Przerobiono ponad 7,9 t buraka cukrowego. Czy rekord został pobity?
Ponad 1,15 mln ton cukru wyprodukowały łącznie cukrownie należące do Krajowej Grupy Spożywczej S.A. w zakończonej właśnie kampanii 2024/2025. Osiągnięty wynik okazał się lepszy aniżeli w zeszłorocznej kampanii, podczas której KGS S.A. po raz pierwszy w historii przekroczyła poziom produkcji ponad milion ton cukru.
- Pobicie własnego rekordu produkcyjnego było możliwe dzięki zaangażowaniu plantatorów i pracowników naszej spółki oraz systematycznej realizacji inwestycji i zadań remontowych w poszczególnych cukrowniach - komentuje prezes Zarządu Krajowej Grupy Spożywczej S.A. - Marek Zagórski.
- Zbiór buraków oraz ich odbiór przebiegał w optymalnych warunkach pogodowych, co pozwoliło na sprawne przeprowadzenie kampanii - dodaje.
Kampania cukrownicza 2024/2025 w liczbach
Kampania 2024/2025 trwała średnio 122 dni i była dłuższa o 4 dni w porównaniu do poprzedniego roku. Spółka współpracowała z ponad 13,3 tys. plantatorów, od których skupiła i przerobiła ponad 7,9 mln ton buraków cukrowych. Średni plon wyniósł ponad 63,5 tony z hektara i jest wyższy o 1,6 tony niż w ubiegłym roku.
Plon był zróżnicowany w zależności od regionu: od blisko 60 t/ha w rejonie Cukrowni Werbkowice do ponad 72 t/ha w okolicach Malborka. Średnia polaryzacja skupowa (zawartość cukru w burakach) wyniosła 16,6 proc. Najwyższą miały buraki dostarczone przez plantatorów do Cukrowni Kluczewo - 17,2 proc.
Skup rozpoczął się 26 sierpnia 2024 r. w cukrowniach Kluczewo oraz Nakło. Następnie przystąpiły do niego cukrownie: Dobrzelin, Kruszwica i Malbork - 30 sierpnia, Krasnystaw - 2 września i Werbkowice - 3 września. Krojenie surowca, wieńczące tegoroczną kampanię, zakończyło się 9 stycznia 2025 r. w Dobrzelinie oraz Kruszwicy.
Czytaj także: Ukraiński cukier zalał UE. Plantatorzy buraka boją się, że znów się to powtórzy
W Cukrowni Dobrzelin przerobiono aż o 231 tys. ton buraków więcej niż w poprzednim sezonie, co pozwoliło zwiększyć produkcję cukru o niemal 26 tys. ton – do 106 tys. ton. Również Cukrownia Kluczewo zanotowała w tej kampanii imponujące wzrosty, przetwarzając dodatkowe 233 tys. ton buraków, co przełożyło się na zwiększenie produkcji cukru o przeszło 50 tys. ton w stosunku do ubiegłego roku, do 189 tys. ton.
W Oddziale - Cukrownia Krasnystaw odnotowano nieznaczny spadek - przetworzono o 10 tys. ton buraków mniej niż rok wcześniej, a produkcja cukru zmniejszyła się o około 6 tys. ton, osiągając niespełna 176 tys. ton.
Cukrownia Kruszwica po raz kolejny udowodniła swoją kluczową rolę w strukturze Krajowej Grupy Spożywczej, przetwarzając aż o 214 tys. ton buraków więcej niż w zeszłym roku i zwiększając produkcję cukru o 27 tys. ton. Osiągnęła w ten sposób najlepszy wynik w całej KGS - 227 tys. ton cukru.
Z kolei Cukrownia Malbork zanotowała stabilny wzrost, przerabiając o 10 tys. ton buraków więcej niż w poprzednim sezonie i zwiększając produkcję o 7 tys. ton, co pozwoliło osiągnąć około 152 tys. ton wyprodukowanego cukru.
"Może to prowadzić do upadku sektora cukru w Polsce"
Cukrownia Nakło, dzięki dodatkowemu przerobowi 56 tys. ton buraków, zwiększyła w tegorocznej kampanii produkcję cukru o 22 tys. ton, osiągając doskonały wynik 147 tys. ton.
W Cukrowni Werbkowice, mimo nieznacznego spadku przerobu buraków o 43 tys. ton, produkcja cukru była niższa jedynie o 4 tys. ton w porównaniu do ubiegłego roku i wyniosła około 159 tys. ton.
Ile ton cukru wyprodukowano w KGS S.A.?
Łącznie Krajowa Grupa Spożywcza S.A. przerobiła w kampanii 2024/2025 blisko 8 milionów ton buraków cukrowych – o 692 tys. ton więcej niż przed rokiem, co pozwoliło na wyprodukowanie rekordowych 1,15 miliona ton cukru, czyli o 122 tys. ton więcej niż w poprzednim sezonie. Wyniki te potwierdzają rosnącą efektywność oraz znaczenie KGS na rynku cukrowniczym.
- Tagi:
- buraki cukrowe
- KGS SA