Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Czy ceny zbóż mogą być jeszcze niższe? Ekspert ujawnia, co czeka rynek
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rzekomy pomór drobiu znów zbiera żniwo. Choroba w potężnym stadzie
      Polska będzie wolna od ptasiej grypy? Branża drobiarska na to liczy
      Przełomowa decyzja w sprawie pryszczycy. Zmiana nastąpi o północy
      Ile kosztują kury w czerwcu 2025 roku? Oto aktualne ceny
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Grad wielkości piłek golfowych zniszczył uprawy [VIDEO, ZDJĘCIA]
      Kiedy wykonać zabieg T3 w zbożach i przede wszystkim czym?
      Rośnie liczba gmin, w których przewiduje się straty w plonach z powodu suszy
      Pieniądze zarobione w Londynie zainwestowali w ziemię. Mają 280 hektarów [VIDEO]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Tym traktorem zrobiliśmy niemal wszystko. Nowy ciągnik Claas w akcji [VIDEO]
      Ciągniki z Azji będą coraz bardziej się liczyć? Aktualna sprzedaż w Polsce
      Chcą transportować własne płody rolne, muszą płacić podatek. Jest odpowiedź
      Nowa prasa rolnicza na rynku. Jest w pełni zautomatyzowana [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Te przepisy dotkną rolników. Kary są surowe
      ARiMR płaci 5 tys. od sztuki. Nabór w toku
      Zmiany w “Młodym Rolniku 2025”. Wiemy, kogo mogą ucieszyć najbardziej
      To oni decydują, na co wydawane są miliony zł na promocję żywności [NAZWISKA]
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Odstrasza ślimaki, a do tego pięknie kwitnie. Idealna dla początkujących
      Kwitnie nawet przez pół roku. Świetnie poradzi sobie w cieniu
      Nie tylko ogórki. Jakie jeszcze warzywa można posadzić w czerwcu?
      Kwitnie do pierwszych przymrozków. Lazurowe kwiaty otwierają się w słoneczne dni
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Kampania cukrownicza 2023/2024 - najważniejsze informacje

Kampania cukrownicza 2023/2024 - najważniejsze informacje

Uprawy 23 października 2023 07:00 Marianna Kula
Kampania cukrownicza 2023/2024 - najważniejsze informacje
Źródło: M. Kula
Jak przebiega kampania cukrownicza? Jakie plony są notowane? Jakie problemy wystąpiły w sezonie wegetacyjnym 2023?
Spis treści:

    Sprawdziliśmy, co na ten temat mówią przedstawiciele koncernów i związku producenckiego.

    Krajowy Związek Producentów Buraka Curowego 

    W tym roku burakami obsianych zostało przeszło 265 tys. ha. - Jest to największa powierzchnia od 2005 r. (więcej o ponad 40 tys. ha niż w 2022 r.). Był to trudny rok. Ze względu na warunki pogodowe siewy były długie, rozpoczęły się w połowie marca, a zakończyły na początku maja. Średnio opóźnienie wynosiło ok 2 tygodnie. Mimo tego wschody były równomierne, a obsada lepsza niż w latach ubiegłych. Niestety susza w czerwcu i lipcu bardzo negatywnie wpłynęła na wegetację roślin. Nie wszędzie sierpniowe opady pozwoliły na „nadrobienie” strat” - relacjonuje Rafał Strachota, dyrektor biura Krajowego Związku Producentów Buraka Cukrowego. Zwraca jednocześnie uwagę na to, że w tym roku mieliśmy ponownie do czynienia z nasilonym żerowaniem szkodników wschodów, w szczególności mszyc. W późniejszym okresie z kolei plantacjom zagrażał skośnik buraczak. Co z chorobami? - Chwościk burakowy pojawił się na plantacjach dosyć późno, jednakże obecnie obserwujemy szybki rozwój tej choroby - mówi dyrektor biura KZPBC. Kampania przerobu buraków, jak wynika z rozeznania Związku, rozpoczęła się bardzo wcześnie. Pierwsze cukrownie zaczęły bowiem krojenie pod koniec sierpnia. - Plony są zróżnicowane - najwyższe w Polsce Południowej i Południowo Wschodniej, najniższe w rejonach, gdzie występowała największa susza (środkowa część Polski od zachodniej do wschodniej granicy państwa) - podaje Rafał Strachota. Zawartość cukru w burakach jest zróżnicowana - średnia od początku kampanii nie przekracza 16%. - Jednakże oba parametry poprawiają się. Powinniśmy uzyskać w skali kraju plony korzeni na poziomie ok. 63 t/ha i dostarczyć ok. 16,7 mln t buraków do cukrowni - wskazuje dyrektor biura KZPBC.

    Pfeifer & Langen Polska 

    Kampania cukrownicza w zakładach P&L Polska rozpoczęła się w dniach 28-30 sierpnia. Wszystko idzie zgodnie z planem. - Zakłady obecnie przerabiają buraki według planowanych ilości. Przerób przebiega sprawnie i bez większych zakłóceń - relacjonuje Mirosław Paluch, dyrektor ds. surowcowych P&L Polska. W związku z tym kampania powinna się zakończyć na przełomie pierwszej i drugiej dekady stycznia.

    W wielu gospodarstwach zrzeszonych w P&L Polska plony buraka cukrowego przekraczają 60, a nawet 70 t/ha, średnio jednak utrzymują się na poziomie od 52 do 60 t/ha. - Obserwujemy duże zróżnicowanie plonów w poszczególnych gospodarstwach. Upatrujemy przyczyny tych różnic zarówno w zastosowanych technologiach uprawy, rozkładzie opadów, jak i zasobów glebowych - wylicza Mirosław Paluch. Średni poziom zanieczyszczeń z kolei jest obecnie niższy niż obserwowaliśmy w niektórych wcześniejszych kampaniach buraczanych. Jest to m.in. efekt: jakości pracy rolników w trakcie uprawy buraków - ich ochrony herbicydowej i fungicydowej.

    Plantatorzy P&L Polska siewy buraków w tym roku rozpoczęli w warunkach z dużo większą ilością wilgoci na polach niż w ostatnich kilku latach. Te z kolei opóźniały wjazd na pola. Wschody na szczęście były wyrównane. Co dalej? - Warunki do przeprowadzenia skutecznej ochrony przed chwastami na początku sezonu były sprzyjające, jednakże w gospodarstwach, w których siew był opóźniony z powodu braku opadów, skuteczność była ograniczona - relacjonuje Mirosław Paluch. Porusza również temat dot. pozostałych agrofagów: - W tym roku obserwowaliśmy duże nasilenie występowania mszycy oraz skośnika buraczaka. Monitorowaliśmy również rozwój chorób grzybowych i na bazie tych monitoringów na bieżąco informowaliśmy plantatorów o występujących ryzykach w uprawie oraz możliwościach zabezpieczenia plantacji przed ich negatywnymi skutkami. Dyrektor ds. surowcowych P&L Polska zwraca również uwagę na rozkład opadów w sezonie wegetacyjnym 2023. - W czerwcu i w lipcu w rejonie Wielkopolski, Kujaw, Mazowsza oraz Warmii i Mazur obserwowaliśmy duży deficyt opadów deszczu. Opady sierpniowe znacznie tę sytuację poprawiły, jednak ilość opadów w poszczególnych rejonach uprawy była zróżnicowana. Na deficyt wody duży wpływ miały również wysokie temperatury, które notowaliśmy zarówno w lipcu, sierpniu, jak i wrześniu. Obecnie, również w wrześniu, obserwujemy bardzo małe ilości opadów, co przekłada się na ograniczony przyrost plonów oraz utrudnienia w zbiorze buraków, zwłaszcza na plantacjach na tzw. „ciężkich” glebach - komentuje Mirosław Paluch.

    Südzucker Polska S.A. 

    - Firma Südzucker Polska S.A. zakontraktowała, a plantatorzy obsiali taką powierzchnię, która zabezpiecza surowiec dla ponad 130-dniowej kampanii - informuje Magdalena Budzyńska, Marketing & Corporate Communication Manager w Südzucker Polska S.A. Zaznacza jednocześnie, że w naszych warunkach klimatycznych, biorąc pod uwagę efektywność zakładów produkcyjnych, jest to optymalny wynik. Kampania w Südzucker Polska S.A prowadzona jest w czterech zakładach produkcyjnych. Jako pierwsze - 5 września - krojenie buraków rozpoczęły zakłady produkcyjne Cukrownia Cerekiew oraz Cukrownia Strzelin. Następnie do pracy przystąpiły: Cukrownia Świdnica oraz Cukrownia Ropczyce. Korzystny przebieg pogody i lepsza - w porównaniu do roku ubiegłego - zdrowotność liści, jak podkreśla Magdalena Budzyńska, sprawia, że buraki nadal przyrastają i gromadzą cukier.

    Nordzucker Polska S.A.

    Pierwsze buraki w tegorocznej kampanii dostarczone zostały do Cukrowni Chełmża, która rozpoczęła produkcję 12 września. Dwa dni później - 14 września - na pełnych obrotach zaczął pracować Zakład w Opalenicy. Produkcja cukru trwać będzie około 130 dni, a jej zakończenie planowane jest na trzecią dekadę stycznia. - W pierwszych tygodniach kampanii zarówno plon, jak i zawartość cukru w korzeniach są niższe, aniżeli w późniejszych miesiącach. Obecnie średnia polaryzacja z zakończonych dostaw kształtuje się na poziomie poniżej 16%, plon natomiast wynosi około 60 t/ha - relacjonuje Natalia Mioduszewska, dyrektor ds. surowcowych Nordzucker Polska S.A. Zwraca jednocześnie uwagę na to, że ze względu na bardzo dobre warunki zarówno do zbioru buraków, jak i ich załadunku oraz doczyszczania, w tym bezdeszczowe dni, zanieczyszczenie korzeni ziemią jest na niższym poziomie w porównaniu do średnich zanieczyszczeń korzeni zebranych w mniej korzystnych warunkach, które częściej występują w okresie późno-jesiennym i wczesno-zimowym. - Widoczne jest natomiast dużo wyższe zanieczyszczenie chwastami, których oddzielenie od korzeni stanowi istotny problem już na etapie zbioru buraków - zaznacza ekspertka.

    Szacunki wskazują, że plon w rejonach plantacyjnych Nordzucker Polska powinien być wyższy w porównaniu z rokiem ubiegłym. - Szczególnie w rejonie kontraktacyjnym Cukrowni Opalenica spodziewamy się wyższych plonów, głównie ze względu na korzystny rozkład opadów w sierpniu w rejonie Wielkopolski, który sprzyjał przyrostowi masy korzeni - informuje dyrektor ds. surowcowych Nordzucker Polska S.A. Zaznacza przy tym, że obecnie panujące warunki pogodowe - duża liczba słonecznych dni oraz chłodne noce - sprzyjają gromadzeniu się cukru w korzeniach. - Dzięki temu należy spodziewać się wzrostu zawartości cukru w burakach, a tym samym polaryzacji na poziomie zbliżonym do średniej pięcioletniej, uzyskiwanej przez plantatorów, dostarczających surowiec do Nordzucker Polska - uważa Natalia Mioduszewska. Dokonuje również podsumowania sezonu wegetacyjnego 2023: - Warunki atmosferyczne na początku wegetacji nie sprzyjały wschodom, a same siewy były w wielu przypadkach opóźniane. Dłuższy okres kiełkowania nasion sprzyjał również rozwojowi zgorzeli siewek, które można było zauważyć na polach. Późniejszy napływ ciepła poprawił tę sytuację – buraki przyspieszyły rozwój, choć lokalnie ilość opadów była poniżej średniej z wielolecia. W lipcu na plantacjach widoczny był deficyt wody, a buraki traciły turgor. Opady, które wystąpiły w sierpniu znacznie poprawiły stan plantacji i wpłynęły korzystnie na rozwój roślin.

    Dyrektor ds. surowcowych Nordzucker Polska S.A. zwraca uwagę na to, że w tym sezonie plantaorzy mieli możliwość skutecznej walki ze skośnikiem buraczakiem dzięki zarejestrowaniu dwóch insektycydów oraz prowadzeniu precyzyjnych obserwacji monitoringowi tego szkodnika. - Nie zmienia to jednak faktu, że skuteczna ochrona herbicydowa i insektycydowa plantacji przy jednoczesnym wycofywaniu środków ochrony roślin staje się coraz większym wyzwaniem dla plantatorów, co można było obserwować również w minionym sezonie - podkreśla Natalia Mioduszewska.

    • Tagi:
    • Kampania cukrownicza 2023/2024
    Marianna Kula
    Marianna Kula - redaktor działu "Uprawy" ogólnopolskiego miesięcznika "Wieści Rolnicze", portalu wiescirolnicze.pl i wiodącego kanału YT pod tą samą nazwą. Z redakcją związana od ponad 10 lat. Uczestniczy w konferencjach naukowych i śledzi innowacje w firmach związanych z rolnictwem.
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Uprawy

    Przymroziło. Sypnęło śniegiem. Co z burakami? Ile jeszcze do zbioru?

    4 grudnia 2023
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Te przepisy dotkną rolników. Kary są surowe
    6 czerwca 2025
    Ceny rolnicze
    Czy ceny zbóż mogą być jeszcze niższe? Ekspert ujawnia, co czeka rynek
    6 czerwca 2025
    Zboża
    Grad wielkości piłek golfowych zniszczył uprawy [VIDEO, ZDJĘCIA]
    6 czerwca 2025
    Najnowsze
    Zboża
    Grad wielkości piłek golfowych zniszczył uprawy [VIDEO, ZDJĘCIA]
    6 czerwca 2025
    Choroby i szkodniki
    Kiedy wykonać zabieg T3 w zbożach i przede wszystkim czym?
    6 czerwca 2025
    Zboża
    Rośnie liczba gmin, w których przewiduje się straty w plonach z powodu suszy
    5 czerwca 2025
    Zboża
    Pieniądze zarobione w Londynie zainwestowali w ziemię. Mają 280 hektarów [VIDEO]
    4 czerwca 2025
    Uprawy
    Wtórne kwitnienie w rzepaku. Co robić? Jakie preparaty w ramach desykacji?
    4 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy