Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt
      Kukurydza mokra - ile kosztuje? Jakie odliczenia w skupach za wilgotność?
      Ile kosztują orzechy? Różnice cen w stosunku do ubiegłorocznych, zaskakują
      Spadki cen pszenicy na Matif, a co w krajowych skupach?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt
      Jak rolnicy oceniają spotkanie z ministrem rolnictwa? 5 godzin rozmów i co dalej?
      Ceny mleka. Spadki cen produktów mlecznych wpłyną na stawki za surowiec w skupie?
      Groźny wirus znów uderza. Gdzie tym razem?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      80 mln zł na pierwszą w Polsce suszarnię parową wysłodków
      Za tę pszenicę firmy płacą więcej
      Ziemniaczny kłopot i jego skutki. Grozi nam kolejny kryzys?
      Dlaczego liście rzepaku żółkną?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Wnioski od dziś! Ten nabór właśnie się rozpoczął. ARiMR przypomina
      Prześwietlono sprawę rzekomej zmowy cenowej. UOKiK nie ma wątpliwości
      Za chwilę kolejna zmiana czasu 2025. Czy to już w ten weekend?
      1,5 mld zł już na kontach rolników. Kolejni otrzymają zaliczki wkrótce
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Czym zastąpić chryzantemy? Coraz częściej wybieramy na cmentarz te kwiaty
      Zapomnij o tulipanach. To ona może być królową wiosennego ogrodu
      Cień w ogrodzie to nie problem! Zasadź je już teraz, a wiosną cię zachwycą
      Nagły zwrot w pogodzie: Wiadomo, kiedy będzie 20 stopni. Nowa prognoza
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Kampania cukrownicza 2023/2024 - najważniejsze informacje

Kampania cukrownicza 2023/2024 - najważniejsze informacje

Uprawy 23 października 2023 07:00 Marianna Kula
Kampania cukrownicza 2023/2024 - najważniejsze informacje
Źródło: M. Kula
Jak przebiega kampania cukrownicza? Jakie plony są notowane? Jakie problemy wystąpiły w sezonie wegetacyjnym 2023?
Spis treści:

    Sprawdziliśmy, co na ten temat mówią przedstawiciele koncernów i związku producenckiego.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Krajowy Związek Producentów Buraka Curowego 

    W tym roku burakami obsianych zostało przeszło 265 tys. ha. - Jest to największa powierzchnia od 2005 r. (więcej o ponad 40 tys. ha niż w 2022 r.). Był to trudny rok. Ze względu na warunki pogodowe siewy były długie, rozpoczęły się w połowie marca, a zakończyły na początku maja. Średnio opóźnienie wynosiło ok 2 tygodnie. Mimo tego wschody były równomierne, a obsada lepsza niż w latach ubiegłych. Niestety susza w czerwcu i lipcu bardzo negatywnie wpłynęła na wegetację roślin. Nie wszędzie sierpniowe opady pozwoliły na „nadrobienie” strat” - relacjonuje Rafał Strachota, dyrektor biura Krajowego Związku Producentów Buraka Cukrowego. Zwraca jednocześnie uwagę na to, że w tym roku mieliśmy ponownie do czynienia z nasilonym żerowaniem szkodników wschodów, w szczególności mszyc. W późniejszym okresie z kolei plantacjom zagrażał skośnik buraczak. Co z chorobami? - Chwościk burakowy pojawił się na plantacjach dosyć późno, jednakże obecnie obserwujemy szybki rozwój tej choroby - mówi dyrektor biura KZPBC. Kampania przerobu buraków, jak wynika z rozeznania Związku, rozpoczęła się bardzo wcześnie. Pierwsze cukrownie zaczęły bowiem krojenie pod koniec sierpnia. - Plony są zróżnicowane - najwyższe w Polsce Południowej i Południowo Wschodniej, najniższe w rejonach, gdzie występowała największa susza (środkowa część Polski od zachodniej do wschodniej granicy państwa) - podaje Rafał Strachota. Zawartość cukru w burakach jest zróżnicowana - średnia od początku kampanii nie przekracza 16%. - Jednakże oba parametry poprawiają się. Powinniśmy uzyskać w skali kraju plony korzeni na poziomie ok. 63 t/ha i dostarczyć ok. 16,7 mln t buraków do cukrowni - wskazuje dyrektor biura KZPBC.

    Pfeifer & Langen Polska 

    Kampania cukrownicza w zakładach P&L Polska rozpoczęła się w dniach 28-30 sierpnia. Wszystko idzie zgodnie z planem. - Zakłady obecnie przerabiają buraki według planowanych ilości. Przerób przebiega sprawnie i bez większych zakłóceń - relacjonuje Mirosław Paluch, dyrektor ds. surowcowych P&L Polska. W związku z tym kampania powinna się zakończyć na przełomie pierwszej i drugiej dekady stycznia.

    W wielu gospodarstwach zrzeszonych w P&L Polska plony buraka cukrowego przekraczają 60, a nawet 70 t/ha, średnio jednak utrzymują się na poziomie od 52 do 60 t/ha. - Obserwujemy duże zróżnicowanie plonów w poszczególnych gospodarstwach. Upatrujemy przyczyny tych różnic zarówno w zastosowanych technologiach uprawy, rozkładzie opadów, jak i zasobów glebowych - wylicza Mirosław Paluch. Średni poziom zanieczyszczeń z kolei jest obecnie niższy niż obserwowaliśmy w niektórych wcześniejszych kampaniach buraczanych. Jest to m.in. efekt: jakości pracy rolników w trakcie uprawy buraków - ich ochrony herbicydowej i fungicydowej.

    Plantatorzy P&L Polska siewy buraków w tym roku rozpoczęli w warunkach z dużo większą ilością wilgoci na polach niż w ostatnich kilku latach. Te z kolei opóźniały wjazd na pola. Wschody na szczęście były wyrównane. Co dalej? - Warunki do przeprowadzenia skutecznej ochrony przed chwastami na początku sezonu były sprzyjające, jednakże w gospodarstwach, w których siew był opóźniony z powodu braku opadów, skuteczność była ograniczona - relacjonuje Mirosław Paluch. Porusza również temat dot. pozostałych agrofagów: - W tym roku obserwowaliśmy duże nasilenie występowania mszycy oraz skośnika buraczaka. Monitorowaliśmy również rozwój chorób grzybowych i na bazie tych monitoringów na bieżąco informowaliśmy plantatorów o występujących ryzykach w uprawie oraz możliwościach zabezpieczenia plantacji przed ich negatywnymi skutkami. Dyrektor ds. surowcowych P&L Polska zwraca również uwagę na rozkład opadów w sezonie wegetacyjnym 2023. - W czerwcu i w lipcu w rejonie Wielkopolski, Kujaw, Mazowsza oraz Warmii i Mazur obserwowaliśmy duży deficyt opadów deszczu. Opady sierpniowe znacznie tę sytuację poprawiły, jednak ilość opadów w poszczególnych rejonach uprawy była zróżnicowana. Na deficyt wody duży wpływ miały również wysokie temperatury, które notowaliśmy zarówno w lipcu, sierpniu, jak i wrześniu. Obecnie, również w wrześniu, obserwujemy bardzo małe ilości opadów, co przekłada się na ograniczony przyrost plonów oraz utrudnienia w zbiorze buraków, zwłaszcza na plantacjach na tzw. „ciężkich” glebach - komentuje Mirosław Paluch.

    Südzucker Polska S.A. 

    - Firma Südzucker Polska S.A. zakontraktowała, a plantatorzy obsiali taką powierzchnię, która zabezpiecza surowiec dla ponad 130-dniowej kampanii - informuje Magdalena Budzyńska, Marketing & Corporate Communication Manager w Südzucker Polska S.A. Zaznacza jednocześnie, że w naszych warunkach klimatycznych, biorąc pod uwagę efektywność zakładów produkcyjnych, jest to optymalny wynik. Kampania w Südzucker Polska S.A prowadzona jest w czterech zakładach produkcyjnych. Jako pierwsze - 5 września - krojenie buraków rozpoczęły zakłady produkcyjne Cukrownia Cerekiew oraz Cukrownia Strzelin. Następnie do pracy przystąpiły: Cukrownia Świdnica oraz Cukrownia Ropczyce. Korzystny przebieg pogody i lepsza - w porównaniu do roku ubiegłego - zdrowotność liści, jak podkreśla Magdalena Budzyńska, sprawia, że buraki nadal przyrastają i gromadzą cukier.

    Nordzucker Polska S.A.

    Pierwsze buraki w tegorocznej kampanii dostarczone zostały do Cukrowni Chełmża, która rozpoczęła produkcję 12 września. Dwa dni później - 14 września - na pełnych obrotach zaczął pracować Zakład w Opalenicy. Produkcja cukru trwać będzie około 130 dni, a jej zakończenie planowane jest na trzecią dekadę stycznia. - W pierwszych tygodniach kampanii zarówno plon, jak i zawartość cukru w korzeniach są niższe, aniżeli w późniejszych miesiącach. Obecnie średnia polaryzacja z zakończonych dostaw kształtuje się na poziomie poniżej 16%, plon natomiast wynosi około 60 t/ha - relacjonuje Natalia Mioduszewska, dyrektor ds. surowcowych Nordzucker Polska S.A. Zwraca jednocześnie uwagę na to, że ze względu na bardzo dobre warunki zarówno do zbioru buraków, jak i ich załadunku oraz doczyszczania, w tym bezdeszczowe dni, zanieczyszczenie korzeni ziemią jest na niższym poziomie w porównaniu do średnich zanieczyszczeń korzeni zebranych w mniej korzystnych warunkach, które częściej występują w okresie późno-jesiennym i wczesno-zimowym. - Widoczne jest natomiast dużo wyższe zanieczyszczenie chwastami, których oddzielenie od korzeni stanowi istotny problem już na etapie zbioru buraków - zaznacza ekspertka.

    Szacunki wskazują, że plon w rejonach plantacyjnych Nordzucker Polska powinien być wyższy w porównaniu z rokiem ubiegłym. - Szczególnie w rejonie kontraktacyjnym Cukrowni Opalenica spodziewamy się wyższych plonów, głównie ze względu na korzystny rozkład opadów w sierpniu w rejonie Wielkopolski, który sprzyjał przyrostowi masy korzeni - informuje dyrektor ds. surowcowych Nordzucker Polska S.A. Zaznacza przy tym, że obecnie panujące warunki pogodowe - duża liczba słonecznych dni oraz chłodne noce - sprzyjają gromadzeniu się cukru w korzeniach. - Dzięki temu należy spodziewać się wzrostu zawartości cukru w burakach, a tym samym polaryzacji na poziomie zbliżonym do średniej pięcioletniej, uzyskiwanej przez plantatorów, dostarczających surowiec do Nordzucker Polska - uważa Natalia Mioduszewska. Dokonuje również podsumowania sezonu wegetacyjnego 2023: - Warunki atmosferyczne na początku wegetacji nie sprzyjały wschodom, a same siewy były w wielu przypadkach opóźniane. Dłuższy okres kiełkowania nasion sprzyjał również rozwojowi zgorzeli siewek, które można było zauważyć na polach. Późniejszy napływ ciepła poprawił tę sytuację – buraki przyspieszyły rozwój, choć lokalnie ilość opadów była poniżej średniej z wielolecia. W lipcu na plantacjach widoczny był deficyt wody, a buraki traciły turgor. Opady, które wystąpiły w sierpniu znacznie poprawiły stan plantacji i wpłynęły korzystnie na rozwój roślin.

    Dyrektor ds. surowcowych Nordzucker Polska S.A. zwraca uwagę na to, że w tym sezonie plantaorzy mieli możliwość skutecznej walki ze skośnikiem buraczakiem dzięki zarejestrowaniu dwóch insektycydów oraz prowadzeniu precyzyjnych obserwacji monitoringowi tego szkodnika. - Nie zmienia to jednak faktu, że skuteczna ochrona herbicydowa i insektycydowa plantacji przy jednoczesnym wycofywaniu środków ochrony roślin staje się coraz większym wyzwaniem dla plantatorów, co można było obserwować również w minionym sezonie - podkreśla Natalia Mioduszewska.

    • Tagi:
    • Kampania cukrownicza 2023/2024
    Marianna Kula
    Marianna Kula - redaktor działu "Uprawy" ogólnopolskiego miesięcznika "Wieści Rolnicze", portalu wiescirolnicze.pl i wiodącego kanału YT pod tą samą nazwą. Z redakcją związana od ponad 10 lat. Uczestniczy w konferencjach naukowych i śledzi innowacje w firmach związanych z rolnictwem.
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Uprawy

    Przymroziło. Sypnęło śniegiem. Co z burakami? Ile jeszcze do zbioru?

    4 grudnia 2023
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Prześwietlono sprawę rzekomej zmowy cenowej. UOKiK nie ma wątpliwości
    20 października 2025
    Uprawy
    Za tę pszenicę firmy płacą więcej
    20 października 2025
    Prawo i finanse
    Wnioski od dziś! Ten nabór właśnie się rozpoczął. ARiMR przypomina
    20 października 2025
    Najnowsze
    Uprawy
    80 mln zł na pierwszą w Polsce suszarnię parową wysłodków
    20 października 2025
    Uprawy
    Za tę pszenicę firmy płacą więcej
    20 października 2025
    Uprawy
    Ziemniaczny kłopot i jego skutki. Grozi nam kolejny kryzys?
    20 października 2025
    Uprawy
    Dlaczego liście rzepaku żółkną?
    17 października 2025
    Uprawy
    Ten nabór startuje 30 października. ARiMR zwraca na niego uwagę już dziś
    16 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności