Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny ogórków szaleją. Dlaczego i ile kosztują?
      Ceny zbóż. Zobacz, ile płacą konkretne firmy
      Ta produkcja jest opłacalna przy 10 tonach z hektara. Teraz ceny wzrosły
      Co dzieje się z cenami ziemniaków na Broniszach?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Fala ataków wilków na bydło. Rolnicy znaleźli na to niesamowity sposób
      Starasz się o ten zwrot? ARiMR przypomina: zaświadczenie wciąż trzeba dołączyć
      Afrykański pomór świń a wsparcie finansowe dla producentów wieprzowiny
      Globalny popyt na żywność rośnie. Co to oznacza dla rolnictwa?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      "Żniwa są bardzo ciężkie". Pogodowy koszmar rolników wreszcie się skończy?
      Rekordowy sezon dla ukraińskiej soi. Czy cło zatrzyma eksport?
      Przełom w ochronie upraw. Rolnikom pomoże sztuczna inteligencja
      Czy można ograniczyć chemizację i mieć dobre plony? Zadbaj o glebę
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Ten rolnik ma jeden z największych kombajnów w Polsce. Skosił 10 ha w godzinę
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
      To będzie nowy, budżetowy kombajn dla polskich rolników? Przyjechał prosto z Chin
      Te maszyny przypominają rolnikom, jak było kiedyś na wsi. Pot, łzy i orka[VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Zniszczenia objęły ponad 87 tys. hektarów upraw. Rolnicy dostaną pomoc
      Rolnicy powinni uważać na miesiąc, w którym przejdą na emeryturę? KRUS wyjaśnia
      Kurczak z soi już nielegalny? Unia chce chronić nazwy mięsne
      Nowe ograniczenia eksportowe dla polskiej wieprzowiny i pasz
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Działa cuda przy pomidorach, ogórkach, a nawet borówce. Zastosuj w swoim ogrodzie
      Duże kary za szopę w ogrodzie. Ważna wielkość i odległość od granicy działki
      Wykorzystaj ten popularny chwast. Oprysk uratuje pomidory, brzoskwinie i jabłonie
      Rozstaw w miseczkach wokół tarasu. Komary dadzą ci spokój
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
  • Wieści Rolnicze
  • Jak zbadać swoją paszę?

Jak zbadać swoją paszę?

Hodowla - Bydło i mleko 15 czerwca 2015 05:14 Ksenia Pięta Aktualizacja: 7 października 2015 13:06
Jak zbadać swoją paszę?
Źródło: Ksenia Pięta
Odpowiednie zbilansowanie dawki pokarmowej jest jednym z najważniejszych parametrów wysokiej produkcji i opłacalności chowu zwierząt. Na rentowność żywienia w największym stopniu wpływa zastosowanie komponentów pochodzących z uprawy hodowcy. Warto więc poznać ich wartość pokarmową, aby optymalnie dobrać składniki mieszanki na stół paszowy.
Spis treści:

    Odpowiednie zbilansowanie dawki pokarmowej  jest jednym z najważniejszych parametrów wysokiej produkcji i opłacalności chowu zwierząt. Na rentowność żywienia w największym stopniu wpływa zastosowanie komponentów pochodzących z uprawy hodowcy. Warto więc poznać ich wartość pokarmową, aby optymalnie dobrać składniki mieszanki na stół paszowy. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Każdy hodowca, który chce skarmiać zwierzęta swoimi paszami, oprócz skorzystania z doradztwa specjalisty do spraw żywienia, powinien poznać skład surowców, z których ułożona zostanie dawka. Samo badanie nie jest skomplikowanym procesem, ale urządzenie, które dokonuje pomiaru wartości pokarmowej jest drogie - kosztuje około 350 tysięcy złotych, drugie tyle kalibracja dla odpowiednich komponentów. Dlatego też najlepiej jest zwrócić się do laboratorium, które świadczy usługi w tym zakresie. - Badanie próbek wykonujemy przy pomocy analizatora InfraXact™. Ten aparat może być wykorzystywany także do badania mięsa i innych produktów, kwestia odpowiedniej kalibracji. Samo urządzenie musi być „obciążone” pracą, ponieważ jest drogie. Aparat jednak nie zadziała bez odpowiednio wyszkolonej obsługi. Koszt jednego badania to 35 zł netto dla obór pod oceną i 50 zł dla pozostałych. W laboratorium referencyjnym koszt takiego badania wynosi 300-400 zł, a wynik jest dostępny po 3 tygodniach, a nie, jak u nas, od ręki - tłumaczy Roman Kręciołek, kierownik laboratorium Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka w Kobiernie (powiat krotoszyński).

    Pasze przeznaczone do badania powinny być jednorodne i przygotowane w takiej postaci, w jakiej trafiają na stół paszowy. - Często jest tak, że trzeba ją dodatkowo pociąć, aby była jednorodna. Ziarno zbóż rozdrabniamy młynkiem wolnoobrotowym (jest dobry także do mielenia kawy) - opowiada z uśmiechem Robert Konieczny, zastępca kierownika ds. technicznych w laboratorium PFHBiPM.

    Urządzenie do pomiaru parametrów pasz jest niewielkie. Na początku specjalista sprawdza, czy aparat pracuje prawidłowo. Następnie określa organoleptycznie stan próbki - jej zapach, wilgotność, zawartość pleśni, rozdrobnienie, barwę. Sam pomiar odbywa się bardzo szybko, bo w okolicach minuty, więcej czasu zabiera przygotowanie odpowiedniej  próbki. - Gdy otrzymam próbkę od klienta, staram się ją jeszcze dodatkowo wymieszać. Następnie nakładam jej część do kuwety pomiarowej i przyciskam dekielkiem. Pasza musi całkowicie wypełnić naczynie, aby nie było pustych przestrzeni. Na wyświetlaczu wybieram materiał, który chcę zbadać - w tym momencie jest to kiszonka z kukurydzy, wtedy aparat dobiera odpowiednią kalibrację. Pasza w aparacie zostaje przeskanowana za pomocą światła podczerwonego - tłumaczy Robert Konieczny. Do badania przygotowuje się trzy próbki jednej paszy. Wynik jest ich średnią. Po badaniu wyniki są przesyłane do systemu komputerowego, a następnie do hodowcy.

    Laboratorium w Kobiernie współpracuje z Uniwersytetem Przyrodniczym w Krakowie, od którego kupiło próby kalibracyjne do analizatora. Zostały one przygotowane na podstawie badań krajowych pasz. Jedna kosztuje 10 tysięcy złotych. - Mamy wszystkie podstawowe pasze. Ale w np. suszone wysłodki czy żyto, które są już niemodne, nie opłaca się inwestować. Możemy natomiast przebadać między innymi kiszonkę z kukurydzy, traw, traw z motylkowymi czy TMR i inne - mówi kierownik laboratorium. Należy pamiętać, że pasza nie może zawierać żadnych dodatków  mineralnych, ponieważ te zaburzają odczyty. - Badamy wyłącznie próbki pochodzenia gospodarskiego. Czasami zdarzają się rolnicy, którzy chcą sprawdzić wartość paszy konkretnego producenta, ale jest ona już zbilansowana z dodatkami mineralnymi i witaminowymi. Taka osoba musi się udać do laboratorium referencyjnego, my jesteśmy od tego, aby doradzić hodowcy, jak zbilansować dawkę dla zwierząt na podstawie  pasz pochodzących z jego gospodarstwa, żeby było tanio i racjonalnie - tłumaczy Roman Kręciołek. - Firmy paszowe badają u nas komponenty pasz, z których są potem tworzone zbilansowane mieszanki - dodaje.

    • Tagi:
    • PFHBiPM
    • Robert Konieczny
    • laboratorium
    • Roman Kręciołek
    • badanie paszy
    Ksenia Pięta
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    Czy to koniec małych stad? PFHBiPM podsumowuje 30 lat zmian w hodowli

    25 czerwca 2025
    Bydło i mleko

    Mleko A2A2 z tego gospodarstwa już w kartonikach do sprzedaży [VIDEO]

    17 listopada 2024
    Bydło i mleko

    Hądzlik: Federacja dla hodowców, nie dla polityków

    31 października 2023
    Ekonomika

    Dobrostan zwierząt. Płatności w 96% trafiły do hodowców bydła

    5 lipca 2022
    Bydło i mleko

    Zmarł Krzysztof Banach - działał na rzecz hodowców bydła i producentów mleka

    15 lutego 2021
    Bydło i mleko

    Producenci mleka powinni przygotować się na spadki cen?

    18 listopada 2020
    Bydło i mleko

    Premier RP spotka się hodowcami bydła i producentami mleka?

    29 października 2020
    Newsy

    30-lecie Laboratorium GIORiN

    7 października 2020
    Warto wiedzieć
    Prawo i finanse
    Zniszczenia objęły ponad 87 tys. hektarów upraw. Rolnicy dostaną pomoc
    8 sierpnia 2025
    Ceny rolnicze
    Ceny ogórków szaleją. Dlaczego i ile kosztują?
    8 sierpnia 2025
    Uprawy
    "Żniwa są bardzo ciężkie". Pogodowy koszmar rolników wreszcie się skończy?
    8 sierpnia 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Zostań Producentem Bydła Mięsnego Roku – zgłoszenia do końca sierpnia!
    8 sierpnia 2025
    Hodowla
    Fala ataków wilków na bydło. Rolnicy znaleźli na to niesamowity sposób
    6 sierpnia 2025
    Hodowla
    Starasz się o ten zwrot? ARiMR przypomina: zaświadczenie wciąż trzeba dołączyć
    6 sierpnia 2025
    Bydło i mleko
    Wydajność, zdrowie i niskie brakowanie. Tak wygląda nowoczesna obora w praktyce
    5 sierpnia 2025
    Bydło i mleko
    Dotacja na poprawę genetyki stada – sprawdź warunki pomocy
    5 sierpnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności