Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ceny mleka w górę. Produkujemy go coraz więcej w Polsce
      Ten rolnik ma świnie na wybiegu - w sadzie
      Będą kolejne wyroki za smród chlewni czy obory? Rodzinne gospodarstwa zagrożone
      ARIMR: są dodatkowe pieniądze dla hodowców. Warto rozważyć złożenie wniosku
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Jak kukurydza reaguje na przymrozki?
      Kwieciak jabłkowiec atakuje jabłonie. Po czym rozpoznać obecność tego szkodnika?
      Czym i jak odchwaszczać kukurydzę? Ekspert radzi
      Może zniszczyć uprawy truskawek i malin. Ma zaledwie kilka milimetrów
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
      Tysiąc nowych ciągników. To jedna z najlepszych sprzedaży na przestrzeni lat
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Czy ekoschematy pozostaną? Jaka przyszłość czeka WPR? I co z umową z Mercosur?
      ARiMR: Im szybciej rolnicy złożą wnioski, tym prędzej będą wypłacone im środki
      Więcej czasu na złożenie wniosku o dopłaty. Minister potwierdza
      " Pół miliarda euro tylko w ramach jednego programu rozwoju obszarów wiejskich"
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Bezpłatne wakacyjne turnusy dla dzieci rolników z KRUS. Ale trzeba złożyć wniosek
      Imponujące pnącze o bujnych kwiatach. Może zdobić ogród przez kilkadziesiąt lat
      Kiedy wypada „zimna Zośka”? To termin kluczowy dla ogrodników. Co oznacza?
      Piękniejsza od pelargonii? Mało znana roślina ozdobi każdy balkon i ogród
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Jako pierwsza w Polsce postawiła jabłkomat [VIDEO]

Jako pierwsza w Polsce postawiła jabłkomat [VIDEO]

i-eko i-logicznie - Dobre praktyki w uprawie roślin 11 września 2022 19:00 Dorota Andrzejewska Aktualizacja: 21 września 2022 09:13
Jako pierwsza w Polsce postawiła jabłkomat [VIDEO]
Źródło: D. Andrzejewska
Nieduży sad, a tyle inwestycji! Gdy ma się głowę na karku, można zdziałać cuda!
Spis treści:

    Rodzina Dębskich zajmuje się sadownictwem od kilku pokoleń. Dziś kierunek rozwoju gospodarstwa wyznacza Karolina Dębska - Zeidler, która świetnie sobie radzi w zarządzaniu sadem w duchu zrównoważonego rolnictwa.

    Dębski Sad - producenci owoców od pokoleń

    Sady w Rabowicach, koło Swarzędza w woj. wielkopolskim powstały w 1975 roku. Wcześniej, jeszcze w latach pięćdziesiątych, rodzina Dębskich dzierżawiła sady jabłoniowe w Młodawsku i aleje czereśniowe w rejonach Poznania. W rabowickich sadach od początku dominowały silnie rosnące jabłonie i śliwy. Państwo Dębscy kładli duży nacisk na rozwój. Wybudowali przechowalnie i sortownie, a następnie w latach 90-tych chłodnie z kontrolowaną atmosferą. Z biegiem lat podjęto decyzję o nasadzeniu jabłoni szczepionych na karłowych podkładkach, które były sprowadzane z Holandii, Belgii i Niemiec.

    Dębski Sad. Jabłkomat - automat samoobsługowy przy gospodarstwie

    Obecnie Karolina Dębska – Zeidler posiada 10 - hektarowy sad, w których nasadzone są jabłonie, grusze i śliwy.

    - Z czego większość to jabłonie. Na stosunkowo małym areale mamy dwadzieścia odmian jabłek. Plon z hektara liczy około 40 - 45 ton. Jest to raczej średni wynik. W większych sadach, gdzie produkcja jest bardziej intensywna, ten plon dochodzi nawet do 70 - 80 ton z hektara - opowiada Karolina Dębska - Zeidler, właścicielka gospodarstwa Dębski Sad.

    Większość asortymentu jest dystrybuowana bezpośrednio z gospodarstwa.

    - Docierają do nas głównie lokalni klienci. Prowadzimy bezpośrednią sprzedaż z gospodarstwa. Ona rozpoczyna się w naszym sklepie zazwyczaj we wrześniu i kończy się w maju. Natomiast przez cały rok działa u nas automat samoobsługowy, tak zwany jabłkomat, w którym można zakupić nie tylko jabłka, ale także soki tłoczone na zimno i przetwory - mówi Karolina Dębska - Zeidler.

    Produkcja owoców w duchu Integrowanej Produkcji

    Od 1996 sad prowadzony jest zgodnie z metodyką Integrowanej Produkcji (IP). Dzięki temu klienci mają gwarancję, że owoce są o najwyższych wartościach biologicznych i odżywczych oraz bezpiecznych dla zdrowia ludzi, a środki ochrony roślin stosowane w uprawie są z umiarem. Produkcja taka jest bowiem poddana ścisłej kontroli pod kątem pozostałości środków ochrony roślin, nawozów oraz innych substancji niebezpiecznych dla zdrowia.

    - Wymaga to trochę większej uwagi poświęconej roślinom, natomiast przynosi takie efekty, że klienci mają do nas zaufanie przez lata. (…) Jest wprowadzany Europejski Zielony Ład. I właściwie już teraz środki ochrony roślin zostały poddane ostrej selekcji, także właściwie w ostatnich latach ponad 200 środków ochrony roślin zostało po prostu wycofanych. Jesteśmy poniekąd zmuszeni do tego, by ograniczać ich stosowanie i szukać innych metod ochrony naszych sadów, bardziej przyjaznych środowisku - mówi Karolina Dębska – Zeidler.

    Dębski Sad. Najważniejsze to działać w porę

    Jaka jest recepta pani Karoliny na dochodową produkcję na małym areale?

    - Myślę, że przede wszystkim należy dbać o sad, a więc robić wszystko, by uzyskiwać największe plony z jednostki powierzchni. Jednak z umiarem. Wszystko musi być zrównoważone, bo też nie można działać na niekorzyść środowiska czy roślin. Ważna jest lustracja drzew. To znaczy, należałoby raz na tydzień, raz na 10 dni zrobić spacer po sadzie i faktycznie zwrócić uwagę na to, czy występują ogniska chorobowe i szkodniki. Temu też pomagają tablice lepowe. Dzięki temu możemy stwierdzić, czy faktycznie są przekroczone progi zagrożenia i czy faktycznie te szkodniki zagrażają naszym uprawom, czy ich żerowanie będzie neutralne - mówi Karolina Dębska - Zeidler.

    W opinii sadowniczki, w integrowanej produkcji owoców istotne jest to, by reagować wówczas, kiedy faktycznie pojawia się problem.

    - Chodzi o to, by nie robić oprysków ochronnych czy nawozić w ciemno, dlatego że akurat sąsiad to robi. Należy opierać się o badania i analizę gleby. I na tej podstawie, według wytycznych, uzupełniać niedobory - tłumaczy Karolina Dębska - Zeidler.

    I jeśli to możliwe, stosować metody naturalne ochrony upraw.

    - Mamy wprowadzonego w sadzie dobroczynka, który zjada przędziorki. Z mszycami natomiast walczą skorki i biedronki. Dbamy także o to, by w sadzie były pasy roślinności, gdzie znajdą schronienie dzikie ptaki oraz wspomniane już owady pożyteczne. Ważnym elementem też jest słup dla ptaków drapieżnych, które polują na nornice i myszy. Takich metod naturalnego zwalczania szkodników w sadzie jest kilka, także warto zwrócić na nie uwagę - zachęca Karolina Dębska – Zeidler, właścicielka gospodarstwa Dębski Sad.

    Sadownictwo. Zamiast środków chemicznych ochrony - metody naturalne

    Pani Karolina przyznaje, że uprawa, w której chemiczne środki ochrony zastępowane są naturalnymi, wymaga więcej nakładu pracy i środków finansowych. Może też odbić się w niższych plonach i wpłynąć na jakość owoców czy warzyw. Często na ten temat rozmawia z innymi sadownikami oraz konsumentami. Uświadamia im, że nie zawsze ładne to zdrowe.

    Właśnie zdroworozsądkowe podejście do produkcji jest receptą na sukces sadowniczki z Rabowic. A jej klienci to widzą, doceniają i są skłonni zapłacić więcej.

    - Dużą wagę poświęcamy edukacji naszych klientów. Mówimy, na co powinni zwracać uwagę, dlaczego powinni wybierać polskie owoce i dlaczego powinni wybierać jabłka? I to odpłaciło tym, że mamy zaufanie naszych klientów, znają nas, znają naszą uprawę. Jabłka im smakują i są zadowoleni - mówi Karolina Dębska - Zeidler.

    Sadowniczka z Rabowic zdradza, że zamierza poszerzyć swoją działalność. Wkrótce będzie sama produkować chipsy oraz ocet jabłkowy.

    Czym jest rolnictwo zrównoważone?

    Rolniczka aktywnie współpracuje ze stowarzyszeniem Agroekoton, który działa w kierunku upowszechniania rolnictwa zrównoważonego. Prezes organizacji - dr Mirosław Korzeniowski tłumaczy, że konwencjonalne metody uprawy będą coraz częściej uzupełnianie rozwiązaniami biologicznymi czy nowoczesnymi technologiami tak zwanego rolnictwa 4.0 czy rolnictwa cyfrowego.

    - Rolnicy pójdą w tym kierunku z kilku powodów. Pierwszy z nich: Europejski Zielony Ład. Unia będzie wymuszała coraz więcej zmian w procesie produkcji. Drugi temat: rynek. Odbiorcy, konsumenci chcą dobrej, zdrowej żywności. A trzeci powód: jeżeli chcemy dbać o produkcję w naszych gospodarstwach, nie tylko tu i teraz, ale w przyszłości, to na przykład musimy regenerować glebę i stosować pewne praktyki, które czasem były niedoceniane w ostatnich latach. Bardziej się koncentrowaliśmy na obniżeniu kosztów produkcji, niż na dbaniu o zasoby glebowe. To musi się zmienić - tłumaczy Mirosław Korzeniowski, prezes Agroekoton.

    Choć definicja produkcji zrównoważonej jest dosyć młoda (w Polsce funkcjonuje od kilku lat), wielu rolników czy sadowników już wcześniej stosowało zasady produkcji zrównoważonej pod innymi definicjami.

    - W Polsce mamy kilkanaście tysięcy osób przeszkolonych w zakresie produkcji integrowanej, którzy stosują od wielu lat zasady tożsame z produkcją zrównoważoną - mówi Mirosław Korzeniowski, prezes Agroekoton.

    Rolnictwo zrównoważone i eksport

    Powodem, dla którego gospodarstwa wchodzą w produkcję zrównoważoną, jest możliwość sprzedaży swojego towaru do innych krajów.

    - Często przy eksporcie na dalekie rynki są dodatkowe rygory dotyczące technologii ochrony czy nawożenia. I po to producenci korzystają z zasad zrównoważonego rolnictwa, bo po prostu łatwiej im upłynnić swój asortyment - wyjaśnia Mirosław Korzeniowski, prezes Agroekoton.

    Rolnictwo zrównoważone. Rolnicy będą się dostosowywać do zmian, ale muszą iść za tym pieniądze

    A co z opłacalnością takiej produkcji?

    - Taka produkcja, oczywiście, musi być dla rolnika dochodowa. Rolnik nie będzie w stanie dbać o środowisko, jeżeli nie zapewnimy mu godziwych dochodów. A z tym były w ostatnich latach problemy. Wszyscy wiemy, że supermarkety ciągle mówią o promocjach, o obniżaniu cen. To jest często kosztem dostawcy, czyli polskiego rolnika, który musi ograniczać koszty i nie może wprowadzić zasad produkcji zrównoważonej. To my wszyscy, jako konsumenci, musimy wpływać też na te miejsca, w których kupujemy. I wybierać te miejsca, które promują i wspomagają rolników, którzy uprawiają rośliny w zrównoważony sposób – zaznacza Mirosław Korzeniowski, prezes Agroekoton.

    UPL Polska i ProNutiva – upowszechnianie metod biologicznych oraz rozwiązań cyfrowych

    Na rynku pojawia się coraz więcej środków biologicznych do zwalczania szkodników i grzybów. Jednym z producentów takich preparatów jest firma UPL Polska. Od 6 lat realizuje program ProNutiva, który łączy stosowanie produktów z grupy konwencjonalnej ochrony chemicznej, biologicznej, a także biostymulatorów, które wydobywają naturalny potencjał plonotwórczy roślin. Program ProNutiva jest realizowany m.in. w sadzie doświadczalnym SGGW na warszawskim Wilanowie.

    - Współpracujemy z SGGW w zakresie nowych rozwiązań. Przykładem tego może być projekt, związany z rozwiązaniami cyfrowymi do monitoringu szkodliwych motyli, system Trapview, jak również aplikacja mobilna Pixofarm do oceny plonu. To są nowatorskie, ale bardzo przydatne narzędzia. Dzięki nim przeprowadzane zabiegi są bardzo precyzyjnie dobrane, trafione w ten najważniejszy moment, czyli początkowy wylęg larw - wyjaśnia Arkadiusz Sławiński, menadżer Upraw Ogrodniczych UPL Polska.

    Dzięki tego rodzaju rozwiązaniom producenci mogą zaoszczędzić czas i środki finansowe.

    - Od wielu lat dominuje w sadach monitoring zwalczania parcha jabłoni. Dzisiaj już nikt sobie nie wyobraża zabiegów wykonywanych w ciemno. Tak jest i w przypadku innych programów, które będą się rozwijać. Precyzyjnie dobierany zabieg niesie ze sobą wiele korzyści dla sadownika i dla konsumenta - wyjaśnia Arkadiusz Sławiński, menadżer Upraw Ogrodniczych UPL Polska.

    Czytaj także: 15 ha sadów - jabłonie, wiśnie, czereśnie, śliwy 

    • Tagi:
    • rolnictwo zrównoważone
    • jabłonie
    • Pronutiva
    • metody biologiczne
    • produkcja integrowana
    • Agroekoton
    • UPL Polska
    • Dębski Sad
    Dorota Andrzejewska
    Podobne artykuły
    Artykuł sponsorowany Newsy

    Polscy rolnicy liderami zielonych zmian

    14 kwietnia 2025
    Owoce i warzywa

    Co sadzić koło jabłoni, a czego lepiej unikać? Dobre i złe sąsiedztwo

    10 kwietnia 2025
    Newsy

    Jakie są wyzwania dla europejskiego rolnictwa?

    24 lutego 2025
    Owoce i warzywa

    Plan na luty w ogrodzie. Te drzewa i krzewy owocowe można już przycinać

    5 lutego 2025
    Dla domu

    Załóż taką opaskę na drzewa. Szkodniki nie dobiorą się do owoców

    24 stycznia 2025
    Bydło i mleko

    Co to są zrównoważone praktyki w produkcji rolnej?

    19 listopada 2024
    Zrównoważony chów zwierząt

    Co robić, by w chlewni nie śmierdziało? [VIDEO]

    31 października 2023
    Inne uprawy

    Sady Jerzego Króla - tradycyjna produkcja z nowoczesnymi rozwiązaniami

    19 września 2022
    Warto wiedzieć
    Trzoda chlewna
    Ten rolnik ma świnie na wybiegu - w sadzie
    11 maja 2025
    Newsy
    Handel z Ukrainą - powrót do regulacji sprzed wybuchu wojny? [VIDEO]
    11 maja 2025
    Pomoc unijna
    Więcej czasu na złożenie wniosku o dopłaty. Minister potwierdza
    11 maja 2025
    Najnowsze
    i-eko i-logicznie
    Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
    14 kwietnia 2025
    Odnawialne źródła energii
    Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
    27 marca 2025
    Materiał promocyjny
    Odnawialne źródła energii
    Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
    19 marca 2025
    Odnawialne źródła energii
    Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
    16 marca 2025
    Odnawialne źródła energii
    Produkcja mleka z wykorzystaniem OZE
    26 lutego 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy