Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Katastrofa na rynku bydła
      Ziaja: „Ssanie na polską wołowinę jest ogromne”
      Rynek zbóż: wytwórnie nie robią zapasów. Czy jest szansa na podwyżki?
      Kukurydza znika z pól, a wilgotność nie znika z ziaren
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
      Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
      Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rolnictwo wpływa na mentalność studentów? Zaskakujące wyniki badań
      Co działa, a z czym lepiej dać sobie spokój? Praktyczne wskazówki dla uprawiających buraki
      Koniec worków bliski. Co dalej z tradycyjną sprzedażą ziemniaka? [KOMENTARZ]
      Zasiewy po 15 listopada? Tak, ale tu i tymi odmianami
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
      Umowy dzierżawy ziemi po nowemu. “Te zmiany mogą mieć poważne konsekwencje dla rolników”
      BGK informuje: są kolejne pieniądze na tanie kredyty dla rolników
      Pojawiła się szansa na zablokowanie umowy z Mercosur. To będzie punkt zwrotny?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Posadź teraz, zakwitnie w Boże Narodzenie. Dom wypełni się korzennym zapachem
      Kwitnie zimą i wygląda jak konfetti. Musisz mieć ten krzew w swoim ogrodzie
      Zielona plaga na podjeździe? Polej tym mech na kostce, a problem zniknie
      Zasada pięciu metrów w ogrodzie. Ogrodnicy radzą: Uważaj na te połączenia
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Karol Walczak - walczy z pogodą i wahaniami cen warzyw

Karol Walczak - walczy z pogodą i wahaniami cen warzyw

Sylwetki 23 listopada 2017 07:00 Tomasz Kodłubański
Karol Walczak - walczy z  pogodą i wahaniami cen warzyw
Źródło: Tomasz Kodłubański
Nowoczesne gospodarstwo Karola Walczaka z Boguszyc. Rolnik zdecydował się uprawiać warzywa.
Spis treści:


    Okolice miejscowości Tum i Piątek znane są w Polsce nie tylko z romańskiej kolegiaty czy geograficznego środka Polski, ale także z szeroko rozpowszechnionych upraw wczesnych warzyw, takich jak wczesne kapusty, brokuły czy kalafiory. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Gospodarstwo Karola Walczaka z Boguszyc należy do najnowocześniejszych i najbardziej wydajnych w rejonie Łęczycy. Walczak, jak większość plantatorów z tego regionu, uprawia warzywa kapustne oraz selery, pory i marchew. Gospodarstwo prowadzi od 2000 roku , kiedy to przejął je po rodzicach. Dostał 16 ha ziemi uprawnej, a obecnie gospodaruje na 30 ha. Rodzice hodowali bydło opasowe, ale on postanowił zająć się wyłącznie uprawą warzyw.

    ZOBACZ TAKŻE: Jeszcze rolnik czy już przedsiębiorca?

    Co konkretnie uprawia?

    Obok kapustnych, takich jak: kalafior, kapusta biała, czerwona i pekińska rolnik uprawia także warzywa korzeniowe –  marchew, seler, pietruszkę, pasternak, buraka ćwikłowego oraz cebulowe: cebulę perłową i pora. Sadzi także ziemniaki na areale 5 ha. Z tegorocznych plonów rolnik jest zadowolony. - Ogółem zebraliśmy 350 ton selera, 80 ton pora i 70 ton kapusty pekińskiej. Cały plon świetnej jakości. Por i kapusta pekińska przetrzymały nawet niekorzystną  zmiany pogody w lecie w miarę dobrze. Teraz mamy poważny problem ze zbytem. Kalafior  wypadł również dobrze. Nie wiadomo,  co ze sprzedażą, dlatego planujemy w razie zastoju na rynku umieścić go w naszych chłodniach i przechowalni – mówi  rolnik.

    Sprawdź aktualne ceny warzyw TUTAJ.

    Wydajność to nie wszystko

    Wydajność z hektara to jedno, a  sprzedaż warzyw to drugie. - Sytuacja w tym roku jest bardzo trudna dla takich rolników jak ja, ponieważ obok utrudnień związanych ze sprzedażą płodów rolnych na rynkach, gdzie rolnicy coraz częściej są ograniczani przez pośredników, mamy jeszcze spadające ceny warzyw spowodowane przez niezły urodzaj, jaki w tym roku jest w naszym regionie - mówi Walczak. 

    Innym problemem, który cały czas wpływa negatywnie na sytuację polskich plantatorów warzyw, jest obowiązujący od trzech lat zakaz sprzedaży produktów świeżych do Federacji Rosyjskiej. - Oczywiście największym problemem jest embargo nałożone przez Rosję na import warzyw z krajów unijnych, co bardzo mocno uderzało i nadal uderza w naszych plantatorów. Wcześniej była afera z bakterią EHEC, która rykoszetem odbiła się na polskich rolnikach, dzisiaj jesteśmy dołowani przez embargo – narzeka Karol Walczak.

    W latach poprzednich plantator sprzedawał warzywa do przetwórni położonych w okolicach Łowicza i Skierniewic. Dzisiaj dostarcza warzywa tylko do punktów skupu warzyw w Tumie, Górze Św. Małgorzaty i w Różycach. Czasami stoi też na rynkach hurtowych w Broniszach pod Warszawą, na Zjazdowej w Łodzi oraz we Wrocławiu. Część warzyw uprawia na potrzeby przetwórstwa przemysłowego. - Dobra byłaby umowa kontraktacyjna z zakładami przetwórczymi. Gorzej, że punkt skupu warzyw w pobliskiej Górze Św. Małgorzaty, pomimo umowy jaką z nimi mamy, skupuje tylko nieregularnie niewielkie ilości warzyw – mówi rolnik.

    ZOBACZ TAKŻE: Marcin Kozub - nowocześnie gospodarujący rolnik

    Zainwestował w chłodnie

    W  regionie Łęczycy i Tumu rolnicy mają już kilkaset chłodni przystosowanych do przechowywania szybko psujących się warzyw czy owoców. Bez możliwości magzynowania zebranego plonu trudno sobie wyobrazić funkcjonowanie gospodarstwa ogrodniczego. - Bardzo ważna jest baza przechowalnicza, którą dysponuję - podkreśla Karol Walczak. - Trzy chłodnie mogące pomieścić po 250 ton o powierzchni 100 m2 każda oraz pomieszczenie magazynowe mogące pomieścić dodatkowo 300 ton warzyw bardzo ułatwiają mi sprzedaż towaru, który z upływem czasu staje się deficytowy na rynkach w większych i mniejszych miastach. 

    Już w 2007 roku Karol Walczak zainwestował w budowę pierwszych dwu chłodni i przechowalni warzyw. - Te inwestycje były niezbędne ponieważ jest możliwość zawierania umów na dostawy kapusty i natki pietruszki pośrednikom w handlu warzywami z wielu regionów Polski: ze Szczecina, Koszalina, Katowic, Wrocławia i Gdyni. Jak na razie muszę przyznać, że zarówno kapustne jak i warzywa korzeniowe przechowują się bardzo dobrze. Straty spowodowane ewentualnym gniciem czy chorobami atakującymi warzywa są niewielkie w porównaniu z embargiem, jakie na nas nałożyła Rosja – uważa K. Walczak.

    Zwiększyła się w związku z tym sprzedaż produktów świeżych na rynkach krajowych.- To dla mnie i dla dziesiątków plantatorów warzyw praktycznie jedyna możliwość sprzedaży, która nam zostaje po ograniczeniach w handlu z Rosją. Musimy dostosowywać się do cen skupu, jakie zaoferują zakłady przetwórcze lub firmy regionalne zajmujące się zakupem warzyw. Będziemy nadal produkować, by utrzymać nasze rodziny i gospodarstwa - konkluduje Karol Walczak.

    ZOBACZ TAKŻE: Polska cydrem płynąca...
     

    • Tagi:
    • rolnik
    • gospodarstwo
    • warzywa
    • Karol Walczak
    • nowoczesny
    Tomasz Kodłubański
    Podobne artykuły
    Przepisy

    Rolnicy zarabiają 5 tys. zł na ha. Absurd? Jest szansa na zmiany w obliczeniach

    15 listopada 2025
    Hotblog

    Zupa szpinakowa z makaronem

    13 listopada 2025
    Analizy rynkowe

    Sieci wymuszają niskie ceny warzyw

    12 listopada 2025
    Sylwetki

    Rolnik z Wielkopolski zbudował tę oborę bez użycia jednej cegły [VIDEO]

    9 listopada 2025
    Ceny rolnicze

    Koniec sprzedaży poniżej kosztów produkcji dla rolników? Nowe prawo UE ma ukrócić dyktat cen

    7 listopada 2025
    Hotblog

    Domowy rosół z kaczki

    6 listopada 2025
    Ceny rolnicze

    Konkurencja warzyw z importu na rynkach rośnie. Wywiera ona presję na ceny

    5 listopada 2025
    Przepisy

    KRUS funduje darmowe wyjazdy na 21 dni. Rolnicy powinni o tym wiedzieć

    5 listopada 2025
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    BGK informuje: są kolejne pieniądze na tanie kredyty dla rolników
    15 listopada 2025
    Przepisy
    Pojawiła się szansa na zablokowanie umowy z Mercosur. To będzie punkt zwrotny?
    15 listopada 2025
    Przepisy
    Rolnicy zarabiają 5 tys. zł na ha. Absurd? Jest szansa na zmiany w obliczeniach
    15 listopada 2025
    Najnowsze
    Sylwetki
    Rolnik z Wielkopolski zbudował tę oborę bez użycia jednej cegły [VIDEO]
    9 listopada 2025
    Sylwetki
    Do czterdziestoletniego liaza zamontował 320-konny silnik
    2 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Te loszki dają mu zysk. Hodowca świń z Łodzi zabrał nas do swojej chlewni [VIDEO]
    22 października 2025
    Sylwetki
    Co zrobić, aby zebrać prawie 10 ton pszenicy z hektara? [VIDEO]
    19 października 2025
    Sylwetki
    Byki karmią trzy razy dziennie paszą wysokobiałkową
    19 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności