Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ile kosztują kury w czerwcu 2025 roku? Oto aktualne ceny
      Dobrostan zwierząt - nabór wniosków będzie wydłużony? Rolnikom dano mało czasu?
      Co się dzieje z bydłem na Białorusi? Ta choroba jest groźna również dla ludzi
      Choroba zaatakowała ponad 1,3 mln kur. To największe takie ognisko w Polsce
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rośnie liczba gmin, w których przewiduje się straty w plonach z powodu suszy
      Pieniądze zarobione w Londynie zainwestowali w ziemię. Mają 280 hektarów [VIDEO]
      Wtórne kwitnienie w rzepaku. Co robić? Jakie preparaty w ramach desykacji?
      Ich nie można bagatelizować. Uwaga na nowe groźne choroby grzybowe truskawek
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Tym traktorem zrobiliśmy niemal wszystko. Nowy ciągnik Claas w akcji [VIDEO]
      Ciągniki z Azji będą coraz bardziej się liczyć? Aktualna sprzedaż w Polsce
      Chcą transportować własne płody rolne, muszą płacić podatek. Jest odpowiedź
      Nowa prasa rolnicza na rynku. Jest w pełni zautomatyzowana [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      To oni decydują, na co wydawane są miliony zł na promocję żywności [NAZWISKA]
      Jeśli rolnik nie zrobi tego na czas, zmniejszą mu dopłaty
      Rolniczy handel detaliczny. Znamy wymogi i limity sprzedaży
      Czy prognozy niskich cen zbóż ze żniw 2025 ożywią handel starym ziarnem?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Kwitnie do pierwszych przymrozków. Lazurowe kwiaty otwierają się w słoneczne dni
      Nie przegap tego zabiegu w czerwcu. Rododendron pięknie zakwitnie na wiosnę
      Zastosuj tanią domową odżywkę. Hortensje będą uginać się od kwiatów
      Podsyp róże na początku czerwca. Przygotujesz krzewy do lata
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Na co uważać przy hodowli karpia?

Na co uważać przy hodowli karpia?

Hodowla - Inne hodowle 24 grudnia 2023 07:00 Andrzej Wojtan
Na co uważać przy hodowli karpia?
Źródło: Andrzej Wojtan
Bobry potrafią wykopać głębokie nory i woda może spłynąć ze stawu, a wraz z nią narybek i ryby pójdą do rzeki. Trzeba więc na bieżąco kosić groble, przy tym uważać, by nie wpaść ciągnikiem z kosiarką w wyryty dół czy norę zrobioną przez zwierzęta.
Spis treści:

        Efektywnie i nowocześnie rybactwo  to pasja Piotra Lisa oraz Przemysława i Magdaleny Krysiak, prowadzących rodzinne gospodarstwo  w Krzywiu, gm. Dzierzkowice oraz w Liśniku Dużym- Kolonii, gm. Gościeradów  na Lubelszczyźnie. Kiedyś stawy były własnością Państwowego Gospodarstwa Rybackiego w Zaklikowie.

           Piotr Lis od urodzenia mieszka w Krzywiu. Z rybami ma do czynienia praktycznie od dziecka, gdyż jego ojciec Adam był pracownikiem Państwowego Gospodarstwa Rybackiego. Przy ojcu poznawał tajniki gospodarki rybackiej, a z czasem przejął schedę po ojcu. Jego dziadek - Walenty Lis trudnił się hodowlą ryb jeszcze w czasach międzywojennych, gdy stawy były własnością nadleśnictwa.

    Królują karpie, w stawach są też: lin, szczupak, sum i sandacz

     Pani Magda wraz z mężem rybactwem trudnią się od 2020 roku, chociaż interesowali się tą produkcją już dużo wcześniej. Przejęli gospodarstwo od ojca Kazimierza.

    Dominującym gatunkiem ryb w naszych stawach jest karp królewski, tak bardzo popularny na wigilijnych stołach, ale są też ryby rzadsze jak: lin, szczupak, sum czy sandacz. Stosujemy tradycyjne karmienie ryb bez dodatków w postaci granulatów ze sterydami. Ryby karmimy zbożem takim jak: pszenica, pszenżyto, jęczmień, zakupując je od miejscowych rolników. W sezonie potrzeba nam około 90 ton zboża- mówi Magdalena Krysiak.  Przy takich zasadach gospodarowania można być pewnym, że ryby są najwyższej jakości i można je z wielkim apetytem spożywać podczas Wigilii. Okazuje się, że pani Magda ma obszerną wiedzę nie tylko o hodowli ryb, ale też o ich przyrządzaniu. Jej opowieści powodują, że nawet nie będąc  smakoszem ryb, natychmiast nabiera się  apetytu na dania z nich przyrządzone. Jest to karp smażony, wędzony, w galarecie, są pierogi z karpia, paprykarz z karpia, który można zawekować, by zachować trwałość i świeżość na dłużej i wiele innych potraw z ryb.

    : Piotr Lis trzyma w ręku amura, Przemysław Krysiak z okazałym sumem, jego żona Magdalena z karpiem królewskim, ich syn Maksymilian z narybkiem karpia na stawem w Krzywiu

    Stawy wymagają pracy

    Mąż pani Magdy-Przemysław na co dzień jest pracownikiem firmy medycznej, ale ciągle wspiera ją w przeróżnych pracach i czynnościach w gospodarstwie. A jest ich bardzo dużo, szczególnie w sezonie odłowu ryb. Stawy w Krzywiu zajmują obszar około 10 ha, natomiast w Liśniku są cztery stawy, w sumie 15 ha lustra wody. To wszystko trzeba nadzorować i dopilnować, bo zagrożeń jest bardzo dużo. Bobry potrafią wykopać głębokie nory i woda może spłynąć ze stawu, a wraz z nią narybek i ryby pójdą  do rzeki. Trzeba więc na bieżąco kosić groble, przy tym uważać, by nie wpaść ciągnikiem z kosiarką w wyryty dół czy norę zrobioną przez bobry. Zimą nieraz trzeba skuwać lód wokół mnicha, bo lód potrafi podnieść zastawki i woda wypłynie ze stawu.  Stawy wymagają też wapnowania, by zachować odpowiednią kwasowość środowiska. – Dużym utrapieniem są wydry i kormorany. Zjadają one narybek i mniejsze ryby, także je kaleczą i pozostawiają w stawie. Najpierw przylatuje zwiadowca, a gdy są korzystne warunki do żerowania dla kormoranów, zaraz przylatują całe ich stada, nawet z odległych terenów, powodując ogromne straty wśród ryb - mówi Piotr Lis. Jeden kormoran potrafi zjeść nawet poł kilograma narybku czy mniejszych ryb. Rybacy zmuszeni są odstraszać te ptaki, używają do tego celu armatki hukowe. Ale jak to bywa w środowisku wiejskim, nie wszystkim takie postępowanie się podoba i zdarzają się skargi do różnych urzędów na te działania. Trudno zrozumieć taką postawę ludzi. Rybacy inwestują ogromne pieniądze w zarybianie i utrzymanie stawów, i chcą osiągać z tego korzyści, a nie ponosić straty.

    Właściciele stawów nie narzekają na problem z wodą, zawsze jest świeży dopływ wody z rzek. Stawy w Krzywiu  zaopatruje rzeka Wyżnica, zaś w Liśniku rzeka Tuczyn. Gorzej mają ci rybacy, którzy korzystają głównie z wody opadowej, bo - jak wiadomo - coraz częściej pojawiają się wiosenne czy letnie susze.

    - Regulujemy stale pobór wody z rzek, gdyż  nie można jej pobierać nadmiernie, bo na dalszym ich biegu z wody korzystają też inne gospodarstwa- dodaje Pan Przemysław.

       Przy sprzyjających warunkach można wyhodować 1,5 tony ryb z 1 ha stawów. Odłowy ryb handlowych prowadzone są w cyklu dwuletnim lub trzyletnim. Gdy stawy są żyzne, jak w Krzywiu, w drugim roku karpie osiągają już wagę około 2 kg i są przeznaczane do handlu. Są  odławiane zwykle w końcu października i przenoszone do magazynów, by mogły oczyścić się z mułu. Na Krzywiu można produkować narybek i rybę handlową. Ryba nie lubi być odławiana, gdy jest ciepło. Wtedy aktywnie żeruje i przeniesienie do magazynów nie jest dla niej korzystne. W tym roku jesień jest wyjątkowo ciepła, dlatego odłów ryb został przesunięty w czasie. Do odławiania ryb sezonowo trzeba zatrudnić około 20 osób. Od wielu lat właściciele gospodarstwa mają zorganizowaną ekipę, grupę ludzi, którzy są pasjonatami rybactwa. Dlatego wszystko przebiega sprawnie.

    Potrzebny sprzęt do natleniania wody i silos do przechowywania zboża

       W gospodarstwie rybackim ciągle prowadzone są inwestycje. W roku ubiegłym w ramach unijnego programu Europejski Fundusz Morski i Rybacki, pani Magda złożyła wniosek na „modernizację gospodarstwa rybackiego poprzez zakup maszyn i urządzeń służących produkcji rybackiej”. Celem operacji było zwiększenie konkurencyjności i rentowności przedsiębiorstw z sektora akwakultury, w tym poprawa bezpieczeństwa i warunków pracy. Z tego programu między innymi został zakupiony sprzęt do natleniania, zbudowany silos do przechowywania dużej ilości zboża jako karmy dla ryb.

       Gospodarstwo rybackie stale się rozwija i unowocześnia. Marzeniem pani Magdy jest stworzenie gospodarstwa agroturystycznego, w którym byłby koń i oczywiście kuchnia z przysmakami rybnymi. Jej mąż pasjonuje się myślistwem, podobnie pan Piotr, który jest członkiem koła łowieckiego w Urzędowie. Maksymilian, syn pani Magdy jest uczniem klasy pierwszej szkoły podstawowej, chodzi na lekcje pływania, chciałby w przyszłości hodować owce i alpaki. Wydaje się, że to wszystko jest możliwe do realizacji, bo w Krzywiu są odpowiednie warunki klimatyczne i krajobrazowe, a gospodarze mają dużo inicjatywy i pomysłów, które szybko wdrażają we własnym gospodarstwie.

    • Tagi:
    • hodowla
    • ryb
    Andrzej Wojtan
    Podobne artykuły
    Trzoda chlewna

    Realia polskiej branży trzody chlewnej: przeszkody i nadzieje na rozwój

    14 marca 2025
    Newsy

    Nowa era genetyki w hodowli trzody chlewnej

    10 marca 2025
    Hodowla

    Spadek liczby krów mlecznych przyspiesza

    9 marca 2025
    Bydło i mleko

    Rolniczka, co wie, jak rozpoznać ruję i zreanimować cielaka [VIDEO]

    8 marca 2025
    Bydło i mleko

    Pryszczyca zbliża się do Polski. Siekierski podjął ważną decyzję

    7 marca 2025
    Hodowla

    Pryszczyca się rozszerza. Groźną chorobę wykryto na Węgrzech

    7 marca 2025
    Hodowla

    Pomoc dla hodowców. Jakie dopłaty do zakupu buhaja w 2025?

    6 marca 2025
    Sylwetki

    Hoduje świnie. W jego wsi zwierzęta są tylko w dwóch gospodarstwach

    27 lutego 2025
    Warto wiedzieć
    Prawo i finanse
    Zmiany w “Młodym Rolniku 2025”. Wiemy, kogo mogą ucieszyć najbardziej
    6 czerwca 2025
    Choroby i szkodniki
    Kiedy wykonać zabieg T3 w zbożach i przede wszystkim czym?
    6 czerwca 2025
    Bydło i mleko
    Przełomowa decyzja w sprawie pryszczycy. Zmiana nastąpi o północy
    5 czerwca 2025
    Najnowsze
    Drób
    Polska będzie wolna od ptasiej grypy? Branża drobiarska na to liczy
    5 czerwca 2025
    Bydło i mleko
    Przełomowa decyzja w sprawie pryszczycy. Zmiana nastąpi o północy
    5 czerwca 2025
    Drób
    Ile kosztują kury w czerwcu 2025 roku? Oto aktualne ceny
    5 czerwca 2025
    Bydło i mleko
    Dobrostan zwierząt - nabór wniosków będzie wydłużony? Rolnikom dano mało czasu?
    4 czerwca 2025
    Bydło i mleko
    Co się dzieje z bydłem na Białorusi? Ta choroba jest groźna również dla ludzi
    4 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy