Polagra Food dla ZM Kaczmarek

    • Tagi:
    • kiełbasy
    • naturalne przyprawy
    • tradycyjne jedzenie
    • lokalne
    • Kaczmarek
    • kiebłasa biskupiańska
    redakcja
    Podobne artykuły
    Sylwetki

    Leszek Mroskowiak: "Uparcie obstawałem przy swoim - będę rzeźnikiem"

    1 kwietnia 2021
    Newsy

    Pyszne święta: Przetwory mięsne pachnące tradycyjnymi przyprawami

    17 grudnia 2018
    Newsy

    Pyszne święta: Lokalne oleje tłoczone na zimno

    15 grudnia 2018
    Newsy

    Pyszne święta: Tradycyjne sery smażone ze Śremu

    12 grudnia 2018
    Bydło i mleko

    Zaprezentowali trzy nowe obory [ZDJĘCIA]

    27 kwietnia 2017
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    Dopłaty 2025. ARiMR już gotowa do wypłacania płatności do hektarów [VIDEO]
    29 września 2025
    Uprawy
    Spore kary dla nieświadomych rolników. O tym zgłoszeniu nie wolno zapominać
    29 września 2025
    Przepisy
    Zaliczka na zakup od rolnika ryczałtowego – o czym musisz wiedzieć?
    29 września 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Tragedia podczas zbioru kukurydzy. Nie żyje 43-latek
    29 września 2025
    Newsy
    Zagrażają rolnikom i sprzętowi. Już są straty na kilkaset tysięcy
    29 września 2025
    Newsy
    Dożynki Polskie w Spale rozpoczęte. Starostami Szymon Kluka i Anna Jaszczołt
    28 września 2025
    Newsy
    O włos od tragedii. Traktor rozpadł się na pół
    28 września 2025
    Ciągniki
    AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
    27 września 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności