Jaja tanieją
Spadek cen jaj spożywczych w kwietniu.
W kwietniu br. średnia unijna cena sprzedaży jaj spożywczych klasy L i M wyniosła 125,6 EUR/100 kg i była o 3% niższa niż w marcu i o 1,4% wyższa niż przed rokiem. Wobec przeciętnej z tego samego okresu z lat 2009-13 ceny jaj obniżyły się o 2%. W kwietniu jaja staniały w skali miesiąca w piętnastu państwach członkowskich, w największym stopniu w Holandii (-9%), Bułgarii, Belgii i Portugalii (-8%).
W ośmiu krajach UE ceny jaj wzrosły, najbardziej w Estonii (+6%). W Polsce jaja podrożały wobec marca o 2% do 121,4 EUR/100 kg, lecz były o 5% niższe niż przed rokiem. W stosunku do średniej unijnej ceny polskich jaj były o 3% niższe. Najwyższe ceny jaj uzyskano tradycyjnie we Włoszech (207 EUR/100 kg), a najniższe ponownie w Belgii i Holandii (91-93 EUR/100 kg).